Скандали заради името на бебето

• 175 927
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 165
Ма Ко, не съм попадала на този именник, за който споменаваш.
Но мен ме дразнят новите, модерни имена на децата. Не мога да свикна, чужди ми идват. Шегувам се с мм, че ако имаме момиче ще го запишем на неговото име - Никол, а той настръхва и подскача  Laughing

# 166
  • В градината...
Да видим какво е името.

# 167
 Мале, ако снаха ми кръсти внука Салвадор-Си джей и аз ще дигна температура хаха. Иначе съм многоо толерантна, но то това е оле мале, ще ме е срам да кажа на приятелите как се казва...

Иначе, по назад писах, че в чужбина незнам защо си кръщават децата с трудни БГ имена и че аз не бих си го причинила на детето, защото 10 години ми пречи моето име. Та да обесня, че това не е комплекс за малоценност, или щото се чувствам потъпкана, а защото няма нито един от стотици чужденци, които са се опитвали да го кажат и прочетат да го кажат правилно. Името ми е Tsvetelina и мога да ви изброя около 60 вариации как ме наричат. Стараят се хората, то Суети на англ. е потна и го свързват някак си и ми викат нещо подобно хаха, но ми липсва понякога да чуя Цвети точно както си е. За спелуването на първо,второ и дълго трето име да не говорим, че се препотявам докато го нацелим точно...И по тази логика не виждам никаква причина да си кръстя детето Любен например и тука да му викат лоо бин - демек кошче в тоалтна, щото е разкошно БГ име, ако въпросния Любен е роден и расте в чужбина. И не защото ме е срам от българските имена, защото не са звучни и тн, а защото не искам детето ми да е обект на подигравки и във всеки екип, клас и тн където попадне да отнема около 5 месеца да му запомнят името или да му измислят нещо близко, че да го наричат.
   И беше питал някой мисля за мъжко име с М подходящо за чужбина. Аз съм си заплюла Михаил, на англ. е Майкъл и Миши и Майки на крато много ми харесват за кратко. Ако дъщеря ми беше момче щеше да се казва така.

# 168
Тя бе категорична - брани личното си пространство, пък ей така неволно се оплаква от недоволството на свекърите.

# 169
Авторката,защо не кръстиш детето изцало на баща ти ,така поне като ти се сърдят свекърите да има за какво... Peace Peace Peace Mr. Green Mr. Green
Аз съм на мнение,че майката усеща как да се казва детето и тя трябва да реши за името!!! Peace

# 170
  • при късмета
Miss Fine, фамилията ми (по мъж) е много трудно произносима. Не е обидна нито на нашия нито на езика по произход, но е трудна за нас. Мъжа ми е българин, свекъра също е роден тук и има само българско гражданство, но неговите родители са чужденци и фамилията така си върви.
Ето, че може да се случи да е трудно в някакво отношение с някое име и в собствената ти държава и то в брак с човек със същия произход. Пък и човек не знае къде ще го отвее вятъра току що кръстеното дете.
Стига първото име да няма някакъв наистина обиден превод на езика във въпросната страна, не е чак такъв проблем. В Европа вече толкова свикнаха с различните имена. В Америка винаги е било така с чужденците, а дават зелени карти от години. 
Единственото което ме притеснява е да не дойде вълна с Мохамед в следващото поколение, където не му е мястото
Тя бе категорична - брани личното си пространство, пък ей така неволно се оплаква от недоволството на свекърите.
Според мен свекърите се врат именно в това лично пространство. Като не иска да го казва, а е направила изключение за уж близки, е нормално да реагира така. Като си браниш личното пространство, направиш за някого изключение, очакваш разбиране, не фасони. Тя всъщност се оплаква точно от нарушаването на това пространство от свекърите.

# 171
Авторката,защо не кръстиш детето изцало на баща ти ,така поне като ти се сърдят свекърите да има за какво... Peace Peace Peace Mr. Green Mr. Green
Аз съм на мнение,че майката усеща как да се казва детето и тя трябва да реши за името!!! Peace
  И аз съм на мнение, че майката и бащата трябва да си кръщават детето и други не могат да им правят драми за това, но пък може да се изкаже някакво културно мнение, без панаири и драми.
  Но това е само ако е що годе нормално име. Сега с тези примери, ако ми сервират име за внучето Тоалетка, Пътка-записана пу*ка или патка, Смехотерапия или Орхан мурад, еми ще се втреса, въпреки, че ще се мъча да не се меша на снаха. Виж на дъщеря ми ще я изям хаха

# 172
Нямам идея в другите държави (от западна Европа) как е с имената, на свекърите ли се кръщават, на тъщи и тестове ли, но е банално през 2016-та такива претенции да има. На кой, пък как, пък защо. Това явление според мен е само тук, на балканите.

# 173
  • при късмета
Само тук е явно. Сестра ми роди 2 деца в Германия, с български имена са и на никого не са странни, както и техните с мъжа й. Само на едното име е малко различно произношението заради една буква, но като коригират някого се опитват хората да го изговарят както те им казват. Не всички, но голяма част.
А претенции от баби и дядовци не съм чула да има за името, а тя контактува в момента с много майки

# 174
  • София
И аз така мисля.
Въпрос на самочувствие и достойнство е.
Досега не съм чула и видяла някоя чужденка, установила се в България, да прибави окончание " ова" или "ева" към презиме и фамилия, но нашенки навън, че и тук, подготвящи се за отпътуване, да махат " а", че да не се излагат пред чужденците, дал Господ.

# 175
И аз така мисля.
Въпрос на самочувствие и достойнство е.
Досега не съм чула и видяла някоя чужденка, установила се в България, да прибави окончание " ова" или "ева" към презиме и фамилия, но нашенки навън, че и тук, подготвящи се за отпътуване, да махат " а", че да не се излагат пред чужденците, дал Господ.
  Абсурт, леко не си разбрала...Нали не смяташ, че на Драганка Петрова, като махнеш А-то ще спреш да се *излагаш* пред чужденците. Махат си А-то, защото в чужбина г-жа Петрова и г-н Петров не можеш да убедиш никои, че са семейство и еднаква фамилия. Или че Петкова е майка на малкия Петков...Защото в чужбина всички членове на семейството са с еднакви фамилии. И някои хора не искат да са с различни фамилии от съпрузите и децата си...

Иначе за чужденците, не се сърдят бабите за букви и взети имена обикновенно, но и тук има потресени баби. Моята шефка има внуче, което кръстиха Блейдън и две седмици ходи като урочасана като разбра, какво е това име и си измисляше майтапи и подигравки от рода на блендер и тн. Не им е правила сцени предполагам, но им каза, че името е ужасно. И и беше 11-тото внуче.
  Колко много подигравки отнесоха и кардашиан, като си кръстиха децата Норт Уест и другото го забравих. Англичаните супер много се подиграват на Бекъмови, че момичето се казва Харпър севън, викат и халф паст севън хаха. На моя колежка англичанка познати си кръстиха детето Доли и тя беше много възмутена как можли с такова име да го кръстят, било старовремско и гадно. Друга колежка си кръсти детето с уелско име и на работа беше голяма подигравка това име. Та и тука не си мислете, че само се радват на чужди и изчанчени имена. Привидно няма да ти се смее никой, но си шушукат доста.

# 176
Аз искам да знам името,защото в първия пост авторката казва,че спора тръгва от там,че според свекърите името е с турски произход или явно се използва масово от този етнос.А те са християни.
Може би и да е тази причинита.
Авторке кажи на свекърва ти друго име с християнско звучене и същата първа буква.Ако се съгласи драмата не е,че е на баща ти.
Това ,че ще каже името тука няма значение.Ще отнесе коментари за името.Може и да и кажат да го сменя.Но тука всеки е безпристрастен,защото нито я познава ,нито нищо.Реално ще се гледа името ,като име.

# 177
Сън не съм спала тая нощ да го мисля туй име.   hahaha
Единственото име, което измислих, отговарящо на описанието на Мелита, е Рали.
Пиша това, защото ако дъщеря ми или синът ми решат да ме дарят с внук с това име, също доста напоително бих ги посъветвала да се откажат от идеята. Аз това име, като мъжко, за пръв път го "чух" благодарение на подобна тема във форума преди няколко години. В реалния живот познавам единствено момичета, които на галено са Рали-та и по никакъв начин не мога да го възприема за мъжко име. Явно го има, но само в определен регион от страната. За останалите е женско, странно и неприемливо за момче, име. Ако съм права за името, си мисля че съпротивата на свекърите, не е съвсем неоснователна и далеч не е поради първата буква.  Wink И дори и да не е това името, на мен ми се струва, че казусът ще да е много сходен с описаното.

П.П. И само да помоля уважаемите съфорумки да се спрат вече с дразнещото обръщение "Авторке" или "Авторката". Много е грозно и неуважително. Тук може и да сме леко анонимни, но всеки си има форумно име и е въпрос на елементарна култура да се използва то за обръщение.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 06:56 от Алисса

# 178
Престанете да искате да чуете името.Не иска да го каже и има право,това си е нейна работа.И аз да бях, ми нямаше да кажа.
Благодаря и за светването по въпрпса с обръщението,но беше леко излишно.Пиша от телефона и ми е по-лесно така.Не е болка за умиране,и не иде реч за култура изобщо.😉
Хубаво е да се поговори със свекърите и да им се обясни,че това е името и да спрат с драмите,за да се чувства снахата спокойно.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 09:30 от Miss_Bingley

# 179
Единственото име, което измислих, отговарящо на описанието на Мелита, е Рали.
Пиша това, защото ако дъщеря ми или синът ми решат да ме дарят с внук с това име, също доста напоително бих ги посъветвала да се откажат от идеята. Аз това име, като мъжко, за пръв път го "чух" благодарение на подобна тема във форума преди няколко години.

Има исторически роман на Стефан Дичев с това име – главният герой е момче на име Рали. Всички от моето поколение са го чели като деца.  Simple Smile

https://chitanka.info/text/23023-rali

Общи условия

Активация на акаунт