Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 763
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 370
Германия -добре сте дошли (благодарение на това добре сте дошли сума ти народ се издави), трети -вдигнаха огради, четвърти - биеха и стреляха на месо. Е, това за теб, пример за обединена Европа ли е Rolling Eyes
аз съм много скептична към това болднатото, тъй като издавените бяха добре познато явление на италианските острови много преди прословутата реплика на Меркел. Не искам да пренасям други дискусии тук, просто не е много редно да се вмята като факт.
Иначе съм съгласна по принцип, че положението е орел, рак и щука, но в крайна сметка винаги е така, по дефолт, когато става въпрос за сложни проблеми и разнострании интереси, дори и да нямаше различията  в манталитет и история.
Във всяка една голяма фирма/организация мащабните проекти са свързани със същите разногласия, борби за власт, сблъсък на интереси и мерене на сили.

# 2 371
  • MI
Попея, и каква е връзката на еврото с митата? Аз нали това ти казах, че предпочитам да падне еврото но да се запази поне общия пазар. И не е само заради митата проблемът им с продаването в Ес, а и заради много, ама наистина много издънки в качеството. И докато при покупка на тениска може и да рискуваш, ако ще купуваш няколко тона метал грешката може да ти струва много скъпо.

АнаБел, ти пък откъде знаеш дали наистина са се вдигнали цените?! Едно кафе е станало в равностойност от 50 цента на 1 евро например. Както и почти всички продукти. Както и цените на услугите - тези, които са могли да си вдигнат съответно и заплащането на труда. Прецакани са останали хората на трудов договор. И вече на няколко пъти се каза, че е станало така в няколко държави, не в една.  Пък и ако искаш вярвай, че не е така. Как откъде идва - от спекула. Знам, че нашите търговци са по-честни, разбира се няма как да направят нещо толкова подло..  Crossing Arms

# 2 372
Колкото и да си обогатяваме познанията по история, просто няма начин да изтриеш националното самосъзнание на хората в цяла Европа просто защото Китай щял да си продава стоките по-лесно.

Всъщност проблемът не е в националното самосъзнание на хората, защото то то съвсем не е единно, а е разделено на две - все пак почти половината британци гласуваха срещу него. При 72 % гласували съвсем не е ясно дори дали такова е точно разделението - 52 % срещу 48 %. Но по-важното е, че вотът показа, че разделянето в ОК е на високо образована прослойка от градовете, мобилна  и глобализирана срещу тпо-ниско образована прослойка от селските  райони, немобилна и затворена в общността си. Анализи по темата има из нета, колкото искате.

Това, че Китай по-лесно ще си продава стоките, ще засегне хората в цяла Европа многократно повече от това колко точно победи има Юлий Цезар или каква част от термините в медицината са от гръцки език. И е работа на елита, вместо да яха националистични вълни, да го обясни на хората, защото очевидно половината от избирателите не са наясно с това. Иначе същото това население с национално самосъзнание ще стои без работа, без доходи, без пенсии и без помощи. И ще обвинява де когото свари за това.

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 11:40 от Анонимен

# 2 373
  • MI
А бе тия банкери не си научиха урока от финансовата криза през 2008г.! Какви са тези  италиански банки, затънали със стотици милиарди евро лоши кредити? Покрай Brexit ми е убягнала тази новина и сега като прочетох направо се отчаях за този ЕС. Много станаха проблемите вече ...

Ами, за разлика от немци, англичани и т.н., тук не спасиха преди няколко години банките, наливайки държавни пари. По последвалите правила обаче нямаха право да отпишат лошите кредити. И това е положението. Като цяло става въпрос за много малки, местни банки. Т.е. като цяло ефектът не би бил голям, но върху малката територия на която са би бил опустошителен. Защото са продавали специални облигации (субординирани?) на хора, които хал хабер си нямат за какво става дума, убеждавайки ги че не е рисково и по новите правила би трябвало точно тези хора да платят за невниманието/кражбите на управляващите банките. Затова сега ще ги спасяват. Ха дано вкарат поне някой банкер в затвора, ама надали.

# 2 374
Попея, и каква е връзката на еврото с митата? Аз нали това ти казах, че предпочитам да падне еврото но да се запази поне общия пазар. И не е само заради митата проблемът им с продаването в Ес, а и заради много, ама наистина много издънки в качеството. И докато при покупка на тениска може и да рискуваш, ако ще купуваш няколко тона метал грешката може да ти струва много скъпо.

Оф, Нели, не си ли чела историята на еврото, как е създадено и защо? Не знаеш ли, че то улеснява търговията заради отпадането на съобразявнето с курсови разлики и флуктуации? Да не навлизаме в продобности, но съм убедена, че връщане към лирата няма да ви помогне по никакъв начин с конкуренцията - защото игричките с валутния курс за стимулиране на износа са само допълнителен лост в играта, основните лостове са в големината на икономиката, тежестта й, отраслите, където е силна, себестойност и от там цена, която може да предложи, и възможност за търговски преговори (които пак зависят най-вече от големината). Италия е една плюнка на световната сцена и не мога дори да си предствая как изобщо някой икономист с акъла си е предоложил това  ooooh!
То ако само с девалвация на валутата се правеше износ, България през 1997-1998 щеше да е първа в света по износ. Не знам долкоко изобщо имаш поглед върху онази ситуация, но не е зле се запознаеш с нея.

