Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 347
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 3 105
Скрит текст:

И друго, което ми е интересно: без търговски споразумения и при положение, че спешно се нуждаят от тях - защо си мислят, че така ще се поставят в изгодна позиция за преговаряне с третите страни (като Канада например)?

Е, ясно, че няма да е изгодна. Ама той и референдумът не беше вчера. Минаха повече от две години все пак.

Точно така е, само че хардбрекзитърите упорито отказват да видят действителното положение и продължават да твърдят, че no deal ще им е изгоден, защото щели да имат свои търговски споразумения.

Това е абсурдно. Неслучайно тия, дето го твърдят, го правят някъде зад завесите и не искат да поемат отговорност.

Но мисля, че е добре да изпият горчивата чаша - щото следващата популистка глупост, вдъхновена от същите настроения/места, вече може да струва човешки живот, а не само пари.
Много хора все още си мислят, че Британия е империя и ЕС има повече нужда от Великобритания, отколкото обратното...

# 3 106
  • София

Но мисля, че е добре да изпият горчивата чаша - щото следващата популистка глупост, вдъхновена от същите настроения/места, вече може да струва човешки живот, а не само пари.

Съгласна съм с това. Проблемът е, че още тази глупост може да струва човешки животи. Във ФБ следя една българка в ОК - Мария Спирова. Сигурно я знаете. Според нея вече  здравеопазването изпитва трудности с набирането на медицински кадри. Несигурността отблъсква чуждите кадри от работа на Острова. Никой не дава гаранции за бъдещо оставане. Всички ще трябва да кандидатстват наново за разрешение за работа. Освен това падането на паунда прави работата в ОК не чак толкова привлекателна финансово.

Радвам се, че ЕС няма намерение да отстъпва и да провежда нови преговори. Надявам се на твърд Брекзит и да си получат каквото са си пожелали.

# 3 107
Много хора все още си мислят, че Британия е империя и ЕС има повече нужда от Великобритания, отколкото обратното...

"Изобщо мистър Оливър като истински английски патриот гледа с неизменно предубеждение на всичко идващо от континента, дълбоко убеден, че не Британските острови принадлежат към Европа, а обратното — Европа е някаква дребна провинция на Британските острови. И в случай че над Ламанша е легнала мъгла, мистър Оливър няма да пропусне да ви осведоми, че „днес континентът е откъснат от острова“. Горкият континент."

Grinning Grinning Grinning
 От Богомил Райнов:
https://chitanka.info/text/2852/0

# 3 108
Ето една снимка която се върти из ФБ групите на ЕС граждани във Великобритания

# 3 109
  • постоянно
https://ctmfile.com/story/the-story-of-brexit-the-only-thing-tha … ll-make-you-laugh

https://www.amazon.co.uk/Story-Brexit-Ladybirds-Grown-Ups-ebook/ … e+Story+of+Brexit

https://www.theguardian.com/books/2018/oct/25/ladybird-book-auth … ht-work-of-brexit

Да се вярва на всичко пуснато в нета  е чиста доза наивност. За книгата , от която сте пуснали извадка съм пуснала да прочетете. Сатир, хумор  и пародия  за адълтС .... Grinning

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 13:56 от her_76

# 3 110
Това е сатира, предполагам?

# 3 111
Богомил Райнов е написал въпросната книга през 1979 година, далеч преди да има нет. Даваха филм по нея даже - по Студио "Х" Grinning И аз го пуснах това на майтап, това е една художествена книга, писана при това от върл комунист, за съвсем други времена и т.н., но илюстрира, че и тогава англичаните са си имали същото мислене, каквото и сега.

Аз не знам за кого ще бъде лошо и за кого - хубаво да има Брекзит и като един обикновен човек хич не ме касаят какви ще са последиците за финансовите пазари и за Ситито и прочее велики въпроси. Като най-обикновен човек за мен Брекзит няма да е изгоден по най-банални причини - сега мога да си пътувам свободно в Англия, а после ще ми трябва виза. И евентуално децата ни някой ден щяха да могат да си учат в Англия, както сега могат, а след Брекзит сигурно няма да има вече такава достъпна опция, а ще стане финансово непостижимо. Ей такива неща. Пък къде щял да се премести финансовия център на Европа, дали във Франкфурт или не знам си къде, и коя британска партия щяла да загуби или спечели избори, ни най-малко не ме касае, нито пък им следя дебатите, нямам си друга работа, че ще се занимавам с Британския парламент.
Ако ме интересува какво става - ето от тук научавам, толкова хора има, дето са наясно и пишат много интересни коментари.

# 3 112
Книгата на Ladybird е сатира, да - пише си го и в анотацията им. А и си личи ако не се гледа само една страница, извадена от контекст. Между другото, това е и много добра илюстрация на цялата Leave кампания.

Гледахте ли Brexit с Бенедикт Къмбърбач? Няма претенции за обективен и документален филм, но според мен е много по темата. Има го в HBO GO.

# 3 113
Книгата на Ladybird е сатира, да - пише си го и в анотацията им. А и си личи ако не се гледа само една страница, извадена от контекст. Между другото, това е и много добра илюстрация на цялата Leave кампания.
Сатирата се основава на реалности, обаче. Много хора откровено разсъждават така.

# 3 114
  • постоянно
Сатирата се основава на реалности, обаче. Много хора откровено разсъждават така.

Хайде , хайде ....

# 3 115
За съжаление е така, да. Всъщност, може би реалността е дори по-гротескна.

# 3 116
Разбира се, че е сатира, но това не значи, че не е реална - то и бай Ганьо е сатира, ама не е да не е блиzко до реалността Wink. Но разбира се, такива обобщения са неправилни, защото и сред британците има всякакви, както и сред българите. Самият факт, че ние имаме Алеко и силата да се надсмеем над себе си, е достоен за уважение. Същото е и с британците. Те имат добро чувство за хумор и са се надсмели над някои свои национални черти - например има един култов сериал "Yes, Prime Minister!", също и Fawlty Towers- много ги обичаме вкъщи и си ги пускаме отвреме навреме.

# 3 117
Скрит текст:

Хайде , хайде ....
Е какво хайде, хайде? Нали го виждам около себе си. Или да вярвам на теб, вместо на очите си?!
Има и доста от "другият тип" хора, има всякакви, но тези разсъждаващи от височината на коня, на който са се качили предците им от имперско време, не са никак малко.

# 3 118
Миоки, ситият на гладния не вярва. Ако поживеят малко на Острова ще усетят разликата в нагласите на хората.

# 3 119
Добре де, англичаните с имперското мислене са ясни защо искат Брекзит. Хората от бившите колонии  също са ми ясни, те се изживяват като Commoners и тях няма да ги засегне поне пребиваването и граничният контрол. Обаче преселниците (защото не са емигранти) от Източна Европа, които са там не ги разбирам.
За нас възможността да се пътува, работи и живее навсякъде е едно от най-хубавите неща на европейската идея. Някак не мога да схвана как ще живееш в UK, ще си българин и няма да те тревожи фактът, че границите се затварят. Нямаш ли останали роднини в БГ, не ти ли е мъчно, не мислиш ли как ще пътуваш до тук?
Че чак и хард брекзитъри българи, в повече ми идва тази боpба за независимостта на една дъpжава, която не ти е pодна.

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 15:31 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт