Четвърти клас

• 90 499
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
...
До скоро си мислех, че промените ще се въвеждат поетапно в годините и класовете, както са изброени.
След интервютата на зам. министъра от последните дни и седмици вече не съм толкова сигурна, че е така.
То не са и обещавали да е поетапно.  Simple Smile Всички в купа от тази година.
Допускам, че в училищата ще се развихрят по изготвянето на училищните учебни планове след 1. август.
Вероятно. Сега още, доколкото знам от учители, не са почнали да пишат планове, т.к. няма основни насоки. Вкл. и разпределението на учебното време в годината.
Но, докато не публикуват проекта на заповедта за графика на учебното време през следващата година, можем само да гадаем. Миналата година заповедта е с дата 28 август. Проектът вероятно се публикува 2-3 седмици предварително.

В чл.4 на наредбата има общ брой учебни седмици, но не и начало/ край на лятна ваканция.
Тези учебни седмици могат да се разпределят различно.

Моля, не ми казвайте откъде да се информирам. Grinning
Всеки може да чете и да види , че това е само предложение засега.
Не е формулирано така в статията.
Моят съвет е изключително дорбонамерен. И е поднесен като съвет, не като команда. Поради което си запазвам правото да го давам и занапред.  Peace
Е, който иска може да си се информира от подобни места. Но аз ще остана скептична относно обективността на така придобитата информация и разпространението на такава на база подобни източници.  Wink
Когато се пишат тези неща, то трябва да се посочва и източника на информация.  Peace

# 211
За мен не би било от значение ,че ще се учи две седмици повече, ако наистина учебната програма е направена в полза на децата . За жалост освен едната социализация ,аз друга полезност не виждам да се извлича от тази образователна система. Учители масово критикуват учебници, остаряла методика и т.м., но в същото продължават по старата система, защото тя ги притиска...
Да не говорим, че едва ли всички класни стаи са приспособени за ползване при температура + 35 С и нагоре. Та каквото и да решат, всеки ще се спасява сам. Както е било досега.

# 212
  • София
И аз имам спомен, когато го гласуваха, че трябваше нас да не ни касае в четвърти клас промяната  newsm78.

# 213
Judy,
"В чл.4 на наредбата има общ брой учебни седмици, но не и начало/ край на лятна ваканция. "
Покрай мрънкането за жегите в Юни, дали няма да извикат децата на училище на 1 септември ....

# 214
Judy,
"В чл.4 на наредбата има общ брой учебни седмици, но не и начало/ край на лятна ваканция. "
Покрай мрънкането за жегите в Юни, дали няма да извикат децата на училище на 1 септември ....
За целта трябва да променят закона.

Чл. 101. (1) Училищното образование се организира в учебни години.
(2) Учебната година включва учебни срокове, учебни седмици, учебни дни и учебни часове, както и ваканции.
(3) Учебната година е с продължителност 12 месеца и започва на 15 септември, а в спортните училища – на 1 септември. В случай че 15 септември, съответно 1 септември е почивен ден, тя започва на първия следващ работен ден.

# 215
Дидева, мдам, много промени ще им се съберат, и без това са доникъде  ooooh!

# 216
За мен не би било от значение ,че ще се учи две седмици повече, ако наистина учебната програма е направена в полза на децата . За жалост освен едната социализация ,аз друга полезност не виждам да се извлича от тази образователна система. Учители масово критикуват учебници, остаряла методика и т.м., но в същото продължават по старата система, защото тя ги притиска...
Да не говорим, че едва ли всички класни стаи са приспособени за ползване при температура + 35 С и нагоре. Та каквото и да решат, всеки ще се спасява сам. Както е било досега.
Peace
И за мен двете седмици горница не са никакъв проблем. Стига да няма нов материал, а да има повече упражнения на взетия такъв. Особено в горните класове съм на мнения, че те не са достатъчни.
Иначе аз не знам при нас да има климатици по класните стаи, освен в компютърните кабинети.

Judy,
Ще видим през август къде ще ги изсипят тези 10 учебни дни горница.  Simple Smile
Засега ще си почват на 15-ти, заради закона.

# 217
  • София
Аз също съм за, ако тези две допълнителни седмици се използват за повече упражнения, презентации, работа в екип на децата по разни проекти, посещения на музеи примерно, а не просто още 3 урока в учебника, написани някак си  Peace.

# 218
Ако това е рИформЪТА в образованието, егати образованието.
Децата в нашето елитно училище след априлската ваканция вече втора година спрягат глагола "мотам се".
Мотат се по еднодневни или тридневни екскурзии, спортни и др. празници. След поредната екскурзия бам - външно оценяване и така набързо, всички "външни", натъпкани през ден в две седмици.
Ми, благодаря за двете седмици, предпочитам да си запиша детето на някаква извънкласна школа, лагер или спорт, вместо да диша наука в прашната класна стая.

И не искам да се прави нищо преди учените муцуни да отговорят на въпроса "защо"??? и при какъв примерен план и след какъв анализ и къкъв резултат се цели и след 5 години пак анализ на същото нещо и пак резултат от" случката" и какво ПО-ДОБРО е постигнато? Иначе децата могат и до 30 юни да се мотат из училищата.

Имам и още въпроси, но ....
А, г-жа Кастрева пак е началник на Инспектората.

# 219
аз бих искала да отидат на лятно училище в тези две допълнителни седмици. Хем ще учат по-весело, хем ще се спасят от жегата, хем ще добият настроение за ваканцията. Едва ли ще стане, де, но така ми се ще на мен Wink

# 220
И на мен така ми се искка, повече екскурзии и така...
Нашата класна е много прилежна и ги учи чудесно, ВЪПРЕКИ системата, а не заради нея. И сега ще направи най-доброто възможно, но наистина системата мачка и деца, и учители и накрая става едно голямо нищо. Получават се две крайности- деца световни шампиони и пълни неграмотници, като вторите плавно и постоянно се увеличават.

# 221
И при нас е бая горещо летните жеги.
Аз си мисля, че може да се ползват допълнителните седмици и за нещо модерно, на модулен принцип или по интереси - което не е намерило място в учебната програма.

Примерно за по-малките - 2 седмици уроци по градинарство: моето в първи клас ходи на такъв кръжок и страхотно много му хареса.

Или кръжок по конструиране - по мое време като бях аз в трети клас, и момичета, и момчета ходихме, и беше страхотно! Святкахме ел.крушки, сглобявахме разни джаджи ... Развивахме познанията си по техники за безопасност ако щеш. Беше весело и полезно, доста по-добре от написания урок в учебника от часа по час на класа ...

Английски - но да си пишат с деца от друга държава - знаете ли как добре ще им се отрази. И в последствие през следващата учебна година да продължават с кореспонденцията.

И други могат да се измислят, които да заместят зеленото училище, щото едва ли всички класни ще искат да водят децата.

# 222
  • София
За тези, които планират кандидатстване след четвърти клас
Предлагам на родителите, чиито деца ще кандидатстват за прием в СМГ след 4 клас ( а и в останалите МГ и ПМГ, тъй като вероятно четат и тук), да обърнат внимание на следния проект:
http://minedu.government.bg/?h=downloadFile&fileId=9856
Раздел ІV ( започва от чл. 73).
Мисля, че има доста неща, които ще им бъдат интересни.
Повече в тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=725218.1335

# 223
Къде ги видяхте тези непосилни жеги юни, та чак и климатици да трябват  Simple Smile
Иначе и аз съм против всякакви удължавания на годината, а скъсяването на междучасията изобщо не ми се коментира.

# 224
Тази година през юни в града ни беше наистина адска жега. На работа бях постоянно с климатик и дори през нощта беше много топло. Реално сега юли е една идея по-поносим. Не всяка година е така, но общо взето си е горещо.

Общи условия

Активация на акаунт