Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 41 376
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Това с глюкозата  за остарели разбирания. Аз бих те посъветвала да не даваш на детето "празни калории". Моето дете имаше много дълга (1 месец) жълтеница и педиатърката много настояваше да давам глюкоза. По едно време и аз се стреснах от жълтеницата и реших да пробвам. Дадох веднъж около 20 мл., след което детето не искаше да яде с часове, а такова нещо не се беше случвало и ми докара препълване на гърдите и болки. Реших че това няма да го повторя, а жълтеницата си мина сама.

# 61
И синът ми кара дълго жълтеница, но не са ме карали да му давам глюкоза тогава. Вода му предлагах заради жегите, но той не пиеше. Сега щерката я пробвах с вода(пак заради жегите), но и тя не иска.

# 62
А защо давате вода, при положение, че кърмите на поискване? Нали бебето, ако е жадно, ще мрънка за мляко?

# 63
Моята дъщеря не иска да суче, когато е само жадна. Но и тя обожава вода по незнайни за мен причини. Първите 6 месеца умишлено не и давах, но и тя е родена октомври, така че зимата не е било жега. Сега като и е топло и е потна мрънка, слагам я на гърда - не иска, давам и чашата с вода с накрайник - пие не, ами лочи. Но сега е на почти 9 месеца, тук стана топло като беше на почти 8 месеца, за по-малко бебе вероятно е по-добре само на гърда. Споделям само като опит с водата и жаждата.

Относно глюкозата - аз не бих давала, и аз смятам, че няма нужда. Ако не е тежка жълтеница ще се оправи сама, трябва и малко време. С по-често кърмене се оправят нещата, това с глюкозата за мен е абсолючно ненужно.

# 64
Глюкозата не лекува жълтеница.Изумена съм колко много са некадърните педиатри и акушерки в нашата мила родина.

# 65
А защо давате вода, при положение, че кърмите на поискване? Нали бебето, ако е жадно, ще мрънка за мляко?
Предлагаме навън в жегите, когато не мога да я накърмя. Например, единият път се наложи да ходя на преглед в съседния град. Чаках пред кабинета, а тя беше навън с баща си, който естествено няма как да я накърми, когато е жадна. Тя не че е пила, ама все пак...

# 66
Педиатърката каза, че жълтеницата е вече преодоляна но все пак е хубаво да давам глюкжза в жегата. Не разбирам защо е необходимо. А тези от вас които дават вода каква точно дават? След кърмене давате ли за да не се получи млечница или тя не зависи от това?

# 67
  • София
SAB-f, ако ще даваш вода в жегата (което не е лошо) нека да е чиста, без глюкоза. Ако бебето изобщо иска вода, ще я пие чиста. Глюкозата се слага, за да се залъже кърмачето, понеже е сладка и да пие от нея. Но това не е нужно, ако кърмиш достатъчно често.
Млечницата обикновено се получава при бебета хранени с АМ. Но ако ще си по-спокойна, давай по една-две лъжички чиста вода за изплакване на устата. Бебето ще я изплюе. Не е необходимо да я пие, за да се предпази от млечница.

Кърмене и физиологична жълтеница
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=670

Указания за предлагане на вода на кърмачетата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73979

Последна редакция: нд, 03 юли 2016, 14:03 от lilfi

# 68
Никога не съм давала вода след кърмене, не мисля, че нещо се променя. Млечницата е гъбична инфекция, млякото няма много общо с нея освен, че е леко сладко, а гъбите обичат сладка среда. Някой да ме поправи ако греша, но не знам да е научно доказано, че водата предпазва от гъби...

По тази логика вода със захар или глюкоза е още по-вредна за развитието на гъби. До колкото знам се слага захар/глюкоза, за да пие бебето повече вода. С повече течности по-бързо се изчиства жълтеницата. Но стига просто бебето да се кърми на поискване достатъчно.

Но все пак не претендирам за абсолютна точност с това мнение, може да греша. Във всеки случай аз 6 месеца кърмих изключително и не дадох капка вода. След 6-тия като започнах захранване дадох вода без захар или глюкоза. Никога не сме имали гъбички и жълтеницата мина много бързо сама.

# 69
Като казвате чиста вода предполагам нямате предвид вода от чешмата?

# 70
  • София
Не Simple Smile Имам предвид без глюкоза или захар. Иначе аз преварявах вода в началото, после започнах да давам пречистена през кана.

# 71
А каква вода преварява девин, бебелан или някаква друга?

# 72
  • София
Чешмяна - преварена и охладена до стайна температура. Бебелан, ако може да се вярва на етикета, няма нужда от преваряване, защото е микробиологически чиста. Въпреки слабата минерализация обаче такава вода съм давала след 6-ти месец. Честно казано, при изключително кърмено бебе на поискване, приема на вода е в толкова малки количества, че не съм обръщала много внимание на вида и марката вода.

# 73
Здравейте,
сутринта се събудих с болезнена бучка в едната гърда, а сега вдигнах и температура - 38 градуса, имам болки в мускулите и симптоми на грип. Съответно четох из нета, че по-вероятно е мастит, отколкото запушено каналче. Записах си час за гинеколог едва утре следобед, но от страх за днес съм пила 3 капсули лецитин, един нурофен и един аугментин. Слагам студени компреси.
Въпроса ми е - ако някой е пил антибиотик за гърдите - колко време и на колко часа го пихте?
Трябва ли да има пауза между нурофена и антибиотика? 
За колко време минава тази гадост...

# 74
Офелия, според мен, си избързала с антибиотика. Аз бях със същите симптоми 4дни. Първо имах запушване от едната страна, после от другата. По съвет на момичетата от форума, се справих с топли и студени компреси, зеле и лецитин. Общо взето ми отне по 2 дни, за да сваля температурата. Просто се засякоха 2 запушвания едно след друго. Буците не се разнесоха веднага обаче.

Общи условия

Активация на акаунт