Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 423
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Не знам, Лъки, в нашия град не съм чула такова понятие. Blush

# 436
  • Beyond the stars
Какво значи лоджия?
Издадена напред ли?
Включена в обема на сградата  Peace
Май някъде из ЗУТ ги имаше и трите като определения- балкон,тераса,лоджия  Wink

# 437
  • София
Какво значи лоджия?
Издадена напред ли?
Представи си как плочата на балкона излиза конзолно напред пред стената на фасадата. Лождията обратно - вкаран балкон навътре и плочата е опряна от три страни т.е лесно може да се иззида при желание да бъде затворено и усвоено като помещение.

# 438
В този форум So Lucky* е най-компетентната, с най много жилища и забележете тя ги дава под наем. Ние останалите сме с панелките и с едно жилище за цял живот. Като всички сме теглили кредити, за да се мъчим цял живот да ги изплащаме.  hahaha
kappeli , благодаря за изчерпателната информация, купихме тухлен  в Гео Милев и не е ателие, но всяко знание за мен е полезно bouquet

# 439
Какво значи лоджия?
Издадена напред ли?
Представи си как плочата на балкона излиза конзолно напред пред стената на фасадата. Лождията обратно - вкаран балкон навътре и плочата е опряна от три страни т.е лесно може да се иззида при желание да бъде затворено и усвоено като помещение.

Благодаря, нашите са точно такива. Peace
Но тази дума при нас не се използва.
Нито балкон.
Само тераса, универсална за всички видове.

# 440
В този форум So Lucky* е най-компетентната, с най много жилища и забележете тя ги дава под наем. Ние останалите сме с панелките и с едно жилище за цял живот. Като всички сме теглили кредити, за да се мъчим цял живот да ги изплащаме.  hahaha
kappeli , благодаря за изчерпателната информация, купихме тухлен  в Гео Милев и не е ателие, но всяко знание за мен е полезно bouquet

Много ти е неуместна иронията.
Само може да служи за пример Лъки. bouquet

# 441
  • София
........
Чл. 114. (1) Жилищните помещения се ориентират по възможност към най-благоприятните по отношение на слънчевото огряване посоки, които се степенуват съгласно     чл. 77, ал. 1, като се спазват изискванията на чл. 78.
(2) Не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север.
(3) При разделяне на заварени жилища се допуска по изключение да се образува жилище с предимно северно изложение, ако най-малко едно от жилищните помещения има изложение на североизток или северозапад.

................

Знам много такива жилища и не са ателиета.

# 442
........
Чл. 114. (1) Жилищните помещения се ориентират по възможност към най-благоприятните по отношение на слънчевото огряване посоки, които се степенуват съгласно     чл. 77, ал. 1, като се спазват изискванията на чл. 78.
(2) Не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север.
(3) При разделяне на заварени жилища се допуска по изключение да се образува жилище с предимно северно изложение, ако най-малко едно от жилищните помещения има изложение на североизток или северозапад.

................

Аз не вярвам на ЕЖК, докато не видя скица и документ за статут. Да се има предвид, че някои строители правят номер с основно изложение на север, но едно перпендикулярно прозорче, вратата към терасата примерно, на изток. Тогава е законно. За такъв случай ли става въпрос или за придобит статут в нарушение на закона говориш с изцяло северно/североизточно/северозападно изложение?

# 443
  • София
Скрит текст:
........
Чл. 114. (1) Жилищните помещения се ориентират по възможност към най-благоприятните по отношение на слънчевото огряване посоки, които се степенуват съгласно     чл. 77, ал. 1, като се спазват изискванията на чл. 78.

................

Аз не вярвам на ЕЖК, докато не видя скица и документ за статут. Да се има предвид, че някои строители правят номер с основно изложение на север, но едно перпендикулярно прозорче, вратата към терасата примерно, на изток. Тогава е законно. За такъв случай ли става въпрос или за придобит статут в нарушение на закона говориш с изцяло северно/североизточно/северозападно изложение?

Цял "щранг" апартаменти двустайни с изложение северозапад.

# 444
Момичета, моля ви не се карайте заради мен.  Peace
ММ се върна да го погледне пак въпросното ателие, но вече явно го е гледал с "други очи", защото каза, че май не е толкова хубав апартамент. Аз все още смятам, че е точно това което търсим, на добри пари. В крайна сметка решихме да разгледаме още месец/месец и половина и ако още се продава и нищо друго не сме си харесали, значи си е за нас. Ще ни бъде втори имот и най-вероятно ще го пуснем под наем (та едва ли ще ми вземат децата  Laughing)

# 445
Какво значи лоджия?
Издадена напред ли?
И аз не знам как да го обясня точно..от тези зиданите, а не с парапети. Лесни за усвояване са, и дълбоки.
Брокерите подчертават дебело, че терасата е лоджия...кой знае какво.  Laughing

Правилно го обясняваш, лоджията е тераса, която някъде на две трети е вградена вътре в самата сграда и само малка част от нея стърчи навън. Другите тераси целите стърчат навън от сградата.

Специално при панелите брокерите го изтъкват това, тъй като то доказва годината на строителството. Лоджии няма преди 1980 година. Е, има някои от 1978, но изключително рядко, по принцип може да се счита сигурно, че ако панелката е с лоджии, е след 1980. Също така, ако е с тераси, които са целите навън от сградата, панелката е от преди 1976 година някъде. Преди 10 години това имаше голямо значение, тъй като тогава тези от 1980 година минаваха още за почти "нови". Сега сме 2016 и едните, и другите вече са достатъчно стари.
Според мен дори тези с външните тераси са по-качествено строени, имат по-добра облицовка, по-рядко имат теч в мазите и т.н., ама брокерите естествено трябва да ви убеждават в глупости, щото и те самите толко разбират и щото гледат на всяка цена да ви излъжат за сделка.

При тухлите хич не се и коментира лоджии ли са или не са, щото тухлата си е хубаво нещо, особено старата тухла. Новото строителство поначало си е отврат, независимо дали е с лоджии или без.

# 446
Не знам, Лъки, в нашия град не съм чула такова понятие. Blush

О, това са си софийски изгъзици наистина, вероятно и в другите градове има лоджии, но просто и аз като живеех извън София, не съм чувал никога да се коментира това. Но щом Лъки го знае, значи и във Варна е навлязло:)

# 447
"Лоджия" е архитектурен термин и дефинира точно определено нещо. Не е някаква регионална жаргонна дума или изгъзица. А хубавото на лоджиите е, че много лесно се усвояват - само една преграда от ПВЦ дограма и става стая. Освен това имат много добра товароносимост, което не може да се гарантира за балконите. Затова брокерите го изтъкват като предимство - благоприятен фактор е за преустройство на апартамента.

Ей тук е сбито и популярно обяснено:

http://www.segabg.com/article.php?id=309609

# 448
Добре, как стоят нещата нормативно и какво се случва в действителност с остъкляването на лоджиите, терасите, балконите? Някъде бях срещал че от тази година според ЗУТ се забранява(не че преди е било позволено) "остъкляването" и че можело да се прави само с разрешение на живущите през общо събрание. Тези, които са си взели така жилищата или са остъклявали преди години са помилвани. Мисълта ми е...звучи много хубаво на хартия, но в реалността знаете ли да се спазва, дали се заяждат комшиите(защото някои са прочели че трябва да им се иска разрешение)?

# 449
Не съм чувала да са правили проблем на някого. А и как да стане, след като 80% от балконите/лоджиите са усвоени? Казаха, че за старите остъклявания няма да се прави проблем (ще има търпимост), но за новите трябва разрешение. От коя дата обаче почват да са "новите" не знам.

Общи условия

Активация на акаунт