ВТОРИ КЛАС 2016/17 (набор 2008) - Тема 7

• 91 501
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
...и няма такава наредба "спусната от горе"...
наредба има, но тя включва какво да съдържа менюто в столовото хранене, затова написах - като в детските градини, а не засяга организациони въпроси като посочените. Тях си ги решава всяко училище.
Дори и детето да се храни в стола, никой не може да го задължи да изяде храната, а в случаите когато децата сами си плащат храната никой не им пречи вместо манджата да изберат да си купят закуска или нещо друго.

Както винаги мислено, мислено и недоизмислено. Големи глупости чета. Никой не го задължава да си изяде храната на стола и е свободно да си купи нещо от лафката. Защо да си купува от лафката, като може да си носи от вкъщи. Забранява се внасяне на храна - ок. Алтернатива - лафка. И кой нормален родител ще предпочете за детето си опакована пица от лафката или закуска, вместо домашно приготвена храна. Да речем, че се храни детето на стол и му харесва.  Да, трябва да ядат топла течна храна. За цял ден в училище това ли е единственото хранене, ако не си изяде гадната закуска предоставена от училище или огладнее следобед, не може да си донесе нещо от вкъщи, а ще тича на лафката......хаха разсмяхте ме наистина Simple Smile

Последна редакция: пт, 09 сеп 2016, 10:16 от toffifee

# 241
  • София
Моето дете миналата година си носеше чанта с домашна храна. Изобщо не мога да я убедя да се храни с тази в стола. А и като знам как и какво се готви, не бих й го причинила. Дано нямаме промени в тази насока. Направо е грехота детето да има възможност да се храни с качествена и любима храна и да го насилват със столовите буламачи. В нашия клас имаше дечица, на които им взимаха купони и масово не се харесваше сервираното.

Ние днес ще ходим да си приберем децата от морето. Каката се вълнува много. Само дава зор да ходим до книжарницата и да купуваме разни неща. Аз още не знам какви тетрадки да купувам. Ще изчакам родителската среща, да раздадат учебниците и всичко на куп ще се купува.

# 242
  • София
Да споделя моят опит с храненето. На госпожата, изглежда е по-лесно, точно организационно да се хранят всички деца в стола. Миналата година синът ни си ходеше все гладен. Храната в стола не му хареса. Започнах да му слагам храна в кутийка от къщи. Г-жата, обаче не съобразява да каже, че отиват на физическо или на двора и веднага след това на стола. Съответно - детето не си вземаше храната. Накрая започнах да му правя сандвичи, които носеше постоянно в джоба на якето си. Сухо, ама поне не е гадна закуска от лавката. Измъчихме се всички с това (не)ядене.
Ние също сме в неяснота за бележниците. Има ги в списъка, но казаха да не бързаме да ги купуваме. Тетрадки - малки квадратчета и тесни и широки редове до ноември или докато г-жата прецени, че са готови за широки. На всички дечица пожелавам успешен старт на новата година!

# 243
Момичета, освен здравно-профилактична карта, трябва ли да взимам и контактна бележка от ЛЛ. Шашнала съм се от на малкия документацията и да използвам посещението си до ЛЛ да направя всичко накуп.

# 244
  • София
Бележка за контакт за училище не трябва.

За бележниците - някъде четох наскоро мнение на зам.министър по образованието, че системата с оценяването (липсата на оценки до 4-ти клас) влиза от следващия набор, т.е. нашия набор ще има бележници и оценки. Не го намирам обаче сега, ако го намеря ще постна линк.

намерих го Кои са най-важните промени в образованието

Оценяването

Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците влиза само за учениците, които през 2016-2017 г. ще бъдат в 1. и в 5. клас.

В 1. клас оценяването е с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка.

В 2. и 3. клас – както досега

В 4. клас е с оценки с количествен и качествен показател.

# 245
  • в здрача
Т.е. излиза, че нашите деца трябва да имат бележници и оценки.
Аз ги снимах за бележник и лична карта предварително независимо дали ще им трябва, защото е много хубаво после да направя един колаж от такива малки снимчици, официални и красиви как се е променяла през годините.

# 246
При нас миналата година е имало деца, който не се хранят в стола. Но отиват с хранещите се в стола и там си вадят донесената храна и всички хапват заедно.
Не е имало и проблем да се носи закуска. Моята не харесва изобщо нещата, които дават в училище и се налагаше да пращам нещо.
Надявам се и тази година положението да е такова при нас.

А при вас - смениха ли имената на училищата? Simple Smile Нашето от СОУ става СУ.
Класната изрично писа и предупреди да не попълваме бележници заради тази очаквана промяна в името.

При нас миналата година беше същото относно стола. Simple Smile Тази година родителска среща ще има след началото на учебната година, но се надявам промени в това отношение да няма.

Вчера забелязах, че и на нашето училище са му сменили името от СОУ на СУ (съпругът ми се засмя, че сме станали софийски университет - все пак това е съкращението на университета).

