Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 41 361
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Зависи от стайната температура.Също има разлика в кърмата на всяка отделна жена-на всяка се вкисва по различно време, заради различните бактерии.
На сегашната стайна температура кърмата вероятно ще издържи около час. Ако е около 20 градуса, може би, около 2-3 часа.
Помиришете или опитайте-ако има кисело, значи не трябва да се дава.

# 46
  • град-държава
Стерилизирам помпата след всяко ползване.
В листовката на шишетата на Медела с Калма пише за изцедена кърма на стайна Т до 27°, от 4 до 6 часа, но гледам до час- два да я прибера в хладилника.

# 47
Днес детето за пореден път се забави малко със сукането след обедното пюре и пак получих бучка в гърдата, на която й беше ред. Кажете как да го избегна? Как изобщо се предполага, че ще заместя хранене или, че ще отбия?

Вече се научих как да третирам бучките, но ми омръзна. За протокола, хапва с кеф около 40-50гр макс, час и нещо два по-късно суче. Ако се замотае или изяде повече, получавам бучки Sad на почти 8 месеца е.

# 48
  • София
В повечето случаи се препоръчва заместването да стане от самосебе си и без инициране от майката.Както и отбиването. Тогава и кърмата ще намалее от по-малкото сукане.
Дали ти звучи като добра идея да даваш да суче малко преди твърдата храна? Така ще отложиш препълването и, а и често децата приемат твърда храна по-охотно, когато са спокойни и са посукали малко.
Някои майки споделят, че превантивно пият лецитин на капсули, а в случай на запушване-3-4 за един ден.Той се спира постепенно, не отведнъж.
Друг вариант, който ми хрумва е, ако се забави, да изцедиш мъничко кърма на ръка.
Освен бучка, усещаш ли друг дискомфорт.Гърдата се втвърдява и става тежка или е точно бучка, която се разсейва бавно за няколко дни?

# 49
Ирайн, благодаря ти! Гърдата се втърдява, напряга се, става тежка и след сукане остава бучка, която с масажи, топли душове и още сукане се разнася за няколко дни. Водя се от детето осносно количествата - има дни, в които обядва само кърма, а понякога яде и с охота и именно тогава гърдите протестират. Лошото е, че може да ми ги редува двата варианта през ден и нямам идея как ще успее тялото ми да се нагоди Sad ще прочета относно лецитина, мерси!

Колкото до изцеждането на ръка, мога и ще пробвам, ако сме у дома, но редовно забавянията се случват, когато сме навън. Ако й предлагам да суче на място различно от вкъщи и ако не сме сами, ми отказва, разсейва се. Това е, откакто поотрасна. Вчера бяхме на гости и категорично не сука там, чак вкъщи, резултатите ги споделих.

# 50
  • София
Неприятно наистина. Предполагам, че това те напряга...а и постоянно да мислиш къде да я нахраниш и какво ли ще последва.
Би трябвало, в един момент тялото ти да отчете, че понякога детето се храни с твърда храна и кърмата е ненужна в конкретния момент. Може би ще стане по-бавно, но ще се случи, защото тялото се учи. До тогава може да се опиташ да изцеждаш мъничко количество, когато я усетиш напрегната.
А когато остане бучка усещаш ли други неща? Болка, отпадналост...
Лецитинът разтваря мазнините в тялото и така спомага за отпупване на млечните канали-там, където има застояла кърма. В общия случай е безопасен. Повечето пъти е соев лецитин, а ние поемаме соя(а и соев лецитин) с много хранителни продукти и сме привикнали.Ако имаш някакви съмнения и притеснения, може да попиташ личния лекар.
Има различни неща, които помагат за отпушване на каналите. Например зелево листо, може и да си чувала. Взимаш зелево листо, изрязваш твърдата кочанества (  Laughing) част и едно кръгче за зърното. Надупчваш с вилица и слагаш в чашката на сутиена.Стоиш така, докато изсъхне. МНого майки споделят, че им помага. Както и компрес с извара. Дали е възможно запушванията да се дължат и на стегнат сутиен, блуза, чанта или да кажем слинг, някакъв вид кенгуру?На една и съща гърда ли се случва?
При излизанията, може би е добра идея да я кърмиш точно преди излизане.Или на гости/в парка, на по-скътано и тихо място. С по-голямо кърмаче си има предизвикателства, трудно се одържат. Но е въпрос на време кърмата да се регулира, просто трябва да се справиш до тогава  Hug

