Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 381
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 970
Чудесно..Кога беше това (не ми отговаряй)..те може пак да си я карат , но това е на повърхността . Има и друго,
които го виждат хладните реалисти на място. И е добре да се мисли в переспектива . Умният човек по това се различава от глупавият.

# 2 971
Чудесно..Кога беше това (не ми отговаряй)..те може пак да си я карат , но това е на повърхността . Има и друго,
които го виждат хладните реалисти на място И е добре да се мисли в переспектива . Умният по това се различава от глупавият.
Зависи какво разбират те под перспектива и какво ние. Едно се вижда, но друго лежи на дъното, Василена. Те си имат техните си мотиви и са готови да направят своите си жертви.
 Ние, българите си имаме наши съображения и не можем да видим ситуацията през техните очи.
 Политиката винаги е била свободна борба и накрая най-коравия винаги оцелява. Това че няма обявена война в Европа не означава, че такава реално не се води с други средства.

# 2 972
Струва ми се трудно човек едновременно да е русофил, англофил и българофил (и трите си ги заявявала), но човешките възможности явно са необятни Simple Smile  

Остави, и европофил съм /също съм го заявявала/. Това не пречи да мисля, че всяка страна си има място и път, който е най-добър за нея и да не се тормозя, ако го следва. Нито значи, че настоящата форма на ЕС ми харесва.

Наказанието на Англия от ЕС, за което не говоря само аз, а доста политици призовават да не се прави - значи има такава опция, - ако трябва да го дефинирам, вероятно ще е "да позволиш политическите интереси /съхраняване на общността в тази й форма/  да надделеят над икономическите /възможно най-изгодно за двете засегнати страни икономическо сътрудничество/".

Хубаво, че имаме поне една дефиниция към момента, върху която да дискутираме по-нататък.  Peace Лично аз мисля, че ще се търси някакъв баланс между тези две крайности. Но ще видим.

Да, забравих за четвъртата филия Simple Smile ЕС не ти харесва в сегашната форма и би искала да се обедини повече (тоест СЕЩ) или да се разедини до само икономически съюз?  Защото в момента е нещо по средата.

Понеже аз съм привърженик на СЕЩ, резултатът от референдума не само не ме тормози, а ме радва - и го казах отдавна. Поради причините, които си изложила към мнението на Гери. Ако ти смяташ, че това е по-добрият път за ОК (което аз не смятам, но в случая не ме интересува особено, след като няма да пречи на СЕЩ), тогава излиза, че всички сме доволни от ситуацията - дори и Her, Lady и kikamora, и само чакаме най-сетне Мей да се накани с член 50.

В случая Джонсън ми харесва, защото засега изглежда, че няма да даде повод на Мей да го отстрани след гаф. Което предполага по-нататък битка Джонсън-Мей, ако Джонсън преживее Фокс и Дейвис. Което си струва да се наблюдава. Нещо като Game of Thrones, но по-истинско Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 22:13 от Анонимен

# 2 973
Понеже аз съм привърженик на СЕЩ, резултатът от референдума не само не ме тормози, а ме радва - и го казах отдавна. Поради причините, които си изложила към мнението на Гери. Ако ти смяташ, че това е по-добрият път за ОК (което аз не смятам, но в случая не ме интересува особено, след като няма да пречи на СЕЩ), тогава излиза, че всички сме доволни от ситуацията...

Да, и аз съм привърженик на СЕЩ, с уговорката, че за момента не виждам особени изгледи да се получи със или без UK. Не знам какъв ефект ще има излизането й - дали ще улесни процеса или не. Така че референдумът в това отношение нито ме тормози, нито ме радва. Иначе за UK  наистина съм склонна да мисля, че това в дългосрочен план е по-добрият път.

# 2 974

Да, и аз съм привърженик на СЕЩ, с уговорката, че за момента не виждам особени изгледи да се получи със или без UK.
Че то за Еврозоната СЕЩ си е почти факт.  Винаги парите управляват, независимо какво пише на табелката.

