Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 579
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 685
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
На мен лично много би ми паснала държава без никаква социална система, данъци и прочее. Един вид пре-Обамакеър САЩ на стероиди, без омразните идеали на liberté, egalité, fraternité.
Но социалната система не включва само социални жилища, а и субсидирано образование, детски градини, здравеопазване, придобивки при временна безработица (от която никой не е застрахован), пенсионно осигуряване, придобивки за хора с увреждания, заради, които не могат да работят(и от това никой не е застрахован)...
Интересно е колко от пишещите тук ги използват и биха се отказали от тези социални придобивки за себе си?
Защото заможните, които пращат децата си в частни училища, ползват частни здравни услуги и т.н. плащат за социални услуги, от които никога няма да се възползват, един вид с данъците си извършват "хуманност" за другите.
Бихте ли били съгласни да живеете, дори и ако средния доход в България е равен на този в САЩ, в държава, в която една година висше на децата ви ще струва $60000, един прием в болница - хиляди, ниската работническа класа няма да има достъп до джипи и пр.
Или тогава дефицитът на съпричастност ще е огромен, ще трябва да се свири тънката струна на съпричастността и ще правим класова революция?
Доста от нещата написани в този пост са една генерализация която изкривява представата за щатите, както и ги представя в не съвсем истинска светлина.

Не е вярно, че ниската работна класа няма достъп до ДжиПи. Не е вярно, че висшето за година е $60К - има и такива университети, но не всички са такива и не всички специалности, и който не може да си ги позволи тези цифри, отива в други които са далеч на по ниски цени.

# 2 686
Наистина не се чете  Laughing С какво спориш? Погледни първото изречение.
Не съм написала, че това е реалността в САЩ. А че държава без никаква социална система (а САЩ не е такава) и с НИКАКВИ данъци (а това пък изобщо не е) ще представлява нещо като описаното. Все пак назад се казва, че идеалите на европейската държавност са политическа коректност равна на политическа глупост. Че социалната система на солидалност и съчувствие, която е заложена, в европейският модел на държавност е лишена от здрав разум...
Тезата ми е, че когато бенефициенти на тази система са други - солидарна система и съчувствие са лишени от здрав разум. Когато ние сме бенефициенти - е, това ни се полага.

Няма нужда да задълбаваме, защото това, което си разбрала не е тезата ми, но по-евтините университети не са ЧАСТНИ, а държавни, т.е. ясно от къде се финансират.
Частните евтини такива са т.нар. дигрий милс, от които сравнително разумен човек не би искал диплома. Те не се занимават особено с образование.

Колко от тук пишещите използват само лично и частно осигурени социални придобивки, а не такива от социалната солидарна система? Все пак съпричастност, солидалност са нещо ужасно.

# 2 687
... Сърби - бежанци май нямаше или поне аз не съм чула. ...
Не си чула. Познавам такива лично, в щатите ги докарваха със самолети, работа им помагаха да намерят, училище им уреждаха англ. да учат, квартири и т.н. И в герм. сега имам колежка точно от Сърбия бежанка, от 99 год. Тези в щатите бяха повечето мюсюлмани, а някои от тях лъжеха, че са такива. Тази в герм. си е християнка. Колега румънец дошъл като дете в гермн. - техните са излъгали, че били репресирани заради религия и политически убеждения. Не познавам лично българи лъгали за да станат бежанци, но съм чула за такива от преди мн. години, и живеещи в австрия.

може би не се изразих правилно- за бягащите от Сърбия мюсюлмани и опортюнисти, които се писаха такива, знам. Може би трябваше да кажа сърби-християни да са били приети някъде от милосърдие, защото САЩ ги насолиха с бомби даже без резолюция на ООН?
Дефицит на здрав разум има, не на съчувствие
Би ли направила списък, според теб, какво тази политика на здрав разум би включвала? Какво точно, например, от Декларацията за правата на човека трябва да се промени, за да резонира текста със здравия разум?
Там е работата, че political correctness е вече еквивалент на political stupidity!
Мекоста, ваденето на едно изречение от поста ми и изискване да обяснявам какво е здрав разум е малко прекалено, не мислиш ли? Ако си искала да разбереш какво съм казала и какво смятам за здрав разум-щеше да разбереш. Какво общо има Декларацията за правата на човека тук, че не схванах? Или това е рупора на малцинствата- "Имаме права" Ами нямат универсални права, които която и да е държава на поискване е длъжна да изпълни. Колкото и да им е мъчно.

# 2 688
Може би трябваше да кажа сърби-християни да са били приети някъде от милосърдие, защото САЩ ги насолиха с бомби даже без резолюция на ООН?
В Австрия има 300 000 сърби и проблем с тях няма. Какво точно питаш?

За да не е чист спам, напомням, че въпросите с бежанците не са проблем на ЕС, а на ООН. И като съдя по някои коментари под статията, хората имат точно проблем с ЕС, а  не с бежанци.

Скрит текст:
Ще цитирам някои коментари по памет: "можеше да помогнем на тези бежанци, но се напълнихме с хора, които ползват предимствата на ЕС и нямаме място"; "идете в Полша или върнете поляците у тях, тогава ще имаме място за вас", "питайте другите страни, нямаме място за бежанци заради емигрантите от ЕС", "просто спрете миграцията в ЕС", "да вземем бежанци, а не мигранти от страните ЕС", "сори, няма място, спрете мигранти от ЕС, имаме си достатъчно кофи-шоп персонал" итн.

# 2 689
Защото поставяш здрав разум в бинарна опозиция със съчувствие. Т.е. второто не съществува едновременно с първото.
Съчувствие, солидарност, liberté, egalité, fraternité са идеалите на европейската държавност и социална система. Това е и идеологията зад въпросния текст.
Все пак игнорирай това и очертай някакви точки, какво според теб ще включва тази политика на здрав разум?
Конкретно какво намираш за нередно, за какво би се борила? Какви промени желаеш? Имаш пълното политическо право да искаш да живееш в държава построена по напълно различен модел. Какво ще представлява тя?

# 2 690
  • The QC to be!!!
Сори, да, явно не разбрах съвсем "фантазията" ти! Андора а почти това което описваш от към данъци, и е в европа. Не съм запозната дали изобщо имат социална политика.  Thinking

# 2 691
Наистина не се чете  Laughing С какво спориш? Погледни първото изречение.
Не съм написала, че това е реалността в САЩ. А че държава без никаква социална система (а САЩ не е такава) и с НИКАКВИ данъци (а това пък изобщо не е) ще представлява нещо като описаното. Все пак назад се казва, че идеалите на европейската държавност са политическа коректност равна на политическа глупост. Че социалната система на солидалност и съчувствие, която е заложена, в европейският модел на държавност е лишена от здрав разум...
Тезата ми е, че когато бенефициенти на тази система са други - солидарна система и съчувствие са лишени от здрав разум. Когато ние сме бенефициенти - е, това ни се полага.

Няма нужда да задълбаваме, защото това, което си разбрала не е тезата ми, но по-евтините университети не са ЧАСТНИ, а държавни, т.е. ясно от къде се финансират.
Частните евтини такива са т.нар. дигрий милс, от които сравнително разумен човек не би искал диплома. Те не се занимават особено с образование.

Колко от тук пишещите използват само лично и частно осигурени социални придобивки, а не такива от социалната солидарна система? Все пак съпричастност, солидалност са нещо ужасно.
Европейската социална система на солидарност и взаимопомощ е чудесно нещо, но тя  е европейска, а не примерно европейска- азиатска- африканска. Трудно приемам за нормално, хора които са извън тази система, да ми размахват пръст и да ми казват, че видите ли аз съм им длъжна. Тука става въпрос за добра воля, която не напразно се нарича добра воля, а не насилствена Wink.

# 2 692
Президентът на Франция е ко-принц на Андора. Образователната им система съпричастно и частично се финансира от френското правителство, друга част от църквата (и андорската, и испанската).
Все пак в Андора има данъци, макар и малко директни такива.

kikimora, ето аз плащам значителни данъци, не се възползвам от социални усулги в нито една област. Защо някой ще ми размахва пръст и ще ми казва, че АЗ съм длъжна да им плащам здравеопазването, че и да им пращам децата в университет? Абсолютно насилие, аз не желая да ги субсидирам, а и не съм солидарна с обществената утайка, която дори не може да се стегне да изкара милион-два, да спре да иска някой да и дава и да се оправи в живота като мен! Но злата държава, в която съм се родила ме принуждава и изнасилства, мен, почтенният бизнесмен, който си е напривил труда да учи, да се развие, работил е безкрайно за да постигне успех...и сега, солидарността ме изстисква, налага ми да издържам мързели и кретени! Горката аз!
ВАЖНО: Това не представлява моето мнение, но както се вижда от заможната класа във всяка една държава  това мислене съществува - навсякъде богатите лобират за минимални данъци (не че ще откажат и нулеви ставки), правят всякакви еквилибристики да спестят и стотинка, укриват данъци, даже рискуват затвор, за да си ги спетят...то волята им не е напълно добра. 

Даже и тези, които искат да напуснат държавите си и да се преместят в такива без данъци са изнасилвани от много държави с изключително несправедливия exit tax, пък и им слагат ограничения за възобновяване на гражданствата им, ако си променят мнението. Няма правда.

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 00:40 от mekosta

# 2 693
Говорим за различни неща. Тази социална система е предназначена за хората, които живеят в тази система. Аз също плащам данъци и осигуровки, но не се сещам в последните 10 години да съм ходила на лекар. Веднъж годишно ходя на цитонамазка и ходя на частно, тъй като времето ми е ценно. Плащам за себе си, семейството си и моите сънародници, чиито деца един ден ще работят и ще ми плащат пенсията и не смятам за нормално, хора които са извън тази система да ми казват че съм им длъжна ...

П/с винаги можеш да станеш tax exile, примерно в Израел Wink.

# 2 694
Не, напротив, не е различно. Ти не намираш за редно да участваш солидално с определени хора.
Други, които участват с много по-голям принос от редовия гражданин, не намират за редно да участват в солидарна система с теб. По същите причини като теб - тези няма да ми плащат пенсията (защото аз ще си я пусна от швейцарската банка), образованието и здравеопазването на родата ми е платена от същото място.

Конкретно не съм сигурна коя група визираш, но ако все още говориш за жените-жертви на насилие, които са поискали помощ, все пак поне една част от тях ще се установят, ще започнат да работят и плащат данъци в новите държави.

Tax exile не е никак лесна работа и само в определени случаи води до намаляване на данъчните приноси.   Ако ставаше така всички вече да са в Сингапур. Ако по-подробно те интересува, съпругът ми разбира от данъчно право, че и е практикувал в Израел, мога да ти дам по-конкретна информация.

# 2 695
...чиито деца един ден ще работят и ще ми плащат пенсията...

Е, това далеч не е гарантирано все пак. Съдейки по тенденциите, поне половината ще плащат пенсиите в Испания, Гърция, Франция или Австралия. Но ти нямаш контрол над това - така че просто си плащаш данъците и се примиряваш, че няма да донесат 100% директни ползи за теб.

Иначе, на мястото на язидката и аз бих била леко ядосана - защото кашата в страната й се забърка със силно западно участие.

Да ти съборят къщата и като поискаш помощ от тия, дето са я съборили, да ти кажат да коленичиш по-искрено, е леко гадно.

# 2 696
...чиито деца един ден ще работят и ще ми плащат пенсията...

Е, това далеч не е гарантирано все пак. Съдейки по тенденциите, поне половината ще плащат пенсиите в Испания, Гърция, Франция или Австралия. Но ти нямаш контрол над това - така че просто си плащаш данъците и се примиряваш, че няма да донесат 100% директни ползи за теб.

Май Бареков (не гарантирам обаче, че е той) имаше идея да се следят тези, които завършват висше в България държавна поръчка и след това заминават в чужбина без определени години стаж и да бъдат допълнително таксувани, когато изпращат пари на роднините си в България  Laughing Това как ще стане, забога, не мога да си представя, но беше най-уникалната идея за данък, която съм чувала.

# 2 697
Нямам мнение дали и какви промени трябва да се правят във Всеобщата декларация за правата на човека и какви биха били дълготрайните последствия от подобно нещо, но имам спомен,  че точно заради човешките права десетина години не можеха да депортират Абу Катада от UK, откъдето и известна неприязън към ЕСПЧ.  Може би в тази насока има някакви база за подобрения.

# 2 698
Не, напротив, не е различно. Ти не намираш за редно да участваш солидално с определени хора.
Други, които участват с много по-голям принос от редовия гражданин, не намират за редно да участват в солидарна система с теб. По същите причини като теб - тези няма да ми плащат пенсията (защото аз ще си я пусна от швейцарската банка), образованието и здравеопазването на родата ми е платена от същото място.

Конкретно не съм сигурна коя група визираш, но ако все още говориш за жените-жертви на насилие, които са поискали помощ, все пак поне една част от тях ще се установят, ще започнат да работят и плащат данъци в новите държави.

Tax exile не е никак лесна работа и само в определени случаи води до намаляване на данъчните приноси.   Ако ставаше така всички вече да са в Сингапур. Ако по-подробно те интересува, съпругът ми разбира от данъчно право, че и е практикувал в Израел, мога да ти дам по-конкретна информация.
Жертвите на насилие заслужават защита , но все пак тона им и размахването на пръст, оставя горчив вкус и следващият път ще се замислиш дали да им помагаш или не. Европа и нейните граждани са една шепа хора в сравнение с бедните хора в цял свят! И да искаме няма как да помогнем на всички! Дори да вземаме по 1 милион бежанци на година това няма да оправи света. Отделен е въпроса, че давайки на готово, системата прави от тези хора едни паразити, които не могат да се впишат в новата си среда и се радикализират.
Според официалните данни на Великобритания, 50% от мъжете мюсюлмани и 75% от жените мюсюлманки не работят...та трудно биха плащали пенсиите на който и да било.
Смятам за редно да съм солидарна с тези, които са солидарни с мен.

# 2 699
Нямам мнение дали и какви промени трябва да се правят във Всеобщата декларация за правата на човека и какви биха били дълготрайните последствия от подобно нещо, но имам спомен,  че точно заради човешките права десетина години не можеха да депортират Абу Катада от UK, откъдето и известна неприязън към ЕСПЧ.  Може би в тази насока има някакви база за подобрения.
Ако нямаше, правото като академична област вече да е умряло.
За съжаление, обаче, необмислено тропане "НЕ, НЕ, НЕ, НЕ това не става, искам някой да ми даде текста и държавното устройсто, който ми гарантира Добрия Живот на момента" не работи.
Искат се идеология, идеи, тези, предложения, някаква визия поне какво се изисква. Социалните промени в модерна Европа, поне засега, ми се струва, че така са се случили.

Общи условия

Активация на акаунт