Неапол (Кампания) и Бари (Пулия) – Красивата Южна Италия – 2

• 114 008
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Caserta ден четвърти
След вечерна проверка на разписанието,се оказа че гара Мергелина е със стратегическо местоположение. Можем да пътуваме директно до Касерта ,за да разгледаме Италианският Версай,както бяхме планували. Както вече знаете е трудно да събудя дъщеря ми рано сутрин,а след вчерашния изтощителен ден, реших да тръгнем по-късно. Пихме по едно кафе с мъжа ми,купихме билети за Касерта за отиване и връщане -3,10 евро на човек на посока,връщането не е с фиксиран час,можете да се приберете,когато искате в този ден. Ние избрахме да пътуваме в 11.17. Пътуването ни отне точно 1 час,а точно срещу гарата се намира дворецът,строен по подобие на Версай. Този път се бях настроила за нещо наистина пищно и разточително. Огромна площ ,наистина е нещо внушително и като архитектура и като площ,но като всичко останало в региона,ужасно занемарено. В момента текат ремонтни дейности и цялата фасада,отктм парка е опакована,така че не разчитайте на снимки. Градините првд замъка са изгорели от слънцето,не се поливат и създават неприятно усещане. Купихме билети -12 евро за възрастен с включена English Garden. За дъщеря ми взеха 6 евро,този път не мина метър като ученичка. И започнахме едно дълго разглеждане,доста богато украсени стаи,разкошни картини и декорации,страхотни спални помещения,стаи за игри,библиотеки и стаи за четене. Много приятно занимание в жегата  40 градуса навън. Експозицията беше 1 етаж,не мога да кажа точно колко различни стаи разгледахме,всяка интересна по своему,но се радвам,че не допускаха посетители до всичките 1200 стаи,защото трябваше да останем няколко дни. Дойде ред на градината,слънцето печеше жарко и мъжът ми категорично отказа да ме придружи. Колело под наем стува 4 евро на час,електрически велосипед 6 евро, файтон 6 евро и нашето спасение -бусче ,което се заплаща 2,50 в двете посоки. Оставят ви пред английската градина и ви взимат след 50 минути . След като се качихме,осъзнах че ми спестиха  доста мрънкане Simple Smile Ако времето беше подходящо,със сигурност разходката в парка щеше да е приятна. Но в тази жега,това е единствения разумен вариант. Тръпнех в очакване на срещата ми с градината,обичам да откривам тайни местенца в тях. Градината ужасно ме разочарова,много неподдържана,само името и е English Garden,не знам къде отиват средствата ,събирани за вход,но явно е че не стигат за подържане на замъка. Причината е вероятно,че са в ремонт и са позанемарили нещата,това могат да кажат само тези,които са посещавали замъка преди да започне ремонта. Използвахме бусчето да се върнем,нашето го изпуснахме,защото снимах лилиите и закъснях с 2-3 минути,хванахме следващото. Възможен е и варианта да отидете пеша и да се върнете с бусчето,ако сте изморени. За разлика от замъка,самото градче се оказа голяма изненада. Ужасно киправо,страхотни улички,джелатерии,пицарии,малкисладки бутици,прекрасно място да се разходите,да хапнете и да починете. В центъра на Касерта има страхотна сладкарница до самия парк,такъв богат избор от сладкиши не съм виждала до този момент. Препоръчвам ви да отделите повече време за разходка из градчето. Нашата разходка там приключи в 18.41,когато хванахме влака за Неапол. Определено ми липсва,като цяло мисля че трябва да отделите 1 ден за замъка и градчето. За утре сме планирали Соренто,мисля да ги наградя,за това че така безропотно вървяха и изпълняваха всяка моя инструкция Simple Smile Мъжът ми категорично отказва Капри и Амолфийското крайбрежие,затова се надявам да го прилъжа със Соренто. Влакът до  Касерта беше разкошен,новичък на два етажа,климатикът работеше на макс. Като цяло мисля,че лятото не е много подходящо време за обиколко в този район,освен ако плажът не е водещ. При нас е обиколка и сега осъзнавам,че по подгодящо щеше да бъде да я направим през Октомври. Но така се случиха нещата. Ако не продължа с разказа си,това означава,че сме се отдали на мързел на брега на морето с чаша лимончело в ръка Simple Smile Да ви кажа малко сладичко минидва обаче. Мислех,че за днес товс е краят,но прибирайки се от Касерта се разходихме до пиаца Данте и историческия квартал.Препоръчвам пица Desi,страхотни пици Simple Smile Та както си се шляехме по улиците,вече доста скапани,забелязахме че Археологическия музей работи в 20.00 часа. Имаше си табела,че днес на 01.09 работи до 22.30 ,билетите бяха 2 евро на човек,така че разгледахме и вече лягам,защото умората си каза думата,тайната стая си е там Simple Smile))

# 241
Тинтириминтири, страхотни описания, чакам още и запазвам за тогава, когато тръгна( надявам се!)  bouquet

# 242
  • София
Ето и малко от днешния ден,който се оказа по-лежерен,но трябва да презаредим батериите. Имам доста снимки,като се прибера ще ви дам линк към профила ми в google. Особено интересно са тези от Тайната стая Simple Smile
Неапол ден пети
Днес програмата е волна,след вчерашната обиколка,днес се събудихме с лек мускулен дискомфорт. Детето остана да спи,ние се отправихме за по кафе и закуска. Има едни превъзходни гевречета със захар,много са приятни Simple Smile Та повисяхме малко на кафето,сред ужасния шум от преминаващи мотопеди. Това е нещото,което намразих -тук пешеходецът няма права,той може единствено да бъде прегазен,ако има наблагоразумието да пресече на пешеходна пътека. В Италия дори и полицейските коли трудно спират на пешеходци. Соренто ми отпадна,не намерих съмишленици,но имам резервен план,който ще осъществя утре!
 Детето се оправи и поехме към Мергелина спирката на влака. Днес програмата е малко импровизирана,без план и посока. Нещо кеша не сме изчислили както трябва и купуваме билети от автоматите с карта,че за 3,60 ме е срам да кажа ,че искам с карта да платя. А автоматът за билети на Трениталия в толкова ентусиазиран,че всички разбират ,че купуваш билети. Гръмогласен е като неаполитанец Simple Smile Слезнахме на спирка Mintesanto. И се спуснахме по уличката надолу до спирка Монтесанто,но за да хванем финикулар към Вомеро, тук  използвате билетчета за градския транспорт,аз имах само от 1 евро, слизате на последната спирка Морген /те са общо две спирки/ Не засякох,но май не отнема повече от 5 минути до горе. Кварталчето изглежда много спокойно,с хубави къщи и по-тихичко, няма ги гадните скутери. Излизайки от станцията за Сан Елмо трябва да завиете надясно,а точно отпред има една прилична пицария с много хубави пици -2 пици и голяма вода 15 евро/можете да хапнете на връщане/ Прохладно ,приятно и има интернет. Паролата е името на заведението и 12345 Simple Smile Тук в Неапол са много пестеливи от към пароли,въвеждат ти я в телефона,да не издадеш държавна тайна случайно . И не е удобно да подаваме трите телефона всеки път. Та завивате на дясно,после пак сте  на дясно нагоре по улицата и в края сте на ляво,изкачвате се покрай стената на Сан Елмо,следвате я и завивате за последен път на дясно. Спускайки се по улицата ще видите самия вход ако искате да пиете кафе с гледка има точно срещу входа /гледката е невероятна/ Но ако не ви се пие кафе,можете да направите хубави снимки и на площада пред  Чертоза ди Сан Мартино . Сан Елмо не ме впечатли особено -грозни крепостни стени,нищо особено,спокойно можете да го пропуснете. Дъщеря ми замрънка,че е гладна и не успяхме да разгледаме Чертоза ди Сам Мартино,наснимах площада отпред,цена 6 евро. В интерес на истината,питах за цена на билетите- жената ми каза 6 евро за всеки. Наложи се специално да питам за намаление за ученици до 18 години,чак тогава се сети,че да те влизали безплатно. Така че питайте си Simple Smile След това седнахме в пицарията,за която вече ви споменах,хванахме си финикуларчето и се насочихме към Данте по сокаците ,че останаха доста неразгледани неща. Ако ще купувате магнити и подаръци,направете го там,ума всичко,някои са толкова оригинални,че нямаше как да ги подмина , за приятелче на дъщеря ми взех символът на Неапол,който е...? Скутерче,разбира се Simple Smile)) Наредихме се за подздмен тур ,но трябваше да чакаме повече от 40 минути и се отказахме/цената е 10 евро на човек/ А жегата продължава да е жестока. Минахме през тази пицария Sorbillo -имаше 50 човека пред нея,а и ние вече се оглеждахме за джелато,но не лимоново Simple Smile Имат добра препоръка,може би си заслужава да чакаш . Но според мен градът е пълен с прекрасни пицарии,които чакат да ги откриете,както и храна,която да стане ваша любима. Например на мен лимончелото не ми хареса,малко ми идва като сироп за кашлица,но някой от вас го харесват,затова експериментирам. Мъжът ми ме пита всеки ден,сега това за какво го поръчваш? Simple Smile)) Сигурно ще е като лимоновия сладолед Simple Smile Та така,разходихме се в жегата,останахме без крака и тръгнахме към Виа Толедо и спирка Монтесанто отново, от испанския квартал купихме едно печено пиле с кафтофи за вечеря,че нещо заприличахме на пици в лицето,уж с уговорката,че ще излезем за по коктейл ,но петите ми са толкова набити,а и събирам информация за утрешната дестинация,дано ви изненадам приятно Simple Smile

# 243
  • срещу двата комина :)))
ето и продължение на моя пътепис за Неапол - https://muryblog.wordpress.com/2016/08/14/%D0%BD%D0%B5%D0%B0%D0% … 0%B0%D1%81%D1%82/

# 244

Страхотни снимки и пътепис
И аз много го обичам Неапол  Grinning

# 245
  • София
Mrs.Turner,аз използвах предишните ти писания Simple Smile Бяха ми доста полезни.

# 246
  • срещу двата комина :)))
Mrs.Turner,аз използвах предишните ти писания Simple Smile Бяха ми доста полезни.

ооо, много се радвам  Hug за съжаление, бебето вече ми завзема почти цялото време и трудно намирам време да довърша започнатото  ooooh!

# 247
  • София
Ден шести плаж
След кратка проверка,как да посетим някаква част от крайбрежието,установихме че от любимата ни гара Наполи Мергелина има директен влак до градче,наречено Виетри Су Мари ,на 1.30 минути от Неапол. За съжаление почти липсва информация за него в нета,освен че това е градът на керамиката,друго не успях да науча предварително. Касата на гарата не работеше и затова се обърнахме за помощ към любимия ни автомат. Бяхме решили да пътуваме в 8.46, но се оказа че има и по-ранен влак. Влакът всъщност е за Салерно и е наистина удобен. Та купихме ние билети за Виетри Су Маре в 8.32 ,контрола отново не ни провери.Еднопосочен билет до там е 4,30 евро на човек. Мисля,че транспортът в Италия е доста изгоден. Не съм пътувала толкова евтино в друга държава,определено си заслужава да се пътува с Trenitalia - както казва жената всеки път With Trenitalia your journey is a pleasure Simple Smile Влакът минава през Помпей,но пристанището. Пътят е приятен и живописен ,но има много изоставени постройки,изглежда неподържано,гарите са под вскаква критика,все едно пътувам с нашето си БДЖ из България,това е усещането. Наближаваме спирката,видимо сме развълнувани,изглежда киправо и интересно. Още по-развълнувани сме обаче ,когато влакът подминава гарата без да спре и продължава към Салерно. Така и не разбрах,защо не спря, при условие че ни продаде билети точно за тази спирка. Слезнахме на гарата в Салерно ,точно отпред е пристанището и плажът. Малко по курортен вид има,липсва лудницата от Неспол,няколко градуса по-ниска температура,не беше толкова влажно. Разходихме се до пристанището,за да видим какви са опциите- има разписание за различните точки от Амолфийското крайбрежие,направила съм снимка,който се интересува,ще изпратя. Просто информативно  до Амолфи се пътува 35 минути и цвната на човек е 8 евро на посока . А Виетри Су Маре ни зовеше от отсрещния бряг Simple Smile Решихме,да се върнем просто една спирка с влака ,билетчето е 1,10 евро на човек, влаковете за Неспол тръгват от 1 или 2 коловоз,но тези които са от лявата страна,внимавайте да не объркате Simple Smile Ето ни на така бленуваната гара,слизаме,нещо много загворено изглежда,няма никой,дори гръмогласен автомат. Ние разбира се билети нямаме за обратно. Малко се притесних,но все пак ако се наложи,ще пътуваме гратис Simple Smile На гарата има ателиета за керамика,открива се страхотна гледка към градчето,станаха хубави снимки. Самият плаж е толкова надолу,че не ми се мисли как ще се изкачваме до гарата. Един сеньор се моташе из гарата и реших да се информирам,от къде да купим билети. Senior do you speak English? No Simple Smile  Ааа,билети -дълъг разговор ,табачи Simple Smile Да,разбрахме го от Табачи са си вземем билети. Спускаме се към плажа,тук уличките са малки,тесни и пъстри,през къща има магазинче за керамика,невероятни неща-от сувенири,през чинии,плочки до маси за хранене-шарено,пъстро,весело. Дори номерата на къщите са керамични. Плажът в изненада,сравнително голям,има свободна зона,но ние чадър нямаме,така че нямаме избор,обещала съм плаж и се насочваме към платения плаж,избираме първия,впоследствие разбирам ,че има още два. Не знам каква е логиката,но за 3 души,цената е 17 евро с чадър и два шезлонга,така е описано и в ценоразписа ,аз така и не разбрах Simple Smile защо третия човек е наказан на земята. Като видяха,че с карта ще плащаме им стана лошо,ама не може ли money? Нямаме кеш,та ни заведе едно момче до офиса да платим. Има номер на кой ред си и кой номер чадър,общо взето десета глуха,както съм късогледа,морето не го виждах Simple Smile Чадърите са толкова близо един до друг,че с италианеца до мен бяхме като семейство.Водата е изненадващо чиста,плажът е пясъчен. За любителите на подобен тип плажуване,ще е удоволствие. За мен Гърция си остава любимо място за плаж,без ограничения,страхотно море,безлюдни плажове. Италия не е морска дестинация,в смисъла,в който аз предпочитам морето! За мен е така,на вас може и да ви допадне. Направихме няколко дължини и взехме по един душ,където нова изненада. За душа с топлата вода,трябват монети,от къде ,нали сме по бански? Добре че дъщеря ми фиксира едни други,със студена вода,разбира се,та се приплакнахме. Сега трябва да изсъхнем,че си забравихме дрехите сутринта и сме само по бански. Хапнахме две пици ,отново  аз дояждам Simple Smile Но ги взехме от пицария извън плажа.Мъжът ми се притесни,дали ще го пуснат,пуснаха го Simple Smile И тъкмо обсъждаме,че всичко им е евтино,кафето,пицата,транспорта,но плажовете са им скъпи,представям си нагоре по крайбрежието за какви цифри става въпрос.
Като цяло в градчето предпочитат разплащането в брой ,не успяхме никъде да платим с карта. Купихме билети за връщане от книжарницата в центъра,момчето което ни ги продаде ,ни увери че влак има в 18.33 и ние търпеливо зачакахме. Оказа се,че влак няма и  няма и да има. В събота повечето не пътуват,така че внимателно гледайте разписанията и не се доверявайте на това какво ви казват. След консултация с една от пътничките тръгнахме към съседно градче,от където се върнахме обратно в Салерно,с намерението да останем да преспим там,защото времето доста напредна. Пристигайки в Салерно се оказа,че има последен влак за Неапол ,който ни закара до Неапол централе буквално за 30 минути,почти през цялото време се движеше с 170 км ! Стигайки до гарата ни чакаше нова изненада,влаковете и метрото бяха затворени,карабинери навсякъде,а ние бяхме останали буквално без крака и се метнахме на първото такси , такова задръстване хора не съм виждала никъде в полунощ,някакъв ад,от Гарибалди до Мергелина пътувахме повече от 40 минути. Имах чувството,че се озовахме в Индия. Този трафик ме изуми. Сметката за таксито беше 24 евро. Както легнахме,така заспахме,сутринта станахме в 11,умората си каза думата. Събота и изобщо уикенда не е подходящ за пътуване,ако сте в Неапол,оставете уикенда за разходка, задръстванията са огромни,по пътя за Амолфи огромни опашки от автомобили,трафикът минава през центъра на Виетри Сул Маре- има полицай ,който спира колите,за да могат хората да пресекат. Събота и неделя просто е ад.

# 248
  • Sofia
Ние се прибрахме от Бари. Бяхме за 3 нощувки, малко импулсивно, по повод. Отказахме се от кола под наем, за което безкрайно съжалявам. Да, влаковете са евтини, чисти,  начесто, но ако си свикнал всеки ден с кола тук-не става. Аз лично ужасно се изнервих. Отделно в събота и неделя, както ни се падна да сме там, са по-нарядко.
Успяхме да видим Матера 1-вия ден, Алберобело 2-рия, Полиняно а Маре 3-тия ден.
Вечерите-цялата търговска улица на Бари, Стария град, крайбрежната улица... изобщо не е толкова скучно, колкото го изкарват. За съжаление в Полиняно имаше някакво събитие на "Ред Бул", което снощи гледахме и по телевизията. Нямаше начин да стигнем до плажа, или поне аз отказах да се бутам. Останалата част от семейството се кълнеше, че ако решат, ще успеят.
Ако трябва да обобщя, за 3 дни около Бари успяхме да поразгледаме, но Лече и Мартина Франка останаха за друг път. Ако бяхме с кола щяхме да видим повече. Плаж, както ме бяхте подготвили още оттук, имаше само в Бари, пясъчен, уважихме го, не е нищо особено, но става. В Полиняно като видях как лежат по тия назъбени камъни и бодат чадъри в пукнатините на скалите, направо ме обхвана носталгия по нашето море, от което уж се отрекох.
Благодарение на препоръките тук остерии и пицарии не сме търсили- бяхме само в препоръчани:
1. Матера
2. в Бари;
3. пак в Бари.
Не мога да не препоръчам сладоледи Мартинучи на площад "Меркантиле". Изобщо не е случайно, че по 20-30човека вечер чакат на опашка, касовите бележки са с номерца, а светещо табло показва на кой номер е реда, лудницата е пълна.
И ако някой се интересува:
Ако пътувате от Бари до Матера с влак, влака по принцип се разделя на гара Алтамура . Още при качването трябва да се качите в правилния вагон, или на въпросната гара да се преместите. Има екрани и на тях пише вагона до къде ще пътува.
От Бари до Алберобело-няма екрани, не съобщават гарите. Съобщават единствено  Алберобело, явно по изключение. На връщане от там пътувахме с изключително мръсен и пълен влак, единствения такъв за цялото ни пътуване.

# 249
С какво /освен такси/ бихме могли да се придвижим до 6.00ч. сутринта от Пиано ди Соренто до летището в Неапол? И колко евентуално би струвало такси за тази дестинация?  Rolling Eyes

# 250
Таксито е много скъпа опция. Приблизително около и над 100 евро. По-добре спете последния ден в Неапол.

# 251
Благодаря. Това ни е другият вариант и май ще го предпочетем.

# 252
Пак аз с въпрос. От колко часа вървят автобусите до летището в Неапол и от коя точно гара се хващат? Тази, на която пристигат влаковете на Циркумвезувиана или друга?

# 253
http://www.napoliunplugged.com/naples-alibus-airport-shuttle

От 6.00ч. вървят и се хващат от пристанището и от Централна гара. Тъй като площада около гарата е огромен, по-добре на идване обърнете внимание къде е спирката, за да не губите време рано сутринта в лутане. Или ползвайте такси от хотела около 20 евро.

# 254
  • София
Може ли малко информация как става с такситата - едно такси ще вземе ли четири човека и също ли ще излезе около 20 евро. Как се поръчват? Това ме интересува и за маршрут от летището до Неапол. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт