Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 704
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
Съгласна съм с Хубав Татко - ние преди да достигнем до тази истина също оглеждахме разни варианти, на мен също ми се струва, че тази къща ще глътне много средства...Нашата къща 200 кв абсолютно стандартно строителсто, без никакви изгъзици, ни струва 180 хил до акт 16 , до ключ ще си стигнем до 200 хил и като се обзаведем напълно, и финализираме оградата и пооправим двора я виждам на чисти 250 -280 хил
Та не знам какъв бюджет сте предвидили наистина  smile3506 smile3506

# 136
  • Перник
Не е чак толкова страшно отоплението с дърва - ние сме с камина с водна риза вече 8 години в старата тухлена къща със стара дограма. Да, около 10 кубика дърва отиват за сезон за ок. 100 квадрата и, да, понякога се налага да се слагат дърва в камината и през нощта.
За подпорните стени - моят мъж смята, че е открил "топлата вода", т.е. най-бързото, евтино и красиво решение - направихме ги от рустик блокове.

# 137
  • густо майна Филибето
Вие май не четете. Хората ще си я правят сами. Няма как да излезе по-скъпо. Това е време, което никой няма да им плати, но е добро решение при ниски финанси.
Ние по същия начин правим нашата дървена къща. Несравнимо е.

# 138
  • Пловдив
 newsm78 Като чета за какви пари говорите и направо ми се завива свят. Не мога да сметна откъде ги докарвате тези 250-280 хиляди за къща, стандартно строителство 200 кв.м. #Crazy Струва ми се, че доста "изгъзици" (както казва Чуби) трябва да има в една къща, за да докарам до тази сума.

# 139
RRRP съвсем нормална цена е казала Chuby за къща с обзавеждане, ограда и пооправен двор. Излиза по 715 EUR/m2, което си е стандартна цена за апартамент ново стоителство на шпакловка и замазка. Естествено, че може да се нанесеш и в недообзаведена и недовършена къща с телена мрежа вместо ограда, но тези разходи така или иначе все ще ги направиш някога.

# 140
Е аз в полуобзаведена къща живея с телена ограда - сигурно така сме известни на улицта даже - зелената къща с телената ограда  Laughing Докато направим аблосютно всичко, което вярвам ще ни трябват поне още 2 год събиране на пари ще си ги стигнем 280 бона. Но до акт 16 толкова си ни бяха разходите 180 хил, строихме с стабилна фирма и с най-добрите материали, но самата къща като замисъл е обикновенна, не е разчупена или нещо такова, с наклонени покриви и т.н. Стандартен дървен покрив с керемиди, стени с  поротерм и т.н. Само държах материалите да са най-доброто и не съжалявам спестих си много нерви и време!
Сега ако хората имат възможност и знания да връзват само арматурата, да си вдигат кофражите и да си наливат бетона - машала! Да си водят строителните книжа сами, паспорти на сградата и т.н. - дваж машала! Ние си строихме си строихме с фирма - висяхме им на главите факт, одобрявахме материалите - факт, но така можехме, така правихме.

# 141

Скрит текст:
Това с цените на апартаментите в София и аз не мога да го разбера честно! 1500 евро квадрата за 120 кв апартамент в кв Витоша - оня ден разглеждах обявите - затворен комплекс, нам кво си ....на замазка и мазилка, кое сложихте за 1500 евро в таз сграда бре хора???

# 142
Не е чак толкова страшно отоплението с дърва - ние сме с камина с водна риза вече 8 години в старата тухлена къща със стара дограма. Да, около 10 кубика дърва отиват за сезон за ок. 100 квадрата и, да, понякога се налага да се слагат дърва в камината и през нощта.
За подпорните стени - моят мъж смята, че е открил "топлата вода", т.е. най-бързото, евтино и красиво решение - направихме ги от рустик блокове.

Разбира се, че не е страшно, просто е мааалко по-времеемко.
Имаш операции : търсене на дърва, купуване, докарване*разтоварване, (аз ги взимам метровки защото иначе в едно пале има по-малко от 1/2 кубик а ми го продават за 0.8, така че съответно рязане, сечене, пренасяне, нареждане, и събиране на стърготините за мулч.
После ги мъкнеш до камината на порции, естествено, чистиш, хайде не всеки ден (камината ми е 25 кВ с голяма камера и голям съд за пепел, не се налага да я гася за да го изхвърля.
Но си е занимавка. КПД-то е ОК, затворена е, чугунена, но не мога да сравня удобството на регулирането, прецизността на автоматиката на основния ми пелетен котел и най-вече сигурността ако спре тока, камината гори и не дай си боже някой вентил не сработи, какво се случва. А, и ЮПС-а например свърши, защото сменят кабел и няма ток 12 часа (не че е случвало, но е възможно в днешно време.
Иначе-спор няма, уютно е много, аз затова казвам - паля си я за разкош, като при това горя немалко количество дърва - поне 4-5 кубика за зимата... Запаля ли камината, котелът изключва , става баня...
Рустик блоковете са супер, нали за русенските говориш? Ползвах ги за ограда към съседа,  стана чудесно , изляха само основата и колони и между тях блоковете, няма нужда от мазане после, а и е много здраво, отгоре сложихме циментови шапки... Малко трудно се режат , обаче.

# 143
  • Варна
berenike Видях че си от  Варна къде строите

# 144
  • Варна
Виждам, че разбуних леко духовете и се извинявам, ако съм подразнила някого с изказванията си!  Hug Видях, че темата е за взаимопомощ и обмяна на опит и се включих заради това, а не да си чеша езика, като говоря празни приказки. Наистина подобна къща би излязла поне двойно, в сравнение със стандартното, ако строиш с фирма. Ако строиш самостоятелно, трябва много реално да си прецениш възможностите. Металните части, фасадата, дограмата и облицовките ще си ги изпълняваме сами, но за всичко останало ще търсим някакво решение. Освен това имаме уговорка с технически ръководител, който ще движи обекта и със специалист, който ще води документацията. Цялостен бюджет все още нямаме, тъй като проектите не са готови, но най вероятно ще довършваме с години. Целта ни е по-бързо да стигнем до състояние при което къщата ще може да се ползва поне частично, тъй като сме принудени от обстоятелствата.
Най - важното е , че подобна визия се избира заради това, че ти е по сърце, а не защото си чул от някой си, че може да имаш къща за без пари!
Chuby доста добре сте се справили с този бюджет- мои познати усвоиха такива суми само до груб строеж.
коко77 парцела ни е в Горна Трака, но все още не сме започнали, защото вече над 8 месеца ни бавят с проектите

# 145
berenike никой не си подразнила с изказванията си, моля ти се  Hug Това е сигурно най-готината тема в бг мама, която хората си обсъждат нещата, защото един строеж си е приключение и аз също съм търсила тук съвети, мнения и препоръки, намерих много помощ и нови приятели  Hug

Успех ви пожелавам по пътя на мечтания дом и ще се радвам да следя развитието.
То къща по принцип си се прави години, като дете е, гледаш го как расте ден по ден. Още с умиление си спомням как спорихме с архитекта за разположението, първа копка, шампанското в греблото на багера и агнето на първа плоча ....страшно много любов, мечти и надежди за хубав живот са вплетени в стените на всяка къща.

bouquet

# 146
StefanB, дай моля те линк към русенските рустик блокове bouquet

# 147
StefanB, дай моля те линк към русенските рустик блокове bouquet

Виж, аз ги харесах на Стройко, после им се обаждах, пще нямаха дистрибутор за София, а след няколко месеца видях, че ги продават в Брилолаж, при това бяха на промоция (там принципно си е скъпо обикновено) и им взех наличните няколко палета, дори два вида - едните гладки, другите имитиращи скала и после ги редиха през едно.
Но това беше има - няма 5 години оттогава... Сега погледнах в нета - това трябва да са http://rousse.all.biz/split-blokove-g86078#.V8k0YPmLTGg, което обаче не значи, че и на друго място вече не са подхванали подобно производство... Виждам по строежите, има и различни цветове дори...
Понеже стана дума, казвам - да, супер удобно е с такива елементи, не се занимаваш с няколко операции и като цена всъщност ми се връзваше подобно на зидане тухли и мазане после. А е по-бързо и двама общака се справят - няма как да се сбъркат, имат си място за армировка, може и разтвор да се налее в кухината, ако искаш да подсилиш, може и просто да се лепят, тежки са и се самоносят. Колоните за да е в същия кубичен стил ги правиха с коминни тела, единични. Искаха да кофрират и леят от бетон, но щяха да си играят седмица, а така стана за нула време. Сега вече нямам идея как излиза като цена.
Е. трябва да имаш, обаче, разрешение за плътна ограда... Затова ми е само към съседа, към улицата съм на ажурна - пак бетонови колони и нисък  60 см зид, и пана от метал и дърво.. Не ми се разправяше с акулите от общината за разрешение за строеж на масивна....

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 11:27 от StefanB

# 148
Съгласна съм с Хубав Татко - ние преди да достигнем до тази истина също оглеждахме разни варианти, на мен също ми се струва, че тази къща ще глътне много средства...Нашата къща 200 кв абсолютно стандартно строителсто, без никакви изгъзици, ни струва 180 хил до акт 16 , до ключ ще си стигнем до 200 хил и като се обзаведем напълно, и финализираме оградата и пооправим двора я виждам на чисти 250 -280 хил
Та не знам какъв бюджет сте предвидили наистина  smile3506 smile3506
Аз вече успях и да я обзаведа и за квадратура от около 140 квадрата за къща + гараж от 24 квадрата надминах посочения от Chuby бюджет, наистина хората трябва да са запознати с реалността преди да започват. И аз съм с временна ограда, тя и беседката остават за после. Самоподлъгах се, че ще спестя нещо, ако си направя гаража от метална конструкция и го затворя с панели и след това дървени стени с вата и изолация от вън - е не се получи, излезе ми по-скъпо отколкото, ако го бях направил с тухли, за което съжалявам, хем на цена същото или по-скъпо, хем не е това, което щеше да е,ако е зидано. Само ще спомена, че дядото, на жена ми баща и, е заварчик и ми помогна много. Проблема с желязните профили e, че трябва да идва кран и то няколко пъти на обекта, а той си е сериозен разход, отделно има специфични сглобки, пароизолации за стени и покрив и т.н., което в крайна сметка се получава по-бързо, но не и по-евтино.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 12:51 от Xy6aBTaTKo

# 149
  • Русе
Такива са цените. Ние строихме преди 5-7 г, строежът на почти 140 кв едноетажна къща до влизането ни в нея беше 175 хил лв (в това влиза цената на парцела, прекарване на вода, ток, проектиране, строителство с на грубия строеж с фирма и частично обзавеждане). Не сме спестявали от големите и трудно сменяеми неща, паркет, баня, кухня. Обзаведохме само холокухнята, за детските и спалните ползвахме старите мебели и ги правихме следващите години (вчера даже монтираха и втората детска), а живеем в къщата от почти 5 г. С обзавеждането (всичко е бук масив) вече сме около на 200 хил.  Така че за мен цена от около 760 Е/кв за напълно обзаведена къща е повече от добре.

Общи условия

Активация на акаунт