Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 606
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
  • плевен
Голяма е вероятността да е от бордолезовия. Мислех да пръскам и аз профилактично преди 2 седмици, но ме посъветваха да не го правя защото ще ги изгоря.

През 7-10 дена пръскам с отвара от полски хвощ и добре им се отразява.
Няма причина да е от бордолезовия- това е син камък и по- миналата година, когато пак вилня маната при нас, тези които обливаха с него, спасиха доматите.
Останалите ревахме и скубахме.
Тази година успях да спра маната, за сега, пу- пу, с много късане на болни листа и много пръскане с разтвор от сода и йод.
На 7 дни продължавам да пръскам профилактично.

absurt, имам голяма молба: може ли да ми напишеш как правиш разтвора със сода и йод и кое на домата пръскаш т.е. всичко ли обливаш/стебло,листа,цвят,домати/.Още със саденето ли започваш пръскането?

искам да попитам и за  отварата от полски хвощ В билковите аптеки сигурно продават билката..,но тя е суха.Става ли за отварата"

# 286
Би трябвало да става.
Моят хвощ също беше пресен (дори не беше полски, а горски хвощ, но те са много близки и действат по еднакъв начин)

Скрит текст:
Това са ми доматките, които бяха поразени преди месец от нещо бактериално/вирусно, така и не разбрах какво беше, някои изтъргах, но другите с по-малки поражения оставих.

Това е общ вид на растенията (коловете ми са 1.6 м високи), третирани само с био препарати (сода, йод, полски хвощ)

Първите черни домати започват да зреят

Сините също ги чакам с нетърпение

А това е лабрадорът, берем от 2 седмици. Дребен е, но е отрупано растението с плод.

# 287
Ходих до село , да видя наще , то по градинката няма какво толкова да се прави сега ....всичко си расте, обрах няколко тиквички , доматки , краставици ....
Дойде една приятелка на майка ми да я види  и разказа страшни неща .....
В другата част на селото няма домати ....всичко е почерняло ...хората са си ги изскубали до корен .Пипера и той не върви .....хората са се отчаяли ....каза , че и при нея почват да чернеят  Баси ...а тя е на 2 преки от нас ...да не е някаква зараза а ? Гледа наще каза , че са много хубави , нищо им няма за сега ....но всички са пръскали по няколко пъти с бордолезов  заради дъждовете ...някой и с други препарати  против мана ....аз само веднъж накарах сина ми да напръска с бордолезор преди почти 1, 5 м ...доматите още не бяха почнали да цъфтят ...напръска тях и лозите ...и това си беше ....аз не мога да пръскам и не знам как а и нямам време Майка ми на няколко пъти  искаше , да пръскаме пак с бордолезов ..... но детето беше заето и така си остана ....не пръскахме повече ....Сега наопаки ,добре , че нямаше време и не можахме да пръскаме ....знам ли .... newsm78

# 288
anisavd и аз това се чудя , до преди ден всичко беше наред и без пръскане , да ама не вчера наръсих всичко с препарат, каквото беше био беше от тук нататък , няма да е , въпроса е да оцелее.
Сравнявам със съседа който всяка седмица е с пръскачката.
Вчера направихме капковото , днес е реда на карфиола и броколите, след малко тръгвам и ще ги запозная с новото им място .

# 289
  • на пъпа на Златията
МММ даа,
Никой не казва че видял чеерни мушици по доматите  ,пък уж те разнасяха заразата.
Щото аз идях по моите по късните.

# 290
Босилека ми ще цъфти. Ментата и още някои подправки също. Това дали означава, че ще трябва наново да садя за тази година или не им пречи? Трябва ли да направя нищо или не?

# 291
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Босилека ми ще цъфти. Ментата и още някои подправки също. Това дали означава, че ще трябва наново да садя за тази година или не им пречи? Трябва ли да направя нищо или не?

ако махнеш цвета на босилека и ментата стъблото ще се разклони и ще изкара свежи листа Peace
ако го отрежеш по-дълго можеш да сложиш във вода за да пусне корени и ще имаш нови растения  Peace

ако нищо не направиш растението ще се засили да отгледа семената, първо ще загуби листата, а после и самото расение ще загине

не знам какви а другите подправки, но това важи за повечето листно-зелени Simple Smile без  магданоза Peace

ако имаш чубрица - сега е момента да я изскубеш и да я оставиш да изсъхне;

# 292
Благодаря много. Не съм знаела, че се реже цвета. Отивам с ножицата.

# 293
Здравейте,

за първа година се пробвам с градинарство и имам нужда от съвет. Тази сутрин забелязах, че от общо трите ми растения пипер е окапало по едно цветенце от всяко. Имате ли някакви идеи на какво може да се дължи? И трите растения цъфтят доста, но досега никое не е успяло да завърже.  newsm78

# 294
  • на пъпа на Златията
По принцип,билки за сушене на листа и стъбла се берат като започнат да цъфтят.
Ако искате да продължава да дава листна маса, режете цвета, но листенцата ще са по дребни.
Пипера ако е на сянка не плододава, расте на листна маса..

