Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 756
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 400
  • MI
Скрит текст:
Какво пише в тези независими изследвания? Че три пъти са се увеличили цените, но доходите на хората не са и помръднали? Това ли? Аз нямам против независимите изследвания, само че на теб не ти се било търсело. Интересно ми е според тях колко процента е бил инфлацията?
Това, което си постнала пише точно за това, което казах. Проблемът е дошъл от закръглянето. Също така пише и че е имало спекулации с валутните курсове, нещо което при нас не може да се случи, защото имаме фиксиран курс. Естествено е при такава мащабна смяна да има и някакви сътресения. Това е ясно и неизбежно. Но дългосрочните ползи са в пъти по - големи, отколкото краткосрочните моментни сътресения в началото на промяната.
Цитирани са, ако ти се губи време, намери си ги и прочети. Аз нямам време в момента. И те големи закръгляния, понякога и двойни.  hahaha Искам да видя дали и тук няма да "закръглят" така. А за дългосрочните ползи ти е написала добре Flambe, не е нужно и аз да повтарям колко точно ще сме най-конкурентни в тази единна държава.

Аз нямах предвид него, просто ми стана смешно че точно в този момент го е писал.

Татко Мецане, разбира се. Аз съм сравнително миролюбив чоек и не налитам много на бой.  Laughing Не се оправдавай, много хора споделят чувствата ти, и това всъщност ще доведе до това, което ти каза - че не може да продължава вечно. Така че донякъде беше прав според мен.

# 2 401
Скрит текст:
Какво пише в тези независими изследвания? Че три пъти са се увеличили цените, но доходите на хората не са и помръднали? Това ли? Аз нямам против независимите изследвания, само че на теб не ти се било търсело. Интересно ми е според тях колко процента е бил инфлацията?
Това, което си постнала пише точно за това, което казах. Проблемът е дошъл от закръглянето. Също така пише и че е имало спекулации с валутните курсове, нещо което при нас не може да се случи, защото имаме фиксиран курс. Естествено е при такава мащабна смяна да има и някакви сътресения. Това е ясно и неизбежно. Но дългосрочните ползи са в пъти по - големи, отколкото краткосрочните моментни сътресения в началото на промяната.
Цитирани са, ако ти се губи време, намери си ги и прочети. Аз нямам време в момента. И те големи закръгляния, понякога и двойни.  hahaha Искам да видя дали и тук няма да "закръглят" така. А за дългосрочните ползи ти е написала добре Flambe, не е нужно и аз да повтарям колко точно ще сме най-конкурентни в тази единна държава.

Аз нямах предвид него, просто ми стана смешно че точно в този момент го е писал.

Татко Мецане, разбира се. Аз съм сравнително миролюбив чоек и не налитам много на бой.  Laughing Не се оправдавай, много хора споделят чувствата ти, и това всъщност ще доведе до това, което ти каза - че не може да продължава вечно. Така че донякъде беше прав според мен.

Аз досега двойни закръгляния не видях никъде. При положение, че досега си губих времето да търся с колко много са обеднели европейците от въвеждането на еврото. И нищо такова не видях. Какво ми е написала Фламбе, че не разбрах нещо?  newsm78 Сега викаш сме много конкурентноспособни. Защото аз не се сещам каква алтернатива има държава, която и в момента е закачена за еврото и на всичкото отгоре е с валутен борд.

Къде са цитирани тези изследвания?  В уикипедия ли? Къде?

# 2 402
  • MI
АнаБел, ето ти конкретни примери, явно се справяш достатъчно с езика:
http://www.liberoquotidiano.it/news/italia/900809/italia-dalla-l … ra-all-euro-.html
Не ме карай да ти търся конкретни изследвания, цитирани са в уики, по обичайния ред за цитиране отдолу с номерче, ако искаш виж кой и защо точно е оспорвал официалната статистика. Това ти го давам защото има изброени конкретни случаи на "закръгляне" понякога и двойно. И то не само от частници. Стига да пуснеш едно обикновено търсене в гугъл на съответния език и ще ти излязах хиляди резултати, не ми се губи време наистина. Ако ти си убедена, че при нас няма да се случи, какво да ти кажа освен дано си права?!

# 2 403
Аз досега двойни закръгляния не видях никъде. При положение, че досега си губих времето да търся с колко много са обеднели европейците от въвеждането на еврото. И нищо такова не видях.

Абе виж сега хората какво мислят, относно тези закръгляния. Примерно в момента вземаш 1000 заплата. Въвеждат значи еврото, заплатата ти става 500 евро, обаче цените стават в евро същите, каквито досега са били в лева. И реално обедняваш двойно. За теб и за мен е ясно, че това е абсурдно, но много хора го вярват.

Другите пък закръгляния, не толкова апокалиптични, които ги мислят, са: примерно 10лв са 5,11евро по курса, но търговците няма да си играят да го направят 5,11, а ще го закръглят на 6 евро. Т.е. нещо, което досега е било 10лв, ще стане 6 евро и дефакто това е поскъпване с 18%. А нещо, дето примерно е струвало 200лв, като разделиш на 1,95583, прави 102,25 евро, и ще го закръглят примерно на 110 евро.

Честно да ти кажа, вторият вариант за България никак не е невероятен. Другото е небивалици, включително че ще обменят левовете 1:1 или пък обратното, 10:1, всякакви такива неща знаеш толкова добре, колкото и аз, че са глупости, но хората си си връзват.

Но виж това, че цена от 5,11 евро ще я закръглят на 6, действително може да стане. Чувал съм, че точно това е станало в Германия и Франция примерно, но пък не е станало в Балтийските страни.

И въобще откъде изскочи тази тема за това евро? Аз мисля, че скорошно преминаване към еврото не е предстоящо и темата не е актуална. Засега.

# 2 404
Не е абсурдно, защото такива спекулации е имало. Не всичко е станало двойно, но цените в сферата на услугите например да - заведения, фризьори и т.н. http://app.wiwo.de/politik/europa/euro-trauriger-geburtstag/5962848.html
И днес дори почти половината немци не желаят еврото... Неслучайно са измислили думата Teuro (от 'teuer' - скъпо).

# 2 405
И не ми слагай думи в устата, които не съм казала  Twisted Evil Кога съм казала, че европейците са тъпи?!

Ние българите сме от най-умните в ЕС, евентуално Словакия и Хърватия може да са по-умни от нас, и Унгария. Останалите са тъпи, та чак вдлъбнати, особено британците, а /дано Герри да не го прочете/ и за немците не бих казал, че са особено умни.

А, не! Народната мъдрост казва: eвентуално, може би, само евреите са по-умни. Другите, казано на любимия ти немски, - унтерменшен  Laughing

# 2 406
Die bulgarische Nationalwährung Lew ist seit der Einführung der Gemeinschaftswährung in der EU zum Euro fixiert – 1 Lew ist gleich 0,51 Euro.

http://www.handelsblatt.com/politik/international/euro-einfuehru … lew/11240004.html

# 2 407
http://www.liberoquotidiano.it/news/italia/900809/italia-dalla-l … ra-all-euro-.html
Не ме карай да ти търся конкретни изследвания, цитирани са в уики, по обичайния ред за цитиране отдолу с номерче, ако искаш виж кой и защо точно е оспорвал официалната статистика. Това ти го давам защото има изброени конкретни случаи на "закръгляне" понякога и двойно. И то не само от частници. Стига да пуснеш едно обикновено търсене в гугъл на съответния език и ще ти излязах хиляди резултати, не ми се губи време наистина. Ако ти си убедена, че при нас няма да се случи, какво да ти кажа освен дано си права?!

Какъв пример е вестник Либеро? Нали си говорим сериозно?! Нали ужким на пресата не вярваше.  Grinning И въпреки това нека се позовем на него, ок. Някои стоки като кафето, капучиното са се качили двойно, спагети и пица по - малко, билет за кино, лотарийни билети и дънки. Все стоки, които влизат в потребителската кошница и се консумират ежедневно, нали? Десет години, казва вестникът след въвеждане на еврото ....10% обедняване. Абсолютна спекулация. Дали несгодите на Италия за тези десет години са точно поради тази причина?
А доходите на италианците не са ли следвали инфлацията? Съмнявам се. Аз ти дадох и пример със Словакия, защото и тя е сравнително нов член на еврозоната. Официален доклад, в който е описано подробно плюсовете и минусите. Покачване на цените два или три пъти не е имало. Всъщност почти не е имало покачване. Спад обаче в някой области е имало. Но ти няма да го прочетеш, на мен и е ясно. Не за друго, а....защото нямаш време.

Официалната статистика винаги има някой, който да я обори. Това какво доказва? Че статистиката лъже ли? А колкото до нас, дори и да има някакво оскъпяване изобщо няма да бъде двойно или тройно. Сигурна съм естествено, че търговците ще се опитат максимално да извлекат изгода. Това е ясно, без коментар е даже.
Пусках в гугъл, пусках и ето какво ми излезе на първо място:
Литва свиква с еврото: цените вече растат
Опасенията от поскъпване се потвърдиха, но само отчасти

Е, ама хубаво заглавие, точно за евроскептици.
Скрит текст:
И какво виждам от първото изречение:
Стаистическата служба на Литва информира кои цени в страната са скочили с въвеждане на еврото. Опасенията от поскъпване сред местните жители се потвърдиха, но само отчасти - според ведомството, като изключим сферата на услугите, цените растат най-вече сезонно без връзка със смяната на валутата, пише Александър Зубряков за руската редакция на Би Би Си.

"Поскъпването на някои стоки според нас не се дължи на разплащанията в евро, въведени от Нова година. Но сме на мнение, че смяната на валутата вдига малко цените в обслужващата сфера", коментира на пресконференция Надежда Алеева, началник на отдел "Ценови анализ" в Статистическия департамент на Литва.
http://e-vestnik.bg/22073/litva-svikva-s-evroto-tsenite-veche-rastat/

# 2 408
Аз досега двойни закръгляния не видях никъде. При положение, че досега си губих времето да търся с колко много са обеднели европейците от въвеждането на еврото. И нищо такова не видях.

Абе виж сега хората какво мислят, относно тези закръгляния. Примерно в момента вземаш 1000 заплата. Въвеждат значи еврото, заплатата ти става 500 евро, обаче цените стават в евро същите, каквито досега са били в лева. И реално обедняваш двойно. За теб и за мен е ясно, че това е абсурдно, но много хора го вярват.

Другите пък закръгляния, не толкова апокалиптични, които ги мислят, са: примерно 10лв са 5,11евро по курса, но търговците няма да си играят да го направят 5,11, а ще го закръглят на 6 евро. Т.е. нещо, което досега е било 10лв, ще стане 6 евро и дефакто това е поскъпване с 18%. А нещо, дето примерно е струвало 200лв, като разделиш на 1,95583, прави 102,25 евро, и ще го закръглят примерно на 110 евро.

Честно да ти кажа, вторият вариант за България никак не е невероятен. Другото е небивалици, включително че ще обменят левовете 1:1 или пък обратното, 10:1, всякакви такива неща знаеш толкова добре, колкото и аз, че са глупости, но хората си си връзват.

Но виж това, че цена от 5,11 евро ще я закръглят на 6, действително може да стане. Чувал съм, че точно това е станало в Германия и Франция примерно, но пък не е станало в Балтийските страни.

И въобще откъде изскочи тази тема за това евро? Аз мисля, че скорошно преминаване към еврото не е предстоящо и темата не е актуална. Засега.

Да, точно така. Аз същото това писах по - назад. Вземаш 1000 лева заплата, но тя става 500 евро. А пък хляба от 1 лв, става 1 евро. Знам, знам, че така мислят. Абсурдно е, разбира се.
Вторият вариант никак не е невероятен. Напълно си прав. Аз затова и написах, че търговците е ясно, че няма да пропуснат да извлекат полза. Това в Италия се е случило, разбира се с различен процент за различните стоки. Но пък е имало и спад на някои стоки. Аз обаче си мисля, че това би било само в началото и после ще се нормализира всичко пак. Пазара ще се саморегулира. Ако само това е страха от въвеждането на еврото и ако само заради него ще се въздържим от приемането му, за мен лично е крайно глупаво.
Точно такова закръгляне е станало в Германия и Франция, да. В Балтийските го няма, истина е. И при Словакия добре е минало.
Предполагам темата стигна до еврото, защото някъде по пресата се заговори, че уж ни натискали да приемем еврото, час по скоро.

# 2 409

Това се случи във всички страни вкл и Гърция.
Все още проклинат деня, в  който им го наложиха...

# 2 410
НЕ, Попея, но имаш забележителна слабост към 2-3 определени чужди вестника, в които ти гарантирам че никога няма да видиш другата гледна точка. Надали е случайно че винаги само тях цитираш.

Какво да кажа за Италия? Не мога да съм сигурна какво ще се случи, мога само да следя процесите - нещо което правя от години, просто ми е интересно. Ще видим, зависи от много неща. Ние можем да и умуваме до утре, но ако след някой месец например, малко преди изборите, във Франция стане нещо по-страшно от това миналия ноември, като нищо може да спечели Льо Пен. И всичкото ни умуване ще иде по дяволите.

Значи, ми остава само да престана да цитирам  Joy Виждам, че и сега (с малки изключения) никой не ми чете линковете  Laughing, пък ако взема да цитирам всичко, което чета, направо няма смисъл да се хабя да пиша.   Mr. Green

Ти каза, че се чувстваш шизофренично заради мненията в медиите, аз ти отговорих, че и двете страни са прави - смяташ ли, че ако не съм чела, мога да го кажа? С медиите опираме до другия голям проблем на дигиталната ера, че става все по-трудно потребителят  да отсее надеждна/кредибъл информация и източник от плява. Затова и фоновиятт шум е голям и става все по-голям, и замъглява картината. Обаче и този проблем предполага  прекалено дълъга дискусия, макар да има голям принос към ситуацията с Брекзита .

Гардиън конкретно са много biased (ако тях имаш предвид), но имат много публика и много коментари отдолу (по 6-10 к на статия), които дават доста информация за пулса на обществото. Някои от тези коментари са истински бисери на английския хумор и затова съм ги постнала Laughing А, от тях и някои факти като броя гласували за Мей, например, или лийка на Гоув. Иначе анализите им са доста постни.

Ами разбира се, че зависи - аз още преди колко страници изборих някои систематични фактори, а те са повече. Като прибавиш и медийния шум, и случайни фактори от всякакво естество, и съвсем трудно става. Но щом не знаеш и им амного фактори, тогава как си толкова сигурна, че "малко хора мислят така"? Това ми е интересно да разбера.

Не мисля, че е продуктивно да се вайкаме "олеле, отиде всичко по дяволите", защото 1) още не е отишло и 2) и да отиде наистина, няма смисъл от вайкане, а от обмисляне как да се използва това. Всяка криза е възможност - това не е празен лозунг, според мен.

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 15:19 от Анонимен

# 2 411
Пазарът често забравя да се урегулира и нещо като скочи, рядко се връща назад. Аз въобще не се съмнявам, че който може, ще се възползва от възможността да скочат цените.
Но! Няма гаранция, че цените няма да скочат и без еврото.
Не знам дали сме умни българите, но позволяваме на управляващите да взимат ежедневно безобразни решения, които загробват и децата ни, не само нас. Разговорът за международното положение обаче е по-интересен, отколкото обсъждането на нашата си къщурка, най-малкото подхожда повече на умен народ с въображение като нашия.

# 2 412

Това се случи във всички страни вкл и Гърция.
Все още проклинат деня, в  който им го наложиха...

И как така след толкова проклинане, миналата година над 70 % от гърците искаха да останат в еврозоната (постнах линкак преди няколко страници)?  newsm78

# 2 413
Скрит текст:

Какъв пример е вестник Либеро? Нали си говорим сериозно?! Нали ужким на пресата не вярваше.  Grinning И въпреки това нека се позовем на него, ок. Някои стоки като кафето, капучиното са се качили двойно, спагети и пица по - малко, билет за кино, лотарийни билети и дънки. Все стоки, които влизат в потребителската кошница и се консумират ежедневно, нали? Десет години, казва вестникът след въвеждане на еврото ....10% обедняване. Абсолютна спекулация. Дали несгодите на Италия за тези десет години са точно поради тази причина?
А доходите на италианците не са ли следвали инфлацията? Съмнявам се. Аз ти дадох и пример със Словакия, защото и тя е сравнително нов член на еврозоната. Официален доклад, в който е описано подробно плюсовете и минусите. Покачване на цените два или три пъти не е имало. Всъщност почти не е имало покачване. Спад обаче в някой области е имало. Но ти няма да го прочетеш, на мен и е ясно. Не за друго, а....защото нямаш време.

Официалната статистика винаги има някой, който да я обори. Това какво доказва? Че статистиката лъже ли? А колкото до нас, дори и да има някакво оскъпяване изобщо няма да бъде двойно или тройно. Сигурна съм естествено, че търговците ще се опитат максимално да извлекат изгода. Това е ясно, без коментар е даже.
Пусках в гугъл, пусках и ето какво ми излезе на първо място:
Литва свиква с еврото: цените вече растат
Опасенията от поскъпване се потвърдиха, но само отчасти

Е, ама хубаво заглавие, точно за евроскептици.
Скрит текст:
И какво виждам от първото изречение:
Стаистическата служба на Литва информира кои цени в страната са скочили с въвеждане на еврото. Опасенията от поскъпване сред местните жители се потвърдиха, но само отчасти - според ведомството, като изключим сферата на услугите, цените растат най-вече сезонно без връзка със смяната на валутата, пише Александър Зубряков за руската редакция на Би Би Си.

"Поскъпването на някои стоки според нас не се дължи на разплащанията в евро, въведени от Нова година. Но сме на мнение, че смяната на валутата вдига малко цените в обслужващата сфера", коментира на пресконференция Надежда Алеева, началник на отдел "Ценови анализ" в Статистическия департамент на Литва.
http://e-vestnik.bg/22073/litva-svikva-s-evroto-tsenite-veche-rastat/

Анабел, абсолютно си права  Peace Нели току се извърти, обаче си е скрит, а вече дори и (полу)открит лийвър  Mr. Green  Давай обратно на лирата, обаче, ако може -- в общия пазар. Британската лийвърска  песен в италиански вариант... 

# 2 414
  • MI

Ами разбира се, че зависи - аз още преди колко страници изборих някои систематични фактори, а те са повече. Като прибавиш и медийния шум, и случайни фактори от всякакво естество, и съвсем трудно става. Но щом не знаеш и им амного фактори, тогава как си толкова сигурна, че "малко хора мислят така"? Това ми е интересно да разбера.

Не мисля, че е продуктивно да се вайкаме "олеле, отиде всичко по дяволите", защото 1) още не е отишло и 2) и да отиде наистина, няма смисъл от вайкане, а от обмисляне как да се използва това. Всяка криза е възможност - това не е празен лозунг, според мен.

Абе аз искам вече спокойствие, аман от такива шансове вече. Достатъчно ми бяха тези до тук.  Laughing

А за системните рискове - всички рискове които виждам само към по-лошо водят, към по-добро наистина за нито един не се сещам. И какво да мисля, като например резултатите от изборите навсякъде водят в една и съща посока. Голям съм оптимист днес.  Mr. Green

Румцайс, така е. Досега не съм видяла да се саморегулира надолу. А за някои продукти има доста още накъде да растат цените на фона на европейските и лошото е че това са основно продукти от първа необходимост.

Мен най-много ме впечатли, че явно и немците са недоволни от еврото.

Общи условия

Активация на акаунт