Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 656
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна-София
Молив, може би ще ти се изясни, като знаеш, че една от тактиките на еко-био борбата е промяната на повърхността, така, че да не се развива добре вредителят. Тя може дори да е само промяна на рН. Така че можеш да намериш варианти не един. Важното е да имаш повече източници на информация, да ги съпоставяш, да четеш какъв е резултатът, за да си уверена, че няма ефектът да е отрицателен.
Сиситонс, пръскай с Нимазал!

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 12:29 от amica1

# 181
Здравейте Simple Smile тази година за пръв път имам зеленчукова градинка на терасата. Всичко вървеше чудесно, докато не открих странно загниване на листата на доматите ми. Прилича на мана, но от долната страна на болните листа няма гъбичен налеп. Вместо това листото изглежда като изядено отвътре и вътре в него има малки черни точици, които обаче не са акари. По скоро изглеждат като фекалии на насекомо, но насекоми върху доматите изобщо не съм виждала. Напръсках ги със смес от сода, олио, препарат за съдове и вода, но все пак нямам идея какво е заболяването, за да го лекувам адекватно... После може да кача някоя снимка за да стане по-ясно. Ако някой се е сблъсквал, помагайте!

# 182
  • София
Някакво животинче си копае каналите по дължина на градинката ми и не се вълнува от опитите ми да го помоля да се премести. В следствие на това при поливане на определени места водата ми изчезва безследно и от никъде не се появява. Близо 1/3 от площта е трудно използваема – когато засаждам семена, се старя хубаво да уплътня пръстта, но благодарение на тунелите, точно по тяхното продължение, те потъват. Разсадът също не расте добре на тези места. Остава дребен, боледува, но все пак носи някаква реколта. И не знам как да постъпя – а друга градинка ще е трудно да получа, и пак без гаранция дали върви в комплект с подземни тунели.
По скромното ми мнение, това е къртица- така ме беше подредила и мен миналата година, че и тази пролет.
В Лидл бяха пуснали соларни " лампи", които се забиват в земята, издават звук и гонят гадовете .
Покриват 700кв.м. и се оказаха много ефикасни.

# 183
  • София

Превенция съм съгласна да използвам само ако не е с химични препарати, каквито обикновено препоръчват... Лечението върши работа само ако климатичните условия се променят и вече не са благоприятни за развитието на болестта, иначе си е жива заблуда...
За превенция ползвах 1с.л. сода+ 15 капки йодна тинктура на 2 литра вода- върху доматите и краставиците.
Бяха добре, но пропуснах една седмица, в която валя като из ведро, после засуши и реших да загърля доматите, а на другата сутрин маната беше ги пипнала. Махах листа и обливах с разтвора.
На другия ден имаше доста по- малко болни листа, а тази сутрин само 3 листа.
Мисля довечера пак да ги облея, за всеки случай.
Не смея да ги полея, не съм го правила откакто валя последно, че да не ги пипне отново маната.

# 184
  • Варна-София
Ето какво съм изпробвала за лечение на картофена мана по доматите и то с успех:
   Правят се 2 профилактични пръскания в периодите 20-24 май и 1-5 юни, после през 10 дена.
   Калиев перманганат – бледорозов разтвор
   Обезмаслено прясно мляко + йод (0,5 л мляко : 10 л вода : 20 капки йод)
   Пепеляна вода: 2 кофички от кисело мляко с дървесна пепел се заливат с вряла вода, кипи 10-15 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Разрежда се до 10 литра с вода. Може да се комбинира с материал за листно торене.  
        Бордолезов разтвор в края на юни (Синият камък забавя развитието-никога да не се пръскат младите листа, върха и цветовете)
        Да не се наводнява вадата, а да се полива изцяло капково, или да се мулчира дебело понеже мулчът бързо изпръхва отгоре, и така да се полива обилно
   Да не се садят наблизо картофи, защото първо те се разболяват и прехвърлят заразата.

По мое мнение решително не можех да се справя само с акари по доматите.

Босилечка, провери възможността за тута абсолюта.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 16:23 от amica1

# 185
amica1 много ти благодаря. Сега прегледах снимки в интернет и се оказа точно тута абсолюта. Сега от тук нататък остава въпроса как да се преборя с гадините по въможност без да използвам химии...  newsm78

# 186
  • София
amica1,  bouquet

# 187
amica1 много ти благодаря. Сега прегледах снимки в интернет и се оказа точно тута абсолюта. Сега от тук нататък остава въпроса как да се преборя с гадините по въможност без да използвам химии...  newsm78

"Мините причинени от Tuta absoluta могат лесно да се объркат със сходни повреди по листата на растенията, нанесени и от други вредители, като ларвите на картофеният молец Phthorimaea operculella и листоминиращите мухи Liriomyza spp."

Виж тук от стр. 7 как да разбереш със сигурност дали е тута абсолюта...

# 188
  • плевен
Ето какво съм изпробвала за лечение на картофена мана по доматите и то с успех:
   Правят се 2 профилактични пръскания в периодите 20-24 май и 1-5 юни, после през 10 дена.
   Калиев перманганат – бледорозов разтвор
   Обезмаслено прясно мляко + йод (0,5 л мляко : 10 л вода : 20 капки йод)
   Пепеляна вода: 2 кофички от кисело мляко с дървесна пепел се заливат с вряла вода, кипи 10-15 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Разрежда се до 10 литра с вода. Може да се комбинира с материал за листно торене.  
        Бордолезов разтвор в края на юни (Синият камък забавя развитието-никога да не се пръскат младите листа, върха и цветовете)
        Да не се наводнява вадата, а да се полива изцяло капково, или да се мулчира дебело понеже мулчът бързо изпръхва отгоре, и така да се полива обилно

[/b]   Да не се садят наблизо картофи, защото първо те се разболяват и прехвърлят заразата.

По мое мнение решително не можех да се справя само с акари по доматите.

Босилечка, провери възможността за тута абсолюта.

Здравейте,всички.Аз съм начинаеща градинарка и с удоволствие и интерес чета темата.И се уча от вас,защото имам много да уча.
amica1 ,благодаря за съветите,но не разбрах с всичко изброено ли се пръска наведнъж или си изброила
различни неща и всяко едно от тях е подходящо!?

благодаря предварително smile3525

# 189
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Първо,   всички засегнати листа на тези стръкове които отдолу са пожълтели ,покафенели -картофена мана ,се премахват  при слънчево време. в черен чувал и  на слънце.Тези домати ще им се забави развитието , и ще  преминат до 15-ти август. Сейнете  нови семенца де , сега хвърчат  растат по 3см на ден. ,на 15-ти август ще имате нови домати.Слънчеви здрави. Както се забави  годишното време ще имате домати и за Коледа. И култучете , като култуците са по малки.  
Второ  - доматите на които са згърчени върховете направо скубете и в чувала.Нищо не става от тях. Аз пък преди 2 седмици си разсадих пипера  и за една седмица хвърчи и цъфти вече  първия цвят а на бързачките се разболя първия цвят,а втория го няма още..
Първия ми лук прави вече глави.Втория осъмна за един ден като тоя на Стелт,е по малко де,щото тревата е по голяма от него. а нямаше петънце.
Просто слънцето го прегори. Пролетния чесън 1 път копах ,  2 пъти плевих  а тревата е по голяма от него и се е запазил. Не съм вадила есеняка.Изпуснах си лозето със картофена и брашнеста мана.
Ще попочистя пораженията  като станат по видими и няма страшно ще избият нови ластари и ще хранят главината .Е на комшията е добре, ама толкова пръскане , без мен..
Зеления ми боб  цъфти. Тая сутрин  мислех да го ръсна ,обаче щях да сгреша. 2  пъти косих треви и сега тревата е пак колкото мен.
Картофите ми са 2 педи.Не съм ги загърляла втори  път. Земята обаче е на туч , не може да се копне. 
Тиквичките ми са по 50см и още не са полегнали на вреж , ,пълни са с цвят .
Ще сейна тия дни краставички. Зелето ми го яде охлюва.
Значи гледам доматите ви.Защо толкова много шума оставяте .
Стига сте се вглеждали , дали е тута,дали една или друга мана ,няма никакво значение.
Времето се стабилизира  има мегдан за биопродукция.  
Ще снимам и ще покажа.
Те така те.  

# 190
Здравейте. Тези животни са ми нападнали репичките:
http://michore.snimka.bg/hobby/gradinkata-2016.914907.37071954
Пръсках със зехтин и сапун като не знаех какво да ги правя, но са страшно много. Като разровиш листата и излитат като рояк Simple Smile. Това не е голяма беда, но исках да садя ряпа и си мисля, че ще се прехвърлят на нея. Съвети?

С доматите се изложих също тая година. Моя разсад е трагичен. Резултат от поредица грешки- висока температура и недостатъчно осветление; рано ги изнесох навън и премръзнаха и още, и още. Ще го имам вредвид за следващата година. Хубаво е, че ходихме рез май до България и си купих от Красно село десетина стръка домати. Пренесох ги тук(за ужас на мъжа ми) и те се развиват доста добре, цъфтят. Тук вали доста тези дни и аз само гледам навън и ги мисля. Утре ще отида да ги пръсна профилактично с мляко. Ползвам концентрациите на Амика. Мога ли да смесвам млякото и зехтинено-содената емулсия или последователно да пръскам?

# 191
  • Варна
amica, твоят челен опит съм си го запазила, разпечатала и редовно се съветвам Simple Smile  Поразените листа съм ги махнала, днес вероятно ще пръскам с бордолезов разтвор. А дали може към млякото да добавя калиев перманганат или ще стане манджа с грозде   newsm78?

# 192
Явно трябва да се пръска редовно с био смесите, за да се предотвратят болестите. Миналата година с нищо не пръсках, освен с бордолезов малко, и заради късмета на начинаещия имаше страшно много домати. Разболяха се чак след като се развали времето края на август.

Рорик, и моите имат много шума.
Ти как я разреждаш?
Махаш листата като колтученето ли?

# 193
  • Перник
Вчера видях първото цъфнало доматче и първата цъфнала краставичка. Аз листа от доматите почти не махам - само ако случайно се отчупи някой - не съм сигурна кои точно да махна Embarassed
Снощи си набрах и червен босилек за салатката. Зеления го изядоха охлюви и бубулечки  Sad
Първата реколта ягоди почти приключи, а втората цъфти активно.

# 194
  • Варна-София
Това са отделни пръскания.
Когато се правят смеси, трябва да се подхожда информирано. Не обичате ли химия? Аз например доста я обичам от научно-популярна гледна точка.
Не искам да се повтарям, но една от еко-био тактиките е промяна на рН на повърхността на листата. Ето тук давам информативно реакциите на основните вещества, с които правим допълнителни пръскания. Не е добра идея вещества с кисела реакция да се смесват с такива с алкална, защото намалява ефектът. Обаче могат да се смесват с такива с неутрална реакция, например с настойка от коприва, настойка от доматени колтуци:

Пепеляна вода + настойка от коприва   - алкална
пепеляна вода + химически препарат   - алкална
коприва+зехтинено-сапунена емулсия   - алкална
коприва+колтуци за боб   - неутрална
цитрусова настойка (130г/10л) + кислородна вода   - кисела
карбамид   - неутрална
амониев сулфат -    кисела
амониев нитрат -    кисела
железен сулфат -    кисела
калиев перманганат - леко кисел (в кисела среда е с розов цвят, в неутрална среда е с кафяв цвят. Ние пръскаме с бледорозов разтвор.)
прясно мляко - леко алкална - неутрална - леко кисела докато се пресече

Правила съм смесване на калиев перманганат с прясно мляко, ама е малко тънка работа. Едната крайност е разтворът да не е бледорозов, а другата крайност е млякото да се пресече. По-лесно е да са отделни пръскания.

Последна редакция: пт, 24 юни 2016, 11:23 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт