Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 185
  • 768
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз се разболявам при 80% влага в жилището. Вие как виреете?

# 676
Ами на такова място сме се родили- край морето....тук средногодишната влажност е над 70%.

# 677
  • ... рееща се.
Ами в София си нямаме море и си дишаме сухия, замърсен въздух Rage За първи път ще имам домашен цъфтеж и им треперя на моите кокони, ще си ги пръскам пък дано не хвърлят пъпки, или поне не много Praynig. В начална фаза са на образуване на пъпки, но цветоносите много късички ми се виждат, дали е възможно причината да е в оскъдната светлина?

# 678
Именно това е причината, късия ден!

# 679
  • Варна
Но не за пръв път чувам че има места по бг с ъзеушна влажност под 30%. Но аз не мога убий ме да си го представя...
И аз не мога, звучи ми абсолютно невероятно.

# 680
Аз пък не мога да си представя влажност 80-90%. Но мисля, че би било хубаво, като изключим мухъла Simple Smile не само за цветята - преди няколко дни овлажнителя си свърши водата точно като си легнах и ме домързя да стана да го напълня. На следващата сутрин гърлото доста ми дращеше без изобщо да съм болна. В момента работи постоянно и успява да докара до 40-45% влажност. Някой ден ще се пенсионирам на морето и ще си вея орхидеите на двора Simple Smile

# 681
  • Варна
Имам една приятелка, която с мъжа си е родом от Пазарджик, но живеят във Варна от доста години. Като им се роди бебе техни приятели от Пазарджик настоявали да им купят овлажнител, щото бил много важен за бебето ooooh! Тя се скъсала да обяснява, че във Варна трябва ОБЕЗвлажнител, но те категорично отказали да повярват и хукнали към Технополис. Добре, че поне на консултантите се доверили и в крайна сметка не взели такава глупост Laughing

# 682
  • София
Имам проблем с 2 от орхидеите ми Фаленопсис - някои листа са като спаружени....Дали защото не са на топло?!  Другите орхидеи са в същото помещение и нищо им няма. Sad  newsm78

# 683
  • Варна
Спаружени, в смисъл сбръчкани ли? Защото това е симптом на дехидратация. Или поливането им е недостатъчно или имат проблем с корените.

# 684
  • София
С корените нянм проблем. Скоро ги пресадих в нова почва. Листата са спаужени....Не искам да ги загубя....Sad Малката орхидея е изкара цветоноси....

# 685
  • Варна
Ами явно са дехидратирани. От преди пресаждането ли бяха спаружени или след това? В каква точно почва са пресадени, кога и как се поливат?

# 686
  • София
Бяха леко спаружени преди пресаждането. Пресадих ги в кори, накиснати в подхранваща тор за растеж и развитие. И след това някои листа станаха по-спаружени.... Сега трябва да ги поливам и ме е страх да не ги изгубя. Моя колежка, орхидеиоманка, ми каза да не се притеснява, че е по-студено в помещението....

# 687
Почвата само в тор ли я накиснахте ? Аз съм чела, че преди пресаждането трябва почвата да се накисне за 24ч във вода. Всеки път така процедирам и съм нямала проблеми.

# 688
Зависи колко по-студено е в помещението. По принцип при по-ниски температури трябва много да се внимава с поливането. Бих искала да видя снимки, за да кажа по-конкретно, но с тази информация съветът ми е - ако температурите падат под 15 градуса, по-добре не поливайте. Или само с пръсти навлажнете леко корените отгоре. От суша по-лесно ще се съвземат, дори и да загубят няколко листа, но от влага пораженията са по-тежки, особено в студа. Все пак зависи от много фактори.

# 689
Зависи колко по-студено е в помещението. По принцип при по-ниски температури трябва много да се внимава с поливането. Бих искала да видя снимки, за да кажа по-конкретно, но с тази информация съветът ми е - ако температурите падат под 15 градуса, по-добре не поливайте. Или само с пръсти навлажнете леко корените отгоре. От суша по-лесно ще се съвземат, дори и да загубят няколко листа, но от влага пораженията са по-тежки, особено в студа. Все пак зависи от много фактори.

Дам, диагноза на снимка при такъв проблем трудно се дава.

Общи условия

Активация на акаунт