# 2 975

Да, и аз съм привърженик на СЕЩ, с уговорката, че за момента не виждам особени изгледи да се получи със или без UK. Не знам какъв ефект ще има излизането й - дали ще улесни процеса или не. Така че референдумът в това отношение нито ме тормози, нито ме радва. Иначе за UK  наистина съм склонна да мисля, че това в дългосрочен план е по-добрият път.

От всичко изчетено, вкл. речта на Мей, която ти постна, аз лично стигам до извода, че една много сериозна пречка пред СЕЩ би била премахната, ако ОК излезе от ЕС. Което засега все още не се случва.

Че има и други пречки, е ясно. Но тази е много сериозна и би било добре да я няма. И след като е в интерес на самите ОК (според теб), значи, само чакаме Мей да задейства най-сетне механизма за излизане.

# 2 976
Че има и други пречки, е ясно. Но тази е много сериозна и би било добре да я няма. И след като е в интерес на самите ОК (според теб), значи, само чакаме Мей да задейства най-сетне механизма за излизане.

По-скоро чакаме големите да се разберат за един бъдещ формат. А някак си ме съмнява да го направят преди изборите догодина.
Иначе, честно казано, независимо от заявките, ще ми е странно, ако и UK задействат механизма за излизане преди въпросните избори. Но те си знаят най-добре.

# 2 977
  • Bristol
Борис Джонсън се извинява:
Цитат
Asked whether he would like to apologise, he said: "We can spend an awfully long time going over lots of stuff that I've written over the last 30 years," adding that they had all been "taken out of context" and insisting the focus should be on Syria and the other issues being discussed.

Pressed on his comments, by US journalists, he said it would take too long to apologise to everyone mentioned in the "rich thesaurus" of things he had said.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-36831052
Май преди да го назначат на този пост е имало инструктаж как да се държи. Предполагам едно от условията е било и да не се вживява като журналист вече, защото официално е напуснал и Дейли Телеграф.

# 2 978
Борис Джонсън се извинява:
...

Има из медиите как на тази първа пресконференция са го притиснали английски и особено американски медии заради изказванията му за Обама и Клинтън.

Не са нужни инструкции, просто е част от стратегията - вече е във властта и няма нужда да се прави на клоун, зщаото може бързо да изхвърчи. Мей не изглежда склонна да търпи колуни и е в добра  позиция да го изгони под предлог, че "пречи на успеха на Брекзита".  Все пак е имало гаф, споменал два пъти "кризата в Египет" (вероятно имайки предвид Турция), но на фона на предишните му изяви никой не обръща особено внимание на такава минорна грешка.

Не се извинява, ами казва, че би му отнело много време, ако трябва да обсъжда всичко, което е говорил преди. Тоест, разбирайте го както си искате - "нямам време да се извиня на всички" или "извинявам се на всички без да споменавам поименно, щото нямам време" или "всичко, което до сега съм говорил, са пълни глупости". Всеки да си избере вариант. Така или иначе, той е е избрал тази стратегия за възход (предвид въшншния му вид и характера) и ще трябва да се примири с негативите от нея. Общо взето, казва "било каквото било, сега да се концентрираме на Сирия, Египет и Йемен".

По-интересно ще бъде съперничеството му с Дейвис, Фокс и накрая и с Мей, защото надали е изхабил толкова усилия дотук, за да свири втора, а в момента дори четвърта цигулка.

По-скоро чакаме големите да се разберат за един бъдещ формат. А някак си ме съмнява да го направят преди изборите догодина.

Едното предшества другото - каквото и да се разбират, няма как да е нещо сериозно без да е активирано излизането. Да, възможно е ОК да не задействат скоро излизането, след като извиканите експерти по търговско право им казаха, че единственият им коз е протакането и държането в шах на останалите от ЕС. Което си е коз, но няма да спомогне много за добрия дух на преговорите.

И да се върна на наказанието на ОК - в търговските преговори няма такова понятие - има силни страни/козове и слаби страни, и всеки гледа да използва силните си страни, за да си осигури възможно най-благоприятните условия. Които най-често означават по-неблагоприятни за другата страна. Въпросът в случая е кой държи повече козове и как ще успее да ги използва. Същото се случи с Гърция, колкото и на теб да ти изглежда като "наказание". В този ред на мисли няма как едновременно да си англофил и еврофил, защото интересите им в голяма степен са противоположни в конкретната ситуация.

Последна редакция: ср, 20 юли 2016, 11:05 от Анонимен

# 2 979

Едното предшества другото - каквото и да се разбират, няма как да е нещо сериозно без да е активирано излизането....

И да се върна на наказанието на ОК - в търговските преговори няма такова понятие - има силни страни/козове и слаби страни, и всеки гледа да използва силните си страни, за да си осигури възможно най-благоприятните условия. Които най-често означават по-неблагоприятни за другата страна.

Аз мисля по-скоро в тази насока -
http://www.politico.eu/article/federalist-dream-not-dead-yet-at- … it-eu-referendum/
http://www.bloomberg.com/view/articles/2016-07-06/merkel-and-jun … european-dreamers
Има немалко материали по темата от най-различни гледни точки и вероятно тепърва ще има още повече.
Затова за мен излизането на UK не е онова задължително условие, без което няма да се постигне  разбирателство дали и как да се преустройства ЕС.

Иначе за преговорите и наказанията, за мен си е чиста проба наказание, когато резултатът е политически изгоден за едната страна и политически неизгоден за другата, но е икономически неизгоден и за двете. Не казвам, че не е правилно или е лошо. Просто за мен звучи като наказание.

И понеже човешките възможности са необятни, пък и от мен нищо не зависи, не противопоставям интересите на ЕС на UK, а ще им стискам палци да стигнат до споразумение, което е изгодно и за двете страни.

# 2 980
...
Има немалко материали по темата от най-различни гледни точки и вероятно тепърва ще има още повече.
Затова за мен излизането на UK не е онова задължително условие, без което няма да се постигне  разбирателство дали и как да се преустройства ЕС.

Да, гледни точки много, а информация малко, при това ситуацията е динамична.

Обаче прицнипно, излизането на Ок е необходимо, без да е достатъчно условие. ОК е най-силната опозиция на ЕС като нещо повече от хлабав икономически съюз. След изпълнението на това необходимо условие (което не е изпълнено и няма скоро да бъде) може да се мисли за другите пречки. Вероятно затова и Юнкер се е съгласил с Меркел по въпроса. А и е нормално да се чудят, след като ОК е все още вътре и, както се вижда, не е ясно кога и при какви условия ще излезе, което пък как ще се отрази на остващите. Тоест, ситуация в развитие и на изчакване.

За наказанията - ако ОК бъде поставено в ситуация, която да помогне на оставащите 27 да бъдат по-добре в бъдеще (икономически и политически чрез СЕЩ), Брекзитът си е струвал. И след като самото ОК го иска независимо от цената (което бе нееднократно подчертано от брекзитърите), значи - всички са доволни и не виждам как може да се говори за наказания.

Едно е да заявиш какъв фил си, друго е какво показва написаното от теб по въпроса. И не е задължително да съвпадат.

# 2 981
След изпълнението на това необходимо условие (което не е изпълнено и няма скоро да бъде) може да се мисли за другите пречки.

Основната пречка - според мен не е UK, а липсата на разбирателство дали трябва да има рестарт на системата между и във останалите 27 членки на ЕС и какъв да е той. Мнението ми изцяло се покрива с това на Верхофщад.
http://www.alde.eu/nc/press/press-and-release-news/press-release … -will-end-the-eu/

# 2 982
След изпълнението на това необходимо условие (което не е изпълнено и няма скоро да бъде) може да се мисли за другите пречки.

Основната пречка - според мен не е UK, а липсата на разбирателство дали трябва да има рестарт на системата между и във останалите 27 членки на ЕС и какъв да е той. Мнението ми изцяло се покрива с това на Верхофщад.
http://www.alde.eu/nc/press/press-and-release-news/press-release … -will-end-the-eu/

Съгласна, но това, което е казал Верховщад, не означва, че ОК не е съществена пречка, защото никога няма(ше) да се съгласи на СЕЩ.

Самите ОК признават, че през фервуари Камерън е извоювал за ОК изключване от всякакви инициативи за "все по-близък съюз", което слага край на по-нататъшната интергация на ЕС:

Exempting us from "ever closer union".... puts an end to the EU integration ratchet.
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/17/david-camerons-end-to … means-britain-sh/
Същото каза и Мей в речта си: Having agreed the end of the European principle of ‘ever closer union’,

И понеже и двете се съгласихме, че искаме СЕЩ, а то не е възможно при положение, че ОК остане в ЕС, защото ОК е настоявало и дори е получило изключение от принципите на СЕЩ вътре в ЕС, мисля, че е логично да се смята, че излизането на ОК от ЕС премахва една сериозна пречка пред СЕЩ. Което не значи, че няма други пречки, а само че Брекзитът е стъпка към СЕЩ. Ако изобщо се осъществи, разбира се.

Колкото и да посочваш други пречки пред СЕЩ (което, предполагам, ще продължиш да правиш), те по никакъв начин не отменят пречката, наречена ОК. Която всички колективно се надяваме най-сетне да изчезне - за нейно собствено добро (както и ти вярваш) и за доброто на останалите 27.

# 2 983
Колкото и да посочваш други пречки пред СЕЩ (което, предполагам, ще продължиш да правиш), те по никакъв начин не отменят пречката, наречена ОК. Която всички колективно се надяваме най-сетне да изчезне - за нейно собствено добро (както и ти вярваш) и за доброто на останалите 27.

Абсолютно си права, че не отменят пречката. Но се обзалагам - като се надявам да не спечеля, че UK ще активира клаузата, а основната пречка - разбирателството между и във останалите 27 по въпроса дали и как няма да бъде отстранена още много дълго време /ако изобщо/. Мисля, че с отпадането на пречката UK, ще се появи нова, приблизително същата. Дано поне има някакво разбирателство между "желаещите" - това е абсолютният максимум, на който се надявам /и който няма нищо общо с UK дори и в момента/.

ПП Интересно е тълкуването ти, че извоювайки UK да бъди изключение от "все по-тесния съюз" слага край на европейската интеграция по принцип, а не на "заплахата" Британия да бъде принудена да стане част от него. Може и това да са имали предвид, знае ли човек.

Последна редакция: ср, 20 юли 2016, 16:16 от Vapor

# 2 984

Абсолютно си права, че не отменят пречката. Но се обзалагам - като се надявам да не спечеля, че UK ще активира клаузата, а основната пречка - разбирателството между останалите 27 по въпроса дали и как няма да се състои още много дълго време /ако изобщо/. Мисля, че с отпадането на пречката UK, ще се появи нова, приблизително същата.

Да, вероятно си права.  Peace

Но, както казват руснаците, "проблемы надо решать по мере их поступления" - нека първо отпадне ОК като пречка, после ще видим. Освен от много други фактори, другите пречки ще зависят и от самите условия на отпадането на пречката ОК, и от времето на задействане, защото може да активират клаузата след 2-3 години, през което време не е ясно как ще се развие ситуацията - в Европа и в света.

Мисля, че основните играчи от ЕС заявиха ясно на Мей, че искат възможно най-бързо задействане на клаузата, включително и Меркел, която каза, че да, ще им трябва време (но това беше по време на парламентарната криза), но не може и дълго да се отлага. Меркел не е от тези, които да пришпорват нещата (по принцип), но това не значи, че и тя не осъзнава опасността за ЕС от лимбо-сценария за ОК.

Затова и не съм съгласна с теб, че избутваш другите пречки напред в желанието си да омаловажиш тази, нито че подкрепяш лимбо-сценария на Тереза Мей - и двете са в ущърб на ЕС и СЕЩ, които на думи заявяваш, че подкрепяш.

Общи условия

Активация на акаунт