Перилни препарати и омекотители – 39

• 82 628
  • 729
  •   1
Отговори
# 540
  • гр.Варна
А склада му в гараж ли се помещава? tooth
Не,намира се в гр.Кърджали и директно внася от Турция.  Peace

# 541
  • Бургас
Рядко се включвам в темата и когато това се случи обикновено е с въпрос, но следя редовно. Благодаря на всички, които отделят от времето си за да споделят знания и впечатления и да отговорят на въпросите на такива като мен. Като, без да искам да засегна никой,  bouquet специално на Sekhmet.
Сега ще обясня защо ме е обхванала тази нужда да благодаря. Ще се наложи да сменям пералнята и типично по женски питах две приятелки какви са техните и доволни ли са. Едната купи наскоро WHIRLPOOL и каза, че и харесва това, че завърта дрехите, претегля ги и изписва колко препарат да се сложи. Когато я попитах как става това, при положение, че различните препарати са с различна дозировка / дадох за пример Омо и новия Ариел /, тя ми отговори, че изобщо не се е замисляла по въпроса. Вторият разговор беше по-интересен - приятелката ми обясни, че пере всичко на ЕДНА програма. Когато предположих, че сменя градусите и оборотите според дрехите каза " Не ". Всичко пере на 40 градуса и при центрофуга 800 оборота, при положение, че пералнята има възможност за   1 000. Според нея високите градуси и максималните обороти развалят машината.
Та по този повод - БЛАГОДАРЯ ВИ, момичета и момчета!

# 542
Ааааа, и аз така перях преди да се ограмотя от темата....на една програма, 40 градуса, час и половина, че и с един вид прах Crazy Няма да казвам и праха, че съвсем... Embarassed
Сега това ми поведение тогава ми се вижда безумно, нооооо....

# 543
И моето мнение е, че Whirlpool е добър избор за пералня. Писах преди време за сравнение между тази и друга марка. В студентските си години се нагледах на какви ли не неща по отношение на прането (ползвахме една обща пералня няколко стаи) - от пускане на възможно най-кратката програма (30 градуса) и на едно място на чаршафи, долно бельо, дънки, блузи и чорапи до стриктно отделяне по цветове, програми и градуси. За мен е немислимо да пера само на една програма всичко. Най-малкото, защото повечето неща са за различни градуси. За съжаление се прецаках с последната покупка на хавлиени кърпи, които се оказа, че се перат на 40 градуса, според етикета, което за мен е малко, но при 60 се свиха, та ща не ща ги пера според указанието и на много дълга програма - 2.5 часа с допълнително изплакване. Няма как да пера на същата ежедневните дрехи например или пък да ги пусна на 60 градуса. Неслучайно са сложени етикети.

# 544
pafal, тези перални, които изписват колко прах да се сложи, не ти дават количеството в грамове или милилитри, а ти изписват да сложиш 1/1 (тоест, цяла доза), 3/4, 1/2 или 1/4. В зависимост от модела и марката, може и да го изписва в проценти - 100% (цяла доза), 75%, 50%, 25%.

Има модерни Miele, които сами си дозират праха, като към тях има контейнери, в които го изсипваш. При тези перални дозата (в милилитри) на праха, който ползваш, предварително се задава от менюто на пералнята.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 13:44 от Sekhmet

# 545
Относно пералнята Уърпул която ти дава дозата - изписва ги в мл., моята е такава НО трябва предварително да си програмирал колко мл се слага за средно замърсено пране за средна твърдост на водата. Например ако ползваш само прах Ариел за цветно и бяло дозата и на двата е еднаква и тогава я програмираш (прави се само веднъж) и на всяко пране ще ти дава колко мл да сложиш. Тъй като аз ползвам 3 различни праха тази функция не ми върши работа защото трябва всеки път да се препрограмира и съм я изключила.

# 546
  • София
Аз съм така - имам 10 програми, но пера само на една. Памук, 40, но с високите обороти. Обичам да ми ги изкарва сухи. Освен това, побира най-много. Абе имам си причини да си я избера.
Понякога пускам програмата за черно, цветно или вълна.

# 547
И аз май на една програма пера, като менкам само градусите+- предпране
4 изплаквания и оборотите не сменям Simple Smile   и воала Simple Smile
После всичко се набухва накуп в сушилнята, отново на една ( стандартната) програма  Laughing И нямам фалове от години Simple Smile

# 548
  • София
Най-малкото, защото повечето неща са за различни градуси. Неслучайно са сложени етикети.
Абе не знам с тези етикети... Напоследък като си купя памучни бикини, на всички пише да се перат на 30 градуса. Първо се старах, прах ги на ръка, със сапун. После ми писна и ги пуснах в пералнята на 60 градуса. Нищо им няма. Даже дантелите оцеляха (е, на 2 чифта не оцеляха де).
Гледам и на няколко тениски на ММ, които са си 100 % памук, пак пише 30 градуса.
Според мен производителите се презастраховат.

# 549

Абе не знам с тези етикети... Напоследък като си купя памучни бикини, на всички пише да се перат на 30 градуса. Първо се старах, прах ги на ръка, със сапун. После ми писна и ги пуснах в пералнята на 60 градуса. Нищо им няма. Даже дантелите оцеляха (е, на 2 чифта не оцеляха де).
Гледам и на няколко тениски на ММ, които са си 100 % памук, пак пише 30 градуса.
Според мен производителите се презастраховат.

Да, права си и на мен ми е правило впечатление това при бикините. Но пък при кърпите, определено оказа влияние - и изсветляха леко, и се свиха. Да съм гледала, когато съм купувала все пак  Thinking. А за останалите дрехи, винаги следя етикета и пускам според указанията.

# 550
  • София
Преди време бях споделила това свое наблюдение - повечето детски дрехи, които са купувани  в Германия и преобладаващо са произведени в Германия, се перат на 60 градуса, един протектор за матрак - от онези хавлените, които са като гумирани от едната страна, се пере на 90 градуса. Съответният протектор, купуван у нас, се пере на 30 градуса и не позволява центрофуга  Mr. Green Всички детски дрехи, купувани в Бг, без тези от Лидъл, се перат на 30 градуса и в никакъв, ама абсолютно никакъв случай не се сушат в сушилня ... Еми не знам как да си обясня този "феномен". За мен не е нормално най-обикновен чаршаф или хавлиена кърпа да носят етикет 30 градуса.

В общи линии не се съобразявам с етикета - детските и по-непретенциозните наши дрехи пера на 60 градуса. Разни деликатни ризи и тениски - на 40 градуса, но на дълга програма. Чарашафи и кърпи задължително на 60, пускам им и пара. После в сушилнята.
Ако нещо не издържи на такова пране, значи е пълен боклук и грам не ми е жал да го изхвърля. Т. нар. захабяване на дрехите от много пране не ме плаши. Моят опит в миналото показва захабяване от недостатъчно изпиране.

Не знам как перете всичко на една програма, просто не го разбирам. Може ли чаршафи и фини ризи да се въртят на една и съща програма  Shocked Ползвам постоянно поне 4 различни програми и ми е кеф, че ги има.

# 551
И аз си връткам програмите на Бош-а. Grinning

# 552
  • Бургас
Предположих, че има нещо недоизяснено за WHIRLPOOL. От разговора с приятелката ми разбрах, че и изписва колко мл да сложи. Но тя каза, че дори не се е замисляла, че различните препарати са с различна дозировка. Ще и се обадя да разясня това. Да уточни дали  изписва както е казала Sekhmet  или трябва да се програмира, както пише muoil. Пак казвам - останах с впечатление, че е втория вариант. Ще обясня какво да прави и съм сигурна, че ще се вслуша.
Относно втората приятелка - положението е неспасяемо! За нея аз не знам как да пера. Тя кара по описания начин - на 40 градуса всичко с течно ОМО от Лидл, защото " Много хубаво мирише! " А дрехите и хавлиените кърпи сменяла достатъчно често.
Ето, че пак бяхте полезни - поне един човек ще се научи как да дозира!  bouquet

# 553
  • София
на 40 градуса всичко с течно ОМО от Лидл
Една година така и после ще се чуди защо изпраните дрехи миришат на мухъл  ooooh! Лично съм изпробвала точно описания от теб маниер и резултатът беше  Sick Sick Sick

# 554
Качествените машини имат доста гъвкаво програмиране, което позволява промяна на много от параметрите на програмата. При по-високите класове на Бош например, може да се варира температура, време, количество вода, допълнително изплакване, обороти на центрофуга, т.е. всичко в една програма. Отделно има опции за предпране. С такъв програматор и аз ползвам 2 базови програми като им задавам параметрите според това какво, колко и с какво ще се пере. 

Общи условия

Активация на акаунт