Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 251
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Научавам много от темата и благодарение на това цената,която искаме за имотите,които ще продаваме е същата, като обявената от брокерката, която дойде за оглед, но т.к. ще продаваме 2 или 3 имота,за да си купим 1 по-голям,колкото и да се опитвам да разбера работата на брокерите, искам да ви попитам:
1. Има ли някой,който сам си продава имота, без брокер - възможно ли е въобще или да не губим време
2. Винаги ли купувача плаща комисионната (в случая 2*3% или 3*3%) доста си е, като се има предвид,че после-като купувачи- сигурно пак ще ни потърсят 3%
3. Удачно ли е да го дадем на повече от 1 брокер + ние сами да го пуснем или и това е безмислено.

За нашите сделки, ако вземе посочените проценти и същите проценти от купувача,се получава доста голяма сума,колкото всъщност е цената на единият от апартаментите, много ми се струва.

# 91

1. Има ли някой,който сам си продава имота, без брокер - възможно ли е въобще или да не губим време
Възможно е, да.
2. Винаги ли купувача плаща комисионната (в случая 2*3% или 3*3%) доста си е, като се има предвид,че после-като купувачи- сигурно пак ще ни потърсят 3%
И двете страни плащат на техния брокер.

3. Удачно ли е да го дадем на повече от 1 брокер + ние сами да го пуснем или и това е безмислено.
Да.

# 92
Като се завъртя дума пак за брокери- вече започнаха и ДДС на тези 3% да си слагат...  Money

# 93
  • София
So Lucky*, благодаря! Утре ще се обадя и на друг брокер.

# 94
  • София, Bulgaria
Научавам много от темата и благодарение на това цената,която искаме за имотите,които ще продаваме е същата, като обявената от брокерката, която дойде за оглед, но т.к. ще продаваме 2 или 3 имота,за да си купим 1 по-голям,колкото и да се опитвам да разбера работата на брокерите, искам да ви попитам:

За нашите сделки, ако вземе посочените проценти и същите проценти от купувача,се получава доста голяма сума,колкото всъщност е цената на единият от апартаментите, много ми се струва.

Аз препоръчвам да се работи с един брокер, внимателно избран, по неговите професионални качества и по това какъв маркетинг предвижда за продажбата на имота. Ако е добър, чрез него имотът Ви ще достигне до максимален брой потенциални купувачи, използвайки различни методи, не само да пусне обява в имот.бг и да чака някой да се обади. Първото, което ще направи е да презентира имота на другите брокери, където са всъщност една голяма част от купувачите, като клиенти. Не съдете по себе си/ нямам предвид точно Вас , а за всички/ , много са малко тези купувачи, които търсят сами в София. За това съдя по броя на частни лица, които идват на огледи на имоти в сравнение с тези купувачи, които идват  с брокер.
Може и повече от един брокер да наемете, но това което ще правят всички е да публикуват офертата в сайтовете, когато е един брокер/личен брокер/ той целенасочено работи по продажбата, като инвестира пари за маркетинг, много време за презентиране на имота.
Ако решите сами да го продавате, тогава да упражнявате контрол всеки ден, какво се случва с имота Ви, кой Ви звъни... знайни и незнайни брокери... знайни и незнайни купувачи. В много случаи става мазано.

# 95
  • София, Bulgaria
investor.bg :

България е седма по доходност от наем на жилища в Европейския съюз
17.05.2016 16:00
България е на седмо място в класация на най-добрите страни за закупуване на жилище с цел отдаване под наем в Европейския съюз (ЕС) и Турция, сочи изследване на международната валутна компания World First.

Според проучването средната доходност от отдаване на имот под наем в страната е 5,99%, което е доста над средната за региона - 4,89%.

Холандия e лидер в класацията, като изследването сочи, че средната доходност в страната към април 2016 г. е била 6,57%.

Белгия и Португалия също са привлекателни локации за инвестиции в жилища за отдаване под наем, заемайки съответно второ и трето място в списъка. Средната доходност в Белгия е 6,47%, докато в Португалия тя е 6,29%.

Швеция от друга страна е на дъното на класацията с най-лоша доходност – 2,88%. Великобритания също не се представя особено добре с 21-ва позиция от общо 29 страни и доходност от 4,28%.

Със средна доходност от наем в размер на 6,57% Холандия излиза на първо място основно заради сравнително ниските цени за купуване на имоти. Средно апартамент с една спалня в страната струва малко над равностойността на 110 хил. паунда, а къща с три спални – 211 хил. паунда. За сравнение, средната цена на апартамент с една спалня във Великобритания е 179 хил. паунда, а на къща с три спални – 343 хил. паунда.

Швеция е на ниска позиция заради контрола върху наемите и пазара, който облагодателства наемателите, смятат от компанията. Според тях този климат ще възпре сезонните наемодатели, търсещи добра възвръщаемост от инвестициите си.

Франция с доходност от 3,22% и Италия с 3,55% - вече популярни горещи точки за ваканционни жилища, също имат по-ниска доходност от наеми в сравнение със съседните европейски страни. Макар че те са добро място за пенсионерите или за летни къщи, явно не са перфектните локации за инвеститори, търсещи жилища за отдаване под наем.

Изследването на World First показва още, че валутните колебания през последната година са се отразили значително на достъпността на недвижимите имоти на континента, като цените на жилищата в Швеция през април 2016 г. са с 12% по-скъпи за британските купувачи в сравнение със същия период на миналата година. По-слабият паунд напоследък също е добавил около 11% към цените на жилищата в еврозоната за купувачите от Острова.

# 96
Специално за България, интересно ми е как са направили изчислението... newsm78

# 97
  • София, Bulgaria

Аз се чудех същото, при положение, че все още се изповядва на данъчна оценка често.

# 98

Аз се чудех същото, при положение, че все още се изповядва на данъчна оценка често.
И масово наемите се декларират на по ниски суми, ако изобщо се декларира...Та мисля 5% е силно преувеличено... newsm78

# 99
  • София
Чудех се защо не ми излизат нови отговори, а имало нова тема.  Crazy
След 3 седмици и малко, брокерката ми уж се активира и днес ще води някакви хора на оглед вкъщи.

# 100

На база декларирани наеми на стопански лица-те не могат да се скрият.

# 101

На база декларирани наеми на стопански лица-те не могат да се скрият.

Ами битовите не влизат ли в изчисленията?
Скрит текст:
Не че вярвам и на стопанските.(знам за фирма, която е в офис под наем за една сума, а по документи се води на 1/8 от реалния наем, така,че тези изчисления за БГ, за мен са въздух под налягане)

# 102
So Lucky,в сравнение с преди десетина малко останаха тези фирми,които биха приели такъв вариант.За частните наематели-у нас кррият,а защо мислите ,че в останалите страни не? Така,че за обща информация картината е вярна Peace Имам служебна извадка,която не е достатъчна ,за да е представителна,но и тя показва сходни параметри.Ако беше представителна  извадка ,щях да претендирам за 100% сигурност,но не е и за това -просто съм съгласна с посочените параметри.

# 103
Какво става когато се опитвате да продадете сами имота си.
Публикувате обявата, както си е редно. С описание и снимки - ВЕДНАГА ви налазват брокери.
Всичко написано по долу е преживяно.
Всички искат да дойдат да видят имота. ОК - идват, правя им кафе, обменяме мисли и т.н.
Една от агенциите ме покани на среща - пак ОК.
Пуснаха ми специално клипче, отделих N минути, пак обменихме мисли и така.„

Друга една агенция много настоятелно твърдеше, че вече има готов клиент, и аз като истински шаран клъвнах на правото на бастуна. ОК - оглед, ОК - снимки, но техни да ги пратели на "ххххххх".
И изведнъж - хоп снимките в публично пространство без разрешение.
Продължаваме
Обявата е пусната и почват позвънявания
- Добър ден ние сме от ххххххххххх агенция може ли да предлагаме имота Ви . ОК няма проблем.
И като погледнеш изведнъж, до твоята обява се наредили още Х брой обяви със същото описание, с мин. разлика. Примерно етажа не е същия.
Ти обяваваш примерна цена 7000 лв. и виждаш сходна обява но на 6999 лв.

Пишеш на модераторите, но докато се задействат вече нещата са смарангясани.

Така че трудно е да се продаде без да те налазят.

Дори една от агенциите се осмели да заяви, че предоставяните на изключителни права само на нея, ще премахне проблемите.

Най общо казано - Излизате да продавате домати на сергия, и до вас застават още х брой продавачи, които нямат нищо на тяхната сергия, но обещават, че ще ви продадат моите домати срвещу малък процент.
Приключвам
Нищо лично срещу агенциите, но на последните вече не се стърпях и им казах
- Аз не им преча на бизнеса, нека и те да не пречат на другите.

Успех на купувачи и продавачи

# 104
  • Sofia
Подкрепям горния пост. Пускането на обява по много агенции води до мултиплициране на всевъзможни цени. Което е във вреда на продавача. Освен това преглеждащите нета остават с впечатление, че в района има голямо предлагане (агенциите лъжат за етаж и прочее и все едно са различни жилища), което настройва купувачът да се пазари, защото има голямо предлагане наоколо и все ще намери нещо. За мен най-добрият вариант е да си намериш доверен брокер, да си договориш отстъпка в комисионната, огледи, ключ и прочее. Една обява, твоята цена, твоите условия.

Общи условия

Активация на акаунт