# 51
Благодаря ти за подкрепата, Ирайн!  Hug Не усещам болка или отпадналост, само е неприятно самото място на бучката, е и боли, ако го натисна, де. Случват се по-често на едната гърда, по-голямата, не знам защо. Не е от  слинг или кенгуру, защото такива не нося, сутиенът е удобен и не го нося непрекъснато, само навън и то ако ще си личи, че съм без. Явно трябва време и търпение, ще се справим, няма къде да ходим Simple Smile

# 52
Здравейте, лецитина лекар ливи го изписва или може да се приема без лекарско предписание по време на кърмене? Моето бебе е на 23 дни и постоянно иска да суче. Например като я оставя и понякога след 15 минути иска пак. Питах педиатърката но тя каза да давам на поискване. Имате ли представа защо се получава така?

# 53
Защо иска да суче постоянно ли? Защото бебето е малко, има малко коремче, кърмата се преработва бързо. Освен това има нужда да го гушка и самото сукане го успокоява. Няма да р все така, постепенно ще разрежда исканията. Simple Smile

# 54
Аз не можах да схвана защо искаш да го пиеш лецитина изобщо...? Thinking

# 55
  • София
Лецитинът помага в някои случаи, когато майката е със запушени канали.Добре е да се обсъди с лекар преди това.В общия случай не вреди, но все пак може да има и изключения.
Педиатърката ви е дала добър съвет-добре е да се дава на бебето да суче, когато има нужда.
На тази възраст стомаха на бебето е много малък и не може да поеме храна, с която да издържи дълго.Кърмата се смила между 30 и 90 минути и е нормално бебетата да огладняват бързо.
Това няма връзка с качествата на кърмата и е нормално.
Добре е да имате минимум 8 кърмения на денонощие, като често бебетата супат 10-12 път или повече. Важно е , когато го кърмите, да разбирате, че наистина се храни и гълта и да се изхожда нормално.
Както горе са написали-кърменето и успокоява бебето и то суче, защото има нужда от гушкане, приспиване, утеха.

# 56
  • Сф
До кога е нормално да са поне 8 кърмения на денонощие? Моята нещо си развали режима, като реве я слагам на гърда, кротне се, след 15 мин пак почн да реве, пак цокне малко и спре. За мен това е едно кърмене и по тая схема нещо не излизат 8. Последните дни ги докарваме до 6-7.
И- кога "Заяква" бебето и почва да суче по-бързо? Знам, че е различно, но след първия месец, след втория, т.н.?

# 57
  • София
С второто ми дете кърменията бяха над 8 (стигала е и до 14-16) на денонощие до към шестия й месец. След като започнахме захранването, едва тогава се поразредиха. Тя сучеше много начесто, подобно на това, което ти описваш. В началото най-дългия й интервал между две кърмения беше час и половина. Принципно за брой хранене се брои всяко кърмене, нищо че е през 15 минути, стига наистина да суче и преглъща, както са казали по-горе. Основен ориентир, че всичко е наред с храненето са ми били броят пълни памперси (6-7). С третото беше много по-различно.
Та наистина си е до дете. Затова не се вторачвай много, много в броя на храненията, ако няма признаци за тревога - детето наддава, редовно пълни памперсите и т.н.

# 58
И при нас има дни с по-малко кърмения. Вчера общо 6 за денонощието #Crazy Днес до момента са 8, но предполагам, че ще има поне още 1.

# 59
Определено детето наддава много хубаво и редовно пълни памперсите. Иначе не съм броила колко са храненията но до тук са около 8 и ще има поне още 3. Благодоря ви много а водичка някаква давате ли? Педиатърката настоява да давам глюкоза и й казва водичка но за мен това все пак не е точно водичка. Чудя се дали заради изкараната физиологична жълтеница не е добре да я послушам.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт