Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 021
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 1 410

Теб кой те кара да задаваш тъпи въпроси? Чудя се дали изобщо си заслужава да се хабя да отговарям.

Моля ти се, Айнщайн, отговори ми кой те кара да ядеш гръцки домати и ако не си намериш хубави български на приятна цена, какъв пръст точно има ЕС в това? Кой знае колко няма да се изхабиш ако отговориш, то не че нещо е останало.

# 1 411
  • София
Мерси за комплимента за Айнщайн! Аз вече отговорих, но като за теб жокер - свързано е с квотите и количествата. Тук няма значение дали Теодора и София ще тръгнат да издирват вкусни, български домати, а откъде и какви домащи ще купуват 98 процента от домакинствата. Все повече хора пазаруват от хипермаркетите, а там един бегъл поглед само показва какви са стоките като произход. На пазара е същото. Демек, количествените натрупвания водят до качествени изменения.

# 1 412
българското земеделие е изостанало и примитивно, то не е конкурентно способно,
и затова ли е виновен ЕС !?!?
и защо да не се сравнявам със сърбите, човек се сравнява точно със себеподобните, а не с онези, които го превъзхождат многократно !?!
впрочем има български домати по магазините, няколко вида, такива купувам, на мен ми е все едно, де, ама на вас щом ви е важно ...

# 1 413
  • София
няма лошо сравняването със сърбите, просто отправната точка е друга. Да, като цяло износът се е увеличил, но колко е това в сравнение и по отношение на вноса от другите членки на ЕС?

# 1 414
Недей, Рокси, безнадеждно е.

Децата, хайде обратно в училище и после по форумите, а?

Ти вземи и разгледай една бланка на отчет за приходите и разходите и кажи какво перо има в нея - разходи за амортизации или разходи за активи?

За амортизации  Peace Затова пък в приходите има статия "Разходи за придобиване на а-ви по стопански начин" Simple Smile -  счетводоство и логика...  Laughing

Не можеш току-така да си намаляваш печалбата с покупка на ДМА, трябват си повече врътки  Peace  Ето един ОПР, откъдето се формира печалбата/загубата, която влиза в баланса после:

http://balans.bg/453-7-6-2-opr-po-nss-s-formuli-za-izchisljavane/

Офф-топик е, а и не е толкова проста материята, така че предлагам да не задълбаваме повече.

няма лошо сравняването със сърбите, просто отправната точка е друга. Да, като цяло износът се е увеличил, но колко е това в сравнение и по отношение на вноса от другите членки на ЕС?

Ето ти данни на НСИ за вноса, износа и салдото за перидоа януари-март 2016:

http://www.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%B … D0%BE%D1%80%D0%B8

Най-гоялмо отрицателно салдо имаме с Русия и Украйна (заедно  900 млн.) заради вноса на  енергийни ресурси. С целия ЕС е отрицателно за 800 млн., от които 300 млн има Испания и 260 млн - Унагрия (к'во пък толкова сме внесли от Унгария  newsm78). Германия е 134 млн.  

Има и окончателни данни за 2014 в сайта на нСИ, където се вижда, че вносът от Русия е бил още по-значим - но след това падна петрола.

Последна редакция: вт, 28 юни 2016, 10:15 от Анонимен

# 1 415
Недей, Рокси, безнадеждно е.

Децата, хайде обратно в училище и после по форумите, а?

Ти вземи и разгледай една бланка на отчет за приходите и разходите и кажи какво перо има в нея - разходи за амортизации или разходи за активи?

За амортизации  Peace Затова пък в приходите има статия "Разходи за придобиване на а-ви по стопански начин" Simple Smile -  счетводоство и логика...  Laughing

Не можеш току-така са ди намаляваш печалбата с покупка на ДМА, трябват си повече врътки  Peace  Ето един ОПР, откъдето се формира печалбата/загубата, която влиза в баланса после:

http://balans.bg/453-7-6-2-opr-po-nss-s-formuli-za-izchisljavane/

Офф-топик е, а и не е толкова проста материята, така че предлагам да не задълбаваме повече.

Скрит текст:
Ей това е пример защо актива не е разход, а актив:
Разход за придобиване на активи по стопански начин е например когато си построиш сграда. Всички натрупани разходи накрая се превръщат в актив и завеждаш готовата сграда. Тя ще пренесе стойността си или грубо казано разхода за 20 години примерно само чрез амортизациите. Зависи от амортизационните норми, които държавата е определила за всеки актив. Ей това е типичният пример при който ясно личи разликата между актив (инвестиция, така да се каже) и разход.

Последна редакция: вт, 28 юни 2016, 10:10 от Bella Anna

# 1 416
Мерси за комплимента за Айнщайн! Аз вече отговорих, но като за теб жокер - свързано е с квотите и количествата. Тук няма значение дали Теодора и София ще тръгнат да издирват вкусни, български домати, а откъде и какви домащи ще купуват 98 процента от домакинствата. Все повече хора пазаруват от хипермаркетите, а там един бегъл поглед само показва какви са стоките като произход. На пазара е същото. Демек, количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Пазарувам, което имам възможност, от местни производители директно, останалото си купувам от Билла, най-удобен магазин ми е и твърдя, че изобщо не  е вярно това, което пишеш, не знам как е в Лидл и Кауфланд, посещавам ги 1-2 пъти годишно, но в Билла пазарувам изключително български храни, да не изрбоявам, но сирена, млека, колбси, месо, хляб, яйца, зеленчуци в сезона...са все на местни производители.
Естествено, че сьомгата е норвежка, ципурата гръцка и т.н, но български стоки има бол.

# 1 417
Белла-Анна, коментирах само очевидната липса на логика във формата, в раздел "приходи" да имаш статия "разходи", а не същността  Peace

# 1 418
Белла-Анна, коментирах само очевидната липса на логика в раздел "приходи" да имаш статия "разходи", а не същността  Peace

Да, счетоводната логика.  Laughing

# 1 419
Аз пак да кажа, моля ви се, не всеки актив се амортизира, даже и да не е земя.
С което наистина, най добре да спрем офтопика, преди да си премерим дипломите, след като премерихме цитатите Laughing

Без значение какво и с колко самочувствие пишем тук, фактите са, че мултинационалните компании са си наели съответните професионалисти и си оформят нещата, така че да им е най изгодно. Преди не чак толкова страници се споменаваха Гугъл, Старбъкс, и всеки, който иска може да намери инфо за другите играчи на пазара. ОТчети се публикуват и се намират свободно, може да провери колко са им разходите и за какво, и колко са им активите.
От моята гледна точка, всеки, който с мнение тук претендира да е по умен от армията професионалисти, не заслужава особено доверие.

# 1 420
  • София
ок, Била е една верига, ама не е само тя. Пилос не беше ли точно на Била? Това, което правят веригите е, че за да ти търгуват стоката трябва много скъпо да платиш, което се изразява в това те да определят изкупната цена, отбивката или както там решат да го нарекат. Отделно те си си поръчват свои марки, например Пилос, а кой и къде ги произвежда по широкия ЕС не се знае, важното е, че веригата спокойно може да си произвежда млякото в Гърция, Франция или Испания, дори може някое българско млекопреработвателно, но няма как да го знаем какъв е делът на нашенския производител на ишлеме. Аз не обичам да пазарувам от хипермаркети, но понякога ми се налага да вляза и от любопитство оглеждам щандовете.

# 1 421

Ако се вярва на етикетите в Била, около половината от плодовете и зеленчуците са български - аз обикновено гледам това и е в голяма степен определящо за пазаруването ми.

И като цяло - не може да имаш само ползи от едно сътрудничесто/съюз, винаги правиш и компромиси. Въпросът е обективно ползите да надвишават компромисите ( а не само в представата на отрасловата организация на фермерите, например ) - което се измерва с макроикономически показатели.

# 1 422
Клевър е марката на Била, и да, много често за собствените марки на супермаркетите произвеждат компании, които присъстват и с техен си бранд на пазара. И там има врътки как нещо да носи етикет 'произведено в България' , въпреки че суровините или част от тях са вносни.
Но пак да си кажа, конкуренцията е важна за нивото на цените. Редно е да се замислим и как бихем се чувствали като потребители ако ядем и плащаме само местна продукция. Няма лошо друг да ти гледа доматите, особено ако ти правиш нещо по доходно в това време.

# 1 423
  • MI
А, стигнахте до моя извод, че е важно да има производство, а не само услуги за да е стабилна и силна страната.  Laughing Кой ми се смя като го писах миналата година, ммМ?

Не, бе Нели - може и без производство, но със сигурност не може с малоумни политици  Joy

Скрит текст:
А сериозно - за голяма икономика е необходимо да бъде балансирана. За малка това не важи най-малкото защото не можа да си го позволи в глобализирания свят. Затова и малките гледат да се присламчат към големите, за да бенефитват от техния баланс (на големите).  Между другото, затова са и съюзите, дори и между големите, за още по-балансирана обща икономика,

Но от Брекзита ще имат полза големите финансови центрове в континентална Европа - те до сега се чудеха как да изкопчат от Лондон позицията му, сега вотът направо им даде възможността на тепсия с бяла лентичка по края.
А, това е вярно.  Laughing Но си много по-зависим, аз от тази гл.т. го казвам. В крайна сметка всичко се случва, може да ти се наложи да разчиташ основно на себе си, ако имаш силно производство и достатъчно развито селско стопанство е малко по-лесно. Отдавна не сме имали война, но не се знае докога - това чисто хипотетично, нямам нищо конкретно предвид. Просто сега много, даже прекалено оптимистично гледат политиците на бъдещето, а то не винаги е предвидимо. Всъщност в резултат на санкциите Путин е на път да превърне Русия в един от големите износители на селскостопанска продукция, миналия месец четох статия (не руска, спокойно  Laughing). Тръгнал е от идеята за самозадоволяване с храни, което ми напомни за други хора, които са го правили и ме навежда на едни мисли...  Sick

Бях чула по ТВ още като се мислеше че ще е по-скоро за оставане резултата, че и Париж са обявили преференции за тези, които искат да избягат от Ситито в случай на Leave.  Laughing Явно са много на опашката.

АнаБел, много добре ме разбра - на стоки. Мислиш ли че Германия е толкова глупава, че е най-голямата индустриална сила в Европа? Или Франция, или Италия? Даже мисля че Италия е преди Франция. Ти пак си супер оптимист, виж по-горе защо мисля, че трябва да има и индустрия. И има разлика между производството на роботи (пак машини, не виждам съществена разлика) и финансови услуги като в UK.

И във вашето семейство ли е така - който има по-голяма заплата, той командва? Съмнявам се. Laughing Щото при повечето хора не е точно така, всеки допринася с нещо и като цяло се говори и има партньорство. Ето това е, което липсва в съюза, малко като в семейството е. Не че няма семейства от тип "бий за да те уважават", но те не са ми пример и като цяло не са от щастливите. А за общия пазар ти си по-голям оптимист от Меркел и Шойбле взети заедно.Дори те осъзнават че им е жизненоважен.

Диана, имаш ли идея как стои въпроса с референдума на Шотландците? Вчера тук казаха, че им го бил отказал Камерън, има ли право или могат те сами да решат? От юридическа гл.т. имам предвид.

# 1 424
Това, че в големите магазини има всичко, не значи, че трябва да си купувате всичко от там.

В сезона на доматите хубави домати има на всеки ъгъл по мои наблюдения. На голяма част от тях пише, че са български - не мога да го гарантирам, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт