Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 70 849
  • 599
  •   1
Отговори
# 90
Контеса,аз няма да си давам парите за описаните от теб неща.Не знам защо с такова впечатление сте останали.
Но не мога да взема огромен апартамент,супер лукс.Не мога да ди купя и къща-извън София,съответно нефункционална за мен отвсякъде.

Имах предвид друго, но не е вашия вариант.

За мен лично ако ще се тегли такъв кредит около 70-80 000 лева бих се консултирала със строители за строеж на зелено в някой нов краен квартал, далече от лудницата на големите комплекси Надежда, Люлин или Младост.

Виждам, че вдигате цената с всеки изминал ден, защото реално нищо стойностно и хубаво няма да може да се вземе. Разбирам ви. След няколко посочени апартамента и ми се изправи косата от ужас.
Аз все още съм потресена от панелката в младост за 70 хил евро.
И аз..

И пак казвам, че за 80-100 000 лева ако се съгласувате заедно и с някоя продажба на нещо наследствено може да имате  малка сглобяема еко къщичка около София  Mr. Green

Ето и етаж от къща за 28 000 Евро пак в търсеният квартал:
http://www.imoti.info/pcgi/info.cgi

И тристайно;

И на няколко км от Надежда има село Волуяк и там цените са по-нормални.
Ето една малка къща с възможност за пристройки:

Последна редакция: нд, 22 май 2016, 11:23 от Анонимен

# 91
  • София
Ама вие още не сте ли го изтеглили кредита?
Разбира се, че трябва да се вземе жилище. Проучете въпроса сериозно. Доколкото си спомням някои банки дават кредит с по-добри условия на служители от ведомството на ТМ.
Поговорете и с родителите - може да помогнат с малко. Или пък ако нещо се обърка със заплатите ви да помагат временно.
Контесата не я слушай - то от другото полукълбо много лесно се дават съвети.
Съборетина във Волуяк - това ще глътне толкова пари, безсмислено е.
Защо някои хора не могат да приемат, че не всеки харесва къща.
С постоянни ангажименти и развозване на хората насам-натам.

# 92
Да, погледнете на сайта на Частните съдебни изпълнители. Единствения проблем е, че не виждам как ще те изчакат да ти отпуснат жилищния кредит. Там е търг, който го спечели и може да плати, може да купи.

# 93
Публичната продан не е вариант на авторката, там парите трябва да са кеш (в смисъл собствени, а не заемни средства) Peace

# 94
Цитат
По темата - аз продължавам да смятам, че задачата ви в този вид е трудно решима и трябва да промените някои от параметрите.

трудно ще е, но не и невъзможно, например какво да променим?

Мис Б., съгласна съм, че може и да изпадне нещо и при тези условия, въпросът е колко време и нерви ще сте изгубили междувременно, защото активното търсене на нещо при бюджет на долната граница е точно това - време и нерви. Във вашия случай аз бих потърсила допълнително пари от близки хора -твоите или на твоя мъж родители. Ако това е неприемливо за вас, отивате на вариант едно и се подготвяте за много обикаляне, пазарене и изгубени нерви.

Публичната продан не е вариант на авторката, там парите трябва да са кеш (в смисъл собствени, а не заемни средства) Peace

Така е  Peace

Би ти помогнало да търсиш повече, а не в първия срещнат. Потърси и апартаменти, които са обявени за публична продан. Въпреки, че там трудно, но може и да има нещо интересно.
За жалост, положението в България с жилищата е малко трагедия.
Мм също настоява да купим някое в Пловдив, но като гледам какво се предлага и на какви цени, ми става лошо. Но все пак се намират и изгодни предложения.

За Атина - Таврос не го познавам, но нелегалните имигранти в Гърция са причината цените в Екзархия да са това, което са. И в София там, където имаме нашия си аналог - присъствие на роми или пък вече новите попълнения, цените са по-ниски, дори и да е близо до центъра. В този смисъл, и там, и тук действат едни и същи фактори.

Специално за вас, ако сте се устроили в Атина, имате работа и говорите езика, избор има дали да купите там или в БГ, но за авторката няма такъв избор. За ЧСИ също не е вариант, вече са казали защо.

Последна редакция: нд, 22 май 2016, 12:41 от Анонимен

# 95
  • In the shadows of my mind
Аз продължавам да не разбирам твърдо ли сте решени да живеете в София? Беше писала, че не ти харесва в София, не виждам как с покупка на жилище това ще се промени Simple Smile
Може ли да обобщим изходните данни  Crazy колко точно имате вие налични, колко мислите да изтеглите (сигурни ли сте, банката ще ви ги отпусне?), към какво сте се ориентирали и къде? Загубих информацията някъде из 50-те страници на предходнатта тема  Laughing

# 96
Скрит текст:
Контеса,аз няма да си давам парите за описаните от теб неща.Не знам защо с такова впечатление сте останали.
Но не мога да взема огромен апартамент,супер лукс.Не мога да ди купя и къща-извън София,съответно нефункционална за мен отвсякъде.

Имах предвид друго, но не е вашия вариант.

За мен лично ако ще се тегли такъв кредит около 70-80 000 лева бих се консултирала със строители за строеж на зелено в някой нов краен квартал, далече от лудницата на големите комплекси Надежда, Люлин или Младост.

Виждам, че вдигате цената с всеки изминал ден, защото реално нищо стойностно и хубаво няма да може да се вземе. Разбирам ви. След няколко посочени апартамента и ми се изправи косата от ужас.
Аз все още съм потресена от панелката в младост за 70 хил евро.
И аз..

И пак казвам, че за 80-100 000 лева ако се съгласувате заедно и с някоя продажба на нещо наследствено може да имате  малка сглобяема еко къщичка около София  Mr. Green

Ето и етаж от къща за 28 000 Евро пак в търсеният квартал:

И тристайно;

И на няколко км от Надежда има село Волуяк и там цените са по-нормални.
Ето една малка къща с възможност за пристройки:

Контеса, жената 87643896394756 пъти каза, че не се интересуват от къща. Не че линковете се отварят.

Аз примерите с Невада ги дадох да се знае, че има места където хората плащат 10-15% от дохода си за ипотека, и показах какво взимат. Авторката да не си мисли, че като вземе 50 годишен панел с изтекъл срок на годност, за преустройство, със заем за 20-25 години е направила сделката на живота си. Като ще е София, поне да проучат и тухлата като вариант.
Моля сега живеещите в панел, да не скачат с нападки, че видиш ли панелните жилища са рая неземен в София. Praynig

# 97

Процедурно, както и Лъки каза, линковете не излизат, излиза началната страница на портала за имоти.

Контеса, разбирам, че мъжът ти строи точно такива еко-къщи и с това си вади хляба, но вече много пъти авторката каза, че не търси къща до София, а аз пък ти казвам, че хубав парцел на място с добри комуникации близо до София не е 20-30 000 лева, а в най-добрия случай тази цена в евро, на хубавите места и много повече. Обяви може да има, въпросът е какво стои зад тях.

Контеса, ти имаш ли представа, като даваш съвет "на зелено в някой краен квартал без лудницата комплексите", какво означава това? Ето, аз се сещам за комплекса край Нови хан, който вероятно по твоите критерии е алтернатива на панел в Надежда, но според мен не е, по много причини. Но ако авторката иска, нека проучат и този вариант.

Колкото до крайните квартали без Надежда, Люлин и Младост, то те са основните, другите са Дружба, Левски, Свобода, Обеля, които всъщност са идентични на тези. Там, където има метро, цените са по-високи, другото е от същия порядък с изключение на Младост, където явно действат някакви непонятни за мен фактори за много по-високи цени.

Лъки, с този бюджет тухла е реалистично само в райони с мургаво присъствие. Нищо не пречи да пробват да търсят, но ще бъда много изненадана, ако намерят.

Последна редакция: нд, 22 май 2016, 14:31 от Анонимен

# 98
Така е, именно с жилищен кредит няма да стане. Трябва средствата да са налични при самия търг. Но тогава цената може да е чувствително по-изгодна. Казвам го, в случай, че не бързат и имат едно наум с вариант да си помогнат по някакъв начин, страничен от банково кредитиране - поне частично, или по-точно - изцяло с жилищен кредит. Защото кредитът може и да не е жилищен, а евентуално да се ипотекира в последствие, с цел да се намали лихвата на първоначално изтеглен, друг вид кредит.
Но тогава ще трябва и финансово рамо отстрани, и съветите на някой, който е много наясно с този вид търгове; както и с преструктуриране на един вид кредит в друг, при поносими условия

# 99

Лъки, с този бюджет тухла е реалистично само в райони с мургаво присъствие. Нищо не пречи да пробват да търсят, но ще бъда много изненадана, ако намерят.
Разбирам го. Но трябва да се търси активно, има случаи от вторичен пазар, хората бързат да продадат...изпадат изгодни неща.За тази цел обаче им трябва сериозен брокер, който ще се ангажира и ще търси, а те трябва да са готови да реагират.
Схватката "на зелено", не знам дали може да се приложи...по принцип не се искат всичките средства на куп, може да е сериозно разсрочено, но така пак ще са под наем поне година-две, и трябва да затягат коланите в този период; с бебе на ръце не знам дали ще се получи.
Иска се сериозно планиране. Сядат и пишат, толкова пари се изкарват, толкова харчат, какво остава...какъв заем могат да си позволят. План Б, също трябва да има готов.

# 100
[quote
Може ли да обобщим изходните данни  Crazy колко точно имате вие налични, колко мислите да изтеглите (сигурни ли сте, банката ще ви ги отпусне?), към какво сте се ориентирали и къде? Загубих информацията някъде из 50-те страници на предходнатта тема  Laughing
[/quote]

Да, това е добра идея. Нека авторката напише с колко разполагат, банката какво е отговорила, т.е. какъв заем ще им отпусне и тогава да даваме съвети и мнения. Сега всеки си пише, така, както той би постъпил.

# 101

Схватката "на зелено", не знам дали може да се приложи...по принцип не се искат всичките средства на куп, може да е сериозно разсрочено, но така пак ще са под наем поне година-две, и трябва да затягат коланите в този период; с бебе на ръце не знам дали ще се получи.
Иска се сериозно планиране. Сядат и пишат, толкова пари се изкарват, толкова харчат, какво остава...какъв заем могат да си позволят. План Б, също трябва да има готов.

Не знам Контеса каква информация има, обаче "на зелено" от читави (в смисъл, строили и предавали без проблеми, което не е гаранция, но все пак е нещо) дори в Надежда и Люлин цените са по 650-700 е/кв, при това "мръсни квадрати" - ето линк към такива предложения, само за пример:

http://www.delar.info/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0105& … ;n=10&g=&

Тоест, две стаи - холокухня и спалня, до метрото в Люлин на зелено излиза 46 000 евро -за тези пари могат да вземат панелен с отделна кухня. Затова и аз смятам, че съвети е хубаво да се дават при познаване на местната ситуация - Контеса, нищо лично  Peace

Ако е за Нови хан, там може да вземат и две спални с холокухня, обаче това е комплекс на полето и без централна ВиК, на септична яма, водоснабдяване от кладенец, такса поддръжка около 60 лв на месец, а също и с време за пътуване до София. Ето линк към тема в бг мама
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=851099   (редактирах се с по-нова дискусия)

Щом цената е такава, то има защо Wink

Последна редакция: нд, 22 май 2016, 15:26 от Анонимен

# 102
Доста скъпо излиза, на зелено и при това в Люлин, а авторката каза, че там не търсят.
Иначе, аз харесах апартамент номер 7 е идеален за нуждите им. 68 000евро  Crazy

# 103
Обобщавам,каква ни е идеята.Имаме 10 хил.,нашите ще помогнат с още десет,и ще изтеглим 60-65 примерно,в краен случай 70хл.лева.
Ще подпишем за 30 год.Имаме човек в банка,който ще ни даде най-изгодната оферта.Имаме е брокер,който ще ни вземе 2%.Говори ли сме и с още един брокер,кокто ако решим може изцяло да ни поеме нещата,да събере оферти от всички банки и ще изберем.
На мъжа ми са му казали,че на база само на неговите доходи,без дори да се има предвид моите ще му отпуснат 70 хил без проблем.
Ще финансират 80 до 85 от имота.
Ще изберем дългият срок за да не ни тежи вноската,пък ако има начин ще погасяваме.Както казах имаме земи,някой ден може да се продаде,може да имаме късмет,нищо не се знае,да увеличим доходи и да намалим годините.Ако нещо стане имаме вариант-семмейната къща,а и веднга ще дадем под наем,не вярвам в този случай да имаме проблем.Все пак хубавто е,че има къде да отидем,че то и нашироко,а пътуване ще се оправим и ще го измислим някак.Това ако жилището е прилично.
Щото аз няма да взема дупка,на първия етаж за основен ремонт точно никога.По-скоро ще се откажа.
Та,общо взето това е.

# 104
Доста скъпо излиза, на зелено и при това в Люлин, а авторката каза, че там не търсят.
Иначе, аз харесах апартамент номер 7 е идеален за нуждите им. 68 000евро  Crazy

Да, ама в Люлин има всичко, а онзи комплекс, където могат да вземат, до Нови хан, е на полето и цялата инфраструктура е изграждана само за него, а това води до определени последици - така че ако е евтино, то има защо.

А те че не искат в Люлин, е въпрос само на предпочитания, защото Надежда е аналогичен квартал.

Мис Б, значи без да искам, съм уцелила - бюджетът ви сумарно е около 45 000 евро.  Peace Люлин до метрото на зелено - холокухня и спалня, ако е панел, може би ще стане за две стаи и кухня. Вече е въпрос на търсене. Разбрах, че не търсите Люлин, но за Надежда нещата са горе-долу аналогични.

Последна редакция: нд, 22 май 2016, 15:24 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт