Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 282
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
  • София
То е ясно, че големи промени няма как да настъпят (визирам предложенията на татко Ники). Но наистина има малки нещица, които могат да се пипнат. Едно от тях е наистина добро - това за ползването само на една подточка - за месторабота или местоживеене. Добре е и да се премахне това с отпуска по майчинство, защото наистина води до грешки, а реално не води до промяна на точките или статуса.
А също така за мен е излишно да е възможно да се кандидатства в градина, в която е обявен нулев прием. По този начин се затрудняват другите родители, които трябва да си оценяват шансовете.

# 421
  • София
Mrs Jan, ако е възможно да отпадне изискването за пртедоставяне на трудова книжка, това ще е добре. Не носи особена стойност - на практика не удостоверява много повече от служебната бележка, а създава доста грижи за родителите, доколкото виждам от коментарите назад в темата.

# 422
  • София
Съгласна съм за опцията "майчинство" и "трудов договор" - и двете дават един и същ брой точки, и са само излишна възможност за грешки (аз бях от направилите грешка точно тук).
Иначе не се ли открият нови места и някакви доплнителни форми на занимания с деца, каквито и критерии да се одобрят, все ще има деца извън системата. Както го е рекъл татко Ники за трите прасенца.... Crazy
И проблема с непосещението на някои деца е същият, Pepich  Thinking Ето нашият случай - аз исках детето да тръгне на градина пролетта на 2017, през април. Говорих специално с директорката за това - според нея няма начин, няма да се освободят места тогава - не се случвало. Така че аз просто нямам избор - трябва да го запиша сега, да си плащам таксите 6-7 месеца, за да пазя място и да го пусна напролет. И мен не ме устройва този вариант, но ето - нямам голям избор.

# 423
  • София
Mrs Jan,
Предложението ми е:
*Да отпадне критерии - месторабота или едно от двете да се избира и да може да се ползва.
*Да се интегрират системите на НАП и НОИ.
*Да отпадне този дълъг срок за кандидатстване - след като се обяват местата да има срок от най много 1 месец. За мен не е нормално от февруари до май да се чака и да се редят кандидатури.
Да се направи: Февруари обявяване на места и март класиране.
*Кандидатстващите по 2.2.4. да се обявяват места в системата. И да има контрол - документите да минават през СО или директно в СО (дирекция Образование) да се кандидатства, а не при директорите.
*Да се направи контрол на отлагащите тръгване. И при нас има доста деца, които са пускани за по седмица макс и после отлагат с бележки повече от 6 - 10 месеца. За мен това не е реално и не е Ок спрямо всички чакащи прием.
_Предлагам такива деца да се отписват служебно и да нямат право до следващо голямо класиране да кандидатстват.

P.S.
И от двете места сме се борили - през системата 3 г. и няколко месеца по 2.2.4 и виждам каква драма е. Наистина някои неща ако се променят ще бъде много по лесен приема и много повече деца ще имат шанс за влизане.

# 424
  • София
Интегрирането на системите на ИСОДЗ и НАП/НОИ има някои тънкости и най-вече е скъпо. Но нищо не пречи, след изтичане на класиранията директорките да изпращат писмо до НАП с ЕГН-тата на родителите и НАП да връща справка за трудовия статус и видовете осигурителни рискове на родителите. Трябва само да се направи шаблон на справката и тя да се пуска автоматично от системите на НАП/НОИ (защото все пак не може за 9000+ деца един човек да джурка справки поотделно). После НАП да си пусне писмо с прикачената справка до всеки директор на ДЗ - това е по-евтиният вариант в сравнение с варианта системна интеграция. Допълнителни граждански групи може да проверяват дали директорите са използвали такива справки от НАП/НОИ и дали не са си играли нещо с данните.

# 425
  • София
Да се отписват автоматично деца, които с медицински бележки отсъстват е много нечестно. Има такива, които злоупотребяват, но има и деца, които наистина боледуват. Говоря от собствения си опит.
Скрит текст:
Големият ми син е лежал 4 пъти в болница за 4 години. Правил е 3 пъти пневмония, възстановяването след това е бавно и трудно. При него се случи два пъти през ноември, в разгара на "сезона", тоест да го пусна след 2 седмици на градина означаваше още боледувания върху крехкия му организъм. Не е честно да го изхвърлят от градината не по наша вина. По-скоро трябва да има по-засилен контрол при медицинските бележки, а не автоматично да се гони дете, което отсъства дълго.
Повишаването на таксите в градините до степен да се чудиш дали държавна или частна е убийствено за мен. Така ще се стигне само до това все повече родители със средни заплати да се чудят как да свържат двата края работейки за плащат градина или просто да спрат да работят за да си гледат детето вкъщи.

# 426
Едно друго нещо ми хрумна - за да се намалят злоупотребите, обстоятелствата, които носят точки и подточки да се декларират с нотариална заверка, заедно със съгласие за разкриване на лични данни при проверки, и при несъответствия да се търси наказателна отговорност. Като компенсация може да отпаднат някои от документите, които се искат, като трудова книжка например.
За целта трябва да има работещ механизъм за изискване и разкриване на данни, както и готовност от страна на общината да прави такива проверки, разбира се. Предимството при този случай е, че не е необходимо връзката с НАП/НОИ да е в реално време.

# 427
  • София
Да се отписват автоматично деца, които с медицински бележки отсъстват е много нечестно. Има такива, които злоупотребяват, но има и деца, които наистина боледуват. Говоря от собствения си опит.
Скрит текст:
Големият ми син е лежал 4 пъти в болница за 4 години. Правил е 3 пъти пневмония, възстановяването след това е бавно и трудно. При него се случи два пъти през ноември, в разгара на "сезона", тоест да го пусна след 2 седмици на градина означаваше още боледувания върху крехкия му организъм. Не е честно да го изхвърлят от градината не по наша вина. По-скоро трябва да има по-засилен контрол при медицинските бележки, а не автоматично да се гони дете, което отсъства дълго.
Повишаването на таксите в градините до степен да се чудиш дали държавна или частна е убийствено за мен. Така ще се стигне само до това все повече родители със средни заплати да се чудят как да свържат двата края работейки за плащат градина или просто да спрат да работят за да си гледат детето вкъщи.

Ок, така е. Но има и доста родители, които само фиктивно си взимат бележки от педиатъра и не ги пускат. Не може дете да ходи 1 - 5 дни на градина и след това да го отняма 5 - 6 месеца. Да си седи вкъщи и да е болно.  #Crazy #Crazy newsm78 newsm78 някак не ми се струва реално.
А други родители да се чудят как да си вкарат детето на градина за да се върнат на работа. Това с пазенето на местата за мен не е Ок и съм твърдо против! И съм ЗА да се изключват такива деца и други да имат шанса да влезнат и реално наистина да посещават ясла.

# 428
  • София
Благодаря за споделените мнения!
Интегрирането на системите на ГРАО/НАП/НОИ е въпрос, който от СНБМ поставяме от много годиини, но за съжаление няма ответна воля да бъде изпълнено.
По отношение на останалите коментари ще ги имаме предвид и се надявам поне част от тях да бъдат отразени за следващата година.

Татко Ники, сега личното ми мнение. Не подкрепям предложенията от предишния ти пост. Общинските ДЗ изпълняват социална функция и драстичното повишаване на таксите ще постави масовия потребител в неблагоприятно положение и ще ги превърне в недостъпна услуга за голяма част от родителите.
По другото предложение за пропорционалността за прием с по-малко точки също не бих подкрепила. Има частни случаи, при които родителите за кратко изпадат в ситуация, при която губят точка в най-неподходящия момент, но все пак деца със 6 т., от които 3 са за първо желание и останават 3, които или са работещи, но неживеещи в София или живеещи, но без (легална) работа. И за сметка на такива родители да се наказват останалите, като се намалят и без това недостатъчните места не считам за правилно.  

terpsyhora, вашият е друг частен случай, но въпреки че не е по ваша вина вие реално не ползвате заетото място и би било редно да се освободи за дете, което реално ще посещава ДЗ. Това пак е личното ми мнение и не ангажирам сдружението с него.

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 13:07 от Mrs Jan

# 429
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Mrs Jan, ако е възможно да отпадне изискването за предоставяне на трудова книжка, това ще е добре. Не носи особена стойност - на практика не удостоверява много повече от служебната бележка, а създава доста грижи за родителите, доколкото виждам от коментарите назад в темата.
- Ние си ИЗГУБИХМЕ трудовите книжки, в желанието си да представим оригинал, за да няма проблеми със записването!!! #2gunfire

Хубаво е да се интегрира ИСОДЗ със системите на НОИ/НАП. Така ще отпадне част от бумащината, защото системата автоматично ще проверява за верността на част от критериите. А и ще се елиминира шанса за фалшиви документи.
+1

