Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 655
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Чета приключенията ви с удоволствие, но хич нямам с какво да се включа. 120-квадратовата ми градинка под наем във Виена ми носи колкото радост, толкова и предизвикателства, с които започвам да не знам как да се справям.
Когато получих мястото миналата година, почвата беше много изтощена и със структура на брашно, образува при допир с вода коричка, която младите растения не могат да побият, и съответно миналата година имах продукция само от разсад. Поучих се от опита си и от миналата есен започнах да внасям общински компост и да покривам площта около младите растения със сено. Но с торбата колко компост да внеса – нищожно количество на всяко ходене. Внесох си от България и птичи акита (че тук къде да ги диря?...) и така, малко по малко, започна да се вижда разлика между обогатените лехи и останалите. Тази година даже няколко салати, репички и тиквички успяха да изникнат от семе. Така че подобрение има. Все пак болшинството култури са все още мисия невъзможна. Например, репичките ги сложих само, за да бележат реда с морковите. Но репичките ги изядохме, пък нито една морковена опашка не се вижда.
Някакво животинче си копае каналите по дължина на градинката ми и не се вълнува от опитите ми да го помоля да се премести. В следствие на това при поливане на определени места водата ми изчезва безследно и от никъде не се появява. Близо 1/3 от площта е трудно използваема – когато засаждам семена, се старя хубаво да уплътня пръстта, но благодарение на тунелите, точно по тяхното продължение, те потъват. Разсадът също не расте добре на тези места. Остава дребен, боледува, но все пак носи някаква реколта. И не знам как да постъпя – а друга градинка ще е трудно да получа, и пак без гаранция дали върви в комплект с подземни тунели.
Но си имам забавна компания. От миналата година един фазан ме държи под око – явно гнезди из високите треви в близост до мястото ми, и ме контролира от близо. Летателните му качества са сякаш като на топка за боулинг – като каца, се чува мощно ТУП и крясък. От миналата година се опитвам да го снимам, обаче не ми дава. Ето такъв красавец е:
Скрит текст:
Но, ако се правя, че не му обръщам внимание, обикаля наоколо важно и крещи за авторитет.
Навестяват ме и една дружина гарги – бях ги набедила, че те ми изяждат граховите зрънца, но в последствие доказах невинността им, като покрих посева с платно, и те пак изчезнаха. Но гаргите си имат хоби да ми вадят белите пластмасови клечки, с които си надписвам новозасетите редове. Последователни и стриктни са в тази работа, и, ако можех да измисля бизнес модел, използващ тази им страст, мисля, че щях да се прочуя.

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 14:21 от Bibiana_

# 166
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 975
 Joy Joy развесели ме  Hug

# 167
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Е, не . В Златията прижуря ужасно.Не може да е над 30 градуса юни месец. 
Биби завиваш с  тънко найлонче докато избият семенцата.

Хи,хи.
Тая година го ударих през просото. Никога не съм разчитала на ранни домати.  И за това ги зае....рязах.Един път ги пръсках и 2 пъти поливах.Запръждили са се. Нито съм ги торила.  На един домат дупето му е почерняло.от липса на вода.Тоя път по интуиция  ги насадих по гъсто. Имам 2-3 стръка почернели.Не съм ги колтучила.Колтуците, които излизат от земята са хвърлили цвят.
Имам един домат зазрял.Голям е колкото големо яйце. Мярна ми се статия  за  глобалното затопляне, та рекох да селекционирам домат,който да издържа на суша.  Grinning
От миналите влажни лета ми направи впечатление че пипера се развива добре когато се полива чрез дъждуване . Та тая година ще му приложа тая техника.

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 14:42 от rorik

# 168
  • Мнения: 1 184
ее123456, ако можеш ги снимай...
Показвам пораженията, имайте предвид, че са в това състояние поне от 10-ина дни и не се променя. Виждат се също следи от градушка по растенията.
Скрит текст:


Общ вид на растенията

Тиквичките много ме радват. Този сорт го сях миналата година и ми хареса - големи тиквички (1-2.5 кг), много крехки, стават и за пълнене, и за пържене/варене. Досега от 3 корена съм откъснала около 10.5 кг

Започва и патисонът да зрее, за първа година ми е
[URL=http://radikal.ru/big/6b84e46d00c84a818bdb2f3540173084]
[/URL]
Не смятам да търгам доматите, каквото стане, все нещо ще откъсна.
Дайте съвети как да обеззаразя почвата, че догодина да не пипна тази напаст.

# 169
  • Мнения: 4 753
Мисля, че е нещо гъбично или бактериално, а може и двете... Днес попаднах на един пост в друг форум, ето от тук обсъждат и на другата страница - http://forum. hobbykafe .com/viewtopic.php?f=50&t=2073&hilit=%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%83%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B4&sid=83c714eeedd29578a6b697b2b321d832&start=600#p322582
(копирайте линка и махнете празните полета от двете страни на hobbykafe, защото като линк не мога да го сложа)

За себе си установих, че нищо не ми е ясно, снимах, гледах, жилкова некроза не знам дали имам, но градината ми мога да кажа, че тази година не е био, а скоро може да не е и зеленчукова - само тревата и комарите ще останат...  Laughing


Тук малко домати... Алтернарията не я броя...
Вижда се нещо черно по листата и дръжките, не зная какво е, но конкретно този стрък мисля има някакъв вирус...
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099675.big
на тази снимка до колкото се вижда същия стрък се развива сравнително нормално в долната си част, докато в горната спира да се развива, остава неестествено малък и с настръхнали листа, по-светли на цвят... Това обикновено е характерно за вирусните...
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099676.big
картофената мана в доматите, която си открих тази вечер
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099678.big
черните петна по стъблата
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099681.big
макар да не съм на фокус, виждаше се и тук се вижда нещо като бял налеп на това стъбло, което ме навежда на мисълта, че това петно може да е от картофената мана, а се виждат и много по-дребни черни петна
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099682.big


Идва ред на картофите
картофена мана и при тях
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099683.big
петната отдолу на листата
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099684.big
общ вид на растенията
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099685.big
освен маната имат и вирус, който се различава по лявото растение с по-дребни и бледо-зелени до жълти листа, леко настръхнали и накъдрени в сравнение с дясното растение
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099686.big

Мана по лука - тази вечер го пръсках за трети път със системен фунгицид и има ето този прекрасен вид... Без листната си маса и плевелите избуяват...
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099687.big

Чесън и много кафява листна ръжда... Отново не съм на фокус, но задните растения се виждат добре... Вероятно има и друго, но просто вече не ми се вглежда в него... Заедно с лука отнася трето пръскане със системен фунгицид - толкоз са ми възможностите да го спасявам...
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099691.big

Краставици - не бера толкова, колкото скубя растения... Имаха бактерийно увяхване на едно стръкче, другите ги хванаха мани и вируси сигурно и листни въшки за целия китайски народ...
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099695.big

Тиквичката, която показвах преди около 2 седмици се превърна в ето това - вероятно краставична мозайка
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099698.big
другото гнездо, от което бера и остана сравнително здраво пък е с брашнеста мана
http://stelt77.snimka.bg/other/gradina-2016.913998.37099699.big


Общо взето, извода ми от тази година е, че вкъщи е като опитно поле към факултет растителна защита...  Laughing Болестите, които съм споменала са само мое предположение и няма как да съм сигурна, много ми е сложно...  Rolling Eyes

# 170
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Да-а-а, обичайната колекция. Добър диагностицик си станала! Важно е да не забравяме опита си от текущата година и догодина да мислим за превенция. Да не чакаме да дойде болестта, защото тя така или иначе ще дойде. Освен описаните в литературата болести, споменавам и за новата болест - бактериално меко гниене по доматите. Ако ви се случи - прибирайте плодовете във фризера - не е проблем да се готвят.
Дребните точковидни петна ти са от бактериална инфекция (те са няколко вида). За нея съм правила профилактика с кислородна вода (аз сама си я правех от перхидрол, че иначе скъпо ми излизаше от аптеката).
Тиквичката с брашнестата мана ще я спасиш. В смисъл ще си пръскаш веднъж със сода, веднъж с мляко и продължаваш да ги редуваш до края на вегетацията. Почиствай старите листа.

Но има и хубави новини - температурите щом надвишиха 28 градуса умира гъбата, която е отговорна за къдравост по прасковите. Сега ще паднат повредените листа. Трябва да съберем цялата тази опадала шума под прасковите и или да я закопаем мно-о-ого надълбоко, или да я унищожим по друг начин. Горенето ми е най-непредпочитания способ.

Последна редакция: ср, 22 юни 2016, 08:58 от amica1

# 171
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Здравейте! Вероятно е коментиран въпросът с подрязване листата на морковите в полза на корените, но са доста темите, за да ги прегледам. Моля, ако някой има опит в това, да отговори колко високи трябва да останат листата след подрязването, че да не се получи нежелан ефект. Благодаря!

# 172
  • Русе
  • Мнения: 25

stelt77 все едно си снимала в моята градина.
 Започвам да се съмнявам и в превенцията, но най-вече се съмнявам в препаратите с които пръскаме.

# 173
  • Мнения: 4 753
анн, значи какво да ти кажа - убедена съм, че патогените ги има наоколо всяка година и само търсят удобен момент (обикновено климатичните условия) за да се проявят... При лука никога не съм имала никакви проблеми, а сега цялото село с все прилежащите села или където успях да се огледам все това виждам... Последно в неделя валя из ведро (с градушка - 4-та за тази година), из лехите е влага и жега, растенията са очукани, листните въшки са като изсипани с кофи - ето предпоставка да се развихрят цялата палитра от какви ли не болести...
Превенция съм съгласна да използвам само ако не е с химични препарати, каквито обикновено препоръчват... Лечението върши работа само ако климатичните условия се променят и вече не са благоприятни за развитието на болестта, иначе си е жива заблуда...

# 174
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 349
Здравейте, искам да попитам с какво прясно мляко пръскате. Имам подварено домашно мляко става ли? И в каква концентрация да пръскам доматите срещу мана или алтернария (незнам точно какво е, довечера ще снимам и ще ви покажа). Или да пръскам с нещо друго - зехтинено-соден разтвор или с калиев перманганат?

Последна редакция: ср, 22 юни 2016, 17:19 от sunny_shine

# 175
  • Мнения: 4 753
Четох за литър прясно неварено мляко + 10 литра вода + 15 капки 5% спиртен разтвор на йод, пръска се вечер... Това обаче за профилактика, не за лечение... Доматите се напръскват обилно...
"За успешна борба с маната в литър вода се добавят 2 капки йод и 250 милилитра мляко."

# 176
  • Варна
  • Мнения: 939
  И аз за млякото щях да питам. Преди две години не успях да се преборя с картофената мана с млечната смес. Засега забелязвам само долни листа засегнати , ако правилно диагностицирам. Въпросът ми е мляко-йод  или направо да търся конвенционалните методи при вече разболяли се растения

# 177
  • Варна-София
  • Мнения: 428
С-Т-О-О-О-О-О-Й-Т-Е !!!! Ако ще използвате прясно мляко, то трябва да е обезмаслено. На магазина има с масленост 0.1%.  Концентрацията трябва да е 5% за домати, тоест не литър, а половин литър и се разрежда до 10 литра. Йодът - ОК - концентрацията е добра, може да се вдигне на 20 капки.
Проверявайте няколко източника, винаги, или трябва да сте с ясното съзнание, че правите експеримент, за който трябва да докладвате тука във форума, за да знаят всички какво и как става.
Млечната мазнина в повишено количество е основа за развитие на вредоносни гъбички.
За всяко растение поносимата концентрация на млякото е различна. Например над 30% е смъртоносна за тиквички.
Грубо казано добрите концентрации са 20% за тиквички, 10 % за лози и ябълки (всички за брашнеста мана) и 5% за домати (против картофена мана).
Кратността позволява много лесно да се работи по следния начин. Първо се пръскат тиквичките. След приключване на работата разтворът двойно се разрежда с вода и се продължава с лози и ябълки. След приключване, следва отново двойно разреждане и се продължава с пръскане на доматите, като капваме йод според литража - 2 капки йод на литър.

Сву, само с мляко и йод картофена мана не се бори. Тук трябва комплексна и усилена работа. Ще открия комплекса от мерки, които са предварителни, а при поява на болестта, аз първо унищожих 3 растения, а на още 20 им свалих всички засегнати листа, сложих всичко заразено в черни чували и ги соларизирах, а после без да си щадя усилията прилагах всички еко-био мерки ... и ги спасих.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 16:11 от amica1

# 178
  • София
  • Мнения: 2 008
Уф- това за млякото ми е неясното. Някъде пише кисело ( а най- добре- прокиснало), на друго място- да е суроватка, на трето- прясно, но неварено. Сега чета за обезмаслено... Обърквам се Sad

# 179
  • Мнения: 2 208
Имам въшки по зелето някъде черни, някъде от белите мушички с какво пръскате, страх ме е да не ми плъзнат по тиквичките и краставичките. Иначе падат от една ябълка, въобще всички дървета и на съседите са с въшки.

Общи условия

Активация на акаунт