Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 281
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
При нас, пазарната оценка на банката /ноември 2015/ съвпадна на 100% с цената, на която купихме.

# 136
При нас, пазарната оценка на банката /ноември 2015/ съвпадна на 100% с цената, на която купихме.

Това беше идеята на осъвременяването на данъчните оценки-но явно не навсякъде се е получило.

# 137
Oбърквам се, защото в "пазарната оценка" от оценителя на банката имам няколко оценки:

- Изчислена по метода на осъвременената възстановителна стойност
- Изчислена по метода на капитализиране на бъдещите парични приходи
- Изчислена по метода на пазарните сравнения
- Ликвидна стойност.

И всички са различни  Laughing Laughing Laughing
Да, методите са различни, в нашата оценка също ги има, като последният метод при нас не е "Метод на ликвидната стойност", а "Метод на ликвидната и нетната реализируема стойност"

В резултат, като обобщение от доклада са изведени 3 стойности:
- Претеглена пазарна (на базара ба приходна и сравнителна с тегловен коефициент);
- Нетна реализируема;
- Ликвидна.

Претеглената пазарна е най-висока, а ликвидната - най-ниска. Нашата банка ползва за база нетната реализируема, т.е. средната, и финансира 80% от нея с ипотечен кредит. Трябва да си попитате вашата банка коя ползва Peace

# 138
  • In the shadows of my mind
Претеглена пазарна стойност гледат те, но явно си зависи от банката.
Сега да се чувствам ли прецакана, че купувам на Х пари повече от всички оценки (без значение метода)?  Laughing

# 139
Сега да се чувствам ли прецакана, че купувам на Х пари повече от всички оценки (без значение метода)?  Laughing
Не.Честита покупка и със здраве да си я ползвате! bouquet

# 140
И аз така купих, сигурно и аз съм прецакана  Rolling Eyes
Това има най-голямо значение, когато ти е критично важно да изтеглиш 80 % от определена сума, и оценката се окаже недостатъчна

# 141
  • In the shadows of my mind
Благодаря Simple Smile Но още не сме изповядали, и докато го нямам черно на бяло нито се хваля, нито оповестявам  Crazy  Crazy
Като (ако) стане всичко, ще ви пиша колко ни е излезнало като плащания, такси и прочие - мисля важна информация за всички, които влизат в мътните води и не знаят  ooooh!
ЕДИТ: Между другото оценителят изрично пита "Вие за голям кредит ли ще кандидатствате?" - най-вероятно, за да знае дали да надува оценката... но предполагам, че и се заплаща за това  Thinking

# 142
При нас претеглената пазарна беше с около 8% по-ниска от цената на придобиване. Но както казах, купувахме завършен и обзаведен, а оборудване и мебели не влизат в оценката, това също оказва някакво влияние. Според мен при повечето сделки оценката е по-ниска, но важното е вие да си прецените дали ще ви устройва сумата, която ще ви отпуснат според процента на финансиране, защото от това зависи каква част ще се наложи да финансирате със собствени средства/потребителски кредит. Успешна сделка ви желая Peace

# 143
  • България-Швейцария
Някой теглил ли е ипотечен кредит за ремонт/ довършителни работи (не за закупуване)?
В случая ще ми трябва голяма сума, защото реално жилищата за довършване са 3 (едното и за узаконяване) + доста сложни ремонтни дейности на голяма площ в и над подземни гаражи отделно от тях, т.е. освен по-ниската лихва съм заинтересована и от по-дълъг период на изплащане, но пък далеч не искам да си ипотекирам цялото имущество.
Отделно разбирам (от близка, която беше таен клиент), че някои банки дори за ипотечен кредит изискват поръчител, ако кредитоискателят е несемеен newsm78

# 144
Отделно разбирам (от близка, която беше таен клиент), че някои банки дори за ипотечен кредит изискват поръчител, ако кредитоискателят е несемеен newsm78
На мен ми искаха съдлъжник. Уж излязоха с причината, че е дълъг кредита, но според мен си беше баш заради това, че съм неомъжена.

# 145
  • България-Швейцария
А ти дори си и по-млада, много интересна работа.
Сигурна съм, че преди не беше така.
За потребителски да, но за ипотечен защо?
Аз освен шефа си, не виждам кой друг бих могла да убедя да ми е съдлъжник, тъкмо ще има стимул да не ми бави хонорарите Mr. Green

# 146
Моя кредит си беше за жилище.
А може би се уплашиха и от факта, че съм самотна майка.

# 147
  • България-Швейцария
Не е заради това, просто някакво нововъведение е.
Моята близка единият сценарий го разигра все едно е нейна приятелка, която точно жилище иска да си купи, работи за чужденци, месечният й доход е доста висок, няма деца, но след като била несемейна - поръчител искали.
Нали жилището е ипотекирано като обезщетение, има застраховки живот и т.н., не ми е ясен смисълът на упражнението, но значи - вярно е Rolling Eyes

# 148
So Lucky, на мен тези високи блокове ми приличат на тези в Левски. Точно до спирката на подлеза срещу базар Левски на 20 м. от единият блок строяха някаква кооперация.
Приличат, дори и в Младост има такъв цвят ЕПК, но не са те. Във Възраждане 2 е снимката, снимано от кооперациите на баира на Пчелина, за това и се виждат само горните етажи на тези 15-18 етажни блокове.
Да приемем, че обявата е реална, така ли ще е гледката от 1-ри жилищен етаж...

# 149
За реалната пазарна стойност не може да се съди по обявите в сайтовете за продажба на недвижими имоти, въпреки, че има официално приета практика точно на тяхна база да се определят пазарните цени .
Огромна част от имотите са с по 20-30 % завишени цени, има и не малко с 100 и повече процента завишени цени .
Ако искате да разберете каква е реалността трябва да гледате на каква стойност няма сделка за определен тип имот. Тоест най ниската и под най ниската обявена цена! Обикновено имотите, които се пускат на пазарни цени се продават за отрицателно време. Това е критерий за реалната пазарна стойност на един имот . Смъквате цената до момента, в който започнете да виждате, че отсрещната страна вижда потенциален шанс да реализира печалба от сделката. Лошото е, че има вероятност да случите на някой, който вижда потенциална възможност, но няма реална възможност да реализира сделка, това може да ви заблуди. Има шанс и срещу вас да стои човек, който няма никаква представа от пазара и той може да ви заблуди, но принципно това е най показателно за реалната пазарна стойност на имот от конкретен тип.

Общи условия

Активация на акаунт