Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 71 060
  • 599
  •   1
Отговори
# 375
От прозореца си вкъщи виждам три 9 етажни тухлени блока, строени някъде 70-та година. Принципно не е невъзможно и не е редно да се отхвърля една оферта само защото е "девети етаж, тухла".
Ти би ли купила показаното, ако офертата беше реална?

# 376
Скрит текст:
Давам друг вариант за обмисляне. Пуснах едно търсене в районите, където в момента се строи метро.И ми излизат оферти ,които са в зададения ценови диапазон  но са тухла и ново строителство .
Искам да кажа ,че ценовия диапазон ви налага ограничения, но не е задължително непременно те да са от към панел ,последен етаж, стар блок с много и кофти съседи, висок етаж .Може да се погледне малко по-гъвкаво и да се подходи с перспектива. Примерно в друг район, където в момента няма метро и цените са по-ниски за по-ново ,по-ниско строителство и тухла ,но много скоро ще има и метро и цените ще се претърпят промяна, но към момента все още са ви в ценовия диапазон .Така поне купувате имот с дълъг живот ,чиято цена няма да пада и да е непродаваемо като стар панел или последен етаж на висок блок.
На пример :
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b122607060601861 … k=28phld&f1=3
Даже обзаведен.
Коментирахме в първата тема, мисля. Не искат нова тухла (според мен е по добре от тези вмирисани 45 годишни панели) помещенията са само 2, и като дойде бебето ще им трябва още една стая.
Показаното е с открита тераса, не препоръчвам, появяват се течове, фугите на терасата се изронват и съседите от долу ще пострадат. Нова тухла- само среден етаж. Peace

# 377
От прозореца си вкъщи виждам три 9 етажни тухлени блока, строени някъде 70-та година. Принципно не е невъзможно и не е редно да се отхвърля една оферта само защото е "девети етаж, тухла".

Има разлика къде ги виждаш тези тухлени - в Надежда вероятността да има тухлен брок от 1970-те  е нищожно малка, за разлика от Подуене Simple Smile В случая снимките са очевидно копирани, защото са с лощо качество.

# 378
Стига с тоя Перник и с тези къщи край София, четете авторката. Колко пъти написа вече, мъжа и ще тегли заема, ако той не иска в Перник, и не иска къще в околностите, значи няма да стане. Търси се апартамент в 2-3 квартала само.
Мис Бингли, ЕПК-тата в района проучихте ли, там може да се продава?

Авторката сподели, че е гледала и там, затова почна да се обсъжда Перник. Защо да не се коментират различни възможности, може пък някоя от тях да се преосмисли. Има хора дето от какви критерии са тръгнали, пък после какво са взели..  Simple Smile

# 379

Авторката сподели, че е гледала и там, затова почна да се обсъжда Перник. Защо да не се коментират различни възможности, може пък някоя от тях да се преосмисли. Има хора дето от какви критерии са тръгнали, пък после какво са взели..  Simple Smile
Тя може и в Париж да е гледала, обаче главния кредитоискател е преценил, че "само в София си струва", и смятам , че ако вземе кредит ще е за там. Peace

# 380
Защо да не се коментират различни възможности, може пък някоя от тях да се преосмисли. Има хора дето от какви критерии са тръгнали, пък после какво са взели..  Simple Smile
Подкрепям Peace.
Poppea  когато оглеждам аз за покупка търся такова което изобщо  не е пипано да се ремонтира защото като човек правил и правещ много ремонти най-добре знам какви бели и как могат да се замаскират ,а после друг да си троши главата.Изобщо тези ремонтирани уж неща са ми все едно да купя котка в чувал. Хората се плашат от идеята да правят ремонти,а аз се страхувам от направен от друг ремонт. Домът ми преди да го харесам бе толкова плашещ за други,че цената му бе съизмерима с актуалната към онзи момент на 10г западен автомобил по онова време.
Разбира се че трябва да се гледа,но при къщата която коментираш се вижда и се знае кое трябва да се пипне и има не скъпо решение,а при ремонтирания панел който гледах лично аз си представям наистина ужасни неща,но за момента скрити.
 Лъки ,дадох само пример не препоръка кое да купят,а колкото да се ориентират ,че има и други варианти за компромис, но временен а не постоянен с типа строителство .Според мен по-лесно се преглъща нещо временно като липсата на метро за периодне по-голям  от година -две,от колкото да се загробиш с нещо което ще се променя от зле на по-зле.
Откритите тераси не са кой знае колко проблемни. Обикновено съседите от долу точно са най-мотивирани да убедят собственика им да си постави навес над тях.
Пак казвам има компромис и компромис, а според мен при такъв дълъг период на изплащане в никакъв случай не бива да се прави компромис с надеждността на жилището.Това е голяма грешка.
Не искат нова тухла (според мен е по добре от тези вмирисани 45 годишни панели) помещенията са само 2, и като дойде бебето ще им трябва още една стая.
2 Стаи сигурни за през следвашите 50-70 г е по-добра сделка от панел за преустройване,на който му дават не повече от 15-20г  но не са 70 в никой случай. Naughty
Като се замислиш и как ще се движи цената на едното и как на другото  .Това са истински важни  неща които би трябвало да вълнуват хора готови да подпишат 30г ипотека според мен.

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 12:13 от mamamari

# 381
Miss_Bingley, не е лошо това на 15-тия етаж като състояние. Но имай предвид, че ако ви се наложи много трудно ще се продаде. Не харесвам и ниските етажи, но съм живяла на 11-ти и не бих повторила.

...когато оглеждам аз за покупка търся такова което изобщо  не е пипано да се ремонтира защото като човек правил и правещ много ремонти най-добре знам какви бели и как могат да се замаскират ,а после друг да си троши главата.Изобщо тези ремонтирани уж неща са ми все едно да купя котка в чувал. Хората се плашат от идеята да правят ремонти,а аз се страхувам от направен от друг ремонт...
Peace

Скрит текст:
Слагам с скрит текст, за да не разводняваме темата. Има си такива за видовете строителство, не е тук мястото.
newsm78Всичко е прекрасно,но в тази статия се говори за  панелно строителство в Германия .Дали този професор би си заложил репутацията гарантирайки качеството на българското панелно строителство?После тук  много мъдро една потребителка повдигна въпроса за история на ремонтите.Да в България такава няма,което би трябвало да ни прави много по-предпазливи и мнителни.Вече има няколко панелни блока далеч под 100г възраст които не са годни за живеене. Имаше  ''новини'' за паднали балкони,имаше репортаж за отчупена панелна стена...
Т.е. един вид българско строителство се прави супер качествено, но друг не? Нали се сещате, че всички се строят от едни и същи хора. Ако при едното не са работили спазвайки правилата, същото ще и с другото. Една зле направена тухла е не по-малко опасна.
И не говори за Германия, а за България, и по-точно София:
"Фокус: И колко време още ще могат да издържат панелните блокове в София например?
Проф. Димитър Назърски: Всички сгради по правилника за капитално строителство имат експлоатационна годност 100 години. Другото са митове."
Явно някой има полза от това да всява страх.

Падна стена, наистина. Но не беше панел. Просто журналистите не разбират, а и къде къде по-шокиращо е да си направят репортажа - "панелите се разпадат!"
За срутени балкони - почти съм сигурна, че ако се разгледа статистиката повечето са тухлени.
Всяко нещо, което не се поддържа има тази съдба...

# 382
Къде е линка за това на 15-ти етаж? Пропуснала съм го...

# 383

Има си такива за видовете строителство, не е тук мястото.
Т.е. един вид българско строителство се прави супер качествено, но друг не? Нали се сещате, че всички се строят от едни и същи хора....[/spoiler]
Говорим за различни технологии,всяка от които си има определен живот.....
После да не забравяме ,че АКО блокът в който живееш започне да се разпада като нищо ще те оставят да се оправяш сам.Да не забравяме ,че според нашето законодателство  ч.л не може да обяви фалит и дължимото се унаследява.
И не на последно място ако строителя на времето е дал 50г живот на дадена сграда ,а тя вземе че фалира 5 г по-рано ,можеш да се оплачеш само на арменския поп.
Казвам да се внимава и да не се предоверяват на експерти, които не носят нито финансова нито правна отговорност ако с изявленията си подведат и някой претърпи серозни загуби заради наивност.
Ако този експерт е проверил даден панел и с подписа си лично гарантира още 50 г живот да, но никой няма да подпише .А без да носи отговорност това са празни приказки 50-100-200-2 000г
 П.П. Към авторката :Обръщам и внимание,че под ''артистичните'' цветови решения на ремонтирани стари  панели удобно се прикрива мухъл,който би прозирал в по светли паслелни тонове.Особено кухни, коридори до мокро помещ. или усвоени балкони.
Не че не може да се плесне отгоре един гипскартон и да накарат някой наивник да плати като за вътрешна изолация де,но все пак.

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 12:45 от mamamari

# 384
  • Beyond the stars
Лъки мисля, че за този иде реч Wink
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b145344981111778 … k=28po03&f1=1

# 385
Ти би ли купила показаното, ако офертата беше реална?

Не, но не просто защото става дума за девет етажна тухла. Във въпросните девет етажни тухлени блокове апартаментите са под над 200 000 евро.

# 386
 П.П. Към авторката :Обръщам и внимание,че под ''артистичните'' цветови решения на ремонтирани стари  панели удобно се прикрива мухъл,който би прозирал в по светли паслелни тонове.Особено кухни, коридори до мокро помещ. или усвоени балкони.
Не че не може да се плесне отгоре един гипскартон и да накарат някой наивник да плати като за вътрешна изолация де,но все пак.

Точно от това си патя сега. Хем светли тонове, но не е било живяно, не е имало пари. (май, май ще отварям нова тема). Никога вече не бих купила прясно ремонтирано! Peace

И съветът да търсите място, което скоро ще има метро е много добър.

# 387
Квартали без метро,не гледаме,които евентуално ще се строи-също.Пак идея на ММ.
И пак има основание.Но за тия пари-аз му казах,не може всичко.Компромис все с нещо Аз си мисля,че съвета около метро не е хич за пренебрегване.В момента сме на 11 ет.
Високо е,свикнах обаче.За по-високо хем не е добре като цяло,хем няма да се продаде лесно.
Ми асансьора ни се развали онзи ден само за десет минути-да не казвам как с осдм кг котка с клетка и бахажи се качва до 11 ет.
Трябва от всички страни да се мисли и гледа всичко.
Не съм отричала изцяло тухла или Епк.Не сме гледали такива изобщо.
Взех вече сериозно да се обърквам от толкова неща.Въобше не знам дали си струва начинанието.Откакто гледаме апартаменти реално,както вляза в блока и лошо ми става,не се радвам ,не си се представям там,странно ми е и тягостно някак.
,не съм ентусиазирана,че сме тръгнали жилище да си търсин,както би трябвало да е.Напротив само се притеснявам.Не съм убедена,че ще е правилно това решение,а е много важно решение.

# 388
Квартали без метро,не гледаме,които евентуално ще се строи-също.Пак идея на ММ.
И пак има основание
Бихте ли споделили с нас съображенията си!

# 389
И аз не бих живяла далеч от метро. Не шофирам и ми е важно. Също ми е важно детето като стане на възраст за гимназия, живот и здраве, да има сигурен транспорт, не да зависи от нас или от снегорините.
В райони, в които ще се строи пред сградата - също, предпочитам такива, които вече са запълнени, за да преценя устройва ли ме разстоянието, не да си викаме "Наздраве" със съседите отсреща.

Няма линк, но той си е един в Надеждите...

mamamari, говориш за проектен експлоатационен срок. Но това не е срок, след който сградата не е годна за обитаване.

"10. “Проектен експлоатационен срок” е условен период, през който конструкцията или част от нея ще бъде ползвана по предназначение - при обичайно поддържане и без да се налага извършване на значителен ремонт."
http://www.mrrb.government.bg/docs/6d8df50813a61c1c568a0c00472781dc.doc

Такъв има абсолютно всяка сграда, но като изтече не се бута, нито пада, просто се поддържа.

Не съм защитник на панелите - само и единствено, не ме разбирай погрешно  Simple Smile просто смятам, че хората не са наясно точно за какво става дума. И съм реалист - като живееш в Америка и искаш в квартал с дървени къщи, ще купиш дървена постройка, като искаш в панелен квартал в България - панел. Ако можеш и си склонен да дадеш повече пари - друго. Хората нямат и за панел, вие им обяснявате как трябвало да купят нова тухла или къща. Слезте на земята...

Miss_Bingley, не сте готови да купувате. На твое място бих спряла за малко. Как решихте въпроса със самоучастието? Ако не сте, може това да е причината да се чувстваш несигурна и всичко да ти се вижда черно.

Общи условия

Активация на акаунт