За правото на лично пространство

• 26 023
  • 419
  •   1
Отговори
# 285
  • София

И защо, когато нещо не ми харесва у някого, трябва да му го кажа в лицето? За да го обиждам ли? Не може ли да му спестя мнението си, което така и така имам, но понеже ме човърка да споделя с някой, да звънна на приятелка?
Можеш да му спестиш мнението си, разбира се и да го задържиш за себе си, ако искаш да продължиш отношенията си с него и си коректен човек, а не лицемер.
Ако не си, звъниш на приятелка, клюкариш и охулваш, и утре пак с усмивка засвидетелстваш доброто си отношение към човека.
Само че, такива хора аз ги усещам съвсем бързо и ги отсвирвам от полезрението си.
Нищо лично.

# 286
Скрит текст:
Скрит текст:
Хм, като се замисля, в този форум има цял раздел "Клюкарник", дооооооста е активен. Този раздел е същата работа, че и по-зле - "Семейни отношения" - от това по-лично - здраве му кажи. Някой назад обърна внимание точно на факта, че всички в свекървенската тема реално навлизат в личното пространство на много хора. Друга потребителка отговори, че не било баш така, защото авторката на всяко оплакване била ни давала достъп до личното си пространство чрез въпросното оплакване. Всичко много хубаво, обаче там фигурират ВИНАГИ трети лица - свекърви, свекъри, зълви, съпрузи и прочее. Тези хора, не съм забелязала да са ви допуснали до личното си пространство, но вие охотно го нищите. Че и квалификации редовно валят - муньо е най-често срещаната. Е бива ли, другарки такава недискретност Mr. Green Mr. Green Да да, знам какво ще кажете - то това били факти. Ами факти са, да, бая негативни. Което идва да докаже, че фактът си е факт и когато е всеизвестен, то неговото споделяне не е клюкарене, независимо от положителния или отрицателния му заряд  Laughing
С една мааалка разлика обаче.    Laughing
Тази, която изнася на публичен "съд" в Клюкарника свекървата/муньото/приятелката, го прави доброволно.Т.е., сама изнася "кирливите си ризи" на площада.
Тук не прочетох свекървата да е дала съгласието си да бъде объсждана и коментирана, нито от снаха си и сватята, нито от нас.
Бих го приела за правилно само ако авторката лично и в лицето е казала на свекърва си каква мърла е.Така истината е казана и свекървата си знае какво мислят за нея.
Скрит текст:
Иначе си е злобно клюкане зад гърба на хората.

За мен и това не е правилно.
И за мен.
Но, редно е поне, като тръгнеш да "разнасяш" някого пред света, първо разнасяния да е наясно какви ги мислиш за него.Иначе, тук "свекърва ми е мърла на мърлите", а пред нея-"Ау, мамо, какво е хубаво у вас!" говори единствено за възпитанието и манталитета на клюкарстващия зад гърба.

Скрит текст:
Тук не прочетох свекървата да е дала съгласието си да бъде объсждана и коментирана, нито от снаха си и сватята, нито от нас.
Бих го приела за правилно само ако авторката лично и в лицето е казала на свекърва си каква мърла е.

Понеже всички обсъждани свекърви в свекървенската тема са си дали писменото съгласие и затова може тази тема да съществува години наред. Както и селебрититата от звездните компромати - всички те са информирани какво мисли за тях форумната общност.
И защо, когато нещо не ми харесва у някого, трябва да му го кажа в лицето? За да го обиждам ли? Не може ли да му спестя мнението си, което така и така имам, но понеже ме човърка да споделя с някой, да звънна на приятелка?
Естествено, че имаш право да правиш каквото решиш.Стига да не е в разрез със закона.    Laughing
Но е някак лицемерно, както писах ....пред него усмивки, зад него-ехидни коментари.

# 287
Май наричате добрите обноски лицемерие. Не знам в какъв свят живеете, че никога не е случвало някой да ви вдигне кръвното - клиент, колега, шеф, но да се налага да се държите добре, без да му казвате в лицето, че е задник, макар да е именно такъв. И задържате тези чувства за себе си, защото ако се обадите на майка си, за да се оплачете и да ви олекне, ще е лицемерие спрямо въпросния задник. Някои и със свекървиоте си общуват така - хладни, но любезни отношения.

# 288
  • София
Май наричате добрите обноски лицемерие. Не знам в какъв свят живеете, че никога не е случвало някой да ви вдигне кръвното - клиент, колега, шеф, но да се налага да се държите добре, без да му казвате в лицето, че е задник, макар да е именно такъв. И задържате тези чувства за себе си, защото ако се обадите на майка си, за да се оплачете и да ви олекне, ще е лицемерие спрямо въпросния задник. Някои и със свекървиоте си общуват така - хладни, но любезни отношения.
Не, добрите обноски са си такива, а лицемерието си е лицемерие.
Тук не разискваме частните случаи- шеф и клиент, а връзки от съвсем друго естество, пък били и хладни.

# 289
Има разлика да споделя какво ми се е случило, на мен, независимо дали е замесен колега, приятел, познат.
Съвсем различно е ако покрай тези неща започна да обяснявам колко мръсна е мивката му и колко захабени са пердетата у тях.

# 290
Абсолютно съм съгласна с Янечек и въобще не мога да разбера за какво лицемерие става въпрос в случая. Съвсем честно говорим с мъжа ми за отношенията с баща ми и с неговите родители и общо взето на всеки му е ясно кой от какво се дразни и кой какво харесва. И все пак, тъй като това са родители, никой не обича постоянно да му навират грешките и недостатъците на неговите близки. Затова, ако нещо ми е станало криво от поведението на свекърите, предпочитам да го споделя с приятелка или със сестра ми, за да се успокоя и да осмисля ситуацията. С мъжа си ще го споделя, когато съм по-спокойна и така, че да не засегна чувствата му - това са му родители, обича ги. То и аз ги обичам, но е различно. Вероятно той прави същото, когато баща ми или друг мой близък го дразни.
Това са толкова дребнави работи, че дори не знам как може темата да прави 20 страници.Истории от типа, че не съм добра домакиня, или че не готвя добре, или че краката ми са криви може да ги обсъжда, който иска, и грам не ме интересува.
И честно, мисля си, ако някой започне да си събира багажа при такава елементарна ситуация...просто си търси повод да си тръгне.

Последна редакция: пт, 17 юни 2016, 07:10 от Румцайс

# 291
Темата доста се е отклонила гледам, но аз да се изкажа, че ме човърка.

На мен в чужди чанти, телефони, шкафове, джобове и през ум няма да ми мине да ровя. Като слагам прането карам мъжа ми и сина ми сами да си проверяват и изпразват джобовете на дрехите.

Като бях дете нямаше интернет, имейли, фейсбуци и т.н., но аз съм учена, че чужди писма Не СЕ ОТВАРЯТ. Набито ми е в главата и няма избиване.

И понеже аз така съм възпитана, очаквам същото от хората около мене. В моята чанта бъркам само аз. Ако трябва нещо да се извади и някой друг е по-близо до нея, то тя ми се донася, аз си изваждам каквото е нуждо, закопчавам си я и ми я занасят обратно.

Същото е и с телефона ми, пощи, скайп и т.н.
Аз нямам какво да крия, не съм от типа хора, които обичат да споделят, така че не става въпрос, че мъжа ми може да открие нещо скрито.

Просто самата мисъл, че някой може да ми рови из нещата ми е нечистоплътна и дано не се случва, защото това коренно ще ми промени мнението и отношението към човека до мен. А знам, че е така, защото ми се е случвало. Ревниво гадже преди много години ми ровеше из чанти и дрехи да търси само той си знае какво. Отвратително е!

Аз на мястото на авторката щях да бъда бясна и щях охотно да помагам със събирането на багажа.

# 292
Вие още малко ще кажете, че майката на Авторката трябва да се извини, че е коментирала нещо с дъщеря си, а не е съобразила, че зетят ще рови и ще го прочете. Не й било работа редът в чуждия дом - не, лично тяхна си работа е дали ще коментират нещо или няма да коментират.
И това го говорим във форум, в раздел, пълен с теми, описващи животи, дето не са наша работа. Ама коментираме, не просто защото авторите на темата сами си изтипосват проблемите тук, а защото на всеки един от пишещите тук му харесва да коментира и да дава мнение.

Ако иска да се извинява тъщата, но едина  добре възпитана тъща няма да пуска подобни ехидни коментари, нито зад гърба на партньора на детето й, нито ще го информира в очите относно "обществената тайна" за майка му.Най-малкото, за да не създава конфликти в двойката.Тя е външен човек за зет си и би трябвало да се държи уважително към него.Тоест, да си затваря устата, когато не я питат.

Авторката на тази тема е фен на казването на истината в очите, нали така?Ето, пиша и истината в прав текст този път.Надявам се, че не я е заболяло много заради майка й.Не мисля обаче да се извинявам на някой, за когото виновността на другия, е в пъти по-голяма от собствената му.За мен нейната драма е в стил "вижда треската в чуждото око, но не вижда гредата в собственото си".На нейно място бих се извинила, заради нетактичността на майка ми и ще си сложа заключване на телефона с парола.Така се излиза с достойнство от подобна ситуация, не да си измиваме ръцете с дугия, че той хванал прахосмукачката в пристъп на самоинициатива и, че другия пуснал репликата, не тя.

# 293
  • София
Най-малкото, за да не създава конфликти в двойката.Тя е външен човек за зет си и би трябвало да се държи уважително към него.Тоест, да си затваря устата, когато не я питат.
А мъжът й, че е един прост галфон, който й ровичка из телефона, го пропускаш. Що така?
Представям си моят мъж да падне дотам, че да чете разговорите с майка ми.  Joy
Добре че и двамата прекрасно знаем кой какво мисли за родителите на другия, така че няма с какво да се изненадаме по този въпрос.

# 294
Най-малкото, за да не създава конфликти в двойката.Тя е външен човек за зет си и би трябвало да се държи уважително към него.Тоест, да си затваря устата, когато не я питат.
А мъжът й, че е един прост галфон, който й ровичка из телефона, го пропускаш.
Ами, тя си го е избрала тоя галфон....като знае, че мъжа й обича да рови и да следи, да мисли къде какви "доказателства" оставя.
А ако по принцип не рови и тя до момента не се е притеснявала, че той може да види/прочете нещо, да се замисли с какво е провокирала съмнението му, че изведнъж е почнал да се интересува от "личното й пространство".

# 295
  • София
Разговорът с мама му се е видял много изкушаващ. Браво на него.  Joy

# 296
  • Бургас
Хм, като се замисля, в този форум има цял раздел "Клюкарник", дооооооста е активен. Този раздел е същата работа, че и по-зле - "Семейни отношения" - от това по-лично - здраве му кажи. Някой назад обърна внимание точно на факта, че всички в свекървенската тема реално навлизат в личното пространство на много хора. Друга потребителка отговори, че не било баш така, защото авторката на всяко оплакване била ни давала достъп до личното си пространство чрез въпросното оплакване. Всичко много хубаво, обаче там фигурират ВИНАГИ трети лица - свекърви, свекъри, зълви, съпрузи и прочее. Тези хора, не съм забелязала да са ви допуснали до личното си пространство, но вие охотно го нищите. Че и квалификации редовно валят - муньо е най-често срещаната. Е бива ли, другарки такава недискретност Mr. Green Mr. Green Да да, знам какво ще кажете - то това били факти. Ами факти са, да, бая негативни. Което идва да докаже, че фактът си е факт и когато е всеизвестен, то неговото споделяне не е клюкарене, независимо от положителния или отрицателния му заряд  Laughing
С една мааалка разлика обаче.    Laughing
Тази, която изнася на публичен "съд" в Клюкарника свекървата/муньото/приятелката, го прави доброволно.Т.е., сама изнася "кирливите си ризи" на площада.
Бих го приела за правилно само ако авторката лично и в лицето е казала на свекърва си каква мърла е.Така истината е казана и свекървата си знае какво мислят за нея.
Иначе си е злобно клюкане зад гърба на хората.

А, няма малка разлика. И там свекървите не са дали "карт бланш" да им се вее бельото, снахите еднолично взимат това решение Mr. Green и не изнасят само собствените си кирливи ризи на площада, ами и на половината мъжова рода.

# 297
  • София
Ами напиши им го в темата. Няма да си първата, но пък ти може да имаш успех.

# 298
Разговорът с мама му се е видял много изкушаващ. Браво на него.  Joy

Не си разбрала отговорът, който ти е дала Love!.Мъжът явно е имал някакви съмнения и е решил да провери, а може би и да докаже чуждото вмешателство от къде идва.

Двойката също има лично пространство, в което свати и тн. нямат работа да се бъркат.За свекървата разбрахме, че предпочита да се разхожда, вместо да чисти, с което не се бърка по никакъв начин, докато при тъщата явно нещата не стоят така.На галфона/както ти го наричаш/ са му бръкнали и в двойката и в мозъка, та в тази ситуация не мисля, да го линчувам.Представи си, че имахме съмнение за любовница и жената се жалваше тук какво да прави.Ами как какво?Рови, хваща изневеряващата половинка и вдига скандала с доказателства.Действието е едно и също.Единият от двойката, е допуснал външен човек в личното пространство на двойката и другия му го доказва.Със снаха, нещата стоят по същия начин, когато свекървата се меси.Любовница, тъща и свекърва, са външни лица.Ако и това не е така, давай, питай.Ще ти отговоря.

# 299
Не разбирате ли, че не може заради съмнение да ровиш в чужда кореспонденция! Не са ли ви възпитали майките ви още като малки, че в чужди чанти и джобове не се бърка?
Какво значи, че някой има съмнения - на ревнивеца всичко му е съмнително, трябва ли да му даваме достъп, за да го убеждаваме, че съмненията му са безпочвени? За мен това е много унизително и както не позволявам да ме проверяват, така и аз не бих си позволила да проверявам друг човек, особено пък най-близкия ми, с когото се предполага, че си имаме пълно доверие. Или пък децата - как ще искам да ми се доверяват, когато ги дебна, за да ги хвана в издънка? Ами няма как, който рови в чужди вещи, телефон или поща, постъпва долнопробно и не заслужава никаква прошка.

Общи условия

Активация на акаунт