СЕДМИ клас - 9 - Успех!/13.06.-19.06.2016 г./

• 80 745
  • 660
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Е, ако смятате, че Едип-цар, Антигона, Библията, Пространното житие на Константин Кирил Философ са по четими и по-близки до децата ....

Това е друга тема. За 9-ти клас.  Laughing

# 346
  • София
Лично аз не съм фенка на старогръцката литература и произведенията, които се учат в 8-ми клас ми харесват повече. На детето едва ли ще му харесат, но ще ги чете, това е положението. Mr. Green

# 347
За мен върхът в изучаваните произведения в 8 клас е ' Дамата с рентгеновите очи". В сравнение с тази идиотия,  "Дервишово семе" си е направо пасторална идилия.

# 348
  • София
Ние сме от провинцията с бал за СМГ 35.233, ако има значение за статистиката.
Много хубав бал! Нашият е 35.304.
При дъщерята на Тинкърбел е още по - висок Simple Smile
Не виждам голяма вероятност да останат извън СМГ деца с бал над 34,5; дори мисля, че моят син за НЕ ще се класира почти сигурно, но все пак теоретични възможности има, а и, както казва Тинкърбел, звучи арогантно и леко безотговорно Wink
С НПМГ спирам, защото има признати за 6.00 оценки от състезания по математика, химия и физика, а за ЕГ така или иначе не иска да чуе.

НЕ или АЕ ще запишете?
За езика все още не е напълно решен младежа.
Скрит текст:
Родителите сме 50:50 за НЕ/АЕ, на него езици не му се удават, та реално ако го питам, не иска никакъв, но е наясно, че трябва минимум английски, по който има някакви познания. Въпросът е да остане ли с минимума и да му е по-лежерно все пак или да се опита да излезе на + с езиците; преди матурите искаше НЕ, но пък сега малко се лута и заради това, от съучениците кой къде ще отиде Wink
Снощи стигнахме до писане в таблица на + и -, обсъждахме повече от час сигурно. Не искам да му влияем, защото не сме на едно мнение с татко му и всъщност всеки си има достатъчно аргументи.
Накрая много-страдалчески каза: "Охх, да бях направил още 2-3 простотии по математика, да е ясно от съдбата какъв език да уча..." Mr. Green

За книгите - не знам, не помня какво сме учили ние в 8-ми клас и не съм гледала сега. Старогръцките легенди и митове ги е изял преди 2-3 години още и много му харесваха. Всичко апочна с една адаптирана поредица за Пърси Джаксън по тази тема, за която му казах, че има друг оригинал Simple Smile
Той по принцип чете много и бързо и си чете задължителната литература, която не го е заинтригувала, малко преди да започнат да я изучават.

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 15:22 от rally

# 349
  • София
Погнахте Айяла какво щяло да бъде като дойде време детето й да ги учи осмокласните произведения... Laughing Само че пропускате, че тя знае не по-зле от вас, имат си батко Wink Обратно на масово застъпеното  тук мнение и аз  като Айяла(и децата ми ) намирам осмокласната литература за по-лесна за възприемане от децата в сравнение с деветокласната. Не казвам по-интересна, но по- малко досадна, по-достъпна, а оттам и по-лесна за  анализ. Изключвам Японския филм. Защото в 9 клас  едно е старогръцката литература, която на мен може и да не ми се нрави особено, но за четящите деца е съвсем  ОК заради асоциациите им с романите на Рик Риърдън, друго са  обаче тези досадни житиета и тем подобни...

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 15:22 от пенсионирана русалка

# 350
  • Пловдив
Русялке, ами значи нашите осмокласници тази година са нещо "сбъркани". Или поне тези, които пишем в темата.
Произведенията в 8 клас не са добре подбрани. И това е масовото мнение.
В крайна сметка тук не става въпрос само за четене, а за разсъждение и писане на есета и ЛИС.

# 351
  • София
Русялке, ами значи нашите осмокласници тази година са нещо "сбъркани". Или поне тези, които пишем в темата.
Произведенията в 8 клас не са добре подбрани. И това е масовото мнение.
В крайна сметка тук не става въпрос само за четене, а за разсъждение и писане на есета и ЛИС.

Никъде не съм казала, че децата са "сбъркани", щом не харесват тази литература. А че е като че ли по-смилаема в сравнение с друга. А ЛИС на такова житие тогава вие ще видите как се пише... Преди броени дни имах директен поглед над това, всяка втора дума в писанията им беше  богоизбраност, мисия, славянско дело, светец, кауза, образцов герой,  смиреност, отказване от земното заради духовното.... Дадоха ми да прочета творенията си, супер досаден материал, едва ги дочетох... А в същото време си спомням приятно за четене есе на "Потомка" например.

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 15:30 от пенсионирана русалка

# 352
  • Пловдив
Русалке, зависи как е поднесен материалът. Да, и аз се втрещих от тема за демократизма на Константин-Кирил Философ, но затова определено не е виновен Климент Охридски, който може би е искал да остави някакво друго послание на българите.  Peace
Хайде да не разводняваме темата с литературата в 8 и 9 клас.

Тук на дневен ред са други неща.

# 353
  • София
Погнахте Айяла какво щяло да бъде като дойде време детето й да ги учи осмокласните произведения... Laughing Само че пропускате, че тя знае не по-зле от вас, имат си батко Wink Обратно на масово застъпеното  тук мнение и аз  като Айяла(и децата ми ) намирам осмокласната литература за по-лесна за възприемане от децата в сравнение с деветокласната. Не казвам по-интересна, но по- малко досадна, по-достъпна, а оттам и по-лесна за  анализ. Изключвам Японския филм. Защото в 9 клас  едно е старогръцката литература, която на мен може и да не ми се нрави особено, но за четящите деца е съвсем  ОК заради асоциациите им с романите на Рик Риърдън, друго са  обаче тези досадни житиета и тем подобни...

Аха, значи в девети клас ще ги довършат окончателно и мисията по насаждане на неприязън към литературата изобщо ще е изпълнена предсрочно Wink

# 354
Като вземете да се халосвате значи....
М' чи какво й е на темата " Преобърнатият патриархален космос в повестта на Ивайло Петров " Преди да се родя"  Mr. Green

# 355
  • София
Помня го този преобърнат космос  Crazy
Що ги карат да учат и възпроизвеждат подобни глупости се чудя още от времето, когато аз бях в 7 клас.

# 356
  • София
При попълване на заявлението, ако не се ползват оценки от олимпиади и състезания, може ли да се махнат от файла съответните текстове?
Само заемат място Wink

# 357
  • I want it all and I want it now.
Не знам. Аз ги оставих  Peace Не ми се спори с тях и по този въпрос.

# 358
  • София
Здравейте! При попълване на заявлението за първо класиране, изписва ли се кодът на училището или само името? (напр. 2216306 Софийска математическа гимназия, МАТ/НЕ)

# 359
  • I want it all and I want it now.
Кодовете те ги нанасят.

Общи условия

Активация на акаунт