Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 235
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Ми да, с всичко се свиква, както с високо, така и с ниско, ама защо трябва да свиквам с нещо, ако не ми се налага и не ми харесва?!
Понякога не знаеш дали няма да ти хареса в последствие.
Ние живяхме няколко години на Дондуков и Веслец - тракането на трамвая през прозореца, ТЕЦ-а, близостта до всичко, денонощния магазин в съседния вход, възможността да обикаляш цяла нощ по барове и да се прибереш пеш за минути... Трудно ми беше да се откажа от това, защото най-накрая си бях намерила мястото, след години обитаване на квартири по панелните квартали.
Купихме в квартал с ново строителство и къщи, където не можех да спя първите нощи от тишината и непрекъснато се тревожех дали бойлерът е стабилно монтиран. За мен беше компромис - да се откажа от шумотевицата на цивилизацията и ТЕЦ-а и да трябва да вървя двойно/тройно/четворно повече до центъра, в зависимост до коя точка отивам.
Е, след една зима тук, вече се наслаждавам на независимостта си от Топлофикация, на тишината без тракането на трамвая в 5 сутринта и  по-дългата разходка на прибиране от центъра Laughing

И никога в живота не ми се е наложило да реша квадратно уравнение дори, а камо ли пък диференциално или интеграл. Една стинка не съм изкарал с математика и макар че работя с цифри и с финанси, това не е математика - трябват ми само четирите аритметични действия в работата. Не ми трябват логаритми, тригонометрия, дори функции не ми трябват - и да използвам такива, те са линейни от най-простия вид.
Много се забавлявам като някой лаик тръгне да обяснява как не били практични логаритмите, тригонометрията и квадратните уравнения Joy И, как да ти кажа, това, че ти не си изкарал една стотинка от тях, не значи, че други не правят цифра пари от същото, ама като нямаш достатъчен капацитет и подходящо образование, за теб това не е опция. И понеже с ММ се зарибихме с яко гийковски математически свалки, аз лично намирам оптимирането и модулирането за много практични Laughing

Иначе каква 180-градусова промяна има в мнението ти за Младост за една година, не е истина, явно си прогледнал! Laughing Ние не успяхме да намерим нищо подходящо за нас там миналата година, когато търсихме да купим, може би трябваше да преглътна старите тухли в района около Окръжна, ама не ми се получи, а новото беше твърде скъпо за нас или със скосове/лоши изложения/тераси над стаите/на голям булевард. При всички случаи за нашия бюджет жилище в Младост щеше да е с доста компромиси.

# 601
  • София
Някой да знае с какво забавяне в момента се движи Агенцията по вписвания?
Не знам за какво точно питаш. Миналата седмица подадох документи за заличаване на ипотека и казаха, че след 2 седмици ще са готови.

Днес получих оферта за апартамента, който продаваме. Кандидат-купувачът иска да свали с 4 600к. Аз съм склонна да сваля до 3100к. Сега седя на тръни в очакване. Въпреки че здраве да е - ако не е този, ще е някой друг.  Grinning

# 602
Тонка*,бих предложила отстъпка 2300к,като за начало т.е. половината на неговото предложение Peace

# 603
Кандидат-купувачът иска да свали с 4 600к. Аз съм склонна да сваля до 3100к.
Много ми се виждат. Не знам какъв е апартамента и за колко е обявен, но пак са ми много.
Наясно съм, че той пробва - ако мине, ако много бързате.
Аз бих предложила - 2 000 и поделени разходи за прехвърляне.
Пак - ако мине.
А какво биха казали брокерите в темата?

# 604
Тонка*,бих предложила отстъпка 2300к,като за начало т.е. половината на неговото предложение Peace

Абсолютно, никога не си сваляй гащите докрай без да е станало наложително, защото после нямаш място за маневриране. Но нека Тонка измисли и някакъв предлог защо не иска да слезе на исканото ниво. Да не е просто ти искаш да сваля 100, аз пък казвам 50. Да измисли някакъв разход, някакво подобрение, което е платила и т.н.

# 605
А защо продавача трябва да се оправдава, да измисля подобрения или разходи.
Цената е толкова, склонна съм да сваля до това  - защото така.
Как ли пък няма да си разказвам намеренията на непознат.

# 606
  • София
Аз бързам да продам апартамента, но купувачът реално не знае това.
Все пак обявената цена е с коментар. Падам с 1500к под това, което съм очаквала като сума, но тъй като много искам да купя един друг апартамент, затова съм склонна на този компромис.

# 607
А защо продавача трябва да се оправдава, да измисля подобрения или разходи.
Цената е толкова, склонна съм да сваля до това  - защото така.
Как ли пък няма да си разказвам намеренията на непознат.

Защо като карат някого да глътне нещо горчиво го маскират с нещо сладко? Защо като правят някому колоноскопия слагат вазелин?
И тук е така, и без аргументи може, ама с малко смазка се постига по-добър резултат. Преговорите са игра на омайване, а не на груба сила. Но всеки сам си решава какво да прави де.

# 608
  • София
Черна станция, той можеше да оферира и много ниска сума. Трябва ли да му се обяснявам защо не съм съгласна на нея?  Grinning
Признавам си, че пазарлъците не са ми стихия. Преценила съм си докъде мога да падна като сума и това е. Ако не го устройва, здраве да е.

# 609
Да се похваля и аз, че май намерихме каквото търсехме. Днес ще се опитаме да договорим малко по-ниска цена, въпреки, че реално сме готови да дадем и исканата. Ще се опитаме все пак да свалим с 1500к. И на мен пазарлъците не са ми стихия и чак ме е срам да се пазаря.  Embarassed

Противно на очакванията, аз съм супер доволна от нашия брокер. Намери точно това което търсим, на точното място, и влизащ в бюджета. Какво повече да искам Simple Smile

# 610
Да се похваля и аз, че май намерихме каквото търсехме. Днес ще се опитаме да договорим малко по-ниска цена, въпреки, че реално сме готови да дадем и исканата. Ще се опитаме все пак да свалим с 1500к. И на мен пазарлъците не са ми стихия и чак ме е срам да се пазаря.  Embarassed

Противно на очакванията, аз съм супер доволна от нашия брокер. Намери точно това което търсим, на точното място, и влизащ в бюджета. Какво повече да искам Simple Smile
Честито и успех при преговорите! Това, че сте намерили точно това, което търсите, показва, че сте имали реалистични очаквания за пазара Peace

Тонка, купувачът обосновава ли се защо иска такъв голям отбив от цената? На мен ми се струва много и бих предложила подобен отбив, само ако няма брокерска комисионна и предложа да поема разходите по изповядването. И все пак е твърде голяма разлика между офертна цена и цена на изповядване, някак изкривява очакванията на участниците на пазара. Вие без брокер ли действате, помня, че имахте проблеми с брокерката?

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 13:45 от bubanka

# 611
  • София
Тонка, купувачът обосновава ли се защо иска такъв голям отбив от цената? На мен ми се струва много и бих предложила подобен отбив, само ако няма брокерска комисионна и предложа да поема разходите по изповядването. И все пак е твърде голяма разлика между офертна цена и цена на изповядване, някак изкривява очакванията на участниците на пазара. Вие без брокер ли действате, помня, че имахте проблеми с брокерката?
Stitch, имам нов брокер и нещата са коренно различни сега.
Не знам защо купувачът иска такъв отбив в цената. Влязъл е, разгледал и е направил оферта. Може да разполага с конкретна сума и според нея да се пазари. Аз също знам с каква сума ще разполагам и затова съм си направила сметка какви пари да дам за друг апартамент. Харесала съм вече, но имам и резервен вариант. Там обаче цената е 69 000 евра, а аз мога да предложа 65 000, просто защото това ми е бюджетът. (Освен, ако не опра до кредит, което не ми е присърце.)

# 612
Тонка, то не е само цената, излизат и други разходи.
А и новия ще трябва поне да се пребоядиса, евентуално мебели.
Парите  летят неусетно.

# 613
  • София
А и новия ще трябва поне да се пребоядиса, евентуално мебели.
О, не! Там има мнооого работа. Мебелите лесно ще се поръчат, те са най-малкият проблем.
Този, който ми е резервен вариант е напълно готов за живеене. Всичко е тип-топ в него, но не ми е на сърце.

# 614
А по принцип когато търсите жилище, с каква сума над бюджета е реалистично да се гледа, 2-3-5%? Явно повечето продавачи са склонни да правят отстъпки...

Общи условия

Активация на акаунт