Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 715
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 415
  • в едно миланско село
Защото няма никаква логика да поскъпнат цените, затова. А и в Германия и Италия няма реално поскъпване. Има само субективно усещане у хората, че цените са се повишили, заради ефекта на закръгляне. Аз затова попитах как си го представяте това поскъпване?Хляба от един лев ще стане два, а заплатите обратното? Имаш една чужда валута и обменен курс, от къде ще дойде това поскъпване?
Скрит текст:
Ето тук е обяснено за това, че няма никакво поскъпване след въвеждане на еврото. Да не говорим, че ние сме заковани, нямаме плаващ курс, че да очакваме дори и от там да дойде инфлация.

https://www.princeton.edu/ceps/workingpapers/101mastrobuoni.pdf

Prices might have adjusted slightly due to the disappearance of commission fees,
but this adjustment should have caused a slight decrease in prices, not an increase.
The introduction of the euro might also have caused a slight increase in prices due
to menu costs, but this effect was thought to be low3
. In short, there was no reason
to observe a significant increase in actual and perceived inflation.
In reality, most of the citizens of the European Union think that the iintroduction
of the euro has triggered a price increase. In Germany the euro is sometimes typically
called the Teuro. “Teuer” means costly. In fact the data in table 1 indicate that
perceived inflation did grow more than actual inflation. As a consequence, the
difference between perceived and actual inflation has increased in the euro countries
significantly. Among the non-euro countries only Sweden had a a bigger difference
after 2002, while for all other non-euro countries it actually became smaller.
These observations should be striking for economists. There are two important
reasons for analyzing the changeover. First, other European countries remain outside
the euro zone and no doubt will consider joining in the future. Understanding both
perceived and actual price dynamics of those who did join is critical for the rational
decisions of those considering entry. Second, the introduction of the euro provides a
natural experiment which allows tests of more general models of economic behavior
and price setting.

Peace Поскъпването е въпрос на най-вече на баланс търсене/предлагане, а не на вида парична единица. Въвеждането на еврото съвпадна с период на икономически подем в тези страни, когато е естествено да има инфлация - и на хората им се струва, че тя е от валутата. Но ние така или иначе сме вързани за еврото, а сме много отворена икономика, и то към ЕС основно, и голяма част от сделките и сега са в евро. И  на вътрешния пазар е така.  Та не виждам откъде ще дойде това  поскъпване. Освен от нормалната си инфалция при подем, която и в лева пак си я има.

Аз съм само читател в темата, но горното, отнесено към Италия е напълно невярно.
Направо си удвоиха цените в рамките на 3-4 месеца, а пък статистиката нека го нарича "закръгляване" и "усещане". Повече от 10 години им трябваше и на италианските "статистици", за да го признаят.
Виж, заплатите ги обърнаха по официалния курс  Laughing

Ама вие си мислете, че не е вярно и се надявайте да не се налага да повярвате  Peace

# 2 416
Румцайс, така е. Досега не съм видяла да се саморегулира надолу. А за някои продукти има доста още накъде да растат цените на фона на европейските и лошото е че това са основно продукти от първа необходимост.

Така ли? Я виж данните на НСИ за инфлацията на годишна база (същия месец на мг = 100)

Май 2016 - (-2) %

http://www.nsi.bg/bg/content/2514/%D0%B8%D0%BF%D1%86-%D1%81%D1%8 … 8%D0%BD%D0%B0-100

Спокойствие, Нели, знаеш къде има само  Wink - затуй му викат RIP. Както казва баба Стоянка Мутафова "аа, не, мерси, еднопосочен билет не искам"  Mr. Green  И според мен, ако ЕС наистина успее да се федерализра в какъвто и да е състав, това ще е едно много добро следствие от Брекзита.

# 2 417
  • MI
АнаБел, чети внимателно като пиша, рядко слагам нещо необмислено. Неслучайно ти написах, че съм ти дала този линк САМО защото съм видяла конкретни примери (които вече знаех всъщност) и че не ми се губи време да ти търся по-сериозен източник, още повече че вече те бях насочила. Сега, ако си чела английската версия на уики не е моя вина, предполагам знаеш че има огромна разлика в различните версии на една и съща статия? А вестникът не е жълт, и е център-дясно. Предполагам няма да ме обвиниш сега че съм много на дясно и затова ти давам невярна информация?  Crazy

# 2 418

Ами разбира се, че зависи - аз още преди колко страници изборих някои систематични фактори, а те са повече. Като прибавиш и медийния шум, и случайни фактори от всякакво естество, и съвсем трудно става. Но щом не знаеш и им амного фактори, тогава как си толкова сигурна, че "малко хора мислят така"? Това ми е интересно да разбера.

Не мисля, че е продуктивно да се вайкаме "олеле, отиде всичко по дяволите", защото 1) още не е отишло и 2) и да отиде наистина, няма смисъл от вайкане, а от обмисляне как да се използва това. Всяка криза е възможност - това не е празен лозунг, според мен.

Абе аз искам вече спокойствие, аман от такива шансове вече. Достатъчно ми бяха тези до тук.  Laughing

А за системните рискове - всички рискове които виждам само към по-лошо водят, към по-добро наистина за нито един не се сещам. И какво да мисля, като например резултатите от изборите навсякъде водят в една и съща посока. Голям съм оптимист днес.  Mr. Green

Румцайс, така е. Досега не съм видяла да се саморегулира надолу. А за някои продукти има доста още накъде да растат цените на фона на европейските и лошото е че това са основно продукти от първа необходимост.

Мен най-много ме впечатли, че явно и немците са недоволни от еврото.

Е, как да не си видяла? Бензина не поевтиня ли? Не говоря за България, защото при нас цените се образуват по друг начин. Но дори и при нас имаше спад. Май и на газта, също. Цените на мобилните телефони не падат ли постоянно? Цените на технологичните стоки падат непрекъснато, затова всеки е със смартфон, ТВ с плосък екран,
 лап топ и т.н. Мобилните телефонни услуги също постоянно падат. Още стоки има със сигурност, които са били с високи цени и стават общодостъпни. Всъщност даже и луксозни са се водили, а сега ги има всеки втори.

Цитат
Анабел, абсолютно си права  Peace Нели току се извърти, обаче си е скрит, а вече дори и (полу)открит лийвър  Mr. Green  Давай обратно на лирата, обаче, ако може -- в общия пазар. Британската лийвърска  песен в италиански вариант...

Хахах, Попеа Peace. Всеки иска така. Да ползва само благинките, ама нищо да не даде. Пак казвам да се чуди човек в каква мизерия живее европейският съюз.

# 2 419
Стига сте се дрънкали, няма да скочат двойно цените при нас защото това ще означава гладни бунтове Mr. Green.
Закръгляне ще има със сигурност.

# 2 420
Анабел, абсолютно си права  Peace

Ми права е, разбира се. Дори гледам сега докато пиша, че е написала точно примерите, които и аз щях да дам - за неща, на които са паднали цените. Ана-Бел го е направила, та няма нужда да я повтарям.

И съм съгласен с нея, че пазарът ще се саморегулира. Той затова е и пазар.

# 2 421
  • MI

Така ли? Я виж данните на НСИ за инфлацията на годишна база (същия месец на мг = 100)

Май 2016 - (-2) %

http://www.nsi.bg/bg/content/2514/%D0%B8%D0%BF%D1%86-%D1%81%D1%8 … 8%D0%BD%D0%B0-100

Спокойствие, Нели, знаеш къде има само  Wink - както казва баба Стоянка Мутафова "аа, не, мерси, еднопосочен билет не искам"  Mr. Green  И според мен, ако ЕС наистина успее да се федерализра в какъвто и да е състав, това ще е едно много добро следствие от Брекзита.

Да, дефлация се нарича и е малко по-различно от това за което говорехме, не се прави на неразбрала. И виж колко е, при цялата рецесия - минус 2 %. Те нека първо скочат с 30-40%, после да чакаме на дефлацията....

Има различни степени на спокойствие, не искам абсолютно, ама и шансовете вече много ми идват.

АнаБел, ела да видиш колко струва бензина и после ще си говорим.  Joy В общи линии караме акцизи и данъци, не бензин.А, да - аз говорех за хляб, мляко, месо, заленчуци, кафе, транспорт - такива прозаични неща. Ти си вкарала в кошницата прословутото пиано.  hahaha (който е достатъчно стар да си спомня 'юще разбере)

# 2 422
Анабел, абсолютно си права  Peace

Ми права е, разбира се. Дори гледам сега докато пиша, че е написала точно примерите, които и аз щях да дам - за неща, на които са паднали цените. Ана-Бел го е направила, та няма нужда да я повтарям.

И съм съгласен с нея, че пазарът ще се саморегулира. Той затова е и пазар.

И ти си прав с твоите разсъждения  Peace Това пропуснах да напиша  Peace

# 2 423

И как така след толкова проклинане, миналата година над 70 % от гърците искаха да останат в еврозоната (постнах линкак преди няколко страници)?  newsm78

След шамара с ОХИ, беше показателно какво искат. 
Добре, че гърците първи показаха среден пръст на този ЕС...та и другите да се събудят.
Евала на комшиите, псуват всеки път като плащат ...
Хората си знаят интереса.... Лидъла в Гърция е един невзрачен магазин...   Повече от 3-ма души вътре, не съм виждала... А може да са били и туристи като мен, инцидентно пазарувайки по път...

# 2 424

Май 2016 - (-2) %

Спокойствие, Нели, знаеш къде има само  Wink - както казва баба Стоянка Мутафова "аа, не, мерси, еднопосочен билет не искам"  Mr. Green  И според мен, ако ЕС наистина успее да се федерализра в какъвто и да е състав, това ще е едно много добро следствие от Брекзита.

Да, дефлация се нарича и е малко по-различно от това за което говорехме, не се прави на неразбрала. И виж колко е, при цялата рецесия - минус 2 %. Те нека първо скочат с 30-40%, после да чакаме на дефлацията....

Има различни степени на спокойствие, не искам абсолютно, ама и шансовете вече много ми идват.

АнаБел, ела да видиш колко струва бензина и после ще си говорим.  Joy В общи линии караме акцизи и данъци, не бензин.А, да - аз говорех за хляб, мляко, месо, заленчуци, кафе, транспорт - такива прозаични неща. Ти си вкарала в кошницата прословутото пиано.  hahaha (който е достатъчно стар да си спомня 'юще разбере)

Ставаше въпрос за това,  което Румцайс каза, че винаги е нагоре цената,  а то не е така.

Каква рецесия, бе Нели? БГ има растеж на БВП за същия период от 2,6 % (1 трим 2016 спрямо 1 трим 2015) - дефлация 2 % при  растеж на БВП почти 3 %.

Аанабел нищо не е вкарвала в кошницата и стига с тези пиана. Като онази приказка със сестрата-к..ва. Всеки най-добре знае и на обективни данни не вярва. Щото е най-велик и умен  Crazy

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 15:52 от Анонимен

# 2 425
Маманет, ние отдавна разбрахме, че обичаш Русия и мразиш ЕС, обаче едва ли ще се установи руско господство в Европа и едва ли Русия ще стане влиятелна и обичана страна, дори и немците наистина да се провалят в управлението на Европа, както са тръгнали.

Немците може и да се провалят, но няма Русия да успее, нито ще стане по-технологична и цивилизована, нито пък по-обичана от народите, особено на Европа, където всички мразят руснаците. Изключение са евентуално само сърбите и петата им колона рубладжии у нас.
Русия просто няма ресурс, и няма никакъв друг потенциал освен огромните природни ресурси. Няма потенциал като общество, като традиции, каквито липсват, като цивилизация, каквато им е чужда.

Пък Европа, и да не са немците лидера, пак ще си е Европа и пак ще си е най-доброто място на планетата, каквото винаги всъщност е била.

А, не! Народната мъдрост казва: eвентуално, може би, само евреите са по-умни. Другите, казано на любимия ти немски, - унтерменшен  Laughing

Император Карл V e казал: "Говоря на испански с Бога, на италиански - с жените, на френски - с мъжете, а на немски - с коня си".

Joy

# 2 426
Да , тъпото е , 4е когато немците рпавят грешки, то те са генерални ... и при толкова много примери да не вземат до сега да си дебъгнат алгоритъма ...

# 2 427

И как така след толкова проклинане, миналата година над 70 % от гърците искаха да останат в еврозоната (постнах линкак преди няколко страници)?  newsm78

Добре, че гърците първи показаха среден пръст на този ЕС...та и другите да се събудят.
Хората си знаят интереса.... Лидъла в Гърция е един невзрачен магазин...   Повече от 3-ма души вътре, не съм виждала... А може да са били и туристи като мен, инцидентно пазарувайки по път...

ОХИ-то не беше за еврозоната, нито за  ЕС, а да не си връщат заема. И не знам има ли нормален човек на тоя свят, който ако го питат какво иска, да връща или не, да каже "НЕ" (ама гръцко "НЕ")

Един от козовете на лийвърите за Брекзита бяха милионите гърци (всъщност и испанци имаше в тези милиони, да съм точна) преместили се на Острова след лятото на 2015 заради положението в собствената им страна. След гордия бунт на ОХИ-то. Така че да, има връзка с Брекзита - гърците са част от омразните имигранти на острова.

# 2 428
  • MI

Каква рецесия, бе Нели? БГ има растеж на БВП за същия период от 2,6 % (1 трим 2016 спрямо 1 трим 2015)

А кой каза, че говоря за БГ? Дефлацията е сходна за страните в ЕС, в много от които до скоро си беше рецесия или има "огромен" ръст от например, че и по-малко. Сега остава и да ми кажеш, че дефлацията е нещо положително? Вече нищо няма да ме учуди. И не разбрах, сега лош крайно десен ли съм, щом цитирам десен вестник, казващ нещо, което не ви изнася?

# 2 429
Хората си знаят интереса.... Лидъла в Гърция е един невзрачен магазин...   Повече от 3-ма души вътре, не съм виждала... А може да са били и туристи като мен, инцидентно пазарувайки по път...

И какво им е добре на гърците? Влошиха си десетократно положението. А за Лидъла - толкова по-зле за тях. Лидъла е един много хубав магазин, където има качествени неща на ниски цени. Ползвам го най-редовно, и не само за хранителни стоки. Немските вериги са много хубаво нещо. Или е по-хубаво да отидеш на пазара, където бай Мангал да ти пробута изгнили домати на двойно по-високи цени? В Лидъла цяла зима имаше разкошни френски вина; постоянно има испански и италиански, немски наденички.
Виж бирата им не става.
И сладоледа им също не става, вчера си купих една кутия, много гаден излезе.

Но като цяло е много по-добре да има Лидл, отколкото да го няма.

Общи условия

Активация на акаунт