# 295
  • София
absurt, имам голяма молба: може ли да ми напишеш как правиш разтвора със сода и йод и кое на домата пръскаш т.е. всичко ли обливаш/стебло,листа,цвят,домати/.Още със саденето ли започваш пръскането?

искам да попитам и за  отварата от полски хвощ В билковите аптеки сигурно продават билката..,но тя е суха.Става ли за отварата"

Наливам литър вода в пръскачката и прибавям 1 с.л. сода. Разклащам добре и сипвам 15 капки йодна тинктура.
Доливам до 2 литра и като почна отгоре надолу, пръскам всичко и под листата, и стъблата, а накрая и почвата около корена.
Когато посадя, поръсвам около растението меден  сулфат- т. н. "син камък" или "бордолезов разтвор".
Полски хвощ може да се ползва и изсушен, но не е лошо да се огледаш по тревите и край пътя.

# 296
  • Варна-София
С бордолезов разтвор може да се сбърка, ако  концентрацията по време на вегетацията е над 1%, а киселинността не е в нормалните граници - от неутрална, до слабо алкална. Струята задължително трябва да е като ФИНА МЪГЛА. Другата причина е, ако времето се задържи дъжделиво и студено, но това се случва напролет, а не сега. Ако всичко горе е спазено - причината не е в бордолезовия разтвор.

Как сте с прасковите, хора? След зверското нападение на болестта къдравост, тази пролет, ако сте подхранили през май-юни дръвчетата с азотен тор, вече трябва да изглеждат перфектни, с изключение на поразредената реколта, пак поради същата болест. Но това означава, че ни е спестена операцията по разреждане на плодовете и тази година ще имаме огромни праскови.

Аз измайсторих хранилка за птички от стар полилей. Когато видя първата птичка, ще направя и снимка да ви я покажа.

Наруших семейното решение, тази година да не се занимаваме със зеленчуци. Вчера не се стърпях, пък купих разсад от цвекло, дето никога не съм гледала и съвсем рядко опитвам. Мъжо се направи, че не вижда как копах, садих и изобщо ме остави да си дерибействам на воля. Като се уморих доволно и седнах да съзерцавам разултата, ми светна, че току-що осигурих банкет за сляпото куче. Така става, като се води човек по моментни хрумвания.

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 09:51 от amica1

# 297
  • в здрача
Извадихме и лука
Скрит текст:

Излязоха 9 венци + 6 от чесън. Аз и тази година НЕ се научих да ги плета.

Доматите от вън
Скрит текст:
и доматите в едната оранжерия /в другата вече ги изскубахме/
Скрит текст:

Бамя
Скрит текст:

под листата вече са оформени първите бами

Пипера
Скрит текст:

Тиквичките /още не са ни втръснали  Grinning/
Скрит текст:

Боба
Скрит текст:

В шушулките се виждат малки бобчета, засега с размер на грах

А тука сред гората от копър се мъдрят картофите
Скрит текст:

Някой се е промъкнал и е сложил няколко зелки. Не си признава кой е
Скрит текст:

Гледам на някои чепки грозде малки петна
Скрит текст:
подобни има и на листата на асмата

Но най-важното - това трябва да е тученица.

Сравнявам снимки из нета на тученица и май на такова ми прилича

не съм се престрашила да я опитам на салата.

Как сте с прасковите, хора? След зверското нападение на болестта къдравост, тази пролет, ако сте подхранили през май-юни дръвчетата с азотен тор, вече трябва да изглеждат перфектни, с изключение на поразредената реколта, пак поради същата болест. Но това означава, че ни е спестена операцията по разреждане на плодовете и тази година ще имаме огромни праскови.
Не го подхраних и нямам и една праскова на него за опитване.

# 298
  • Варна-София
Тученица си имаш. Няма грешка. Можеш на таратор да я опиташ. Аз режа листата ситно, смесвам и с краставичка, слагам абсолютно всичко нужно за обикновен таратор и го пия от чаша.

Имаш и шарен гроздов молец, а също и обикновена мана по  гроздето.

ЕЕ, много са ти хубави доматите!

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 10:06 от amica1

# 299
Amica1, цвеклото може и да оцелее, запомни как му изглеждат листата и на другата година се оглеждай на същото място -  може дори да се саморазсади. При мен си растеше няколко години без никакви грижи от моя страна. Съхранявам сварено и замразено във фризера.

Общи условия

Активация на акаунт