Четвърти клас

• 90 498
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
За нас не е ли заварено положение този закон до завършване на начално образование? Имам спомен като го преглеждах миналата година, че имаше такъв момент. Т.е. ако съгласно новия закон 4-ти клас трябва да завършват на 15.06, то това ще засегне първо децата, които сега ще са първи клас. Ние си завършваме образователната степен (началната) по действащия закон към датата, когато сме я започнали. Може и да греша и просто много да ми се иска юни да си имат ваканция Grinning.

# 196
За съжаление още от новата учебна година четвъртокласниците ни ще учат до 15 юни, а седми клас до 30 юни!  #2gunfire #2gunfire :2gunfire Ненормалници!

# 197
А аз се чудех как учат големите в тия жеги. Тази година втората половина на юни беше много гореща, както всички знаете. За седмокласниците не бях чула. Добре, че моето голямото тази година беше седми клас. Ей, глупост след глупост измислят!

# 198
А аз се чудех как учат големите в тия жеги. Тази година втората половина на юни беше много гореща, както всички знаете. За седмокласниците не бях чула. Добре, че моето голямото тази година беше седми клас. Ей, глупост след глупост измислят!
А, не! Казва се реформа и се вземат парички за нея.
Слагам тук копирано мнение на начална учителка от друга тема.
Скрит текст:
Ще има нови учебници за първи клас. Единствената разлика със стария буквар е, че буква Я вече няма да е последна, а отива на 12-то място  след гласните /а ъ о у е и/ и сонорните /М Л Н Р Й/
Учила съм десетки пъти първокласници с различни програми. Ей, БОГУ, не разбирам логиката в тази промяна за реда на изучаване на буква Я. Единствената логична мисъл, която вероятно е причината за промяната е ХОНОРАРИТЕ за написване на нови учебници от университетски преподаватели.
Разликата с математиката  от старата програма е, че в  1 клас се включват кръглите десетици /20,30,40,50,60,70,80,90 и 100/ и събиране и изваждане с тях. Във  2 клас тези знания се усвояват в рамките  на 4-5 часа. Затова ли се налага да се пишат  нови учебници по математика?! Похарчени стотици хиляди пак за пълнене на джобове на избрани.

# 199
И аз не си представям как ще учат децата през юни на тия жеги! А горките седмокласници-не им стига цяла година курсове, школи, пробни изпити и да ги тормозят още до края на юни. Тези хора са пълни идиоти и нямат грам мисъл за доброто на децата. Кой знае колко пари са взели да сътворят този безумен нов закон. Сега естествено ,както и  Betty спомена, ще се вземат тлъсти хонорари за още по-нескопосани учебници. Всичко на гърба на децата. Само се чудя защо и учителите не реагират на тези безумия. Явно толкова са ги смачкали горките, та не гъкват.

# 200
И аз не си представям как ще учат децата през юни на тия жеги! А горките седмокласници-не им стига цяла година курсове, школи, пробни изпити и да ги тормозят още до края на юни. Тези хора са пълни идиоти и нямат грам мисъл за доброто на децата. Кой знае колко пари са взели да сътворят този безумен нов закон. Сега естествено ,както и  Betty спомена, ще се вземат тлъсти хонорари за още по-нескопосани учебници. Всичко на гърба на децата. Само се чудя защо и учителите не реагират на тези безумия. Явно толкова са ги смачкали горките, та не гъкват.
Цитирам пак, от друга тема:Мои колеги са били на събора на учителите. Всичко е било  предварително режисирано. Свободни изказвания на учители?! Ами! Някой друг път! Похарчени стотина хиляди за едно голямо НИЩО!

# 201
е, как да не са реагирали? Ако знаете колко дебела папка с писма, предложения и доводи изпратиха от нашето училище! Ама никой не обърна внимание, защото каквото и да си говорим, става дума някой да вземе парите. Които плащаме ние, работещите.

Малко извън темата, но наистина съм много възмутена. В страната ни има 250 града, и незнам колко села. Всеки град има община и администрация към нея. Това ако го сметнем, са 10 000 човека, които работещите издържат, в допълнение на пенсионерите  и децата. Е, та как ще ни стигат парите? Ми, никак. В чужбина не е така - там държавната администрация е по-малко, и така им стигат повече парите на хората. Аз пък нямам нищо напротив да имаме една приемна, която да служи като община, във всеки град, който не е областен. Стига да плащам по-малко данъци.
Та, освен че издържаме подобен административен апарат, явно ни показват, че и печатниците трябва да издържаме, и екипите на автори на учебници и прочие. Ееее. ай стига

# 202
  • София
Поне да пишеха смислени учебници... Част от темите са толкова хаотични и събрани оттук - оттам, че като ги прочета, аз не мога да разкажа какво съм прочела  Whistling.

# 203
  • София
За съжаление още от новата учебна година четвъртокласниците ни ще учат до 15 юни, а седми клас до 30 юни!  #2gunfire #2gunfire :2gunfire Ненормалници!

откъде черпиш тази информация?

# 204
# 205
Моля ви не се информирайте от "нета". Почти всички новинарски сайтове в момента у нас се пишат от неграмотни във всяко едно отношение хора, събирани от кол и въже.

"От есента четвърти клас ще учат с две седмици повече - до 15-ти юни.

Учебните часове ще запазят дължината си. Но вече ще има вариант те да бъдат на блок с дължина до 90 минути, така че да не се прекъсва учебният материал. Промените се очаква да бъдат обявени следващата седмица. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат оценявани учениците."

Това, например, писачите следваше да посочат откъде го научиха като новина. Те не говорят за предложение, а за решение. Къде е то?
Трябва да има държавен образователен стандарт и готов учебен план. Те къде са?

# 206
  • София
Моля, не ми казвайте откъде да се информирам. Grinning
Всеки може да чете и да види , че това е само предложение засега.

# 207
  • София

може, но потребителката го съобщава като свършен факт. аз затова питам за източник на информацията...
няма още решение за следващата учебна година.

# 208
  • София

може, но потребителката го съобщава като свършен факт. аз затова питам за източник на информацията...
няма още решение за следващата учебна година.

Така е. Още като го видях и се разтърсих за официална информация, но така и нищо не намерих.
За сметка на това пък, журналистически статии колкото искаш. Предполагам, че в крайна сметка ще го одобрят.

# 209
ДОС за учебния план е приет с Наредба № 4 от 30 ноември 2015 г. за учебния план.
Там е предвидено въпросното увеличение на учебните седмици за четвърти клас от 32 на 34.
В преходните и заключителните разпоредби пише:
§ 1. (1) Учебните планове, утвърдени при условията и по реда на тази наредба, влизат в сила за учениците, които през учебната 2016 – 2017 година постъпват в I и в V клас, учениците, които през учебната 2017 – 2018 година, учебната 2018 – 2019 година и учебната 2019 – 2020 година постъпват в I, в V и в VIII клас, както и учениците, които през учебната 2020 – 2021 година постъпват в VIII клас.
До скоро си мислех, че промените ще се въвеждат поетапно в годините и класовете, както са изброени.
След интервютата на зам. министъра от последните дни и седмици вече не съм толкова сигурна, че е така.
Допускам, че в училищата ще се развихрят по изготвянето на училищните учебни планове след 1. август.
Но, докато не публикуват проекта на заповедта за графика на учебното време през следващата година, можем само да гадаем. Миналата година заповедта е с дата 28 август. Проектът вероятно се публикува 2-3 седмици предварително.

Общи условия

Активация на акаунт