# 247
Нашата родителска среща ще е след започването на учебната година, но класният ни писа, че ще започнат с миналогодишните тетрадки - ГКв и ТШР.
Снимки има правени за спортната картотека. Не се е променил особено и ще ползвам тях.
За първия учебен ден не се вълнува и грам.

# 248
Цитат
За учениците от начален етап, които не са усвоили знанията, се предвижда задължителна допълнителна лятна работа.

Това дали важи и за децата, които сега ще са втори клас?

# 249
  • Mars Hotel
Дъщеря ми е много капризна откъм хранене. Миналата година ходи на стол, но в повечето дни хапваше съвсем малко или нищо. Ако не ѝ дам нещо за хапване от вкъщи, детето ще трябва или да стои гладно, или да яде пакетирани боклуци. Съжалявам, но не съм съгласна. Да видим какво ще кажат на нашата родителска.

Тя се вълнува за първия учебен ден и за моя огромна изненада, няма търпение да започне училището. Ще видим колко ще я държи.  Laughing

Скрит текст:

# 250
  • София
Ние напазарувахме всичко необходимо за сега, стига да не излезе нещо друго. За храненето на моя син му слагам сандвич за голямото миждучасие и си снимам менюто за всяка седмица. С него преценяме кога ще яде в стола ако му допада храната ако ли не му приготвям обяд вкъщи и си го носи.
Исках да питам пари давате ли им и по-колко?
Аз му давам по лев, лев и малко и не защото реално му трябват, а защото всички почти си носят парички и да не той без.

# 251
  • София
Mr. Green и на мен ми направи впечатление как се наложи това изписване покрай навъдилите се лаФки  ooooh! Ужасно ме дразни такава преднамерена неграмотност, защо ще кръстиш веригата с правописна грешка, та народа масово да започне да изписва думата грешно  Crossing Arms

Ние официално имаме нова класна, ходих да се запозная с нея - много симпатична жена. Но ще бере ядове в началото, родителите са решили, че непременно е много лошо това да се смени учителката и непременно новата е много по-лоша от старата. Но от това, което чух от нея в краткия разговор останах с впечатление, че може да сме случили на страхотен човек и преподавател, а, дано  Praynig
В нашето училище е страшна анархия в момента, подала съм документи за ресурсен учител, но никой не ги е задвижил, не са стигнали до ресурсен център /и там звънях да питам/, имало промени в закона, влизащи в сила от 1 януари - то хубаво, ама до тогава важи стария закон... Ние да чакаме цял 1 срок защото нали така и така влиза в сила нов закон  ooooh! А и що за идиотия е да се сменя закон, засягащ училищна организация, посред учебната година - не можеше ли да влезе в сила от 1 септември, примерно...

И моята няма търпение да започне учебната година, пренарежда несесера ежедневно, а снощи най-накрая реши да започне да чете Пипи  Whistling Купихме някакви тетрадки и боички, има с какво да започне учебната година. Купихме и някакви есенни дрехи и обувки. Вече почти се добра до заветния 30-ти номер обувки и е много щастлива от този факт /идея нямам защо/ Crazy На височина е дръпнала и е 124см, 23кг.
Миналата година си се храни в стола, по принцип яде всичко и не се е оплаквала. Проблемът е, че яде много малко - опитва това-онова и толкова, но пък след 2 часа е гладна и трябва да има следобедна закуска...Носеше си сандвичета от къщи или си купуваше от лавката там нещо. За обяд имаше възможност да си носи храна от къщи и да си я занесе в стола, не разрешават да се яде по класните стаи. Тази година ще видим как ще е. Пари й давах, по около 1,5-2лв/ден, понякога ги харчеше всичките, понякога ги връщаше всичките, общо-взето ден за ден гледах колко пари са й останали и ги допълвах с каквито стотинки имах до към 2лв. Най-щастлива беше когато получи банкнота от 2лв - тогава се чувстваше особено богата  Crazy Тази година пак така ще процедираме, вероятно.

# 252
  • около Варна
Ще имат бележници второкласниците, в училище ще ги снимат нашите,което е голямо улеснение.
За задължителния стол ми се вижда направо абсурдно.

# 253
Значи едно е да определите детето си като капризно, а съвсем друго да наречете училищната храна буламач /не ми се цитират постове, че останаха назад/. Не е хубаво така да се обобщава.
Няма как нещо такова да е задължително. В разговор с класната например съм сигурна, че ще решите проблема. Не го мислете толкова. Peace
Синът ми не се вълнува грам за първият учебен ден. Само знае, че не му се ходи на училище. Пари ще трябва да му давам, защото във втори клас ще имат разрешение да ходят на училищната лавка. Миналата година не ги пускаха. В тая връзка ще му трябва някакво портмоне за врата. Идеи?

# 254
  • София
В тая връзка ще му трябва някакво портмоне за врата. Идеи?
Телефон ще носи ли? Моите имат калъфи за телефоните, които са в връзка през врата, и отзад малко джобче с цип, в което си носят парите.

Общи условия

Активация на акаунт