Скандали заради името на бебето

• 175 910
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 150
Какво значение има какео е името? На едни ще им хареса,на други не. Важното е на родителите да им харесва. Тяхно право е да си изберат име на детето.

# 151
  • София
Стана ми жал за авторката...
Истината е, че такова поведение, като на свекърите й би могло само трайно да ме заинати, но не и да ме накара да преосмисля позиции.

Хубаво е, когато свекър и свекърва настояват да се подноват имената им, да си пропомнят как е било едно време, когато се е правело: момичето е отивало 15-16 годишно, те са го отглеждали, издържали, то е работело, свекърва му е трябвало да го научи на всичко, а свекъра е трябвало да му осигури подслон. Вярно е, че тия времена са безвъзвратно отминали и никой не иска да се връща към тях, ама като ще се спазват традициите, нека да спазят и в осъвременен вариант - да предоставят на младите подслон и свкървата безусловно да им помага, сделката ще е честна  Mr. Green Схващате иронията ми, вярвам.

Тъжно е, че напоследък около мои познати все забелязвам притеснителната тенденция само да се изисква име, а да я няма подкрепата... Вярвам, че има случаи, в които авторката сама би пожелала да си кръсти детето на свекър и свекърва (имам такава позната, която се наложи да се кръсти детето на свекъра, въпреки протестите на мъжа й, но свекърът й наистина е страхотен и залужава).

# 152
  • при късмета
Някои от суеверие не казват името на детето, освен на най-близките, както и пазят "в тайна" бременността до колко там беше.
Основанията на свекървата (уж) се именно за звученето на името. Макар и но това според мен да няма право.
Още основания имаше имаше конкретно за името, не ми се връща назад.
Не смятам, че трябва да се съобразява с тях. Харесало е и на двамата родители, това е най-важното. И в чужбина ще живеят, там се срещат всякакви имена. Не може свекървата да е по-наясно от тях как ще се приеме името на внучето, от самите родители, които живеят там.
Ние от тук също ще преценим погрешно от същата гледна точка. не всички ще живеят там, че да могат да преценят адекватно. За какво е нужно да го оповестява?

# 153
Мили дами (и господа ако има такива)  Wink,
Както вече споменах няма значение какво е името и въпроса е принципен. Нали уж родителите имали право, а сега се оказа че трябва да споменавам и името, за да получа и тук присъда виновни ли сме , не сме ли... Досега се оправдавах на родители, сега да се оправдавам във форума. Ще има такива , които ще го харесат и такива , които - не , както със всички имена. Както много от вас казаха, не мога да угодя да всички. Не се притеснявам да споделя, защото името е срамно, а защото искам да запазя личното пространство на моя годеник и неговото семейство. Както споменах името не е често срещано, и искам това да си остане анонимно.
Надявам се, че имам това право според вас Simple Smile

А относно това, че съм била твърдяла, че не било на баща ми , ама не било всъщност така бих искала да попитам защо да лъжа ако е така? Напротив, гордо бих се изправила и заявила, че искам детето ми да носи името на баща ми. Моите родители да не би да са ме намерили на боклука, те по-малко ли заслужават? И дума не са казали, нито претенции са заявили. И те заслужават точно толкова колкото и другите. Въпроса е, че името наистина е съвпадение, а който не иска да вярва- негово право. Ако беше умишлено, щях да кажа - така е, няма нищо лошо в това и на моя баща да е. Въпроса е, че не е и няма защо да си кривя душата, а си казвам самата истина както е  Hug

# 154
Аз пък сега се сетих - през цялата бременност с второто ми дете, ми обясняваха, че чакам момиченце. Бях решила ако е момче да е на единия ми дядо - Борис, ако е момиче на другия - Михаела. Не съм го криела от никой. Но не щеш ли, оказа си, че сестра ми е смъртно обидена, че съм ѝ откраднала женското име, щото тя имала кукла Михаела...преди сто години и  правата над името били нейни  Laughing Е, впоследствие,   за роднински комфорт явно, си родих Борис  Laughing

и аз си родих Борис. Една майка ми каза, че винаги е мечтаела за Борис, но има две момичета. Много са тъпи тия свекъри. Чак не мога да повярвам, че има такива хора. Авторката добре, че не живее с тях.

# 155
Понеже се каза,че не било случайно дето името започва с буквичката на бащата-питам аз наистина това лошо ли е, родителите на жената по-малко ли заслужават.?
Въобще поначало си ме дразни идеята за снижавянето значимостта на жената и това дърпане,все към мъжете-ама син да е,ама да продължи рода,ама на свекъра задължително да е...малко феминистко прозвуча,ама извинете.
Жените малко ли неща правят,раждат,носят го,гледат го много повече(няма какво да се лъжем),приели са вече и ролята на мъжете,че и много по-добре се справят с много неща.Мисля,че заслужава всяка жена,думата да е главно нейна,с одобрението на таткото.
Аз много бих се заинатила,даже не бих им проговорила.И това само дни преди събитието.И на мен ни стана жал.

# 156
  • София
Авторката, кръстете си бебето както сте решили с баща му.
Но все пак внимавайте как звучи и у так, и в чужбина, да не би  да е неприемливо като съчетание с фамилията. Нали нея няма как да я измислите.
Защото то ще живее с вашия избор от тук нататък.
Преди години в България имаше именник за кръщаване и в родилния дом се придържаха към него. Дали е било добре или не не коментирам.
Но едни съседи бяха дипломати в чужбина, там им се роди дете и го кръстиха Леополд, фамилията беше много използвана, обикновенна. В съчетание с името не изглуждаше никак хубаво. Напр. Леополд Пенчев. При представяне в България хората се подсмихваха. Момчето порасна, живее в чужбина  и сега навсякъде е само Лео.

# 157
  • София

Но едни съседи бяха дипломати в чужбина, там им се роди дете и го кръстиха Леополд, фамилията беше много използвана, обикновенна. В съчетание с името не изглуждаше никак хубаво. Напр. Леополд Пенчев. При представяне в България хората се подсмихваха. Момчето порасна, живее в чужбина  и сега навсякъде е само Лео.
Е, съвсем наскоро се пръкна в чужбинско Доменик Валериев Калъчев.............. #Crazy

# 158

Tired подобна история: красимир в америка стана крис, че им било по-лесно...

Laughing леополд като чуя си представям котарак

авторката, отдай се на хубавите емоции. не можем да угодим на никой, то е трудно и на себе си понякога  Mr. Green
имам дете на малко повече от 2г., но все още слушам глупави коментари  Tired и разсъждения на темата "как точно сме го избрали"!? и как ако знаели, че е момиче (ние казахме чак в 8-9-ти месец) щели да ни упътят!? какво да изберем  ooooh! в нашият случай буквата е неутрална  Simple Smile

# 159
В държавата, в която живея е "забранено" (грубо казано) да си кръстиш детето с изкривено, изчанчено име. Причината е, че ако решиш да правиш Свето кръщене, никой отец няма да се съгласи да кръсти детето с това име. И така децата се кръщават с християнски имена, имат имен ден, пък нека и малко остреличко да звучи.
Изниква ми веднага името Патрик (на Венета Райкова) - абсурд да му направят кръщене. Но в България всичко е потъпкано за жалост. И тук, където съм хората също раждат и живеят в чужди държави, но въпреки всичко си слагат имена чисто традиционни за родината си, без да се интересуват, че мексиканчето Педро щяло да се затрудни при изговаряне.

# 160
  • при късмета
Ние с роднини проблеми за името не сме имали. Всички бяха наясно какво ще чуят при коментар, предварително  Mr. Green Но това не значи, че са ми спестени тъпи въпроси и изискване на отговор за нещо, което не ги засяга. Детето ми е родено на голям празник, но не го кръстихме с това име. Предварително си бяхме избрали име, не харесваме нито едно от имената празнуващи на този ден и не го кръстихме с никое от тях, а както си бяхме решили предварително. Е трябва ли да обяснявам всичко това на кварталните клюкарки, при всеки въпрос "ама той си е дошъл с името, защо се казва различно?"? Има си имен ден, също голям празник и много хора празнуват, само, че различен от рождения му ден. Аз пък намирам плюсове в това, ще има два лични празника.
С чужда фамилия сме и тя така или иначе се среща само в държави, които се броят на пръстите на едната ръка и за чужбина да бяхме мислили, пак щеше да е предимно чужда.
Угодия няма да има на всички и единственото важно си остава родителите да нямат разминаване по въпроса. Останалите са не второстепенни, а някъде много, много по-назад.
H/I, ти чела ли си стария именник? На мен ми го връчиха в ритуалната зала, като си записвахме дата. Сигурно не е актуализиран от турско робство. Ако трябва да съм честна ме изуми повече и от най-изумените имена с които сега кръщават децата. Не харесвам повечето новонавлезли имена, с някои изключения, но това което фигурира в този именник е абсурдно. Добре, че не беше задължително. И защо го дават там изобщо, не разбрах. Беше като рекламен материал

# 161
А моите пък първото е кръстено на никой или на него си.Много хубаво женско име е.Второто е на моя баща.И двете имена са силни и със звучене. Много е скапано моето лично име и още от малка се бях зарекла,че децата ми ще имат хубави и звучни имена.А сакън пък,да решат да кръщават на мене,твърдо ще откажа и ще си помисля,че не са много в час.

# 162
  • Пловдив
Леко встрани от темата, но онзи ден проверявах дали е приет синът ми в 1-клас в едно квартално училище и срещнах дете с името Салвадор-Си Джей, фамилията ще я спестя, типично българска. Знам, че влизам в ролята на свекървата на авторката ама ...  #Crazy

# 163
  • out of space
А на бас ,че няма да го каже !! Naughty

Баааах ти! И аз съм от любопитните.

Щях да разкажа случая с моят Юлиян, но няма пък.  Crossing Arms
До като не прочета така нежеланото име.

# 164
  • при късмета
Аз до сега гледах списъците, но познавам и доста голяма част от децата. Тези като "Салвадор", може да им предположите етноса веднага. Даже с презиме "Освалдо" има при нас  ooooh! Първото и фамилията добре, ама свекърите са се престарали с презимето

Общи условия

Активация на акаунт