Честно, изненадана съм, че ти с това образование си повярвала на връщането към лирата  Shocked  Игричката "дайте сега заедно да преговаряме търговски улсовия като ЕС, пък после аз ще ви прецакам вътре, като си девалвирам моята валута" как ще проработи, ако всички вътре в съюза си върнат валутите и почнат да го правят?

Сетих се - сега нагледно можеш да наблюдаваш какво ще се случи с износа и икономиката на ОК, след като си девалвираха (без да искат, но все пак...) валутата с над 10 %, комбинирано с излизане от търговския блок. Както се казва - show-case.

Да, знам че искаш и да си имаш тортата (да си в общия пазар), и да я изядеш (да цакаш другите с валутна обезценка), но няма как да стане това.

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 11:40 от Анонимен

# 2 375
  • MI
Попея, аз пък вече въобще не съм изненадана че се правиш че не разбираш какво ти казвам.  Laughing Знам много добре, че моетарната политика е само един от инструментите и сама на стига. Но знам и че еврото приложено така не е точно това, което са мислели в началото и е половинчата работа, далеч не носеща на всички еднаква полза. Както и че не може да се продължава все така. И че алтернативите са три: (1) става една държава тип САЩ; (2) отпада еврото но остава общия пазар; и (3) разпада се напълно съюза. Първата хипотеза, независимо колко ми харесва не я виждам осъществима точно в този момент. От 2 и 3 ако трябва да избирам, определено избирам 2. Не съществува просто в дълъг план 4ти вариант - да си стоим все така. Ако и сега се направиш на неразбрала, се отказвам.

А за ОК, казах ти още вчера да не сравняваш, те какво точно ще изнася в повече? Основно услуги им е икономиката, много малко индустрия.

Сетих се какво чух вчера по новините - ще намалят на 15 % мисля беше данъците в ОК за да задържат фирмите там.

# 2 376
Попея, аз пък вече въобще не съм изненадана че се правиш че не разбираш какво ти казвам.  Laughing Знам много добре, че моетарната политика е само един от инструментите и сама на стига. Но знам и че еврото приложено така не е точно това, което са мислели в началото и е половинчата работа, далеч не носеща на всички еднаква полза. Както и че не може да се продължава все така. И че алтернативите са три: (1) става една държава тип САЩ; (2) отпада еврото но остава общия пазар; и (3) разпада се напълно съюза. Първата хипотеза, независимо колко ми харесва не я виждам осъществима точно в този момент. От 2 и 3 ако трябва да избирам, определено избирам 2. Не съществува просто в дълъг план 4ти вариант - да си стоим все така. Ако и сега се направиш на неразбрала, се отказвам.

Естествено, че няма да си стоим така.  Аз пък мисля, че ще стане 1) с тези страни, които имат достатъчно мозък да се съгласят, или 3)

Всъщност моята прогноза е комбинация от 1) и 3)

И според мен 2) е само отлагане на 3) във времето. Защото каквоито и да са били грешките на еврото, светът вече не е през 1990 или 2000, а динамиката му все повече се ускорява. 2) няма как да проработи в новите условия, според мен.

Да, за ОК зависи от спецификата на икономиката, но все пак дава информация за анализ и изводи. Съгласи се, че няма как да имаме show-case за други с напълно идентична на тяхната икономика - само ако те самите са този кейс, тогава може - което, според мен, не е желателно за тях  Mr. Green

Да, имаше такова предложение от Озбърн. Проблемът с инвестициите е, че те най-вече предпочитат предивидима среда и мразят несигурността. Данъчната ставка е вторичен стимул. А ОК предлага поне две години от тук нататък несигуност. Та ще е интересно как ще се комбинират двете - с какъв резултат ще бъде комбинацията. Казах ти - show-case.    

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 11:42 от Анонимен

# 2 377
Набързо ще се включа за еврото, поне това което мисля към този момент.
Принципно лева наистина е прокси на еврото при това без да се ползва от предимствата му, но избягваме и големия му проблем - не даваме пари за спасяването на никой.

В дългосрочен план обаче мисля, че наистина не трябва да бързаме по две основни причини.
1. Докато не решат проблема с Гърция не ни трябва да влизаме там. А те не го решават, нещата се крепят на косъм и няма нужда да се набутваме между шамарите. Да изхвърлят или да отпишат заемите на Гърция и тогава можем да мислим за еврозоната.
https://www.actualno.com/business/ipi-bylgarija-trjabva-da-priem … -news_548698.html
2. За съжеление не открих материала, та ще се наложи да го преразкажа.
Ако влезем в еврозоната или трябва всички да влязат (а вероятността да се случи ми изглежда нищожна) или да падне свободния пазар за строните, които не са вътре. Защото влизането в еврозоната ще е прилюдия към обща данъчна, осигурителна и т.н. политика. Което пък веднага ще ни зачеркне от страните изгодни за инвестиции и повечето ще си грабнат шапката за Унгария,Чехия и Румъния. Ние и без това сме в по-неизгодно географско, логистично положение, в много лоша демографска позиция, вързани сме за еврото(т.е. не можем да използваме валутата си за компенсация) и единствените предимства могат да ни бъдат по-ниските  данъци и заплати.
Отпаднат ли и данъците, остават заплатите, но и те не могат да уравновесят предимставата на другите страни около нас и в Централна Европа.
Така, че ако ще влизаме или всички, или който не иска да се прощава и с общия пазар.
Само, че нямам никаква идея дали е възможно някой да го изгонят, май не. Да ги принудят да влязат със сигурност няма да могат, евентуално да ги заплашат с спиране на фондовете, но мисля че няма да могат да го реализират и такива действия ще предизвикат такива турболенции, че ще е най-лошия вариант за всички.

# 2 378
Колкото и да си обогатяваме познанията по история, просто няма начин да изтриеш националното самосъзнание на хората в цяла Европа просто защото Китай щял да си продава стоките по-лесно.
Това звучи супер хумористично. Европа ви трие националното съзнание, за да може да си купувате евтино от китайския магазин за 1 лев.... hahaha hahaha hahaha

# 2 379
Защото влизането в еврозоната ще е прилюдия към обща данъчна, осигурителна и т.н. политика.
това кой го казва,  и защо основаваме цяла теория върху него, при положение, че страните, които използват еврото към момента, имат съвсем различни данъчни и осигурителни политики? Т.е. няма никакви индикации да е верно.

# 2 380
Защото влизането в еврозоната ще е прилюдия към обща данъчна, осигурителна и т.н. политика.
това кой го казва,  и защо основаваме цяла теория върху него, при положение, че страните, които използват еврото към момента, имат съвсем различни данъчни и осигурителни политики? Т.е. няма никакви индикации да е верно.

Абсолютно е вярно, защото това е посочено в изказванията на констукторите на еврото след Брекзита - че го има, но не е използвано добре (отвъд завъртените формулировки). И трябва да бъде използвано в тази посока. Фламбе е напълно права.

Мисля, че няма да имаме особен избор - или вътре в свободен пазар с евро, или вън от него със собствена валута. Просто събитията не чакат. А как точно ще се опитат да го осъщетствят на практика конструкторите на еврото, ще гледаме.

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 11:34 от Анонимен

# 2 381
  • MI
това кой го казва,  и защо основаваме цяла теория върху него, при положение, че страните, които използват еврото към момента, имат съвсем различни данъчни и осигурителни политики? Т.е. няма никакви индикации да е верно.

Е как пък да няма индикации да е вЕрно, предполагам че и при вас се е чуло за т.нар. супердържава...

# 2 382
Мисля, че няма да имаме особен избор - или вътре в свободен пазар с евро, или вън от него със собствена валута.

Супер си го ковнала точно в едно изречение Peace.
Само, че (пиша малко наизуст) май въобще няма начин да изхвърлиш някой от общия пазар или еврото.
Поне такива спомени имам около гръцкия казус.
И разбира се, едни такива караници и панаири ще се отразят  на всички.

# 2 383
Мисля, че няма да имаме особен избор - или вътре в свободен пазар с евро, или вън от него със собствена валута.

Супер си го ковнала точно в едно изречение Peace.
Само, че (пиша малко наизуст) май въобще няма начин да изхвърлиш някой от общия пазар или еврото.
Поне такива спомени имам около гръцкия казус.
И разбира се, едни такива караници и панаири ще се отразят  на всички.

Ами ще гледаме Simple Smile Аз пък мисля, че ако на Ципрас не беше му увряла главата, щяхме да видим на практика как точно става  Laughing  Това не значи, че и сега ще се повтори, все пак зависи от условията, а и че ще е успешно. Няма да е лесно в никакъв случай, и е много рисковано. Ама няма друг начин.

Обаче използвам случая да кажа, че признавам - кораво копеле излезе Ципрас, респект! Оф, пу-пу, да не го урочасам, че само това ни липсва.

Да, със сигурност няма да помогнат на крехкия растеж   Peace

По този повод и медицинската аналогия - Нели, и Гърция е рак, обаче поради близостта му до жизнено важен орган (еврото) лекарите предпочетоха неинвазивна терапия. Резултатите още не са съвсем ясни. Щастливо обстоятелство сега е, че ОК не е в еврозоната.

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 11:57 от Анонимен

# 2 384
Аз засега съм  по-скоро негативно настроена към  проекта "супер-държава". Подозирам, че за него стоят евросоциалистите, зелените и либералите. Истински десни  политици едва ли стоят зад този проект. Не е ли  достатъчно ЕС малко да се промени, да се демократизира и нещата да тръгнат в по-добра посока?

Общи условия

Активация на акаунт