ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 332
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • в полите на Балкана
...............
Ако не получа писмо,къде мога да се обадя или отида да попитам,какво се случва с нашия случай?.......

В картотеката, където сте подали молбата.

# 481
Благодаря,мамаРаче  Hug

# 482
За какво е протестът и къде?
за болните деца с ТЕЛК .........за София знам че ще е на парламента....но ще е за цялата страна

# 483
Здравейте отново! Simple Smile ТЕЛК-а на детето изтича на 12ти Януари,преди седмица подадох документи за преосвидетелстване и вече получих повиквателното за 5ти Декември. Въпроса ми е с каква дата ще е новия ТЕЛК,при положение,че стария още не е изтекъл? Да не ни прецакат нещо,защото трябва последните пари през Януари да ги взема, а ме съмнява че сега ще ни дадат дори и 50% ( за 1вата година беше 100%)?

# 484
loriana.mihova   и при нас се застъпиха 2телка...валиден е 1 телк до изтичането му, после започва да действа 2 телк...т.е нашия изтичаше на 1 ноември, явихме се на 13 октомври...в социалните ще ходя чак 1 декември т.е отиваш месеца след изтичането на стария телк...ходих да питам така ми обясниха а и досега все така е било..иначе ако се отиде по-рано в системата давало "грешка" поради 2 валидни телка едновременно ...всяка година при нас е така и така правя няма проблем с изплащането.

# 485
loriana.mihova   и при нас се застъпиха 2телка...валиден е 1 телк до изтичането му, после започва да действа 2 телк...т.е нашия изтичаше на 1 ноември, явихме се на 13 октомври...в социалните ще ходя чак 1 декември т.е отиваш месеца след изтичането на стария телк...ходих да питам така ми обясниха а и досега все така е било..иначе ако се отиде по-рано в системата давало "грешка" поради 2 валидни телка едновременно ...всяка година при нас е така и така правя няма проблем с изплащането.

Много благодаря!

# 486
  • София
Благодаря за отговора, но ще помоля да се пише и да се води дискусия в правилната тема За помощите от БЧК , тази все пак не е за това  Peace
Е, какво пък - исках да помогна, а се оказа , че спамя темата....
Направи добро.......
Моля ви, ако имате модераторски функции, преместете моите постове.

Не се коси, а помисли дали това не е тема за обсъждане на проблемите около ТЕЛК.  Peace
Има тема за помощите от БЧК, и е редно там да се пишат такива неща. http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=19;topic=622608.msg33991723#new
А обсъжданията на бюджета и добавките нека да е в темата за правата на децата ни. http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=19;topic=733282.msg33866534#new Така е по-лесно да се открие това, което се търси, а не да се рови из половината подфорум интеграция и през пет стр. да се пита едно и също в различни теми.
А, аз не се кося!!!!!!!!!!!!!! Като истинска шопкиня си казвам - "оти да се коса, като че ми мине"!!!
И сега с риск да ме намразите, ще си призная, че и аз съм от "мързеливките", дето не им се рови , а си питам..........
Честно да ви кажа, когато някой пита, ако зная - помагам, ако ли не - просто подминавам...........
Не ме дразнят хората, които питат............

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 15:15 от irena1977

# 487
...
И сега с риск да ме намразите, ще си призная, че и аз съм от "мързеливките", дето не им се рови , а си питам..........
Честно да ви кажа, когато някой пита, ако зная - помагам, ако ли не - просто подминавам...........
Да те мразим.... да не сме деца....
Но.... тук не става дали да си отговаряме или не - става въпрос, че темата не е обща за въпроси всякакви, а е точно свързана за въпроси с ТЕЛК. За БЧК има отделна тема, която на всичкото отгоре се намира в същия подфорум, в който е и тази тема. То по тази логика, дай като ни мързи да си питаме в тема за свекървата, тъй и тъй сме там  Confused
И не, не се заяждам, просто и на мен ми се иска темата да е прегледна и като отворя да знам, че вътре ще намеря точно определени въпроси.....
Пък в крайна сметка възрастни хора сме, но аз от тук насетне спирам да отговарям по въпроси, които не са свързани със заглавието на темата.
До тук съм със спама  Peace 

# 488
  • София
...
Да те мразим.... да не сме деца....
Но.... тук не става дали да си отговаряме или не - става въпрос, че темата не е обща за въпроси всякакви, а е точно свързана за въпроси с ТЕЛК. За БЧК има отделна тема, която на всичкото отгоре се намира в същия подфорум, в който е и тази тема. То по тази логика, дай като ни мързи да си питаме в тема за свекървата, тъй и тъй сме там  Confused
И не, не се заяждам, просто и на мен ми се иска темата да е прегледна и като отворя да знам, че вътре ще намеря точно определени въпроси.....
Пък в крайна сметка възрастни хора сме, но аз от тук насетне спирам да отговарям по въпроси, които не са свързани със заглавието на темата.
До тук съм със спама  Peace  
Леле,мале - мързелът беше в кавички!!!!  Извинявай, ако моите писания са прозвучали като заяждане!!!

И аз спирам да питам и спирам да изяснявам отношения!!!! Никой не е от хубаво точно в тази тема!!!

Мир!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 489
  • България
Бюджета може и да не го гласуват ако разпуснат парламента.

# 490
  • густо майна Филибето
Здравейте мамита .Някой да ми каже в какъв срок може да се подаде телка в СОЦИАЛА ?Имаме тел от 07 месец , заверихме го с печат 09 месец обаче още не съм го пуснала в социала . newsm78 newsm78Благодаря ви много .

ТЕЛК-а ще го изплатят със задна дата, но не си подала за интеграционни, а те не се изплащат със задна дата. Детските не знам, но мен ме бяха предупредили, че ако не излезе решението навреме, да подавам декларация за нормалните детски, да запълня с тях тази дупка, която ще се получи.

# 491
ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО МИНИСТЪРА НА МТСП
Г-ЖА ЗОРНИЦА РУСИНОВА
ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ

Относно: Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания.

Уважаеми господа,
България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени .В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.
Поради липса на официална статистика за броя на децата/лицата с двигателни, умствени или други увреждания у нас, липсва и адекватна социална политика, която да задоволи потребностите им.
В тази връзка, ние настояваме:
1.Спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни.
Уважаеми господа,
От 2006 г.,България е страна по Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Чл.19 от същата гласи: Независим живот и включване в общността. Държавите –страни по настоящата конвенция,признават правата на всички хора с увреждания да живеят в общността с възможности за избор, каквито имат всички останали хора и предприемат ефективни и подходящи мерки, така че хората с увреждания да бъдат подпомогнати за пълноценно упражняване на това тяхно право и за пълното им включване и участие в общността, включително чрез осигуряване на : б/ достъп за хората с увреждания до набор от услуги в дома, в социални заведения и услуги за подкрепа в общността , в това число и достъп до лична помощ, каквато е необходима за подкрепа на ежедневието и участие в живота на общността, за да се избегне тяхната изолация и сегрегация;

Изискваме:
1.Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет, в размер не по-малък от две минимални работни заплати.
2.Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.
3. Достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане.
4.Средствата за Лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции/ТЕЛК,НЕЛК, лекуващ.
5. Лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ.
Ние родителите на деца/лица с увреждания,
Настояваме:
6. Да се преразгледа предложената от МЗ реформа в системата на ТЕЛК, в която се прекарва идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност. В Конституцията на Република България, правото на пенсия при възникване на определени обстоятелства е гарантирано, като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд!
Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички Оперативни програми.
Ние организаторите на протеста и всички хора и организации, които ни подкрепят, заявяваме готовността си, при отказ на отговорните министерства да решат посочените от нас проблеми-реализация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, да преминем към ефективни гладни протести пред МС на Р.България, а децата си да оставим на грижите на МТСП!

Конфедерация за защита правата на децата – гр. София и смейства на деца/лица с увреждания от цяла България.
Подкрепящи организации:
Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София
Сдружение „Свети Мина“ – гр. Добрич
НА“ Усмихни се с мен“ – гр.София
Сдружение “ Равен старт-2008“ – гр.Габрово
Фондация "Движение на българските майки" - гр.София
Конфедерация за защита правата на децата – гр. София
Сдружение "Погледни ме" – гр. София
Фондация "Нашите недоносени деца" – гр.София
Граждански форум "Чуйте нашия глас " - гр.Варна
Сдружение „ Равен старт 2009“ – гр. Бургас
Фондация " Равен шанс 2001" – гр. Варна
Сдружение "Спина бифида и хидроцефалия-България"
Сдружение "Дари усмивка" – гр. Варна
Сдружение "Да прегърнем дете"
Фондация "Дечица"
Сдружение "Паралелен Свят" – гр. Пловдив
Сдружение "Живот в спектъра"
Сдружение "Защита на правата на хората с аутизъм в България"
Фондация "Карин дом" – гр. Варна
Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун
Адрес за обратна връзка: гр. София, ул. "Триадица" №6, ет. 3, офис 310 ,
Тел: 0876 18 07 48

# 492
  • в полите на Балкана
Позволих си да копирам поста в темата за правата на децата с увреждане http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=733282.new#new
 Сще един път ви моля, просто отворете правилната тема в същия под форум. Кому е нужно да се пише от ТЕЛК до помощи от БЧК все в тази. Мързела да се прочете поне името на темата го изключвам, но това за мен е не уважение към останалите.
Ако искате тема, в която да се пише всичко, просто попитайте модератор дали може да се направи седмична тема за спам и там си говорете за каквото и да е.

Моля, модератор да почисти темата от спама за храни и бюджет!

# 493
Здравейте! Едното ни дете е с ТЕЛК, но заминаваме за чужбина. Имате ли представа дали нашите телкови решения важат и извън страната? А ако не важат, но искам да вземем детски от другата страна, тук трябва ли да ги спра? Детски взимам за болното дете, с високи доходи сме и други не ни се полагат.

# 494
  • софия
Здравейте,

обадиха ми се от социалните, че ми изтичат детските и до края на месеца трябва да подам молба.
Дали има някъде в нета качена бланката, да я попълня предварително? Не откривам за момента такава

Общи условия

Активация на акаунт