# 430
  • София
Едно друго нещо ми хрумна - за да се намалят злоупотребите, обстоятелствата, които носят точки и подточки да се декларират с нотариална заверка, заедно със съгласие за разкриване на лични данни при проверки, и при несъответствия да се търси наказателна отговорност. Като компенсация може да отпаднат някои от документите, които се искат, като трудова книжка например.
За целта трябва да има работещ механизъм за изискване и разкриване на данни, както и готовност от страна на общината да прави такива проверки, разбира се. Предимството при този случай е, че не е необходимо връзката с НАП/НОИ да е в реално време.
Нотариалната заверка какво точно ще докаже, освен, че пари ще се дават и време ще се губи? Иначе то и в момента го има това за наказателната отговорност за подаване на неверни данни, ама дали някой го прилага.

# 431
  • София
Не е вярно, че не ползваме мястото. Детето може по стечение на обстоятелствата да не ходи 2 месеца, след това да ходи. И то на практика е точно така. Но не е редно да го изхвърлят заради това, че е болен, да не говорим, че се разболява винаги единствено след градината, благодарение на многото съвсем не здрави деца там, чиито родители не се впечатляват от сополи, кашлици и леки температури. Но това е друга тема.

# 432
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Ок, така е. Но има и доста родители, които само фиктивно си взимат бележки от педиатъра и не ги пускат. Не може дете да ходи 1 - 5 дни на градина и след това да го отняма 5 - 6 месеца. Да си седи вкъщи и да е болно.  #Crazy #Crazy newsm78 newsm78 някак не ми се струва реално.
А други родители да се чудят как да си вкарат детето на градина за да се върнат на работа. Това с пазенето на местата за мен не е Ок и съм твърдо против! И съм ЗА да се изключват такива деца и други да имат шанса да влезнат и реално наистина да посещават ясла.

И аз съм твърдо против, но места масово се пазят. Децата ги записват още от първата година на ясла и после ги отлагат с фалшиви медицински бележки. Някои тръгват да посещават чак на втората година. Лекарите, които издават такива фалшиви бележки, трябва да носят малко по-висока морална отговорност - то че никой не може да ги глоби е горе-долу ясно.

terpsyhora, това не е случаят на твоето дете и много съжалявам, че боледува често!

Интегрирането на системите на ГРАО/НАП/НОИ е въпрос, който от СНБМ поставяме от много годиини, но за съжаление няма ответна воля да бъде изпълнено.

Mrs. Jan, възможно е интегрирането на системите да се отлага заради цената за изпълнението и поддържането на тази интеграция/интерфейси. Например много хора като данъкоплатци може да са против да плащат и за това нещо. Но в същото време, и без такава интеграция, могат да се правят проверки в НАП/НОИ дали заявените от родителите предимства относно трудов статус и платени осигуровки са верни. Ако на страницата на ИСОДЗ има съобщение, че такива проверки ще бъдат извършвани, много хора ще се откажат от фалшифицирането на статуси и документи. С две думи - моето предложение е да се правят някакви проверки, макар и последните да не са последен крясък на технологиите. Може и на извадкова база - пак ще има респектиращ ефект.

# 433
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Ок, така е. Но има и доста родители, които само фиктивно си взимат бележки от педиатъра и не ги пускат. Не може дете да ходи 1 - 5 дни на градина и след това да го отняма 5 - 6 месеца. Да си седи вкъщи и да е болно.  #Crazy #Crazy newsm78 newsm78 някак не ми се струва реално.

И аз съм твърдо против, но места масово се пазят. Децата ги записват още от първата година на ясла и после ги отлагат с фалшиви медицински бележки. Някои тръгват да посещават чак на втората година. Лекарите, които издават такива фалшиви бележки, трябва да носят малко по-висока морална отговорност - то че никой не може да ги глоби е горе-долу ясно.

terpsyhora, това не е случаят на твоето дете и много съжалявам, че боледува често!

terpsyhora,
Моля да не се припознаваш в това, което съм написала. След като си пускаш и спираш детето не е за теб това и това няма какво да те притеснява. Аз говоря за случай в който детето тръгва септември и от края на 2015 г. е спряно и повече не е посетила детската. А се плаща такса за да се пази мясото. А това са повече от 5 месеца, което за мен е недопустимо и очебийно, че нямат намерение да го пуснат повече, но си пазят мястото за някога.

# 434
  • София
И докторите, които издават фалшиви бележки и директорките, които ги приемат, са еднакво виновни. И докато при първите Общината не може да осъществи кой знае какъв контрол, то при вторите е лесно - нали са и подчинени.

Общи условия

Активация на акаунт