Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 278
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
О, имоти които нямат общо с реалността валяло.
Ето един апартамент който е представен за двустаен в кв Левски (Варна) на 2ри етаж, а снимките са от висок етаж във Възраждане. hahaha То бива заблуда на врага, ама чак пък толкоз. Joy
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b146357354763278 … k=28gwlf&f1=2

# 121
Едни и същи апартаменти ги бутат в различни квартали за да ги видят повече хора.

# 122
  • София, Bulgaria
Имотните измами стават задължително с нотариус и банков служител в схемата. Поставен брокер също може да е в схемата, но той не е брокер по професия, а се представя за такъв. По-голям риск да се публикуваш като частно лице в публичното пространство и да допускаш до дома си всеки " артист" представил се за брокер или частни лица представили се купувачи НЯМА.  Ти чакаш потенциални купувачи, а идват измамници.  Хубаво да ти огледат апартамента, че и ентусиазирано обясняваш кое, как си го направил, каква аларма/има ли, няма ли/ си сложил... как миналата година на съседа са му разбили апартамента, но ти си взел мерки...и т.н....аааа може и нотариалния акт да си покажеш, защото "купувачите" толкова харесаха жилището ти, че видиш ли веднага са готови да депозират..., а даже и не се пазарят.

# 123
Ето един апартамент който е представен за двустаен в кв Левски (Варна) на 2ри етаж, а снимките са от висок етаж във Възраждане. hahaha

Ти мъ уби hahaha то бива човек да познава Варна, ама как разбра, че е от Възраждане - само от едната снимка се вижда част от един висок блок, вероятно ЕПК, каквито има и в Левски все пак...не казвам, че не си права, но наистина се чудя как позна /освен ако не ти е познат конкретния блок/.

# 124
Ето един апартамент който е представен за двустаен в кв Левски (Варна) на 2ри етаж, а снимките са от висок етаж във Възраждане. hahaha

Ти мъ уби hahaha то бива човек да познава Варна, ама как разбра, че е от Възраждане - само от едната снимка се вижда част от един висок блок, вероятно ЕПК, каквито има и в Левски все пак...не казвам, че не си права, но наистина се чудя как позна /освен ако не ти е познат конкретния блок/.
Снимките са от една кооперация във Възраждане, моя колежка си купи там миналата година. По двата високи ЕПК във второ Възраждане се ориентирах...че това не са блоковете в Левски. Просто са копнали стари снимки на агенцията.

# 125
  • In the shadows of my mind
Тези, които са купували с кредит, могат ли да споделят до колко пазарната им оценка е била адекватна спрямо реалната цена, на която са купували имот? Има ли такива с по-ниска / по-висока?

# 126
  • София
Josellyn, при нас разликата беше голяма. Оценката беше с 25к евра по-ниска от стойността, на която купихме жилището.

# 127
При нас банката финансира на нетна-реализируема стойност, която миналото лято беше с 16-17% по ниска от цената на придобиване. Но ние купихме завършен и обзаведен.

Има банки, които финансират на ликвидационна стойност, тогава разликата е още по-голяма.

# 128
И при мен данъчната оценка беше с около 20к Евро под реалната цена. Но пък аз плащах кеш, така че данъчната не ме интересуваше особено.

# 129
  • България-Швейцария
Данъчната оценка не би трябвало да има много общо, особено ако е отпреди 30 и повече години разликата между сегашната пазарна стойност и тогавашната е планини.

# 130
Данъчната оценка не би трябвало да има много общо, особено ако е отпреди 30 и повече години разликата между сегашната пазарна стойност и тогавашната е планини.
Методиката ,съответно данъчните оценки ги актуализираха преди 15 години.

# 131
So Lucky, на мен тези високи блокове ми приличат на тези в Левски. Точно до спирката на подлеза срещу базар Левски на 20 м. от единият блок строяха някаква кооперация.

# 132
  • България-Швейцария
Методиката ,съответно данъчните оценки ги актуализираха преди 15 години.
Оттогава обаче цените на имотите подскочиха още.
Моята данъчна е от 2001-ва, новопостроено жилище, разликата с пазарната му стойност е 1:3/ 3.5 (2-3 от жилищата в сградата смениха собственици в последните години и имам реална база за сравнение).
На роднини панелката в Дружба 1 си е с данъчна 14 х. лева от времето на придобиване.

# 133
Възможно,през 2009г. в някои зони в София правиха преоценка,с цел осъвременяване.Моята информация е само са столицата,защото с това само съм се занимавала.

# 134
  • In the shadows of my mind
Oбърквам се, защото в "пазарната оценка" от оценителя на банката имам няколко оценки:

- Изчислена по метода на осъвременената възстановителна стойност
- Изчислена по метода на капитализиране на бъдещите парични приходи
- Изчислена по метода на пазарните сравнения
- Ликвидна стойност

И всички са различни  Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт