Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 106 010
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
  • София, Bulgaria
Freyda, e права за много неща. Пазарът се саморегулира.  Днес търсенето надвишава предлагането и моментът наистина е добър за продажба, защото се постигат ценови нива, които са най-високи за последните 10 години, особено като се вземе предвид, че никой не знае кога ще ни застигне следващата криза и какво ще се случи с цените на имотите. Моето мнение, че всеки прави своята сделка и тя е най-добра за него, за момента, в който я прави...Факт е, че има хора, които купуват, за да си вложат парите, но те на са толкова голям процент, много повече са хората, който купуват собствен дом. И го правят, защото сега имат тази възможност и не са го направили преди 3-5 години, когато цените бяха 20-30% по-ниски по време на кризата, защото и те са били в криза/ техният бизнес или бизнесът на работодателя им/  и не са имали тази възможност. Цените падат, когато има криза, само че тогава и ние сме в криза и много малко могат да се възползват. Така, че ако чакаме пазарът да се саморегулира и цените да станат разумни, като казва Freyda , поради настъпила криза, вероятността да ни огрее в такъв момент пак е много малка.
Ако чакаме  пазарът да се саморегулира, защото предлагането ще се увеличи, трябва да отчетем друг фактор, а именно:  темповете на строителство се увеличават с всяка година, но все още не могат да задоволят търсенето, особено в най-предпочитаните Източни и Южни райони на София, както и в някои централни. Мое мнение е , че там няма да се задоволи скоро, поради няколко причини:
1. Все по-малко са терените за строителство, вече почти всичко  свободно е застроено или малкото парцели, които са останали са много проблени и с години не могат да се оправят.
2. Логично е София да се разширява в периферията, само дето не щем да живеем в периферията... Как не дойде един купувач, който да каже искам апартамент НС в Обеля... Хайде за Люлин и Надежда има търсене, то и цените там се дигнаха, разбира се не на тези нива, както в Източни и Южни.
Ще кажете пазарът не е само ново строителство, да така е. Имаме вторичен пазар на НС, пазар на панелно строителство, ЕПК, стара тухла...Това са собственици на имоти, които продават. Тяхната мотивация по време на криза е чисто финансова: необслужвани кредити, необходимостта от свежи пари, защото притокът на такива от бизнес са намалели драстично и т.н. При продажбата на имотите тогава много малко пари се превръщат в други имоти, т.е продавачът не става бъдещ купувач.
А мотивацията на тези продавачи, които излизат на пазар като днешния/ нямаме остра финансова или икономическа криза/ е  да преструктурират  имотното си състояние, да купя по-голямо жилище, да смеят квартала за по-добър или да сменят жилището си за по-качествено т.е продават, за да купят..., което не намаля броя на купувачите. Понякога дори от продажбата на един наследствен имот излизат 2-3 нови купувачи на пазара...
3. Трябва да се вземе предвид, че София не е цяла България, много млади и не толкова млади идват в София, търсейки по-добра реализация и перспектива. Това е един постоянен поток от хора, които в началото са наематели, а след време и купувачи.

# 466
Влизам да се оплача. Преди време обсъждахме функцията на това стоп-капаро. Уви,абсолютно безсмислен е. Изпитано на собствен гръб.

Спряхме се на жилище, представлявано от брокер на продавача, договорихме цена и дадохме стоп капаро. Ден преди предварителен договор, собственичката спира да вдига телефона на брокерката, проверих в сайтовете за недвижими имоти - хоп, апартамента е пуснат отново. На същата цена на която и ние го гледахме. Просто нямам думи !

Показах обявата на брокерката, тя се обади на колежката си, и какво се оказва ? Че и те не знаели, дали искат да продават и на каква цена. Добре,окей, ако са искали по-висока цена,защо не предложиха такава на нас ? И каква тогава всъщност е функцията на това стоп капаро,че не се сещам ?  #Cussing out

# 467
А Вие как точно оформихте документално даването на тези пари?

В нашият документ имаше точка със следния текст:

13.   Полученият СТОП-ДЕПОЗИТ се връща в двоен размер при отказ на ПРОДАВАЧА, извършен без основание,  да сключи Предварителен Договор.

# 468
Само ,че връща сумата. Което явно е грешка от наша страна  #Cussing out Реално тя собственичката изобщо не присъстваше на стоп-капарото,а само брокерката.

# 469
  • София
Луничка, читавите брокери не биха допуснали такова своеволие. Моят брокер се хващаше за всяка една дума, за която смяташе, че не е в мой интерес или че нещо е написано неясно.
Много неприятна ситуация при вас и супер некоректно отношение от страна на продавача. Наистина не разбирам защо не са ви се обадили да коментирате отново цената.

# 470
Да,може би защото е бил Ваш брокер. В случая брокера си беше нейн,просто искаше нещата да се случат. А недоглеждането и неинформираността от наша страна ни изиграха лоша шега.   #2gunfire Дано поне някой в нашата ситуация да има едно на ум,ако не действа с личен брокер.

# 471
  • София, Bulgaria
Луничка, много гадно, но като разбирам продавачите, не са поемали финансов ангажимент към Вас... щом не са разписали.... или аз нещо се обърках....

# 472
Ами тя брокерката действаше с пълномощно и за документите и за всичко останало,тъй като собственичката пътува постоянно. Просто в самото споразумение,като дадохме капарото, нямаше финансово обвързване от  тяхна страна. При неизпълнение, по тяхна вина ни връщат капарото.  Tired

# 473
  • София
А пишеше ли, че нямат право да го предлагат на други клиенти?
Уф, то това е друга агенция, която го предлага...

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 16:04 от Тонка*

# 474
Да, пишеше ама за тази агенция. Не сме подозирали,че работи и с друга  Crossing Arms

# 475
Аз съм потресена от брокерите. Преди десет дни, когато пристигнах се обадих на двама препоръчани. Единия изобщо забрави да се свърже с мен както пое ангажимент. Другата много ентусиазирана и отзивчива на следващия ден уговори огледи, първо закъсня, второ с изключение на едно жилище си нямаше и представа къде ме води и за капак нито едно дори близо до критериите ми, малки, скъпи, мрачни и шумни копторчета в райони, които заявих, че не искам. Трябваше да уговори огледи и на другия ден, но седмица по-късно никаква я няма. Но затова пък аз си харесах сама, от строител, намерих си адвокат и днес изповядахме сделката.

# 476
 smile3501   Браво!!!

# 477
Здравейте!Утре ни предстои подписване на предварителен договор за закупуването на жилище.За кои неща да внимаваме и да питаме?
Благодаря предварително!

# 478
Браво, Мария! Честито! bouquet

И аз да се похваля, че нещата се движат по план.
Днес бяхме при нотариус, излезнаха скиците и сега чакаме дан. оценка, като той пусна удостоверението за тежести.
Ако всичко е ОК, до 15.07. трябва да изповядаме сделката, защото след това излизат във ваканция до 01.08.

..Луничка.., моите продавачи върнаха стоп капаро в двоен размер.
Но беше 500 лв.
Ако беше повече нямаше да ме огрее.

# 479
Благодаря ти, и аз много се радвам за теб  bouquet
То толкова бързо стана, че ми е като на майтап цялата работа. Не направихме предварителен договор.

Общи условия

Активация на акаунт