Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 417
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Аз да питам за статута-
Харесахме си апартамент, цената е много добра, мястото е перфектно, но е със статут на ателие, защото няма избено помещение и паркоместа. Каква точно е разликата от статут на апартамент и статут на ателие? Заслужава ли си да го купим или да продължаваме с търсенето на нещо друго?

В тази тема се обсъждаше преди време - дала съм страницата.  bouquet

# 421
Ателието не е жилище за живеене, не можеш да се регистрираш, данъка е голям и понякога плащаш промишлен ток. Ако някой те натопи, могат да дойдат и да ти вземат децата, защото това не е помещение за живеене. И други неща от този род Shocked. Яко щяхме да се прецакаме и ние, ама се усетихме на време!

# 422
  • София
Ателието не е жилище за живеене, не можеш да се регистрираш, данъка е голям и понякога плащаш промишлен ток. Ако някой те натопи, могат да дойдат и да ти вземат децата, защото това не е помещение за живеене. И други неща от този род Shocked. Яко щяхме да се прецакаме и ние, ама се усетихме на време!

Глупости, чак деца ще отнемат. Първо да отнемат на мангустите от копторите, тогава ще стигнат до читавите семейства.
Данъка е поносим, такса смет е еднаква за района. Ако в блока е включен нормален ток - няма как вие да сте на промишлен. Може само  ако фирма е регистрирана в ателието.
Ако не ви притеснява  липсата на гараж или паркомясто си направете консултация с читав адвокат или брокер и тогава решете. От питане във форуми няма смисъл. Коя чела покрай кърменето, коя покрай диетите и грима ....

# 423
  • In the shadows of my mind
Реално погледнато, ако САМО това ви спира - не се замисляйте Simple Smile реална разлика няма. За банките също. Познавам хора в ателиета - и адресна регистрация си имат, и като първо жилище ползват и отстъпка от данъците.
Винаги може в последствие да му смените статута, като някое ъгълче го преобразувате в малко "складче" дори метър на метър. С читав адвокат ще успеете да го направите и с възможно най-малко разправии за вас. По-скоро е сръткаво и времеемко, отколкото трудно или невъзможно.

# 424
Пълни глупости пишеш.
В ателиета живеят много хора, и то в чудесни условия. Laughing
Във Варна можеш да се регистрираш, проверила съм.
Данъка не е голям, просто не ползваш 50% намаление за основно жилище.
Тока не е промишлен. В най лошия случай е стопански ток, а ако имаш време можеш да го промениш на битов. От опит говоря.
За вземане на деца не мога да коментирам, имаш опит или?

Преди да напишеш нещо, поне провери. Подаваш грешна информация.
Това за София ли е? Жената ще купува във Варна, има някои разлики в общините.

# 425
Айде по-кротко с обидите и си научи ти урока и иди си купи ателие и си живей в него, като не се регистрираш там си запиши после децата на градина, на училище и си живей без адрес. Не съм те обидила с нищо, за да се изказваш така категорично.
http://www.xn--80akij1anct.bg/1041105110541043/6
А и освен всичко друго смяната на статута хич не е лесна работа за твое сведение, не лъжи хората Peace
http://www.geoimot.com/index.php?lang=bg&faqId=44

# 426
Айде по-кротко с обидите и си научи ти урока и иди си купи ателие и си живей в него, като не се регистрираш там си запиши после децата на градина, на училище и си живей без адрес. Не съм те обидила с нищо, за да се изказваш така категорично.
http://www.xn--80akij1anct.bg/1041105110541043/6
А и освен всичко друго смяната на статута хич не е лесна работа за твое сведение, не лъжи хората Peace
http://www.geoimot.com/index.php?lang=bg&faqId=44
С нищо не съм те обидила, освен че ти казвам, че не си наясно, понеже реално не си.
Показаха ти линк, може да се регистрира адрес на ателие.
И тока не е промишлен, подвеждаш.
За мен не се грижи, аз съм си купила ателие.

Колко пъти си сменяла статут, ти, за да прецениш лесно ли е или не?

# 427
Ти даже не прочете това, което съм дала, линка дето ми го цитираш е един форум, аз ти посочвам нещо по-сериозно. И отново не четеш, щяхме да купим ателие на изгодна цена в Редута. ММ се поинтересува най -подробно за какво иде реч, как става смяната на статута, те ако се слушат собствениците, всичко е много лесно, но не е само килера. Изложението не може да се промени по никакъв начин, посочвам ти документи и никой няма да ти разреши да го направиш. За тока пиша, че може да е промишлен, а че не е правило Peace.
Ателиетата не са жилищни обекти, а са предназначени за индивидуална творческа дейност. Ползването им за жилищни нужди е нарушение на чл. 178, ал. 4 от ЗУТ и при констатирането му се налага глоба в размер от 1000 лв. до 5000 лв. за частно лице. Данъкът за ателие се дължи в пълен размер, тъй като обекта не попада в приложното поле на чл. 25 от ЗМДТ, тъй като ателието не представлява жилище.
Информацията относно размера на данък сгради и сравнение за различни обекти не е от компетентността на НАГ - СО.

П.П.това е от линка дето ти цитираш, да си пишеме и да си плащаме глоби предлагам, ми и децата да си отглеждаме там , защо пък не, ако се скараме с някой съсед, защо да не ни натопи, че сме незаконни, ако не му изнасяме нещо!

# 428
Живея в апартамент, който се води ателие - нямам помещение със северно изложение, имаме мазе, в съседния вход, който се построи 1 г. по-късно от същата строителна фирма имаме паркомясто. Имаме и адресна регистрация, ползваме нормален ток. Само не съм сигурна на 100 % за данъка. Във входа имаме 5 ателиета от общо 20 апартамента. Мисля, че това са някакви "врътки" на строителите, даже ми обясняваха защо го правят, но не помня вече.

# 429
  • София, Bulgaria
На всеки един член, който цитирате, колко е страшно да живееш в ателие един адвокат, ще извади 5 други, които ще оборят тези, защото така са направени законите. ВИНАГИ има едно НООО..., което води своите изключения.
Фактите са както казва Лъки. Основната причина в 90% от случаите да има статут на ателиета в една сграда е, че законът позволява да няма паркомясто за него. 30 ап. 20 паркоместа и 10 ателиета. Също така и височината на сграда. Ателиета са много често на партер и последни етажи, в много от случаите въобще няма северно изложение...а и да има..., север има и в апартаменти. Най-са ми " любими" тези с чисто северно изложение, с ъглов прозорец, където 70 см. от него е запад или изток.  Да има и ателиета само със северно изложение...факт е, както и такива с по-ниска височина на таваните/ 2,40м например/. Токът не е промишлен/ в повечето случаи/. Разликата в данъка е...под 100лв. в зависимост от размера му и то на година и идва по-скоро от това, че не можеш да го регистрираш като основно жилище, където ползваш 50% намаление. Но и ако имаш др. имот пак не можеш да го регистрираш като основно жилище. Банките финансират ателиета и оценката им не е по-ниска.
Всеки сам да преценява за себе си. Ако ми хареса един имот и отговаря на критериите ми, това че е ателие не би ме спряло да го купя.

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 06:44 от tomeva

# 430
Ти даже не прочете това, което съм дала, линка дето ми го цитираш е един форум, аз ти посочвам нещо по-сериозно.

Никакви линкове не съм давала, говоря единствено от моя личен опит. Пък ти си чети из нета, и цитирай, "една жена казала". Хвали се на ляво и на дясно, как сте се отървали, и не сте купили. hahaha
За смяната на статута, в моя град става, не е скъпо но изисква време, за София не знам. И собствениците много се учудиха, че ще сменям статута, аз не живея там.

Живея в апартамент, който се води ателие - нямам помещение със северно изложение, имаме мазе, в съседния вход, който се построи 1 г. по-късно от същата строителна фирма имаме паркомясто. Имаме и адресна регистрация, ползваме нормален ток. Само не съм сигурна на 100 % за данъка.
За данъка е едно и също навсякъде. Плаща се в пълен  размер, нямат право на намаление за основно жилище, понеже не се води жилище. Това е. Peace

# 431
  • София
Момичета, не се изнервяйте! Няма нужда.
Всички са прави повече или по-малко. Аз съм строителен инженер - конструктор и по-горе в предишен мой пост, посочих линк от сайта на НАГ /Направление Архитектура и градоустройство - Столична Община/. Там видяхте, че глобите са по точка от ЗУТ. ЗУТ е Закон за устройство на територията и това си е закон като всеки друг и важи за всеки в БГ, без значение от кой град е --/понеже по-горе ме питахте/.
Значи човек може да си се регистрира на този адрес, но не може да ползва намаленията, предвидени в закона /примерно при инвалидност над 50% се освобождава от данък имот, сега дали отстъпката от данъка беше 50% или напълно, не съм сигурна. Отстъпката е  само от данък имот, а такса смет си се заплаща в пълен размер. Също така, както някой беше написал по-горе, ако имаш повече от едно жилище, то на първото имаш отстъпка  от данък имот, а за всяко следващо го плащаш в пълен размер/. Също така тъй като ателието е предвидено за творческа дейност се предполага, че ще се изкарват пари от това и данък имот за съответната квадратура е с 50% по-висок от данък имот, ако е жилище. За магазините е същото.
В Наредба 7 от 22 декември 2003 г.  за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони има изискване за жилищата и когато помещението не отговаря на тези изсквания, то следва да се обособи като ателие.
Чл. 114. (1) Жилищните помещения се ориентират по възможност към най-благоприятните по отношение на слънчевото огряване посоки, които се степенуват съгласно     чл. 77, ал. 1, като се спазват изискванията на чл. 78.
(2) Не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север.
(3) При разделяне на заварени жилища се допуска по изключение да се образува жилище с предимно северно изложение, ако най-малко едно от жилищните помещения има изложение на североизток или северозапад.

Също така от Наредбата за паркиране следва, че жилището трябва да има паркомясто и когато тези паркоместа не могат да бъдат осигурени, то част от помещенията ги пишат ателиета, тъй като за ателиетата няма изизсване за 1 бр. паркоместа. Всяко подземно ниво струва пари и понякога не излиза изгодно за инвеститора за прави още едно ниво подземни паркинги и предпочита да пише помещенията като ателиета, за да му отпадне ангажимента с паркоместата.
Също така имайте в предвид, че не е толкова лесно да бъде сменено предназначението на даден обект. Понякога, човек и да има пари и да не го интересува колко ще му струва, просто не може да го направи, поради нормативните изисквания.

Надявам се да съм била полезна.
Хубав ден и весел празник на дечицата! Да са ни живи и здрави и им показвайте, че много ги обичате  Hug

# 432
kappeli, аз не се изнервям, никак даже. За себе си съм проучила добре, ателието ми е втори (по точно трети, без значение) имот. Намаление не ми се полага, от 50% за основно жилище. На ателието плащам около 200 лева данък, ако беше апартамент щях да плащам половината, всъщност 93 лева е данъка за основно жилище на подобен имот със статут апартамент (имат подземен гараж, а аз не).
Наясно съм с рисковете. Peace
На хора които смятат за целия си съзнателен живот да купят един имот само, сърдечно препоръчвам да си купят един улегнал панел, с 2 сервизни помещения и тераса лоджия, това е джакпота, и да не се занимават с нови строителства...

# 433
Какво значи лоджия?
Издадена напред ли?

# 434
Какво значи лоджия?
Издадена напред ли?
И аз не знам как да го обясня точно..от тези зиданите, а не с парапети. Лесни за усвояване са, и дълбоки.
Брокерите подчертават дебело, че терасата е лоджия...кой знае какво.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт