Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 70 808
  • 599
  •   1
Отговори
# 45
Търсенето за Сф е голямо, затова побояха с цените.
И е факт, че оказва влияние и това, българинът гледа да не плаща наем. Не че не е и самата истина, че е по-добре да не плащаш наем. И че регулацията по отношение на наемите също липсва. Масово няма нищо черно на бяло, а ако има, е с някаква уговорка. Почти изцяло на добра воля.

# 46
Няма смисъл да се мрънка защо цените са такива, а не онакива. Ми такива се, пазарът ги е определил. Освен вече споменатите причини за високите цени има и още нещо - повечето материали са внос или по вносни технологии. Това са материали, които при една отворена икономика може да се продават навсякъде и няма как у нас да са в пъти по-евтин отколкото в Европа (както са заплатите). То и хората, дето са много по-слабо мобилни от стоките, се изнасят към по-високия стандарт, какво остава за цените - те се изравняват практически моментално.

# 47
Мен единственото, което ме притеснява в живеенето под наем е, че когато съм в неработоспособна възраст, може да не мога да си го позволя. Затова предпочитам ипотеката - живот и здраве, дори без предсрочни вноски по главницата, дотогава трябва да сме я отметнали и да ни отпадне като разход Peace

Иначе на мястото на авторката, при бременност не бих си напуснала квартирата с изгодния наем и удобните битови условия, за да накарам мъжа ми да живее при чуждо семейство и да пътува 150 км за да отиде и да се върне от работа. Близостта до спешна медицинска грижа за бебето също е важна, според мен. Още повече, като винаги имаш опцията да се върнеш на село при изгонване от квартирата, във всеки един момент, ако се наложи.

Четох някъде авторката да споменава, че е новоназначена - дали е взето предвид при калкулация на бюджета, че първата година майчинството се изплаща на базата на дохода от последните 2 години преди 45 дневния болничен за раждане. Т.е. ако доходът 2 години назад е бил еднакъв - няма да има проблем, но ако има голяма разлика - размерът на обезщетението доста ще падне. Да не говорим за втората година, когато е 340 лв.

Човече, това в червената линия наистина е централната част на Атина. Хубавите места за живеене са извън тази линия, центъра населяват предимно мигранти, Омония е като района около женския пазар в София по мои спомени.

# 48
Мен единственото, което ме притеснява в живеенето под наем е, че когато съм в неработоспособна възраст, може да не мога да си го позволя. Затова предпочитам ипотеката - живот и здраве, дори без предсрочни вноски по главницата, дотогава трябва да сме я отметнали и да ни отпадне като разход Peace

Иначе на мястото на авторката, при бременност не бих си напуснала квартирата с изгодния наем и удобните битови условия, за да накарам мъжа ми да живее при чуждо семейство и да пътува 150 км за да отиде и да се върне от работа. Близостта до спешна медицинска грижа за бебето също е важна, според мен. Още повече, като винаги имаш опцията да се върнеш на село при изгонване от квартирата, във всеки един момент, ако се наложи.

Четох някъде авторката да споменава, че е новоназначена - дали е взето предвид при калкулация на бюджета, че първата година майчинството се изплаща на базата на дохода от последните 2 години преди 45 дневния болничен за раждане. Т.е. ако доходът 2 години назад е бил еднакъв - няма да има проблем, но ако има голяма разлика - размерът на обезщетението доста ще падне. Да не говорим за втората година, когато е 340 лв.

Човече, това в червената линия наистина е централната част на Атина. Хубавите места за живеене са извън тази линия, центъра населяват предимно мигранти, Омония е като района около женския пазар в София по мои спомени.

Абсолютно си права. Под наем на старини не може да се живее.Дългорсочно също не ни е вариант.Просто няма как да стане. И за медицинската помощ си прав, защото в родното ми място няма адекватна такава и винаги се търчи до София.
Това с майчинството е взето предвид.  Simple Smile Ние държим да имаме нещо свое, защото е задължително просто. Няма как, трябва да стане, колкото по-рано, толкова по-добре.
Тук за пътуването от село не съм много съгласна, защото съществен момент е, че ММ е два на два, все пак не говорим тук за ежедневно пътуване на тези километри.
За първоначалните години докато ни е малко детето ще е вариант, но после не може. И пак ще опрем до София така или иначе.
Тъй,че трябва да се хванем на това хоро, неизбежно е. Simple Smile то и мен ме притеснява дали ще се справим с парите и съм сигурна, че няма да ни е лесно, но не сме самички и имаме родители до себе си, и те ще помагат и ще се справим, надявам се. Трябва да се тръгне все отнякъде, младо семейство сме, дете плануваме, трябва да се оправим по отношение на жилището.

# 49
Щом може да разчитате и на родители е добре. Търсете много добре, защото може и да изскочи нещо на по-добра цена.
Но наистина е по-добре ипотека, отколкото наем, тъй като след Х години ще си собственик, а при наема никой.

# 50
  • София

Тук за пътуването от село не съм много съгласна, защото съществен момент е, че ММ е два на два, все пак не говорим тук за ежедневно пътуване на тези километри.
За първоначалните години докато ни е малко детето ще е вариант, но после не може. И пак ще опрем до София така или иначе.

Не е съвсем така. При положение, че не сте надиплили пачките и гледате за оптимален вариант /клонящ към евтин/ за жилище, разходи, ремонти, вноска и пр., този момент не е за подценяване.
Пътувам доста и си позволявам да направя една елементарна сметка. Повтарям, грубо и за пример - някой да не се хване за десетичната запетая. Mr. Green
Половината месец е колко.....12 дни, да речем х 150км, са 1800км. Каквато и малолитражка да е, средният разход надали ще е драстично под 7/100км. За 1800км. това са към 125 литра гориво. Взимаме средна цена на гориво 1.8лв./л и излизат коло 230 лв. за гориво. Всеки месец. Плащате 300лв наем. Идва разлика от около 70 лв. които ще спестите, но те ще отидат за амортизация, ремонт, гуми и т.н., което в София ще е в пъти по-малко. Т.е. излиза 0:0. Simple Smile

# 51
Онзи, най сетне и ти да напишеш нещо вярно. Прав си напълно. Wink Плюс разходи за пътуване през почивните му дни на човека, пътните им ще са повече и от наема.

# 52
Онзи, най сетне и ти да напишеш нещо вярно. Прав си напълно. Wink Плюс разходи за пътуване през почивните му дни на човека, пътните им ще са повече и от наема.

Така,е от една страна. Но аз не говоря само от парична гледна точка, а и времево, и че все пак е някакъв вариянт като цяло за през този период. Simple Smile
H/I,не става дума за 70 000 евро, а лева, само че вече ги вдигаме на 80  Simple Smile ако не и малко повече, просто много трудно ще намерим за по-малко, все повече се убеждавам в това, за съжаление не можем и да си помислим да теглим 100 хил -и всички ми казват, че разликата от 20 хил не била малка, ама няма как при нас да стане това. Simple Smile

# 53
а не може ли да направите компромис с квартала? Да отидете в някой не толкова скъп?
Нямам идея Младост къде се намира и като квартал как е.

# 54
а не може ли да направите компромис с квартала? Да отидете в някой не толкова скъп?
Нямам идея Младост къде се намира и като квартал как е.
Те търсят в Надежда - там са на квартира, свикнали са, а и коефициентът качество/цена е ОК за този район, почти на половина от Младост са цените. Не мисля, че могат да постигнат по-добър компромис локация/цена.

# 55
  • България-Швейцария
Лъки, това в Невада масивно строителство ли е или са дървени къщи от типа на тези, които показват по FLN?

# 56
Аз не бих ги съветвала да правят голям компромис със локация, защото ще изплащат дълго време, поне да им харесва мястото.

Лъки, това в Невада масивно строителство ли е или са дървени къщи от типа на тези, които показват по FLN?
Скрит текст:
Аз харесвам предимно от типа кондо и те са масивни, не е точно къща а по скоро затворен жилищен комплекс.
Картонените не е задължително да са евтини, има от 300к дървена къща. Laughing
Има и много евтини, например това:
http://www.zillow.com/homes/for_sale/Las-Vegas-NV/pmf,pf_pt/8182 … zm/5_p/?3col=true
При тях определящо за цената е, дали всяка баня има фул баня, ако са 3 спални с 1 баня, цената е доста ниска, не типа строителство е водещ.
Там няма да видиш панелни блокове, а такива комплекси:
http://www.zillow.com/homes/for_sale/Las-Vegas-NV/pmf,pf_pt/7114 … m/10_p/?3col=true

Ако искаш самостоятелност, трябва да се бръкнеш двойно:
http://www.zillow.com/homes/for_sale/Las-Vegas-NV/pmf,pf_pt/6685 … m/10_p/?3col=true

В Невада не съм била, но пък в Тексас, Калифорния, Флорида да. Положението е сходно.

# 57
  • България-Швейцария
Аз не бих ги съветвала да правят голям компромис със локация, защото ще изплащат дълго време, поне да им харесва мястото.
Аз също Peace
Отделно от това, тъй като ще купуват старо строителство освен състоянието на конкретния апартамент и общите части на сградата е важно също така да се гледа дали няма течове от сервизните помещения при съседите отгоре или отстрани, както и дали това жилище, което са харесали не причинява подобни проблеми на други, защото ако е така ще си отровят живота.
Приятелка, която в момента живее в чужбина имаха 2 апартамента един до друг в близост до пазара Д. Петков, който се цитира някъде по-нагоре, в панелен блок, единият двустаен, другият гарсониера. Прекрои ги и двата - двустайния на тристаен, гарсониерата на двустаен; много идейни и функционални преустройства, първоначално ги даваше под наем, след това ги продаде, при това доста добре ги реализира.
Скъса си нервите обаче с един теч от банята или кухнята на съседите отгоре, така и не се разбра откъде е, стената на едната стая винаги й беше влажна, мазилка и боя подкожушени. По никакъв начин не можа да ги накара да ремонтират, въпреки че беше склонна тя да плати изцяло всичко.

Скрит текст:
Колкото до жилищата в Щатите, там площ огромна, хората явно обичат да им е широко Simple Smile, в Европа е малко по-друго положението.
Обаче 2000 и кусур квадрата, ужас, кой ги чисти тези къщи?

# 58

Скъса си нервите обаче с един теч от банята или кухнята на съседите отгоре, така и не се разбра откъде е, стената на едната стая винаги й беше влажна, мазилка и боя подкожушени. По никакъв начин не можа да ги накара да ремонтират, въпреки че беше склонна тя да плати изцяло всичко.

Скрит текст:
Колкото до жилищата в Щатите, там площ огромна, хората явно обичат да им е широко Simple Smile, в Европа е малко по-друго положението.
Обаче 2000 и кусур квадрата, ужас, кой ги чисти тези къщи?
Относно течове...по огледите гледайте добре, ако има ново боядисване, таван или стена, само и нищо друго пипнато, много вероятно е да има замаскиран теч. Сега гледам слагат и декоративни тухлички, които са цели плоскости и мухъла и теч остава отзад, след време проличава.

Скрит текст:
За чистенето, мисля че има жена(най често с нелегален статут, за по евтино), то и в Европа големите къщи си има housekeeping, иначе не знам, то няма свършване, бани, прозорци,подове... Crazy

# 59
Цитат

точно така беше в този апартамент ,който първо видяхме, теч в банята от горния етаж, който нали се сещате, че я оправят съседи, я не, ти си зависим оттяхното решение за ремонт, много трябва да се гледа Simple Smile
в Младост, не търсим,друга съфорумка коментираше Младост Simple Smile с локацията компромис няма да правя,дотолкова поне да не ми е на майната си, метрото да е поне на макс 15 мин пеша  Simple Smile и дане е от сорта на Павлово,Горубляне и Люлините  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт