Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 41 378
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Знам, че избързах, ама много ме хвана страх да не стане абцес или някаква друга ужасия, едно момиче от отчетната ни го дренираха под пълна упойка и приключи с кърменето   Sad    
Допълвам се:
цветна палитра, колко често слагаше компреси, за колко време и по колко лецитин пиеше на ден в началото?

# 76
  • София
Офелия, не се притеснявай. Вземането на антибиотик не означава, че трябва да спреш кърменето. Добре си направила, че си записала час при лекар. Той/Тя ще прецени доколко е сериозно положението и ако трябва ще ти изпише и антибиотик, подходящ за кърмачки. Искам само да те успокоя, че симптомите, които описваш имах и аз и сестра ми, но в крайна сметка се оказа точно запушено каналче, а не мастит. Пиех лецитин - докато проблемът отмине 4 пъти по 1 таблетка от 1200мг (Хедра от форума ми беше препоръчала да си взема от чешкия или канадския, а не от българския), а после профилактично още известно време по 1 таблетка на ден. Лецитина е хранителна добавка и може да се взема дълго време. Също много важно е да даваш на бебето да суче често - то също ще помогне за отпушването. Аз слагам преди началото на кърменето топъл компрес - напоявах памперс с гореща вода, толкова колкото можеш да издържиш на кожата, и го слагах около засегнатото място. Памперсът задържа дълго време топлината и не се налагаше постоянно да сменям компреси.
При сестра ми (която имаше доста по-сериозно запушване) от полза бяха и зелевите компреси. Листо зеле се намачква и се увива около гърдата (без ареолата).
Успех ти желая и не се паникьосвай. Всичко ще се нареди. Hug

Ето една от статиите в Библиотеката, която на мен ми помогна доста едно време - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197

Последна редакция: нд, 03 юли 2016, 22:15 от lilfi

# 77
Аз ползвах бутилка с гореща вода или направо вземах горещ душ преди всяко кърмене/цедене. После слагах студен компрес. Като включих зелето, направо си го държах в хладилника и то си ми беше студения компрес. Много облекчаваше Peace Лецитин пиех по 4 и аз, докато спадна Т. После всеки ден намалях по 1 и накрая няколко дни пих по 1кап. за всеки случай.
Обаче мажи с нещо зърното за всеки случай, че на мен накрая от честото кърмене, ми се беше разранило. Малката даже се беше нагълтала с кръв и едната вечер ми изкара акъла, като повърна ooooh! Вече се чудих дали да се засилвам към спешното или да викам линейка нещо. Добре, че педиатърката ми подметна да си огледам зърната. Често се случвало се изказа Crazy

# 78
Мамчета, помогнете на една паникьосана мама ! Simple Smile
Кърмата ми намаля... миналата седмица бях с температура няколко дни. Кърмата ми драстично намаля, малкият вечер сучеше постоянно...Предполагам благодарение на честото сукане нещата се оправиха, но само за ден-два. Вчера вечерта гърдите ми бяха буквално празни, детето беше раздразнително, не го чувах да преглъща докато яде.
Какво да направя? Не искам да давам добавка, но ми се къса сърцето при мисълта, че може да остава гладен. Напоследък ям по-малко (не е умишлено)-има ли връзка? Освен често слагане на гърда и чести хранения за мен, течности, какво да направя? Как да не се пречупя и да дам добавка?

# 79
Здравейте, не съм писала отдавна...
На три и половина месеца стана юнака и май изпаднахме в лактационна криза...
Хленчи и плаче почти постоянно, но суче много кратко и нервно...изцеждам след него малко мл, про положение, че не е сукал активно...давам му да го пие от шише, не иска, а след това реве, че е гладен
Не иска да виси на празна гърда, пуска се
Какво препоръчвате да правя в случая?
Нощем се кърми два пъти

# 80
Jane, няма нищо дяволско в това да дадеш добавка Simple Smile, нищо чудно да не я иска Simple Smile
Пробвай да цедиш след всяко сукане до празна гърда, но не повече от два три дни за да не си докараш хиперлактация...кърми нощем

# 81
Jane, много лесно е да се пречупиш и да дадеш, но после ще се обвиняваш сума си време, вярвай ми. Колко е голямо детето? Ти най-важното не каза Simple Smile

# 82
Е аз съм давал от шише и не е толкова коварно Simple Smile, ама всеки си знае де...аз не бих оставила детето да се мъчи...говоря за еднократно даване на шише с изцедена кърма...ам в много краен случай, но и от него не се умира Simple Smile ....
То и аз затова ви питам с нашата криза какво да правим, че съм на ръба да започна да давам ам след кърмене...

# 83
Имах малко изцедена кърма, предложих- само се лигави на шишето. Прибирам я за спешни случаи  Grinning
Иначе не искам да прибягвам до добавки, и силно се надявам да се оправят нещата до няколко дни. Толкова много кърма имах, че не знам от къде ми дойде това чудо...
Слагам го често на гърда и няколко пъти доизцеждах. Пия някакъв чай, много вода, гледам да хапвам често и се моля да мине и това. Отделно и зъб ме боли...Мрън-мрън!

# 84
Jane.happy, възможно ли е кърмата ти просто да се е регулирала и на фона на изобилието преди да мислиш че няма нищо. Детето пълни ли памперсите достатъчно? Слагай често на гърда, денем, нощем, ако иска и денонощно да виси. Има един лактогонен чай на hipp,  чувала съм много добри отзиви за него. Лесно няма да дадеш добавка ако не купиш такава....

# 85
Добре де, при мен проблемът е сходен, но с тази разлика, че бебчо не иска да виси на гърда, а напротив, дърпа се като не му пуска...как да го карам да суче по активно?
Стачка ли е или ми е намаляла кърмата спрямо нуждите му?

# 86
Etaniel, може просто да се наяжда бързо, а мрънкането да е по друга причина. И ние сме имали такива моменти, но не съм им обръщала внимание, просто като започне да цвърка давам да яде. Може и на детето да му се спи, при нас често това беше причината и заспиваше на гърда.

# 87
  • София
etaniel, това поведение при всяко кърмене ли се наблюдава или в определени часове? От колко време сте така? На поискване ли предлагаш или имате някакъв режим? Възможно е да е стачка, лактационна криза или да има някакъв друг дискомфорт - подути венци, заради зъбки; афти (опитай да огледаш устичката и езичето), болка в ушенце или нещо друго. Казваш, че се дърпа и плаче и когато даваш кърмата от шише, така ли? Опитай, ако е възможно да му предлагаш гърдата още при първите признаци на глад или докато е в полусънно състояние. На мен много ми помагаше в такива моменти компресията на гърда. Имаше някъде в Библиотеката и схема с масажи за стимулиране на лактацията, който си бях внушила, че ми действаше лактогонно. Също така можеш да опиташ да го/я кърмеш в различни пози, на тихо и спокойно място (спомням си, че имах един период, в който единственото място на което сучеше дъщеря ми беше в тоалетната, на тъмно), да сложиш шарен шал около врата си или нещо друго, което да привлича вниманието на бебето. Друг трик, който ползвах в такива случаи беше преди началото на кърменето да изцеда малко с помпата, за да потече по-силната струя и тогава да дам на бебето.
Знам, че такива моменти са доста изнервящи и за двама ви. Ще е чудесно, ако има кой да ти помага/да те отмени в къщната работа, за да можеш да си починеш и да се съсредоточиш само върху кърменето, но дори и да няма, опитай да си почиваш максимално, да се храниш редовно - наблегни на по-течните храни и кърми по-често. Не се отчайвай, обикновено лактационните кризи при интензивно кърмене преминават за три-четири дни, докато отново се нагодите. Кърмаческата стачка може и да продължи малко по-дълго. Каквото и да е, сигурна съм, че ще се справиш. Hug

# 88
Моята Мила имаше поне три такива периода досега с дърпане и реване на гърда. Памперсите и бяха достатъчно напишкани и през трита. Игнорирах я доколкото мога, защото истината е, че дори емоционално го изживявах как ми блъска с ръце гърдата след една минута сукане и крещи, но си стисках зъби и си поплаквам след това. ММ и свеки ме убеждаваха да спирам с кърменето, според ММ просто не искало да бъде кърмено детето. Всичко е период. Ако досега всичко е вървяло и е имало кърма много малко вероятно е нещо да се случи и да изчезне кърмата, особено ако се кърми на поискване. Ако бебето има достатъчно напишкани памперси значи има и достатъчно кърма. Правила съм тези компресии или както се наричаха на гърдата, за да е по-силна струята и в тази една минута кърмене да вкарам възможно най-много кърма в коремчето на бебето, но не съм давала АМ. Имахме месец с качени само 150 грама покрай един от тези периоди, тогава най-много се бях притеснила, но нищо и нямаше, следващия месец качи над килограм.

# 89
Благодаря ви за разсъжденията по моя проблем...
Ами почти през целия ден се дърпа на гърдата, да...само нощем суче нормално
През деня може би се дърпа, защото няма достатъчно мляко...правя компресия...не става...предлагам винаги, когато хленчи, но в много случаи той не иска, даже се изнервя, че толкова често го слагам...
Започнах от няколко дни да се цедя след кърмене, за да стимулирам повече лактация и да има повече мляко в гърдата, както нощем за да може да не се дърпа
Първия ден не изцеждах нищо след кърмене, защото нямаше, но сега след два дни вече успявам да изцедя до 60 мл от двете гърди
Бих искала да кърмя на поискване, но това хаотично и почти постоянно сукане вече ми е малко в повече...нали по разни статии се твърдеше, че бебетата сами си оформят режим...далеч сме от това още...
Не е болен, няма афти, водих го да го мери педиатърката от изписването за три месеца е наддал 3,5 кг...сега е 6,6 кг...

Общи условия

Активация на акаунт