За последно - финансиране има. И за малки, и за големи, и за средни.
Ето, миналата година имаше едно европейско финансиране за иновации - искаше се 1 страница описание на идеята и няколко формуляра, с които да демонстрираш, че малката ти фирма или ти знаете за какво говорите.
В резултат получаваш 50-ина хиляди евро, за да изготвиш бизнес план. С който кандидатстваш за суми до половин милион, за да стартираш бизнес.
Мой познат участваше като експерт в оценяването на идеите - които като цяло не бяха нищо особено, но много от тях бяха финансирани.
Мога да ти давам доста примери и за частно финансиране, но не ми изглежда да има значение.
Който иска - да вярва, че животът е много труден и всички го прецакват. И че има проста рецепта за всичко, и можем да изберем само яките неща от живота на Запад, и т.н.
Аз по-скоро бих спорила с някой, който вярва в Дядо Коледа - поне разговорът ще е в по-ведра атмосфера.
Имам чувството, че спестяваш най-важната част от историята - коя банка първо е дала парите и срещу какво. Консултанти - ок, бизнесплан - ок, но дай да си говорим за парите и банките. То не е така с празен джоб и един бизнесплан, пък бил той и консултиран, да вземат, че да ти преведат едни 50 хиляди евро. Защото, доколкото помня, трябва да си вързан с банка, а тя иска обезпечение.
Трето: не си и помисляй да тръгнеш без допълнително финансиране, разчитайки само на междинни плащания. Твърде вероятно е да изпуснеш сроковете на проекта чакайки си парите (ако направиш и платиш разходите след срока пак не се признава). Абе, винаги опираш до банка, освен в един случай - имаш поне 70% от парите ти лично и правиш проекта от кеф, за да си еземеш после 70те %. Но повечето дето имат парите не се хващат да ги проверяват 101 пъти и да правят по тон хартия на отчет.