Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 422
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
В новото строителство доколкото знам, наистина цялата площ на терасите се включва в квадратурата, но брокери са ми казвали, че при старото строителство, ако са лоджии, се включват 2/3 от терасата, а за външните не помня кое беше - или въобще не се включваха, или се включваха целите #Crazy newsm78
За лоджиите съм запомнил, че се включвали 2/3.
Но все пак, това са брокерски приказки, а каква е истината, честно казано не знам, не съм открил и нормативен акт, където да е регламентирано. Мериш си го с метъра и квото излезе, сравняваш с НА:)
При тухлените явно стените са доста дебели, затова светлата площ е много по-малка от НА, примерно на жилище 65 квадрата по НА съм измерил светла площ 48.
А на панелката да не ви казвам, че по НА е 86 квадрата, а аз я мерих и я изкарах 90 светла площ /верно заедно с лоджиите, ама аз като мерих, цялата им площ включвах/, а все пак и стените, макар и панелни, заемат площ. Така че сигурно е вярно това, дето казаха брокерите, че само 2/3 от терасите са включени в НА.

# 481
# 482
Здравейте дами! Има проявен интерес от инвеститори за закупуване на наш собствен имот в центъра на София (район Оборище, ул. 11-ти август, (двор 450 кв. м.+къща на два етажа +тавански- 70 кв. м. на етаж), с одобрена виза за проектиране. В близките дни ще бъде проведена първа среща и бих искала да помоля за малко помощ. Може ли по-запознатите от вас, които имат опит при такъв род сделки, да подскажат към момента каква е реалната цена на кв. м., на която се осъществяват такива сделки. През годините съм следила мног ои  различни оферти, но всички знаем, че цените там са много надути. Освен това наблюдавам имоти около нашият, висящи от 3 -4 години и никой не ги купува. Ние не сме го обявявали, но непрекъснато ни обикалят инвеститори. Преди години имахме желание на мястото да се построи кооперация и нас да ни обезщетят, дори имахме скл. договор. По ред причини (основно кризата 2008 г.) строежът не се случи. През последните години непрекъснато ни обикалят инвеститори, но т.к. проецентите, които ни предлагат са пренебрежимо малки не ни устройва, а и вече не ни се занимава със строителство. Решени сме на продажба и в тази връзка сегашното предложение ни заинтересува. Надявам се, че не е нахално от моя страна да нахлуя така в темата с подобна молба. Следя темата отдавна, без да съм писала в нея. Благодаря ви предварително!
Вие добре имате питане, но не казвате нищо за визата. Каква етажност е разрешена, кинт, озеленяване и тогава да ви кажем. Обикновено цената се изчислява на РЗП-то , което може да се реализира. Сканирайте визата и покажете.
Също така Ви поздравявам, че сте решили да продавате. Това с обезщетението може да доведе до много нерви и загуба на време, ако попаднете на некадърен строител. Историята познава строежи от по 18 години, където половината собственици измрели докато си получат жилищата, както и част от проектантите и архитектите на строежа. В общи линии лоша работа.
Визата за проектиране позволява до 5 етажа, 1000 кв. м РЗП, вкл. подземни гаражи, офиси/магазини на първия етаж и т.н., плътност на застояване 80% , 20% озеленяване и това без да се бута старата къща.  Лице 16.5 метра в дълбочина е имота на калкан от едната страна. Изложението, което може да има новата сграда е: лице - изток, калкан юг, задна страна - запад, странична - север. Имаше и изготвен идеен проект, но не продължихме с негово процедиране. Проектът беше много дизайнерски с едни плъзгащи витражни стъкла на балконите, с много разчупена визия и с огромна обща терса със зеленина на покрива, която да се ползва от всички собственици на имота.

# 483
Линка е полезен, обяснява много неща за НС. Peace

# 484
Много са омешани нещата през годините, по-старите сгради въобще нямат включени балкони, после са включвали около 30-40%, в зависимост от сградата, после пък изцяло. Но това няма кой знае какво значение. Живяла съм в 75 квадрата с 1 спалня, разпределени по уникално тъп начин, много квадрати отиваха в коридори и по документ имаш уж, но на практика не можеш да ги ползваш, както и в 59 квадрата, разпределени много по-функционално, които позволяват 2 спални.
Дори на квадрат да е повече, предпочитам да си платя факторът разпределени/функционалност, защото е важен за мен. А може и всичко да е разпределено добре, но да е лошо изложението или пък прозорците да са лошо подредени, което влияе на светлината, тесни стаи, лош вход, шумна улица и т.н. Всяко нещо влияе. Затова не гледам на квадрат каква е цената, а крайната, тя не отразява само квадратурата, а много други неща, които в повечето случаи са пъти по-важни от +-5 квадрата.

# 485
Човече, Peace аз също гледам крайния продукт за съответната цена. Много по важно е как са разпределени тези примерно 65 м2, спалнята да има място за гардероб, място за 2 нощни шкафчета и да се минава все пак...тераса от 10 м2, за мен е твърде много. Дневен тракт, ако е с кухненски кът, под 20 м2 е мъка. Все по често виждам при новото, липса на коридор, само едно антре...еми няма къде да се сложи нито закачалки, нито шкафче за обувки, да не говорим за цяло портманто...а коридора пред жилището ОГРОМЕН. Този парадокс, ако някой може да обясни, ще съм благодарна. Rolling Eyes

# 486
Освен със замъглен от алкохол мозък с друго не мога да си обясня доста неща в сградите  Mr. Green
Но най-много ме дразнят малките кухни в старото строителство. И панели, и тухли, и ЕПК все с малки кухнички. Рядко трапезария. Е, къде се предполага, че ще ядат тези хора? Накачулени един в/у друг в това стайче или тичащи с чиниите към хола?
Другата глупост е масовото подреждане при 2-ст. на кухня до спалня. Ами не е ок. Кухнята е шумно място, редно е да е до дневната.

# 487
Освен със замъглен от алкохол мозък с друго не мога да си обясня доста неща в сградите  Mr. Green
Таман щях да те поздравя за това изречение, защото точно така мисля и аз относно сградите ново строителство, и прочетох следващото
Но най-много ме дразнят малките кухни в старото строителство. И панели, и тухли, и ЕПК все с малки кухнички. Рядко трапезария. Е, къде се предполага, че ще ядат тези хора? Накачулени един в/у друг в това стайче или тичащи с чиниите към хола?
Ахам, значи кухньо-холовете на новото са много яки. Ами кухните в старото не са толкова малки, около 8-9-10 квадрата са, което е достатъчно да ядат примерно трима души, а ако хората са повече, ми верно ще ядат в хола и ще се разнасят чинии. Че то къде има трапезарии, освен в много старото строителство, строено още в Царска България? Кухньо-холът чунким е трапезария. И що не си купи ново, ами панелка в Люлин?
Другата глупост е масовото подреждане при 2-ст. на кухня до спалня. Ами не е ок. Кухнята е шумно място, редно е да е до дневната.
Е това пък откъде го измисли? Обикновено и трите стаи излизат на коридор, аз като имах двустаен панел примерно кухнята беше по средата, от едната й страна едната стая, а от другата - другата, а кое е спалня и кое дневна си решаваш ти самата, те стаите не са надписани.

# 488
  • София
Въпрос на приоритети. За мен кухнята като помещение е чиста загуба на пространство.  Peace Храним се в хола, където имаме както холна, така и трапезна маса със столове.

# 489

Е това пък откъде го измисли? Обикновено и трите стаи излизат на коридор, аз като имах двустаен панел примерно кухнята беше по средата, от едната й страна едната стая, а от другата - другата, а кое е спалня и кое дневна си решаваш ти самата, те стаите не са надписани.

Мечо както винаги ме развесели.  Heart Eyes Heart Eyes Blush Ами не са надписани, но са кухня, една по голяма стая и една още по голяма...най голямата се ползва за хол. Предполага се, че в хола ще се събират повече хора, другата стая остава спалня. Rolling Eyes

# 490
Абе срещат се и двустайни, в които двете стаи са еднакви или почти еднакви. Два двустайни съм имал, и в двата стаите бяха еднакви. Но съгласен съм, че обикновено едната е по-голяма и уж тя се ползва за хол, ама не е задължително. То това от едно време, когато хората често си ходеха по гости, е останало, холът да е "за гости" и да е най-големият, пък сега на когото както му е удобно, така си ги разпределя:)

# 491
Ахам, значи кухньо-холовете на новото са много яки. Ами кухните в старото не са толкова малки, около 8-9-10 квадрата са, което е достатъчно да ядат примерно трима души, а ако хората са повече, ми верно ще ядат в хола и ще се разнасят чинии. Че то къде има трапезарии, освен в много старото строителство, строено още в Царска България?...
Ами малко е 10 квадрата за кухня и трапезария. Не ги сравнявам с бокс с дневна, но още няколко квадрата нямаше да ги сбъркат, особено на фона на коридора при новите панели. Не е било нужно всички да са един тип,, могли са да направят различни за различен вкус, това ми беше мисълта, ясно е, че един харесва едно, друг - друго. Всъщност в някои градове са го направили, явно не е било невъзможно. Виждала съм разкошен 3-ст в Плевен, перфектно разпределение - бокс и килер, а на Г трапезария и дневна, + 2 спални, номенклатурите във всеки град са различни, за съжаление някои не са имали късмет.
2-ст. и 3-ст. ЕПК-та също има с трапезария. В 2 такива съм живяла в София - едното от 78-ма, другото от 96-та.
За съвсем малките жилища пък (гарсониерите) пак е пъти по-добре бокс и дневна да са заедно и да имаш място за спане, вместо отделна кухня и др. голяма стая, в която да е и трапезария, и хол, и спалня.

Скрит текст:
Когато купувах в района нямаше много ново. А което беше построено беше съвсем ново. Такова не бих взела. Искам сградата да е слегнала, да са излезли пропуските, да го е друснало някое друго земетресение, да видя как са съседите като колектив и тогава  Laughing
Не съм държала на панел, държах на мястото, а там вече купих каквото имаше, нямах кой знае какъв избор.

Имам предвид тези с двустранното разпределение, при едностранното, боксониерите и гарсониерите е ясно, че мърдане няма. Но при които има - защо да не се направи спалнята в тихата част? Всичко си е както е, само стената м/у хола и спалнята е трябвало да бъде няколко метра в другата посока.
Вярно можеш да се местиш по стаите, но когато спалните са в една редица е по-тихо. А като спиш под/над хола на съседите не е съвсем така.
И като цяло липсва мисъл при това допълнително разпределяне. Защото аз, ти и някой друг няма да прави шумно помещение в тихо, ама друг ще го. Тези под нас са си направили дневна в спалнята. Хич не е приятно.

# 492
Освен със замъглен от алкохол мозък с друго не мога да си обясня доста неща в сградите  Mr. Green
Въпрос на приоритети. За мен кухнята като помещение е чиста загуба на пространство.  Peace Храним се в хола, където имаме както холна, така и трапезна маса със столове.

Именно. Предлага се това, което се търси/е модерно. Аз съм отраснала в апартамент с голяма кухня, сега живея в апартамент с голяма кухня с трапезарна маса в нея и може да се каже, че съм свикнала на отделна кухня. Да, ама на практика в 90% от случаите ядем на по-неудобната холна маса, защото гледаме телевизия докато се храним и кухнята си стои ей така. Точно затова приех идеята за кухньохол, където (евентуално) има и барплот за бързо хапване на двама души, и трапезарна маса, и холна маса и всички те са около (обикновено) най-добрия телевизор в къщата. Единственият кусур на кухньохола са миризмите, признавам, ама това се минимизира с добър аспиратор.
Та нещата са индивидуални и всеки си има вкус, не разбирам това агресивно отричане на чуждите вкусове от някои хора.

Използвам да си кажа мнението и за квадратурата - според мен няма никакво значение как се мери площта, стига това да е ясно дефинирано. В края на краищата човек купува апартамент, а не метри и площта е само предварителен много груб ориентир.

# 493
Аз не мога да разбера много това "вторачване" в размери на балкони, пък на стени... В НА пише например "96 кв. м. ведно с мазе 3 кв. м. и ...% идеални части" /това е старо строителство тухла/. Ако аз съм продавач - първо искам цялостна цена - например 100 000 евро /съобразена със състоянието на апартамента, локация, изложение, други плюсове, минуси, пазарна цена и т.н./. Ако купувачът го харесва и може да си го позволи - взима една рулетка и мери стая по стая и си сравнява - сега спалнята ми е 14 кв.м., тук е 17 - ок, ако е обратното си казва, мнее, къде да сложа това и онова - и така стая по стая. Всеки има представа горе-долу за какво ще се ползва дадено помещение и какви мебели трябва да разположи.

Колкото до балконите - сега моят е 12 кв. м., които съм си ги платила на същата цена както и жилищната площ. Ако продавам, тях на 50 % ли трябва да ги продам? За някой такава тераса е просто ненужен разход, за друг - може да бъде огромен плюс /изглед, балконски мебели, цветя, напитка Sunglasses/.

# 494
Човече, намерих НА и се оказа, че изобщо не са упоменати терасите.
Обаче за този, който е ЕПК, не са упоменати и баня/тоалетна, нито антре. Crazy
За панелния са писани, но няма тераси. Пише обаче че имат избени помещения и колко са идеалните части - %.

За мен отделната кухня е за предпочитане. Не е нужно да е голяма, ако има място за маса е ОК. Но да не е заедно с хола.

Общи условия

Активация на акаунт