Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 258
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • България-Швейцария
Има и доста качествено старо, вкл. в чужбина съм виждала и къщи на по 200 г., в които се живее.
Не знам дали си представяте обаче колко поддръжка трябва и за какви пари става дума, за да си запази имотът и вида, и цената. Дори едни 5 г. да се оставят нещата на самотек и следите вече са видими.

Всеки, обаче, харесва различни неща. Точно този тип кооперации, за които става дума мен лично ме ужасяват, чисто психологически момент може би, но не бих могла да живея в такава.
Няколко са нещата, които от моя гледна точка са минус и с които не бих направила компромис.
- Общите части - колкото и да се ремонтират и реновират обстановката е като в 'Арсеник и стари дантели', подтиска ме, а няма как да замижи човек, все пак минава през тях поне няколко пъти дневно.
- Повечето са без асансьори, а тези, в които има изглеждат така, че направо умирам от ужас като се кача в такъв.
- Нямат гаражи и по правило се намират на места, където и паркирането е проблем. И докато второто е донякъде разрешимо, на природата няма как да се влияе, напоследък през ден бие град и предпочитам колата ми повечето време да е някъде на закрито.
- Конструкцията им е с носещи стени, което ограничава (и оскъпява) рязко вътрешните преустройства в апартаментите, а обикновеното разпределение с един дълъг, почти неизползваем коридор не ми е по вкуса. Естествено, за някой друг това може да е +.

Иначе с въображение и пари стават чудни жилища и на такива места.
Скрит текст:

На мен обаче ми харесва по-изчистен/ минималистичен стил на обзавеждане.

# 556
  • София
Точно затова писах, че май прекалих с "по-старото", май исках по-скоро тухла от 1960-1980...

обаче бях повлияна от факта, че собственикът на първия апартамент е по професия строителен инженер, купил го е 1992 година като преди това е обследвал цялата сграда, банята и настилките са от Италия, кухнята от Израел, правил го е за сина си, но синът му артисал в Америка ... а пък е и евреин /а със сигурност знам, че евреин няма да се мине Twisted Evil/, входът е супер поддържан и в заключващ се безистен, и е на гърба на Министерски съвет...

а на втория апартамент входът и стълбищата са направо като от списание, сградата е санирана, и има закачени на партера "Правила за обитателите" в скъпа и красива рамка, написани на ретро български hahaha, и си личи, че ги спазват. Какви дребни неща могат да повлияят на решението ти Laughing

Обаче и в двата имота асансьорите са Шнайдер ooooh!, и в двата аз лично не бих могла да живея, защото ме е страх на по-високо от втори етаж...
Но Томева / bouquet/ навремето ме посъветва като гледам имот за инвестиция задължително да забравя личните си предпочитания!

# 557
Доста добре звучат инвестициите, поздравявам за избора. Peace
Томева колкото и да я плюят, истините които е написала си стоят и помагат на доста хора.

# 558
  • България-Швейцария
Заслужават си тези имоти, със здраве да ви се изплащат.
И те си имат таргет група за под наем - хора, които не шофират/ работят в центъра или от вкъщи и т.н.
За някой с кола обаче, който трябва всеки ден да е по 10-12 часа в Бизнес парка например такова жилище е мъка и ако не му е собствено, със сигурност ще търси да се премести.

# 559
Честито на Lucie )) Хубав избор е направила))
Този номер 1 апартамент е като за депутат направо)) Слагаш наем 10х и това е (шегувам се))
Иначе носещи стени не трябва да се махат-вярно е, че е трудно, но най-вече ощетявате и поставяте под риск всички живущи и цялата сграда(( Особено първите етажи , ако премахват изцяло или частично носеща стена.
Тухлата си е тухла , но градореда е различно нещо за мен. Това е пода и тавана, това е което разделя етажите , а не са стените. Сегашните нови тухлени също са с под панел или там каквото слагат. Няма начин да ви сложат тухлен таван (според мен) или се излива от бетон , но не е тухла. В миналото са слагали греди и са ги заливали с бетон. Сега е железна конструкция май и пак бетон (може глупости да пиша , но съм убедена за себе си) Затова и се чува еднакво , ако не се сложат подобрения някакви на пода в тухлени и панелни блокове стъпки и шум. Не знам от коя година вече градореда не се прави , но на Раковска големи и хубави , много обширни апартаменти с по два входа апартамент е градоред. Вътре по нищо не личи и не можете да познаете че е така. До Френската гимназия и срещу 1 РПУ. Мен не би ме спряло да купя там въпреки годините и градореда. Здрави , стабилни блокове по нищо не отстъпващи от вън на другите и държащи хубав вид. Страхотни жилища са.((
Светът върви напред , но аз съм малко фен на старите неща. За строителството не мога да твърдя съвсем, но това което е построено навремето от старите строители не може с нищо да се сравни. Така е и с техниката за съжаление. Само че нея можем да сменим и да се ядосваме, но жилището е друго нещо(( Много е важен строителят и контролът върху работниците. Винаги се правят икономии. Те ако не печелят няма защо да се захващат.
Не знам за козметични промени в новото само да е възможно. Наистина с очите си видях как се променят помещения според желанието на начина на обитаване и разпределението . Важно е по проект дали има възможност иначе кухня и баня се променят , както и 00. (естествено срещу заплащане за промените ) Може да си доплатите за по-добри плочки и да си изберете , може да си искате дюшеме или естествен паркет вместо ламинат или пък теракот или  друго. Ако плащате да има завършен вид със съответните подобрения (това преди беше , сега май е груб строеж предимно) просто добавяте разликата от предвиденото и вашето желание . Не може носещите стени да се променят , няма и как да стане, не може водопровода да се измести май (което е по проект) , но може да се промени за какво да е мястото. Може да си сложите стени или махнете такива , но не носещи. Не само контакти и др. дребни неща. Прави се всичко , само пари да имаш. Блокът беше готов и пред издаване (където видях тези неща), не видях самото строителство, за да твърдя със сигурност за подове и тавани но това е градореда в миналото  , а сега е по друг начин, но не е тухла пода със сигурност.

# 560
  • София, Bulgaria
Lucie, поздравления, страхотен избор както обичам да казвам  купуваш не само тухли, а и начин на живот.
Лъки, не е вярно, никой не плюе понякога някой се изнервя, което е нормално.... Wink

Сега да Ви питам аз Вас нещо, като клиенти....Имам едно такова усещане, че едни купувачи почват леко да ми се изнервят, защото в процеса на подбор и селекция аз отхвърлям  всички апартаменти с големи отворени тераси над имота и съм обяснила няколко пъти, защо не искам да гледаме, а още по-малко да купуваме такива имоти.
А те все такива харесват...и аз като кажа това не става има отворена тераса над  половината хол и те ме гледат нацупено. Та се чудя дали да си затварям голямата уста и в края на краищата всеки сам си преценява...но пък някак си ми е съвестно, защото човек, когато греши в избора си, разбира малко по-късно във времето за това... и нали в края на краищата аз съм и за това да ги предпазя от грешки. Та се чудя... newsm78 newsm78 newsm78, какво мислите вие?

Последна редакция: сб, 04 юни 2016, 18:40 от tomeva

# 561
Томева, според мен им обясни всички минуси и те да преценят. все пак така ще си изпълнила своите задължения, а изборът ще си е техен Peace

# 562
  • България-Швейцария
Отворената тераса е в или над техния апартамент?
Ако са изпълнени както трябва хидроизолационните и топлоизолационните работи, може и никога да не се появи проблем. Моето жилище е с такава тераса, много държах на нея, след малко излизам на слънчеви бани до залез Simple Smile
Стъпва над едната ми спалня, течове и влага от нея оттам не съм имала никога, откъм топлоизолация леко ми куцат нещата, но и по времето, когато се строеше сградата дневни амплитуди в температурата от порядъка на 30 градуса бяха някакво изключение, а не норма, в най-скоро време ще реша и този проблем.
Както казва и Лъки, обясни им минусите, но от опит знам, че ако много им харесва имотът, може и да ги преглътнат.

# 563
Преди време имах избор на апартамент с открита тераса над него и друг с цял апартамент отгоре.Предвидливо взех вторият.Другият протече след време.Така че...

# 564
  • София
Благодаря на всички Hug
Точно това исках да кажа, темата е безценна - страшно много се научава, и получаваш отговори на въпроси, които даже не си си задал, поради незнание...
Томева, аз лично бих завела клиентите си на оглед, като съвестно им обясниш рисковете.

На мен така един строител ми обясняваше като на малоумна, че не трябва да имам открита тераса над част от кухнята - ама накрая аз се наложих Laughing
След време започнаха да се появяват мокри петна по тавана,
сложихме хидроизолация - пак тече,
сложихме някаква английска гума по не знам си колко лева на метър - пак тече,
сложихме гранитогрес - пак протече след време,
и най накрая сложихме навес над терасата ....
Терасата ми излезе златна!

# 565
  • София
Честито на Lucie )) Хубав избор е направила))

Тухлата си е тухла , но градореда е различно нещо за мен. Това е пода и тавана, това е което разделя етажите , а не са стените. Сегашните нови тухлени също са с под панел или там каквото слагат. Монолитна конструкция - стоманобетон
Няма начин да ви сложат тухлен таван (според мен) или се излива от бетон , но не е тухла. В миналото са слагали греди и са ги заливали с бетон. Сега е железна конструкция май и пак бетон (може глупости да пиша , но съм убедена за себе си) Затова и се чува еднакво , ако не се сложат подобрения някакви на пода в тухлени и панелни блокове стъпки и шум. Може да се направи плаваща замазка
Не знам от коя година вече градореда не се прави , но на Раковска големи и хубави , много обширни апартаменти с по два входа апартамент е градоред. Вътре по нищо не личи и не можете да познаете че е така. Личи си - всичко се тресе...Д
о Френската гимназия и срещу 1 РПУ. Мен не би ме спряло да купя там въпреки годините и градореда. Здрави , стабилни блокове по нищо не отстъпващи от вън на другите и държащи хубав вид. Страхотни жилища са.(( - въпрос на вкус
Светът върви напред , но аз съм малко фен на старите неща. За строителството не мога да твърдя съвсем, но това което е построено навремето от старите строители не може с нищо да се сравни. Не съм съгласна
Така е и с техниката за съжаление.Тук съм по-съгласна
Само че нея можем да сменим и да се ядосваме, но жилището е друго нещо(( Много е важен строителят и контролът върху работниците. Винаги се правят икономии. Те ако не печелят няма защо да се захващат. Тук съм много съгласна  Grinning
Не знам за козметични промени в новото само да е възможно. Наистина с очите си видях как се променят помещения според желанието на начина на обитаване и разпределението . Важно е по проект дали има възможност иначе кухня и баня се променят , както и 00. Бянята трябва да е над друга баня. Нямаш право да я направиш над друго помещение...
(естествено срещу заплащане за промените ) Може да си доплатите за по-добри плочки и да си изберете , може да си искате дюшеме или естествен паркет вместо ламинат или пък теракот или  друго. Ако плащате да има завършен вид със съответните подобрения (това преди беше , сега май е груб строеж предимно) просто добавяте разликата от предвиденото и вашето желание . Не може носещите стени да се променят , няма и как да стане, Няма носещи стени - монолитните конструкции вертикалните елементи са шайби и колони от стоманобетон
 не може водопровода да се измести май (което е по проект) , но може да се промени за какво да е мястото. Може
 Може да си сложите стени или махнете такива , но не носещи. Не само контакти и др. дребни неща. Прави се всичко , само пари да имаш. Факт
Блокът беше готов и пред издаване (където видях тези неща), не видях самото строителство, за да твърдя със сигурност за подове и тавани но това е градореда в миналото  , а сега е по друг начин, но не е тухла пода със сигурност.

Иначе за апартаментите под тераси и и въпрос на късмет. Понякога разликата в цената е решаваща за покупка. Аз лично бих рискувала ако разликата е да речем 20% в цената, а фирмата е от по-известните...

# 566
Доколкото разбрах Луси вече са купили имотите. Ако е така - честито и успех с наемателите.
Може пък да не са гредоред- Има и блокове от 30 -40 те години строени с нормални тухли.
Дядо ми е строил кооперация на централен булевард 1923 - 26 г. Строежа не е  гредоред, а тухлен, модерен за времето си. По целиябулевард застрояването е било като сегашните тухлени.
Но после продал апартамент и магазин за да си разшири фабриката в провинцията.
Черна станция, аз имах предвид показания на снимката първи етаж във вътрешен двор.
На хората им харесва - да са щастливи там.
Аз пък вече от 12 ет. по-долу не слизам.

Гредореда е плочата отделяща етажите, а не стените. Те обичайно са тухлени.

# 567
И аз започнах да се изнервям на моята брокерка, на няколко пъти я хващам,  че когато нещо не знае си измисля. Например веднъж ми обясняваше един апартамент за разширена гарсониера и при въпрос колко квадрата е тя ми казва 50, а нейна колежка с намеси и каза, че е 40квм неразширена гарсонира, а аз бях ходила в такъв на оглед и знаех, че ме лъжи. Онзи ден ходихме на оглед с нейна колежка да ми показва по-нов панел, при въпрос от коя година е ми отговори 90та, а колежката и вика 85та е, в този квартал няма по нови от този, а аз живея в квартала и го знам това. Въпросът ми е да се отказвам ли от нея или всички така правят. Както вече се спомена, ние се оказваме по компетентни от тях. Притеснявам се да не ме излъже за нещо важно, с което аз не съм запозната.
Относно етажите винаги съм си мислела, че всички искат на ниските етажи, сега в темата прочетох странни за мен мнения  Joy. Аз пък съм казала по високо от 4ет да не ни показват. И първи включихме заради ММ, той иска. Онзи ден ходихме на оглед и ни заведоха на 5ет, не можах да изляза на терасата от страх  hahaha, апартамента много ни хареса и мястото, но етажа ме гипсира и след нас дошли други и го купили.

# 568
Freyda, на твое място бих сменила брокерката.

# 569
Freyda, и аз бих сменила такава брокерка. За сега ние сме доволни от нашия. И ние търсим същото като теб, но сме склонни на изключения. Например и аз искам да е от 1-4 етаж, но ако всичко е перфектно и само етажа ме притеснява съм съгласна да е на 5-ти или дори 6-ти етаж.

Общи условия

Активация на акаунт