За правото на лично пространство

• 26 054
  • 419
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Сори, ама пред най-близките ми предпочитам да не си налагам цензура. В обществения живот ми е достатъчно да го правя, айде поне вкъщи, с майка си, баща си и сестра си да си бъда аз и да си позволявам да говоря свободно и да си изказвам мнението и впечатленията без страх, че ще ме вземат за невъзпитана.
И мисля да приключа дотук с тази тема, адски се отегчих вече.

# 271
  • Sofia
В случая не виждам нито едно от споменатите неща.

Нали за битовия ред / чистотата в дома иде реч, или четем различни теми? Wink

# 272
  • София
Аз ако не мога да клюкарствам с майка ми и най-добрите ми приятелки, тури му пепел.  Grinning Дреме ми дали е изискано или не.

# 273
  • София
Сори, ама пред най-близките ми предпочитам да не си налагам цензура.
Скрит текст:
В обществения живот ми е достатъчно да го правя, айде поне вкъщи, с майка си, баща си и сестра си да си бъда аз и да си позволявам да говоря свободно и да си изказвам мнението и впечатленията без страх, че ще ме вземат за невъзпитана.
И мисля да приключа дотук с тази тема, адски се отегчих вече.

Ти и мъжът на авторката. И майка ѝ също.

# 274
  • Sofia
Аз ако не мога да клюкарствам с майка ми и най-добрите ми приятелки, тури му пепел.  Grinning Дреме ми дали е изискано или не.

За майка ти – ок, ама да знаеш, че "най-добрите ти приятелки" яко те разнасят зад гърба ти и теб самата пред други хора. Laughing

# 275
  • София
За майка ти – ок, ама да знаеш, че "най-добрите ти приятелки" яко те разнасят зад гърба ти и теб самата пред други хора. Laughing
Губи ми се връзката.
Аз съм мързелива, не съм домакиня, обичам да си гледам рахата и т.н. Мислиш ли, че ще се тръшкам, ако разбера, че ме разнасят по параграфи, които са самата истина.

# 276
  • Бургас
Наистина не те разбирам. Да изразиш положително мнение е едно, да си дискретен към личния живот на човек, допуснал те до него - съвсем друго. Не знам по какъв друг начин да го обясня...
Да де, значи положителните неща не изискват дискретност. Когато говорим за тях е споделяне. Ако говорим за отрицателните - клюкарене и недискретност.
Като кажеш "Баба Пенка е чистофайница" - това е споделяне.
Ако кажеш "Баба Пенка не чисти" - клюкарене.
Правилно ли съм схванала? Чистофайстването не изисква ли дискретност? Не е ли изнасяне на нещо за човек, допуснал те до себе си?

Благодаря! Точно този пример щях да дам, спести ми писане. Това се опитвам да кажа вече две страници, но очевидно всеки си гледа субективно на нещата. Разбирам, да бъдеш обективен е много много трудно за повечето хора.

# 277
Не знам обективна ли съм или не, но и за чистофайница не бих отворила дума. Въобще гледам да не приказвам много за чистотата в чуждите къщи, надявам се и зет ми, живот и здраве да не ме разнася на мама Mr. Green

# 278
  • Бургас
Хм, като се замисля, в този форум има цял раздел "Клюкарник", дооооооста е активен. Този раздел е същата работа, че и по-зле - "Семейни отношения" - от това по-лично - здраве му кажи. Някой назад обърна внимание точно на факта, че всички в свекървенската тема реално навлизат в личното пространство на много хора. Друга потребителка отговори, че не било баш така, защото авторката на всяко оплакване била ни давала достъп до личното си пространство чрез въпросното оплакване. Всичко много хубаво, обаче там фигурират ВИНАГИ трети лица - свекърви, свекъри, зълви, съпрузи и прочее. Тези хора, не съм забелязала да са ви допуснали до личното си пространство, но вие охотно го нищите. Че и квалификации редовно валят - муньо е най-често срещаната. Е бива ли, другарки такава недискретност Mr. Green Mr. Green Да да, знам какво ще кажете - то това били факти. Ами факти са, да, бая негативни. Което идва да докаже, че фактът си е факт и когато е всеизвестен, то неговото споделяне не е клюкарене, независимо от положителния или отрицателния му заряд  Laughing

Нека подчертая, защото явно не става ясно, че изобщо не подкрепям тезата да се сплетничи и обижда с грозни епитети и квалификации. Както някои потребителки съвсем правилно обърнаха внимание - има много начини да кажеш нещо. Включих се в темата, защото обичам да казвам нещата с истинските им имена, в полза на обективността.

Мненията на Месечинка Виторога отразяват и моето виждане за нещата. Интересно е, обаче, да се наблюдава какви сценарии се разиграха тук. Някои трябва да се пробват в драматургията, определено Mr. Green Mr. Green Мдаммм, изобщо не се клюкари и не се навлиза в личното пространство на участниците в сагата, неееее.

# 279
...Някой назад обърна внимание точно на факта, че всички в свекървенската тема реално навлизат в личното пространство на много хора. Друга потребителка отговори, че не било баш така...
За мен си е баш така. Затова и не пиша там. И с другото написано съм съгласна. Тези хора не се различават от авторката.

# 280
  • София
Защо авторката? Доколкото разбрах репликата, която е ядосала мъжа ѝ, е била на майка ѝ, не нейна.

А за свекървенската тема съм съгласна – там съм се чудела, но и не само там де, а и в целия форум, някои хора какви лични неща споделят публично и за себе си, и за други, но тяхна работа.

# 281
  • Sofia
А за свекървенската тема съм съгласна – там съм се чудела, но и не само там де, а и в целия форум, някои хора какви лични неща споделят публично и за себе си, и за други, но тяхна работа.

По-интересно ми е убеждението на тези жени, че споделяйки компрометираща информация за свекървата, злепоставят само нея, а всъщност, докато съм ги чела, съм си казвала наум – "Боже, колко прости жени има.". Laughing

# 282
Хм, като се замисля, в този форум има цял раздел "Клюкарник", дооооооста е активен. Този раздел е същата работа, че и по-зле - "Семейни отношения" - от това по-лично - здраве му кажи. Някой назад обърна внимание точно на факта, че всички в свекървенската тема реално навлизат в личното пространство на много хора. Друга потребителка отговори, че не било баш така, защото авторката на всяко оплакване била ни давала достъп до личното си пространство чрез въпросното оплакване. Всичко много хубаво, обаче там фигурират ВИНАГИ трети лица - свекърви, свекъри, зълви, съпрузи и прочее. Тези хора, не съм забелязала да са ви допуснали до личното си пространство, но вие охотно го нищите. Че и квалификации редовно валят - муньо е най-често срещаната. Е бива ли, другарки такава недискретност Mr. Green Mr. Green Да да, знам какво ще кажете - то това били факти. Ами факти са, да, бая негативни. Което идва да докаже, че фактът си е факт и когато е всеизвестен, то неговото споделяне не е клюкарене, независимо от положителния или отрицателния му заряд  Laughing
С една мааалка разлика обаче.    Laughing
Тази, която изнася на публичен "съд" в Клюкарника свекървата/муньото/приятелката, го прави доброволно.Т.е., сама изнася "кирливите си ризи" на площада.
Тук не прочетох свекървата да е дала съгласието си да бъде объсждана и коментирана, нито от снаха си и сватята, нито от нас.
Бих го приела за правилно само ако авторката лично и в лицето е казала на свекърва си каква мърла е.Така истината е казана и свекървата си знае какво мислят за нея.
Иначе си е злобно клюкане зад гърба на хората.

# 283
Тук не прочетох свекървата да е дала съгласието си да бъде объсждана и коментирана, нито от снаха си и сватята, нито от нас.
Бих го приела за правилно само ако авторката лично и в лицето е казала на свекърва си каква мърла е.

Понеже всички обсъждани свекърви в свекървенската тема са си дали писменото съгласие и затова може тази тема да съществува години наред. Както и селебрититата от звездните компромати - всички те са информирани какво мисли за тях форумната общност.
И защо, когато нещо не ми харесва у някого, трябва да му го кажа в лицето? За да го обиждам ли? Не може ли да му спестя мнението си, което така и така имам, но понеже ме човърка да споделя с някой, да звънна на приятелка?

# 284
  • София
Скрит текст:
С една мааалка разлика обаче.    Laughing
Тази, която изнася на публичен "съд" в Клюкарника свекървата/муньото/приятелката, го прави доброволно.Т.е., сама изнася "кирливите си ризи" на площада.
Бих го приела за правилно само ако авторката лично и в лицето е казала на свекърва си каква мърла е.Така истината е казана и свекървата си знае какво мислят за нея.
Скрит текст:
Иначе си е злобно клюкане зад гърба на хората.

За мен и това не е правилно.

Общи условия

Активация на акаунт