Неапол (Кампания) и Бари (Пулия) – Красивата Южна Италия – 2

• 113 924
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
Миналият август беше чист плажа на Полиняно а маре, водата също беше кристална

# 211
Споделете моля как са цените на паркинг в Бари /около гарата ни е апартамента/, както и ако можете да ме ориентирате къде наоколо има такъв?
Ще ползваме рен-а-кар из Пулия и Кампания , в тази връзка - къде из градчетата /Алберобело, Локоротондо, Мария Франка, Матера.../ има удобни места за паркиране?

# 212
Бяхме началото на юни в Бари, като бяхме на B&B, точно срещу гарата. В близост имаше един платен паркинг - 20 евро на ден. От момичето, при което спахме, разбрах, че повечето са на такава цена. Обясняваше ми, че има и места, на които паркирането е безплатно, но навсякъде, където се разхождахме буквално нямаше нито едно място, където паркираха повечето коли. В крайна сметка се отказахме от колата под наем и ползвахме обществен транспорт. За местата за паркиране в посочените градчета, бях чела съвети в предишната тема. Според мен се свържете с домакина ви от апартамента, той ще ви каже най-точно. Ние за всичко, което ни интересуваше така питахме и получихме много ценни съвети още преди пристигането ни.

# 213
Бари ми се стори изключително натоварен откъм коли. На всички улици може да се паркира отстрани, но нямам спомен да видях свободни места. Влизането с колата в града може да е доста изнервящо. Подземен паркинг има срещу гарата. Вижте го на картата.

# 214
  • София
Машините са по 0.50-1 евро на час. Ние нямахме проблеми с паркирането, може би, защото беше март. По улиците има бели и сини места-белите са безплатни, за сините-четете табелите. В Матера ползвахме подземен паркинг (мога да пратя гпс координати). В Арбелобело има много паркинги в частта с трулите. В Мартина Франка - на улицата отстрани на църквата. В Чистернино има и зони с автомати, има и свободни зони. В Остуни има паркинг преди историческата част (платен е само през лятото). В Полиняно е тегаво. Там ползвахме само паркинга на хотела. В Монополи имаше заграден безплатен паркинг около пристанището. В Лече пак само в хотела, защото по центъра зад старите крепостни цени е забранено за коли. В Галиполи има голям паркинг около пристанището. Аз очаквах, че са по-кофти шофьори. Най-трудно ни беше в Бриндизи, където в час пик минахме целия град за да търсим една кръчма на пристанището. Част от улиците са павирани и доста тесновати.(Поне кръчмата си струваше). Аз не бих се лишила от удобството на рент а кара.

# 215
Страхотни сте!  Party

... В Матера ползвахме подземен паркинг (мога да пратя гпс координати). ...

Моля!

А сега, ако ми дадете такова подробно инфо и за Кампаня , ще черпя!  Blush
А някой наемал ли е кола с Голд Кар, как са им фул протекшъните /т.е. наистина ли са фул/?

# 216
  • София
Страхотни сте!  Party

... В Матера ползвахме подземен паркинг (мога да пратя гпс координати). ...

Моля!

А сега, ако ми дадете такова подробно инфо и за Кампаня , ще черпя!  Blush
А някой наемал ли е кола с Голд Кар, как са им фул протекшъните /т.е. наистина ли са фул/?
адрес: Via Pasquale Vena 8, Matera 75100. Оказа се, че сме го намерили по адрес, а не по координати.
За застраховките четох много и аз лично предпочитам да не наемам през посредник, а директно от рент а кар компания. Budget към момента са ми фаворити като цена/ обслужване/ качество.

# 217
  • Sofia
Ние сме в Grand Hotel D'Oro , до гарата. Пише, че е 13Е на ден паркинга, частен, без резервация.

# 218
  • Sofia
Привет!
Предстои ни круиз с един ден в Бари. Имаме възможност да изберем само една дестинация - Алберобело или Матера.
Та, въпросът ми е - кое си заслужава повече? Ако изобщо може да се прави разлика...
Ще бъда с тинейждър на 15, кое е ще е по-интересно за нея?

# 219
Привет!
Предстои ни круиз с един ден в Бари. Имаме възможност да изберем само една дестинация - Алберобело или Матера.
Та, въпросът ми е - кое си заслужава повече? Ако изобщо може да се прави разлика...
Ще бъда с тинейждър на 15, кое е ще е по-интересно за нея?

за Матера е нужна поне една нощувка за да разгледаш каквото има за разглеждане и вечеряш когато всичко е осветлено вечер -за няколко часа няма смисъл,докато Алберобелло е превърнат в сувенирни трули и бързо се разглежда -тоест идете там според мен,пък и днешните  тинейджърите освен фейсбук какво друго ги интересува? Laughing

# 220
За мен по-добрият вариант е Матера, за 4-5 часа може да се разгледа отвън. Ще си направите страхотни снимки.
Алберобело е прекалено туристическо и за това ми падна в очите много, иначе са интересни трулите.

# 221
За мен по-добрият вариант е Матера, за 4-5 часа може да се разгледа отвън. Ще си направите страхотни снимки.
Алберобело е прекалено туристическо и за това ми падна в очите много, иначе са интересни трулите.

е,то ако само ще гледаш отвън и в гугъл мапс можеш да видиш всичко,там е интерсно да разбереш какво гледаш , поне аз за една снимка до някоя стена не бих се помръднала
Алберлобелло е като за круизните туристи -повърхностно,без задълбочаване и набързо разглеждане колкото да се каже че са били еди къде си -мнения безброй,но не се критикуваме нали  Hug

# 222
  • Sofia
Е, да, няма да можем да задълбочим, колкото и да ми се иска...
Затова и събирам мнения на посетили и двете места  Peace

# 223
Е, да, няма да можем да задълбочим, колкото и да ми се иска...
Затова и събирам мнения на посетили и двете места  Peace

ами виж снимки в интернет и си прецени кое ти е по-интересно ,има безброй -едва ли има някой да не е ходил поне веднъж (италианските,английските и немските трипадвайзор най-вече,руснаците от всичко се впечетляват и най-вече от кича,така че не ги брой за реално мнение  Laughing)

# 224
  • София
Здравейте!

Ние се върнахме онзи ден от обиколката на района около Неапол. Още веднъж благодаря на всички, и най-вече на Bled, за безценните съвети.

Ето и разказ за преживяванията ни Simple Smile

МНОГО внимателно в Неапол. Не само си дръжте чантите, но и стойте близо един до друг, когато сте група (ние бяхме две двойки и една приятелка). Е, приятелката ми остана без чанта още на втория ден рано сутринта (ние бяхме избързали малко, другата двойка зад нея няколко метра), на път за ферито към Капри. Един с моторче я удря, тя се разконцентрира, той междувременно явно срязва чантата - тя дори не разбира какво става, защото не усеща дръпване или нещо. Чак 10тина секунди по-късно осъзнава, че чантата й липсва - всички пари, документи и нов телефон на изплащане..
Слава Богу, родителите й изпратиха паспорта, та не се наложи ходене в Рим за пасаван.

Иначе впечатления - Неапол - мръсно и диво. Намерихме район с хубави малки пешеходни улички, със заведенийца. Удобно като отправна точка. Но няма много какво да се прави. Желаещи за Помпей и Везувий нямаше, та ги пропуснахме.

Внимателно и с рент-а-кар компаниите - НИКОГА през брокер. Излиза ни през носа сега, дано се разберем. Уж плащаме за пълно покритие, после като отиваш при фирмата да си вземеш колата - хайде плащай пак. Лъжат, та знае ли се. Слава Богу, размина ни се без грам щети - чак не можех да повярвам предвид тесните пътища, стотици моторчета, лудото каране, автобусите, които едвам взимат завоите и стават зверски задръствания. Другия път с градския транспорт и корабчета  Blush по-лесно ще е..

Капри е прекрасен, много комерсиален, но в горната част, по пешеходните тунелчета се намират прекрасни заведения, да, без гледка, но страхотна кухня и вино, ах, виното  Crazy аз дето не пия почти. Мога да препоръчам на някой, който има интерес. Т.нар. Долче вита - един мнооооооого дебел господин, който си произвежда виното, гледа си доматите - най-вкусната маринара, уникална паста с лимон и тон, мммммммм.... оказа се, че не е собственикът, но или са съдружници, или го играе управител.

От Неапол с колата отидохме в Поцуоли, където се разхождахме в района - отидохме само до о-в Прочида (върнах се в детството, да не кажа във време, когато не съм била родена  Joy - стари автобуси, карат като бесни, едни плажове - Китен ряпа да яде). Но въпреки всичко, беше приятно изживяване. Отидохме и до Баколи, и там приятно.
В по-малките градчета - нищо не работи в жегите - едвам си намираш къде да обядваш. Един ден ядохме на скалите в морето някакви абсолютни измишльотини. На плажа -прекрасно заведение, с огромен потенциал. Но храна няма - бабата умряла миналата година и няма кой да готви. Синът и внуците само поддържат постройката  ooooh!
Иначе в момента, в който леко захладнее, като наизлиза народът, щъка като хлебарки Laughing

След това се отправихме към Амалфийското крайбрежие. Спахме три нощи в Понтоне - в бивша лятна резиденция на Амалфийския епископ - стигаш до там от Амалфи по стълби - около 1000 на брой - има няма 20 мин в двете посоки (може и за 10, ако си много фит  Mr. Green). Има и път, разбира се. Хазяйката ни уреди с талон за паркинг и не мръднахме колата три дни. Тук и пристигна така чакания паспорт - чак не можех да повярвам, че по тия чукари ходят куриери  Joy

Амалфи и Позитано - харесаха ми много, но де факто няма много какво да се прави там - обикаляш ги за два часа и толкова. В Позитано има невероятни галерии, разгледахме ги с удоволствие. Наслада за сетивата.
Плажовете - яко народ, направо игла няма къде да падне.
Равело - много чаровно, малко, с прекрасни гледки и от там.

В наше село - имаше една пицария, всяка вечер (3 на брой) си хапвахме там. Чудна гледка. Вкусно и приятно.

И малко преди края - Соренто - още с първите минути там така ни грабна, че почнахме да правим планове пак да ходим. По женски, с мъже, както дойде. По-голямо е, има къде да се разхождаш, богат избор на заведения, магазини - за който обича, идеална отправна точка и до Капри, и до другите градчета. Спахме в центъра, в едни много романтични студия, разкош.

Пътувайки към Неапол минахме през Кастелмаре ди Стабия - леле, такава цигания и всичко толкова съмнително изглеждащо, че дори не стигнахме до центъра. Хвана ни шубето и си плюхме на петите  Joy а имах желание да го видим, че беше споменавано тук.

Последната нощ беше пак в Неапол, в хотел близо до летището, НО таксито пак беше 16 евро. Май е такава тарифата, независимо от къде го взимаш.

Виждате, че сме сладокусници - обичаме да намираме заведения с хубава храна, но не натруфените туристически такива, дето ти свалят десет кожи, а от тези, дето местните ходят. Е, намираме си ги и им се радваме. С радост бих препоръчала - заслужават си. Най-хубавото е, че не сме качили грам  Joy след всичките пасти, пици и сладоледи. Но все пак и яко се вървеше всеки ден.

Та горе долу това е. Излезна ни повече като джобни пари, предвид форсмажорните обстоятелства, но най-важното е, че приятелката ни успя да се забавлява и наслаждава на пътуването съвсем пълноценно.

Дано не ви е дотегнало да четете  Hug

Общи условия

Активация на акаунт