Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 658
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing както направих с червеите Simple Smile

# 151
Добри, тази пролет раздавах корени от ува-криспата, ако наесен имам какво да вадя вкоренено, ще ти дам.
Иначе първите години е ниско храстче, става после голямо, но може да се подрязва.

# 152
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добри, тази пролет раздавах корени от ува-криспата, ако наесен имам какво да вадя вкоренено, ще ти дам.
Иначе първите години е ниско храстче, става после голямо, но може да се подрязва.

Hug благодаря  Hug Hug
ще свиркам пак наесен  Laughing

# 153

Tsv    Аз си засадих тученица тази година , от Сортови семена я взех , иначе расте и в градината , но на тази култивираната листата са доста по големи и стеблата са дебели  и расте като магданоза на високо
Аз си панирах цвят от тиквичките , имам много мъжки и ги обирам тях , наистина са много вкусни
Най много за сега ми раждат кръглите
Тези жълтите са много хубави Heart Eyes

Тести грийна  почнаха и те

sisitons    твойте тиквички тръгнаха ли ?

# 154
Da Hug, страхотни са. Ще имам скоро тиквички , за което благодаря много bouquet

# 155
Имам следния въпрос относно болестите по доматите.
По какво се различава маната по доматите от жилковата некроза?

Имам 10-12 корена, вече само 5 (другите ги изхвърлих), които са проблемни. Много късно ги вдигнах на колове, бяха полегнали на земята. Имат петна (обикновено 1 на корен), не всички, по стъблата. При откъсване, петното е само на повърхността, не е засегната сърцевината. Тук таме има листа, като попарени и сбръчкани, с бледокафяви петна. Тези домати са в това състояние, без промяна от 10-ина дена. Да търгам и хвърлям всичко ли или да продължа да се опитвам да ги спася.

# 156
  • София/Варна

ее123456 пусни снимки да се види
Ако е мана за 10 дни щеше да има мнооого видима разлика,по скромния ми опит от 2014 година. За 7 дни пръскано с всичко, което ми препоръчаха, се разболяха всички корени и бяха оскубани.

# 157
Не ги снимах. Sad
Имам снимка от 7 юни, на която се виждат 2-3 спаружени листа, като ги разгърнеш виждаш кафяво воднисто петно, някои стъбла също имат кафяви петна, но само външно. В момента доматите са така зелени, но са високи до върха на коловете. Тези, които са пръскани със сода, прясно мляко и др. подобни нямат поражения, само онези дето бяха налягали по земята. Във всеки случай се развива много бавно.
Скрит текст:

# 158
  • Варна-София
Ако беше картофена мана, досега да са отишли растенията. Тя просто лети.
Вероятно се касае за жилкова некроза, но пък това е вирус, а борбата с вирусите е невъзможна. Пак решението е унищожаване на растенията. Плодовете, които могат да се ползват бих ги нарязала и замразила. Внимавай  как унищожаваш зеленията. Не я слагай направо на компост. Или изгаряне (много пушек), или на купчина под найлон и правиш соларизация за няколко дена. После компостираш отделно за подхранване на дървета, не на зеленчуци.
За догодина трябва да вземаш мерки срещу насекомите - те са ти преносители. За въшките (летящите черни мухички) по доматите - зехтинено-сапунена емулсия е достатъчна мярка. По-добре профилактика, отколкото лечение.

# 159
Вероятно се касае за жилкова некроза, но пък това е вирус, а борбата с вирусите е невъзможна.
Толкова се надявах да е картофена мана. Sad
Знаех, че трябваше да унищожа мравките, но сърце не ми даде. Догодина ще взема мерки.

# 160
  • Варна-София
Защо мравките? Черните мухички (крилати форми на прасковената листна въшка) сами долитат по доматите и основават колонии. Това специално за доматите.

# 161
Защо мравките? Черните мухички (крилати форми на прасковената листна въшка) сами долитат по доматите и основават колонии. Това специално за доматите.

Аз нямам мушички по доматите.

В агро магазина ми обясниха, че мравките носят ларви на белокрилки в гнездата си и оттам идва заразата.
Подобно нещо съм чела и по форумите.
Воднистите кафяви петна, не са ли мана? Приличат на разлята капка йод - в средата наситено, а към края на петното жълтеникаво

# 162
ее123456, ако можеш ги снимай...

От това, което прочетох за картофената мана и жилковата некроза оставам с впечатление, че некрозата започва от връхните (новите) части на растенията, а маната от долните листа и поне по това могат да се различат... Ако правилно определих от прочетеното, мисля че имам жилкова некроза по няколко растения, част от тях изскубах, едно още стои, ще го снимам довечера...

# 163
Хмм, значи е възможно и при мен да е жилкова некроза. Тази година имам адски много мравки. Направо са цели мравуняци по градината навсякъде.
Болестта се развива бавно. Вече станаха поне три седмици, откакто забелязах петната.Тази седмица махнах два корена, които имаха кафяво по стъблата  се бяха пречупили.

Ако загинат всичките домати, ще загубя битката с мъжа ми и догодина ще посее райграс и в частта, в която сега има зеленчуци.

# 164
  • Варна-София
Не унивай. Казваш си, една година земята да почине, да се разсеят всички болести и вредители, и после ще пробвате пак.

Общи условия

Активация на акаунт