Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна

• 79 117
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
Ще се радвам Peace
Извинявам се на другите за чата bouquet

# 61
  • Манчестър
И ние подписахме преди време.
При нас има българско училище, едно е и нямам идея колко е добро, каквото, такова. Колебая се кога да запиша детето, на 6 или на 7 г. Тази година става на 5 и мисля да пропуснем. Опитваме се колкото можем да учим и четем вкъщи, нонстоп купувам и поръчвам български детски книжки по интернет. Голям страх ми е, че ще изостанат много с българския с времето, изцяло българско семейство сме, но децата са си доста малки. Имам българско семейство за пример около мен, детенцето на 3 г, ходи на нърсъри от 1 г и говори само английски език. Те му говорят на български, то разбира, но отговаря само на английски и обратното, останах със зяпнала уста, когато ги чух как комуникират помежду си.
И аз искам да говорят моите свестен български и да не изостават от връстниците си в България, но не зная доколко е постижимо въобще.  

Какви са възможностите тук за ранно чуждоезиково обучение на децата? Доколкото разбрах от образователната тема чужд език в училище няма да научат, не са както в Бг от първи клас с английски или немски. Ако искам да учи от малък друг чужд език, как ще се случва това? Не, че на моят му е време като английски още не е научил. Simple Smile Иначе гледам, че имат някакви табла в стаята с думички на испански, идвала учителка по испански веднъж в седмицата да учат някакви думички.

Оправят езика, но като станат по големи. И моя син е така, на нърсъри от малък и английския му се явява първи език. Допреди 2-3 години бъркаше двата, но сега няма проблем. Виждам.че английския му е по лесен, но аз също държа да се говори само и единствено на български, затова се правя ,че не разбирам английски .

# 62
  • ENGLAND
Аз пък съм на 20 мин., но с кола.
Бях на откриването на училището миналата година, зададох няколко въпроса на учителя, но нещо не можа да ми отговори. Моя приятелка води детето миналата година, тази не го записа, не е доволна, повечето деца макар и с български родители не говорят добре български, родителите са ги пратили да ги учат на езика, а не на четене и писане и това оказва голямо влияние на преподаването, другите дето знаят добре езика стоят и скуаят, губят си времето. А и присъствах на няколко тържества дето ги направи училището, ами вяла работа, слаба организация, бяха поканени и деца, които не посещават училището, пълно пренебрежение към тях. Но моята оценка е и като учител, не само като родител.
٠•● Veggie ●•٠ ти да не живееш в Smethwick?  
Илейн, а ти къде си?

# 63
  • ENGLAND
Може Simple Smile аз не шофирам, но тя като порасне малко колко му е да се метна на влака за разходка Simple Smile или с ММ в почивен ден. Аз не познавам други българи освен зъболекарката ми Simple Smile

Сега прочетох за зъболекарката, май знам къде си, Росица ли се казва? Непрекъснато се пита за български зъболекат в Бирмингам или района. Simple Smile

# 64

Пиши им и ще го добавят.  Peace

За жалост, ние сме там в дупката без училища в средата  Sad

dejie, на мои приятели щерката ходи на частни уроци след училище по немски и испански.

# 65
Doret, B16, в Edgbaston се намира къщата ни , а училището май е в lady wood и е със същия начален код   Peace

# 66
  Ще може ли някой набързо за ми обясни, че не ми е ясно, това  GCSE, българския като чужд втори език ли ще се явява. Все една немски например. Според мен, дори и на такова ниво, много малко деца, от тези родени тук, дори и с двама БГ родители, ще могат да го паснат с А.

# 67
tzvetak, благодаря.  Училището в посолството, както и вашето /то никак не ми е удобно като транспорт/ ги изключвам, защото са в учебни дни и с пътуването до и от ще е много натоварващо. Искам в почивен ден.  По отношение на транспорт са в реда Watford , "Боянъ Мага" в Mayfair , "Боянъ Мага" в Ealing. Но разликата е едва 10минути /вкл. всичко - вървене, метро/ и ако има огромна разлика в нивото, няма какво да се коментира. За мен са много важни тържествата и запознаването с нашите традиции. Последното ми е особено болна тема, защото и ММ хич не е научен на тях. Дъщеря ми не е особено приказлива, речникът ѝ съвсем не е богат, но вече ми говори само на английски.

# 68
  • Bristol
Април месец като ходихме на посещение в училището, където е приета Ели говорих надълго и нашироко с хеда на департмента за чужди езици. И тя ми каза, че те не подготвят за GCSE по български език, но можем да аплайваме когато дойде време за това. Пише се, че са избрали български, училището заявявало тестовете и им ги пращали, самия тест се провеждал в училището, където учи детето. Питах я няколко пъти дали е сигурна и отговоръ беше да. Затова се очудих на петицията, подписах я разбира се.
И аз се чудех, как ще стане обучението по езика. Трябва много заявки за един език да има, за да се наеме учител от училището  newsm78 Предполагам тогава от голяма помощ ще са и българските училища, които ще могат да кандидатстват за финансиране не само от България, но и от тук, ако езикът ни се предлага като GCSE избор.
То хубаво ще заявят теста сега, но от кого?! AQA, Edexel и тн бордове, които подготвят тестовете, никой не предлага български. Петицията е точно за това, поне един от бордовете да я предлага. Затова, когато някой ми каже, че се предлага, питам и кой борд я предлага. Информацията ще е много полезна, особено за българчетата, който са емигрирали като са били по-големи и са учили в българско училище.

# 69
  • ENGLAND
Мери, хич не се сетих да я питам къде ги заявяват тестовете, септември като почне в това училище пак ще си говорим с хеда, трябва да се оправям и с испанския, ако сме имали релативс се учело повече часове, по- засилено обучение, пък ние сме едно интернационално семейство и е много важен езика да не се претупва.

Да, ٠•● Veggie ●•٠, училището е в Ladywood, всъщност това е част от  Edgbaston. Мамите се събират в коста кафе на Теско на Five ways.

# 70
  • Лондон
Блу, значи ги провери в Ealing, учителката е от родопския край и много ги занимавала с традиции, хора и т.н Аз искам да я сменя нашата другарка, но мен почивните дни са ми заети до крайност и не става. Освен това проверявай до кой клас поддържат обучението, нашето е до 4 клас и затова също търся варианти, 2 години ще минат бързо...

# 71
  • До хладилника, който обичам
Хайде и аз в новата тема!

повечето деца макар и с български родители не говорят добре български, родителите са ги пратили да ги учат на езика, а не на четене и писане

Думи нямам колко невероятно странен ми се вижда този подход. Познавам такива родители. У дома пердашат на английски, къде развален, къде не, с децата  не говорят на български, изобщо никак не работят с тях, записват ги в българско училище и после, "ама нали ги записахме на българско училище, 2 часа веднъж седмично, ЗАЩО не говорят български?!"
Чудно защо ли...

Работата на българското училище е да ги учи именно на четене, писане, история, български език и литература. Но да запишеш дете, което не говори български у дома с родителя/ите си, и да се чака там да го научат да говори, е меко казано несериозно.
Колкото ще проговори арабски, ако ходи на училище, без да знае езика, за 2 часа седмично, толкова и български. Трябва да има някаква критична самооценка и реалистични очаквания, все пак.

# 72
  Ще може ли някой набързо за ми обясни, че не ми е ясно, това  GCSE, българския като чужд втори език ли ще се явява. Все една немски например. Според мен, дори и на такова ниво, много малко деца, от тези родени тук, дори и с двама БГ родители, ще могат да го паснат с А.

Да,точно така...като чужд език...само,че като свободноизбираем така да се каже.Защото ще се заявява допълнително по желание от ученика,че иска да се яви на изпит по него.А иначе те си имат задължителните един от тези-немски,френски или испански примерно,които са им задължителен след английския(пак избрани от ученика).Значи учат и имат задължително изпити по английски и един от тези по горе...а изпита по български си е избран допълнително.
Целта е хем детето да е стимулирано да понаучи и знае български говоримо и писмено,хем и като получи висок грейд/оценка(предполага се ,че ще е такава,защото му е майчин език и ще му е по-лесно) това да му донесе още точки(общия бал му се повишава,казано по нашему) един ден като кандидатства за уни.

Иначе зависи...Ако в къщи се говори само на български и детето може да чете и пише ще се справи.
Само че се очаква родителите да го подготвят.Иначе от къде ще е подготвено?... А то само да се яви на изпита.
Ако е ходило на българско училище е добре,че ще има някаква основа,ама ако не е....работата си пада на родителя ,т.е. домашно обучение.Предполагам обаче ,че ще имаме и някакви указания за подготовка и изискванията за съответното ниво и други подробности около това...

Аз познавам една украинка,чието дете така се яви на изпит по руски...

Погледнах тук инфо за няколко борда,но не виждам някой да предлага изпит по бълг.език към момента...
http://www.babcock-education.co.uk/ldp/content.asp?did=17472& … page=&search=

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 16:29 от Zhani

# 73
  • UK
Нямам какво да кажа по темата, само, че идеята за училище в почивните дни ми се вижда ужасна.

# 74
  • UK
Нямам какво да кажа по темата, само, че идеята за училище в почивните дни ми се вижда ужасна.
Със сигурност.  Laughing При нас е само едно и неделно, следобед от 13-14 ч. И като сложиш, че много родители работят в събота, моят мъж тоже, единствен свободен почивен ден на всички ни е неделя и вместо в парка по семейно - на училище. Нямам търпение.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт