Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 248
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Отстрани е лесно да се коментира. Моето дете се разболя така от нещо, което никой доктор не успя точно да диагностицира, но излезе извън строя за няколко месеца. Не можеше да се храни, получи анемия, беше бледо като смъртник и постоянно спеше. Едвам се възстанови. И подозирам, че виновна е някоя "притисната до стената" мама, която си е пуснала болно детето. Защото, нали без пари не може да се живее. Лесно е да се каже 5 месеца го няма, следователно са мошеници. Е, моето отсъства 3 месеца, но вече не бързам да издавам присъди. Всеки сам си знае теглото.

# 436
Според мене също е хубаво да има връзка и да могат да се правят проверки в НАП/НОИ. По този начин може доста бумащина да отпадне и да се намалят злоупотребите. От друга страна обаче без увеличаване на свободните места проблема с недостига няма да се реши. В крайна сметка доста от хората търсят начин да вкарат децата си в градина/ясла, защото нямат избор и не могат да си позволят да плащат частна / бавачка.

# 437
  • София
Отстрани е лесно да се коментира. Моето дете се разболя така от нещо, което никой доктор не успя точно да диагностицира, но излезе извън строя за няколко месеца. Не можеше да се храни, получи анемия, беше бледо като смъртник и постоянно спеше. Едвам се възстанови. И подозирам, че виновна е някоя "притисната до стената" мама, която си е пуснала болно детето. Защото, нали без пари не може да се живее. Лесно е да се каже 5 месеца го няма, следователно са мошеници. Е, моето отсъства 3 месеца, но вече не бързам да издавам присъди. Всеки сам си знае теглото.

Извинявам се много, но с такъв пост слагаш точка на възможността да се обсъжда проблема с фиктивните боледувания.

Като чета написаното от теб, си вадя извода, че няма фиктивно боледуващи и че тук си измисляме заклеймявания, които нарочно лепим на горките действително боледуващи деца (на които съчувствам най-искрено м/у другото).

Ето аз казвам и заставам зад думите си - имам познати (и то не едно и две семейства), чиито деца бяха приети и записани в първа яслена група, а започнаха да посещават по време на втората година благодарение на медицинските бележки, когато реално децата им бяха здрави. И какво сега - нямам право да се възмущавам ли. Crossing Arms Crossing Arms

# 438
Едно друго нещо ми хрумна - за да се намалят злоупотребите, обстоятелствата, които носят точки и подточки да се декларират с нотариална заверка, заедно със съгласие за разкриване на лични данни при проверки, и при несъответствия да се търси наказателна отговорност. Като компенсация може да отпаднат някои от документите, които се искат, като трудова книжка например.
За целта трябва да има работещ механизъм за изискване и разкриване на данни, както и готовност от страна на общината да прави такива проверки, разбира се. Предимството при този случай е, че не е необходимо връзката с НАП/НОИ да е в реално време.
Нотариалната заверка какво точно ще докаже, освен, че пари ще се дават и време ще се губи? Иначе то и в момента го има това за наказателната отговорност за подаване на неверни данни, ама дали някой го прилага.
Според мен това ще персонализира към родителите вината за деклариране на невярно съдържание, и при откриване на несъответствия, довели до предимства, вината ще е безспорна. Сега част от вината е размита по издаващите документите. Иначе съм съгласен, че това значи още 1-2 часа чакане и още 6-10 лева разходи, но пък това може да спести част от подаваните документи.

Ако имаше постоянна връзка към НАП/НОИ и ГРАО, голяма част от документите щяха да са излишни. Дори съм ОК при кандидатстване да се заплати такса за проверка, която да финансира връзката към тези бази данни.

# 439
  • София
Не,не, аз не се карам с вас, съгласна съм, че контрол трябва да има. Категорично. Просто няма как фактът, че детето не е на градина няколко месеца да е показателен сам по себе си за това, че хората шмекеруват (извинете ме за смешния израз!). Контрол трябва, даже много трябва, не знам как може да се случи по такъв начин, че невинните да не се окажат съвсем ощетени.
Аналогично е и със служебните бележки, които удостоверяват месторабота на място удобно за кандидатстващите, но неистинско.

# 440
  • София
Цитат
Ето нашият случай - аз исках детето да тръгне на градина пролетта на 2017, през април. Говорих специално с директорката за това - според нея няма начин, няма да се освободят места тогава - не се случвало. Така че аз просто нямам избор - трябва да го запиша сега, да си плащам таксите 6-7 месеца, за да пазя място и да го пусна напролет. И мен не ме устройва този вариант, но ето - нямам голям избор.
Цитата е от тази тема.

А по отношение на реално болните деца, то истината може да се установи. Извинението при тях не е само с бележка от ЛЛ или от ЛКК. Имат епикризи от болници, изследвания и т.н. При желание за извършване на контрол може да се направи.

# 441
  • София
Да, цитата е от мой пост, няма нужда да триете ника Peace Само че оставя впечатлението, че ще си взимам някакви бележки по болест, и едва ли не се готвя за измама Grinning А аз просто споделям проблема, защото и за мен е безсмислено да плащам 5 месеца по 60 лева, вместо да мога да го запиша  април, когато реално ще започне да ходи.

# 442
  • над кукувичето гнездо
Аз, лично, нямам против отлагане на тръгването и "пазенето на място". Реално не всички деца са готови да тръгнат през септември или декември. Но няма начин да тръгнат през март, а не всички родители могат да си позволят да си го гледат у дома до следващия септември, когато я успели да се класират, я не.
Най-вече, не смятам, че не трябва да се чудим как системата да се модифицира да филтрира децата ни и да ги праща на лотария, а как да се подтикнат общините да печелят проекти за построяване на нови сгради, предназначени за одз, сдя и цдг.
И нищо лично, но по-голяма нелепица от това кореняци софиянци да имат предимство не бях чела скоро. Peace В крайна сметка, всички плащат данъци, такси и т.н.
На мен не ми е приятно това, че имам добро одз на 20 м от дома, а може да се наложи да водя детето си с метро всеки ден. Но още по-малко ми е приятно, че ме оценяват и дискриминират по различни социални, логистични и административни критерии, неща, за които моето дете няма никаква вина, за да бъде лишено да посещава въпросните социално-образователни центрове, на което има абсолютно конституционно право. Wink

# 443
  • София
Да, цитата е от мой пост, няма нужда да триете ника Peace Само че оставя впечатлението, че ще си взимам някакви бележки по болест, и едва ли не се готвя за измама Grinning А аз просто споделям проблема, защото и за мен е безсмислено да плащам 5 месеца по 60 лева, вместо да мога да го запиша  април, когато реално ще започне да ходи.
Плащането и непосещението също не е по правилата и ако хванат директорката, че дете се води посещаващо по документи, а няма реално присъствие, подлежи на санкции. А такива проверки правят и освен ако не сте много близки или ... не виждам как ще рискува заради вашето желание.

# 444
  • София
Mrs Jan, доколкото знам, в първа и втора група посещаването не е задължително. Задължително става третата и четвъртата година - тогава може да се отсъства само по медицински причини  Peace

# 445
  • София

Докато плащаш 5 месеца по 60 лева, данъкоплатците плащат 5 месеца по 120 лв. (мисля, че 120 лв. е размерът на месечната общинска субсидия за дете, което се води, че посещава). Така че това си е нарушение, което никой не те кара да правиш, и наистина, както си посочила, няма нищо общо с фиктивното боледуване. Просто е друг вид нарушение. Иначе разбирам проблема ти - по-гот е детето, особено ако е малко и има кой да го гледа, да тръгне през пролетта. Но по ред причини това не трябва да се прави с държавните градини - основно заради начина на финансирането им и недостига на местата.

# 446
  • София
Mrs Jan, доколкото знам, в първа и втора група посещаването не е задължително. Задължително става третата и четвъртата година - тогава може да се отсъства само по медицински причини  Peace
Доста бъркате понятията. След 5 годишна възраст децата подлежат на задължителна предучилищна подготовка - в групи към ДГ или в училище. Посещението на ДЗ преди това не е задължително, но и нямате право да запишете детето, да плащате такса, общината да плаща субсидии за детето, което реално не ползва услугата.

# 447
  • София
И нищо лично, но по-голяма нелепица от това кореняци софиянци да имат предимство не бях чела скоро. Peace В крайна сметка, всички плащат данъци, такси и т.н.
На мен не ми е приятно това, че имам добро одз на 20 м от дома, а може да се наложи да водя детето си с метро всеки ден. Но още по-малко ми е приятно, че ме оценяват и дискриминират по различни социални, логистични и административни критерии, неща, за които моето дете няма никаква вина, за да бъде лишено да посещава въпросните социално-образователни центрове, на което има абсолютно конституционно право. Wink

Съгласна съм напълно. Същото после се повтаря и с кандидатстването в първи клас. Това сега е нещо като репетиция. Mr. Green

# 448
Ако децата се отписват от ясла при навършване на определена възраст, редовно ще се появяват свободни места, и е възможно съответно децата, които навършват някаква възраст за постъпване, да бъдат приемани. Това е било така по правила преди 7-8 години - децата, навършили 3 години е трябвало да се отпишат веднага. Не знам дали е работило. При един такъв начин на приемане и отписване обаче има един голям проблем, и той е, че училищата започват от септември, съответно детските градини също, и ако отпишат дете от ясла по никое време, родителите му "увисват" до приема за детските градини през септември. За щастие сега правилата са други.

Честно казано, не се сещам за добър начин за отлагане на посещение в яслите. Може би трябва да се въведе вид посещение "по заместване" - както има работни места по заместване при излизане в болнични и отпуск по майчинство, като заместващите кандидатури да се определят също през системата, за да няма злоупотреби. Така, макар и с доста несигурност, ще могат да се уплътнят местата.
Ще трябва да се реши какво се прави с 1-та точка за посещаване на СДЯ в такъв случай.

P.S. При вписване на кандидатури в системата родителите изрично ще трябва да посочат дали са съгласни да получат място "по заместване", за да няма когато се върне титулярът "не разбрах", "не е справедливо спрямо детето" и т.н. Получаването на място по заместване трябва да става след изчерпване на всички възможности за постоянни места. Ако местата "по заместване" остават нежелани, може дори да се помисли за някакви стимули, например добавяне на някакви части от точка за класиране по заместване, по-ниска такса или нещо от сорта.

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 16:51 от татко Ники

# 449
  • София
защото някой си иска двете години майчинство други ще са по заместване, голяма глупост  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт