Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 736
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 385
Аз засега съм  по-скоро негативно настроена към  проекта "супер-държава". Подозирам, че за него стоят евросоциалистите, зелените и либералите. Истински десни  политици едва ли стоят зад този проект. Не е ли  достатъчно ЕС малко да се промени, да се демократизира и нещата да тръгнат в по-добра посока?

И един мармот да завива шоколада  Laughing Светът е място на конкуренция и борба за оцеляване, колкото по-рано ние (ЕС, Европа) оставим утопиите, толкова по-добре за нас.  Защото ни дебнат, ама много наблизо и изкъсо.

# 2 386
Аз останах с впечатлението, че коментираме въвеждането на еврото в България, а не някакви далечни и хипотетични планове, които още и на идейно ниво не са.

# 2 387
  • MI
Няма никакво значение колко някой от нас е ентусиазиран за създаване на супер държава, въвеждане на евро и т.н. Извън България много малко хора го искат, така че е много малко вероятно да се случи точно сега. Така че остават останалите 2 хипотези. А Flambe е много права за това какво точно ще се случи в България при влизане в една такава държава. Като добавим твърде вероятното спекулиране с цените при въвеждане на еврото, става прекрасна перспективата.

# 2 388
  • София
Спекулацията с цените след въвеждането на еврото не е вероятна, а сигурна.
Няма нито един случай досега цените да не са скочили спекулативно, а ние да се явим единственото изключение е много слабо вероятно.  Wink
Ана Бел може да поумува над въпроса, пазарен принцип ли е спекулацията или не.  Money

# 2 389
Няма никакво значение колко някой от нас е ентусиазиран за създаване на супер държава, въвеждане на евро и т.н. Извън България много малко хора го искат, така че е много малко вероятно да се случи точно сега. Така че остават останалите 2 хипотези. А Flambe е много права за това какво точно ще се случи в България при влизане в една такава държава. Като добавим твърде вероятното спекулиране с цените при въвеждане на еврото, става прекрасна перспективата.

Не че се заяждам, ама ти това всъщност откъде го знаеш? Интервюирала си 450 милиона ЕС граждани? или...

Това, че на теб не ти се ще, и на човека около теб, и на хората около вас, съвсем не означава това, което ти си казала. Не казвам, че не е така, казвам само, че някак твърде си категорчина за неща, които просто няма как да знаеш.

Супер или не-супер държава, който има достатъчно акъл да се присъедини, ще е вътре в нея - останалите всяка коза за свой крак и глътнати от големите световни играчи. Ако сте представителни за Италия - честито! Това е вашата преспектива.

Няма втора хипотеза, зашото втората хипотеза е всъщност третата - кой сега се прави, че не разбира какво му говорят? Ама ти верно продължаваш да смяташ, че ще може и да сте в общия пазар, и да си върнете лирата?!  #Crazy  И да си изядете тортата, и да си я имате...

фламбе все пак каза, че е по-добре вътре с тази перспектива, отколкото отвън. Или?

# 2 390
  • MI

Не че се заяждам, ама ти това всъщност откъде го знаеш? Интервюирала си 450 милиона ЕС граждани? или...

Ама хич даже.  Laughing Не, Попея, гледам различни новини (които за разлика от българските показват различни гледни точни), чета различни вестници, преглеждам редовно в интернет различни сайтове, гледам резултати от избори и т.н. и съм направила обосновано предположение че е така. Пък ти ако искаш мисли, че всички като в България искат много да са една държава. После пак ще се оплаквате колко са тъпи европейците.

И каква връзка има аз дали мисля че епо-добре или по-зле, ако не мисля че е вероятно да стане?  newsm78

# 2 391
Попея, и каква е връзката на еврото с митата? Аз нали това ти казах, че предпочитам да падне еврото но да се запази поне общия пазар. И не е само заради митата проблемът им с продаването в Ес, а и заради много, ама наистина много издънки в качеството. И докато при покупка на тениска може и да рискуваш, ако ще купуваш няколко тона метал грешката може да ти струва много скъпо.

АнаБел, ти пък откъде знаеш дали наистина са се вдигнали цените?! Едно кафе е станало в равностойност от 50 цента на 1 евро например. Както и почти всички продукти. Както и цените на услугите - тези, които са могли да си вдигнат съответно и заплащането на труда. Прецакани са останали хората на трудов договор. И вече на няколко пъти се каза, че е станало така в няколко държави, не в една.  Пък и ако искаш вярвай, че не е така. Как откъде идва - от спекула. Знам, че нашите търговци са по-честни, разбира се няма как да направят нещо толкова подло..  Crossing Arms

Прочети материала, който съм постнала и ще видиш от къде знам. Grinning Хубаво е като се каже нещо да се докаже, защото с една жена каза, нали знаеш колко може да се вярва. Убедена съм, че някои търговци са опитали да спекулират и в материала, който постнах пишеше за това. Става въпрос за закръглянето, например. Ако струва 1,78 хляба, правят го на 2 евро, примерно. Аз коментирах изказване, в което се твърдеше, че "цените скочили двойно и тройно, а доходите останали същите". Пример бил Гърция, там се било случило. И даже съжалявали гърците за умрялата си драхма. Само, че като ги заплашиха, че ще ги изгонят, взеха да се презапасяват с евра, да ги крият под дюшека даже, че драхмата нали е супер валута, ама никой не я бил искал.

Цитат
Спекулацията с цените след въвеждането на еврото не е вероятна, а сигурна.
Няма нито един случай досега цените да не са скочили спекулативно, а ние да се явим единственото изключение е много слабо вероятно.  Wink
Ана Бел може да поумува над въпроса, пазарен принцип ли е спекулацията или не.

Аз няма какво да мъдрувам. Дала съм материал, писан от професионалист от известен университет. Там е обяснено много подробно какво всъщност се е случило. По - добре ми кажи, в кои точно държави цените се увеличиха, двойно и тройно, а доходите останали същите и после ми говори за пазарни принципи. За Гърция изобщо не ми говори, защото там всичко до неотдавна беше спекула. Нито данъци плащаха, нито работеха. Само дългове правеха.

Цитат

И аз това щях да питам.
Просто хората проектират собствените си желания и се надяват това, за което мечтаят да се изпълни. И търсят и най - малката следа за да се хванат, че "Туркия ке падне".
То да се чудиш направо как живеят тези европейци. Еврото кофти, съюза още повече, обедняли тройно след като въвели еврото, емигрантите разрушили всичко по пътя си, едвам издържат под немският диктат, пред който и съветският явно бледнее и т.н. и т.н.. Наистина се чудя въобще как оцеляват милите западноевропейци. Mr. Green

# 2 392

Ама хич даже.  Laughing Не, Попея, гледам различни новини (които за разлика от българските показват различни гледни точни), чета различни вестници, преглеждам редовно в интернет различни сайтове, гледам резултати от избори и т.н. и съм направила обосновано предположение че е така. Пък ти ако искаш мисли, че всички като в България искат много да са една държава. После пак ще се оплаквате колко са тъпи европейците.

И каква връзка има аз дали мисля че епо-добре или по-зле, ако не мисля че е вероятно да стане?  newsm78

И аз чета и гледам, да ти кажа - и защо си мислиш и ти като Мери, че чета български медии, не знам - това някаква обсесия с положението ви на живеещи извън БГ ли е?

Не, не си мисля, че всички навън са като в БГ. И дори виждам, че и в БГ има достатъчно (и тук пишещи), които не мислят като мен. Както вижадш -  и в БГ има достатъчно хора ненаясно с даденостите - горди европейци с велико минало и повече от скромно настояще... Което си е за тяхна (и наша) сметка, разбира се.  

Ако трябва да преценявам вероятности - 99 % общ пазар без обща валута няма да работи, 99 % ЕС няма да е 27 страни, 99 % еврозоната ще я има с общ пазар вътре, 50 % и ние (БГ) в нея. Горе-долу така.

За Италия не знам - ти кажи каква, според теб, е веротяността тя да е в този общ пазар с обща валута. И моля те, не ми обяснявай за вариант на общ пазар със своя валута, ако само това имаш да кажеш - не е необходимо.

И не ми слагай думи в устата, които не съм казала  Twisted Evil Кога съм казала, че европейците са тъпи?!

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 12:45 от Анонимен

# 2 393
  • Bristol
Колкото и да си обогатяваме познанията по история, просто няма начин да изтриеш националното самосъзнание на хората в цяла Европа просто защото Китай щял да си продава стоките по-лесно.
Има начин, но той отнема време и поне няколко поколения трябва да се изредят, за да се усети промяната в мисленето. Обаче някои са се разбързали да правят федерация преди психически, а и икономически, Европа да е готова за това. Започваш да се чудиш, дали бързат, защото са идеалисти или имат други цели, разтурянето на EU, създаване на изкуствени конфликти и тн. Разделяй и владей!
Попея, теоретично и на хартия, което казваш е ок, но някак човешкия фактор ти убягва. Не забравяй, че не си заобиколена от машини и роботи, които ще постъпват така, както ти им кажеш, ако си ги програмирала правилно разбира се.
По образование съм инженер, работя като railway signalling designer в UK. Доста специфична професия и лицензите ни са също много специфични. EU граждани не могат просто да дойдат и да започнат да работят това тук, заради лиценза, който отнема около година на място, за да го придобиеш. Затова пък същия лиценз се ползва масово в Индия и Австралия, но от там трудно могат да дойдат специалисти да работят, заради ограниченията. Това е един много малък пример за различие, но е пълно с такива и то не само в UK. Просто трябва повече време, за да се уеднаквят изискванията на пазара в EU, за да бъдем наистина единни и гъвкави. Бързането, въвеждането на нови ограничения, полиция, валута и тн е малко като да слагаме каруцата преди коня.

# 2 394
  • MI
Ахам, само део и уикипедия да отвориш и си пише, че макар че според Истат не е имало голяма инфлация, независими статистически институти са доказали противното. Не ми се търси и за останалите държави. Само че разбира се постнатата от теб статия е по-валидна от всяко независимо излседване.

https://it.wikipedia.org/wiki/Storia_dell%27introduzione_dell%27euro

НЕ, Попея, но имаш забележителна слабост към 2-3 определени чужди вестника, в които ти гарантирам че никога няма да видиш другата гледна точка. Надали е случайно че винаги само тях цитираш.

Какво да кажа за Италия? Не мога да съм сигурна какво ще се случи, мога само да следя процесите - нещо което правя от години, просто ми е интересно. Ще видим, зависи от много неща. Ние можем да и умуваме до утре, но ако след някой месец например, малко преди изборите, във Франция стане нещо по-страшно от това миналия ноември, като нищо може да спечели Льо Пен. И всичкото ни умуване ще иде по дяволите.

# 2 395
И не ми слагай думи в устата, които не съм казала  Twisted Evil Кога съм казала, че европейците са тъпи?!

Ти не си го казала и не смееш да го кажеш, ама тогава да го кажа аз. Ами тъпи са. Ние българите сме от най-умните в ЕС, евентуално Словакия и Хърватия може да са по-умни от нас, и Унгария. Останалите са тъпи, та чак вдлъбнати, особено британците, а /дано Герри да не го прочете/ и за немците не бих казал, че са особено умни. Не знам британците дали ще прокопсат с отделянето си, вероятно не, но и ЕС под немско управление няма също да го бъде - немците никога не са успявали в международни дела. Тях ги бива да работят, да правят коли и машини и да играят футбол, въпреки, че сега на полуфинала не е малка вероятността да паднат от Франция, домакин е все пак, а и добре играят. Немците никога не ги е бивало в международните работи, губят всички войни, губят всички съюзи, в които са били, никой не ги обича, винаги са сами срещу всички и сега да управляват ЕС също се видя, че не ги бива.
Герри е права, че немците винаги си правят сметката и гледат да прецакат другите, но това вечно не може да продължава. Аз бих го формулирал така - немците са алчни и стиснати, не са ларж, но за сметка на това им липсва въображение /ние сме един малък, но за сметка на това много прост народ, както казват Иван и Андрей Joy което не е така, разбира се, но добре звучи за шоу/ Joy hahaha
Англичаните също са тъпи, надменни и без реална представа за това колко са жалки и си въобразяват, че ще са по-добре и по-велики извън ЕС. Също грешат. И едните, и другите са тъпи.
Ние може да не сме най-умните, но сме в началото на класацията Joy

# 2 396
  • MI
Ахаха, Попея, точно щях да кажа ти не си го казала, но други - да и татко Мецан ме изпревари.  Joy

Татко Мецане, просиш си боя, но ще съм добра и няма да те цитирам за да можеш да си изтриеш частта с немците.  Laughing

# 2 397
Ахам, само део и уикипедия да отвориш и си пише, че макар че според Истат не е имало голяма инфлация, независими статистически институти са доказали противното. Не ми се търси и за останалите държави. Само че разбира се постнатата от теб статия е по-валидна от всяко независимо излседване.

https://it.wikipedia.org/wiki/Storia_dell%27introduzione_dell%27euro

НЕ, Попея, но имаш забележителна слабост към 2-3 определени чужди вестника, в които ти гарантирам че никога няма да видиш другата гледна точка. Надали е случайно че винаги само тях цитираш.

Какво да кажа за Италия? Не мога да съм сигурна какво ще се случи, мога само да следя процесите - нещо което правя от години, просто ми е интересно. Ще видим, зависи от много неща. Ние можем да и умуваме до утре, но ако след някой месец например, малко преди изборите, във Франция стане нещо по-страшно от това миналия ноември, като нищо може да спечели Льо Пен. И всичкото ни умуване ще иде по дяволите.

Какво пише в тези независими изследвания? Че три пъти са се увеличили цените, но доходите на хората не са и помръднали? Това ли? Аз нямам против независимите изследвания, само че на теб не ти се било търсело. Интересно ми е според тях колко процента е бил инфлацията?
Това, което си постнала пише точно за това, което казах. Проблемът е дошъл от закръглянето. Също така пише и че е имало спекулации с валутните курсове, нещо което при нас не може да се случи, защото имаме фиксиран курс. Естествено е при такава мащабна смяна да има и някакви сътресения. Това е ясно и неизбежно. Но дългосрочните ползи са в пъти по - големи, отколкото краткосрочните моментни сътресения в началото на промяната.

Ето как как виждат словаците въвеждането на еврото върху икономиката им:
http://www.nbs.sk/_img/Documents/BIATEC/BIA06_06/2_6.pdf

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 13:55 от Bella Anna

# 2 398
Ахаха, Попея, точно щях да кажа ти не си го казала, но други - да и татко Мецан ме изпревари.  Joy

Татко Мецане, просиш си боя, но ще съм добра и няма да те цитирам за да можеш да си изтриеш частта с немците.  Laughing

Според мен поста му е ироничен. Laughing

# 2 399
Татко Мецане, просиш си боя, но ще съм добра и няма да те цитирам за да можеш да си изтриеш частта с немците.  Laughing

А, за да не го види Герри ли? Наистина, нейните постове страшно ме кефят и определено от целия форум нея я чета с най-голямо удоволствие. Тя обаче е широко скроен човек и няма да ми се разсърди. Освен това, аз със разума си разбирам, че е права във всичко, което пише по адрес на немците, обаче със сърцето си не го приемам. Защото ами не ги харесвам и не им харесвам езика и това си е. Не по рационални причини, а ей така по вкус. Тя беше писала, че обожава немския език. Ами за мен пък е ужасен език. Освен това за мен немците са коне с капаци, скучни и им липсва въображение.
По останалите неща съм съгласен с нея, как са работливи, пресметливи, номер едно, расови коне, двигателят на Европа и т.н. Съгласен съм, че са велики, ама просто не ми харесват. С изключение на Бетовен, когото обожавам. Как е възможно на някого да му харесва немският език, това не мога да го проумея. А не са малко такива хора, включително и във форума.

Общи условия

Активация на акаунт