Родителско настоятелство - що за птица е това?

• 1 427
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте ,първо да се извиня ако вече има такава тема,но аз не можах да я открия.Второ аз съм майка на 3 годишно момиченце,което посещава детска ясла от тази учебна година и до преди 1 месец си мислех че на мен неволи с учители и други родители няма как да ми се случат,но ето на сгрешила съм.Но след няколко дни борби с родителски настоятелства, директори на детски градини и учителки, реших че е дошъл и моя час да потърся помощ и отговори на някой въпроси. Неприятното в нашия случай е ,че Градината се намира в район Кремиковци,гр.София и всички се познават , а аз съм нова и никого не познавам и съм от губещата страна. Joy След родителска среща ,която проведохме снощи с едва 1/3 от всички родители се оказа ,че яслената група имала много проблеми,които аз очевидно съм пропуснала. Въпроси като:
1. Как мога да разбера ,дали хората ,които се грижат за децата имат нужното образование и квалификация?
2. Може ли всеки родител ако поиска да влезе в яслената група и да види децата къде се хранят ,къде спят и с какво се хранят?
3. От къде да разбера с какви препарати мият в помещенията,защото се оказва че има деца от групата с алергични реакции?
4. Дайте моля ви идеи и добри практики за организация на Родителските настоятелства.
5. Какви играчки и материали купувате на децата?
6. Когато видим че детето вечерно време ни го дават и някакви хигиенни проблеми ,към кого да се обърна?
7. Ако има майки от района ,бихте ли споделили мнения за градините там,а те са:

38 СДЯ
Кремиковци   гр. София, кв. "Кремиковци" до бл. 30

44 ОДЗ Калина
Кремиковци   гр. София, кв. Ботунец, ул."Балкан" № 14, бл. 12

45 ОДЗ Шарена дъга
Кремиковци   гр. София, кв. Враждебна, ул. 27 № 3

47 ЦДГ филиал с. Яна
Кремиковци   с. Яна, ул. "Райна Княгиня" № 4

47 ЦДГ
Кремиковци   с. Горни Богров, ул. "Трайчо Костов" № 1

58 ОДЗ Слънчево утро
Кремиковци   гр. София, ул. Яне Стоянов № 19

94 ОДЗ
Кремиковци   гр. Бухово, ул. "Никола Бонев"

140 ОДЗ с. Долни Богров
Кремиковци   с. Долни Богров, с. Долни Богров, ул. 10 № 27

146 ЦДГ Звездица
Кремиковци   гр. София, кв. Kремиковци, ул. "Св.Св.Кирил и Методий" №2;

8.Как постъпвате вие през летния период,Изпращате ли децата в друга детска градина предложена ви от ръководството на сегашната, докато в нея текът ремонти и са отпуска?

9. И разбира се накрая ,какво трябва да прави точно това РОДИТЕЛСКО НАСТОЯТЕЛСТВО.

Много ще съм признателна на майките-спасителки ,които ще ме преведът през дебрите на добре смазаната машина ,наречена  детска градина.  bouquet Peace

# 1
  • София
1. Как мога да разбера ,дали хората ,които се грижат за децата имат нужното образование и квалификация? - това не знам, тъй като и аз не съм наясно с тези неща. Доверявам се на сляпо.
2. Може ли всеки родител ако поиска да влезе в яслената група и да види децата къде се хранят ,къде спят и с какво се хранят? - не. Тъй като така децата могат да се притеснят, разплачат и т.н.
Нас на първата родителска в началото на учебната година ни пуснаха и видяхме помещенията.

3. От къде да разбера с какви препарати мият в помещенията,защото се оказва че има деца от групата с алергични реакции? - препаратите са одобрени от МОН и директора на ДЗ и мисля, че няма как да се разбере освен ако лично не се попита някой от персонала. Но и да Ви кажат надали това ще повлияе по някакъв начин или да го сменят.
4. Дайте моля ви идеи и добри практики за организация на Родителските настоятелства. - те се правят в началото на учебната година и се избират 3-ма човека на самата родителска среща.
5. Какви играчки и материали купувате на децата? - играчки и учебни материали купихме според изискванията на персонала и директорката. Събрахме пари от всички родители.
6. Когато видим че детето вечерно време ни го дават и някакви хигиенни проблеми ,към кого да се обърна? - към самия персонал, който Ви го дава. А ако не стане директно към директорката бих се обърнала.
8.Как постъпвате вие през летния период,Изпращате ли децата в друга детска градина предложена ви от ръководството на сегашната, докато в нея текът ремонти и са отпуска? - пускам си детето на сборна група където ДЗ се е разбрала с друго ДЗ иначе няма кой да ми го гледа.
9. И разбира се накрая ,какво трябва да прави точно това РОДИТЕЛСКО НАСТОЯТЕЛСТВО. - събира пари и купува консумативи за децата - играчки, вода, учебни материали и каквото е необходимо за престоя им. Играчки за Коледа и празнични дни.

P.S. Аз участвам в родителски колектив/настоятелство.

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 18:31 от Mamma

# 2
  • Пловдив
Заблудени сте и двете. Първо - всяко родителско настоятелство е възможно да е организирано по различен начин. Възможно е да се избират трима човека, но е възможно и всички родители да са членове. Поискайте устава на съответното настоятелство и го прочетете. Ако решите, че устава не ви допада може да работите с други родители за промяната му. Имайте предвид, че не е лесно и бързо, защото настоятелствата се регистрират в съда и така нататък законови формалности. Второ - персонала в яслените групи не е от педагози, а от медицински сестри, говорете с директорката и ще разберете. Трето - не се разрешава достъп на всеки родител по всяко време в яслата, това е просто абсурдно,  РИОКОЗ не разрешава, а и децата, чиито родители ги няма в момента се разстройват.

# 3
  • София
В яслата, която посещаваше детето ми (от както стана на година и два месеца), не сме имали пък никакво настоятелство Peace За две учебни години съм дала общо 20.00 лв. за учебник и нито стотинка повече. Не ми е хрумвало да се чудя сестрата сестра ли е всъщност или пък да им влизам на "проверки" Peace
За препаратите- питайте сестрите, за петната по дрехите (въпреки че това са малки деца, които тепърва се учат на самостоятелно хранене)- също.
Както многократно съм споменавала във форума- Господ здраве да дава на 41 СДЯ в Люлин!

# 4
Благодаря ви за бързите отговори. Аз лично проблеми с отглеждането на детето ми в яслената група нямам никакви, много съм доволна от персонала и директорката ,засега разбира се. Но по време на родителската среща всички други (всъщност точно 10 родителя) се оплакаха от хигиената на децата им ,когато ги взимат вечерно време. Ние нямаме устав ,дори и списъкът с платилите по 60 лева в началото на годината родители, мисля че е написан на хвърчащ лист. От избраните в началото трима родители за настоятелство, към момента само една родителка се разправя с всичко. Мисълта ми е следната ,от септември месец се замислям дали аз да не се заема с организирането на това р.н. и ми се ще да знам малко повече за дейността му, защото досегашната му практика е отчайващо лоша. А относно влизането на родители в групата не съм задала въпроса си правилно: исках да попитам ако си член на настоятелството и трябва да провериш от какво имат нужда децата да им се купи,вас пускали ли са ви в групата да видите. И другото ,което мен лично много ме подразни е че аз питам и учителките и мед.сестрата за химикалите и проветряването на помещенията, но всички само свиват рамене и казват че не знаят. Играчките на децата ,които са купени в началото на годината седят по високите полици над гардеробчетата им и не им се дават да играят с тях( това го виждам от снимките от рождените дни ,които ни изпращат учителките). Аз до преди два дни не бях си задавала повечето въпроси ,но след съдбоносното ми рандеву с родителите направи ми дойдоха като от космоса.  Joy  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт