Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 661
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Аз съм покрила една част от междуредия и градина с картони и вестници, върху които хвърлих окосен райграс. Така скрих грозните хартии, а вестниците/ картоните задушават отдолу тревата. Пак растат плевели, но по-малко.

Да ви питам сях айсеберг отдавна. Вече е с големи листа, но се завиват във всички посоки, а не на глави. Как да го накарам да прави глави?

# 136
  • Перник
amica1, това за листата на тиквичките не го знаех. Ако докарам тиквичките до бране, ще го приложа. А тученицата все се каня да я пробвам на салата и все не се престрашавам  Embarassed Охлюви съм яла и знам, че са вкусни, но ми е жал да ги готвя  Crazy

# 137
  • в здрача
Тученица имам само покрай пътя и не искам да я използвам, но ако успея да я прихвана в двора ще я пробвам догодина.
Тази ще опитам листата на тиквичките. Бях гледала и една рецепта за панирани цветове на тиквички, но трябва да се разпознаят кои са женски и кои мъжки /едните не давали плод/, а понеже не съм толкова навътре в дебрите на цветовете на тиквичките така и не се престраших да опитам миналата година.  Тя не беше особено плодородна откъм тикви и тиквички, даже нямах ни една кратунка ей тъй за красота и едвам събрах семе от един вид тиква, тиквички за пържене сях от семе 2011 -та, 10 % от него, ама поникна. Ще видим тази.
Пролетен дъждец не знам, аз и зелето /нашенското/ не мога да накарам да се свие и тотално се отказах от него. 

# 138
  • Варна-София
Ползвам и мъжки и женски цветове.
По-големите са женски. Установих, че те могат да се ползват за готвене без да се повреди оплождащата функция на растението. Когато започне да се свива цветът по краищата - значи се готви да увехне, а най-вероятно вече се е оплодил, но така или иначе това му е краят. Тогава с остро ножче изрязвам само жълтото и си завивам в него кашкавалче, после се панира в разбито яйце, брашно/галета, пържи се... Стра-а-ашно мезе. И на гости съм предлагала да се дивят.
Светле, днес давах на друг човек рецепта с тученица, че да не се изложа, май не беше тук, но най-обичам следната: китайска салата: листа тученица, краставички на лентички, бяло пилешко на лентички, сусам и соев сос. Другото е таратор, или "Снежанка"- успоредно с краставичките и листата на тученицата не се забелязват, особено ако краставичките са с корите.

Последна редакция: вт, 14 юни 2016, 16:52 от amica1

# 139
Мъжките от женските цветове на краставици и тиквички се разпознават лесно... Мъжките имат дълги дръжки, а женските плодник, от който се получава съответно краставичка или тиквичка... Мъжките са нужни за оплождането, така че кога точно се берат не зная...

# 140
hvdragon питаше какъв е касисът ми, беше написал, че Силвергиторово (узрява в края на юни);
 Белоруско сладко и Рискаже (узрява през първото десетд­невие на юли);
 Победа, Богатир и Неокапващо (второто десетдневие на юли);
 Болдуин и Голит (третото десетдневие на юли).

Сега моят зрее, а предполагам, че в по-топлите райони щеше вече да е узрял.

# 141
  • Варна-София
О-о-о касис! Страшно полезно растение. Сега настъпва краткият период, в който може да бъде размножен със зелени резници. Не изпускайте да си подмладите растенията. Аз също няма да пропусна. Всъщност имам йоща, която е хибрид между касис и немско грозде, обаче не е бодлив, а е едър като немското грозде и черен като касис. Ползва се по същия начин.

# 142
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
кажи нещо повече за зелените резници  Blush

синчето хареса нещо, но не мога да го намеря, може би защото не знам как се казва
някакъв вид касис/френско грозде е, едри зърна, светли и с нещо като нарисувани сегментчета вътре  Blush
там, където го видяхме бяха доста храстчета и бяха ниски - до 40см., но не върви да крада на хората труда  Blush

# 143
  • дядовата ръкавичка
И аз за резниците бих искала да науча повече (съвсем начинаеща съм  Embarassed),  доста храсти касис загубихме тази година. Не че у нас намира особено приложение, сокове само правя.

Като гледам снимките на тиквичките, аз май имам само мъжки. Възможно ли е моите да са "ялови" Thinking

# 144
https://auntiedogmasgardenspot.files.wordpress.com/2013/06/gooseberry-spring.jpg

Добри, виж това ли е?
Цариградско - Ribes uva-crispa
Много вкусно-между малина и грозде аромат като го преглътнеш, нещо такова го определям.
В бг разсадниците се продава, мисля че го има в Екзотик плантс.

# 145
https://auntiedogmasgardenspot.files.wordpress.com/2013/06/gooseberry-spring.jpg

Добри, виж това ли е?
Много вкусно-между малина и грозде аромат като го преглътнеш, нещо такова го определям.

точно така изглежда. намерих нещо такова в нета, но пише, че е високо 1,20м, а това, което видяхме е под коляното и точно такава височина ме устройва Blush имаше узряло преди 2 седмици  Peace

# 146

Добри, виж това ли е?

точно така изглежда. намерих нещо такова в нета, но пише, че е високо 1,20м, а това, което видяхме е под коляното и точно такава височина ме устройва Blush имаше узряло преди 2 седмици  Peace
През есента в началото на ноември искай две-три пръчки и засади. С черния касис нямаше проблем, захвана се. Оставяш две пъпки над земята и 2-3 вътре.

# 147
 Hug ще го сборим и това грозде Simple Smile

# 148
Като гледам снимките на тиквичките, аз май имам само мъжки. Възможно ли е моите да са "ялови" Thinking

Не... Растенията са двуполови, но нормално в началото започват да цъфтят само мъжки...

# 149
  • Варна-София
За по-нетърпеливите давам статия:
http://sinor.bg/12103-Vkorenyavaneto-na-zeleni-reznici-pozvolyav … poluchi-potomstvo

Аз ползвам кофички от кисело мляко с пясък, покрити с найлонче.

Добри, после ще разказваш и даже ще раздаваш на мераклиите.

Когато касисът не е достатъчен за сироп, правя сурово сладко: http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%81%D0%B8%D1%81

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 14:53 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт