"Не можеш да знаеш дали ще устоиш на изкушението..."

• 32 883
  • 527
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Определено предпочитам примери без да са плод на сценаристите на някоя сапунка.
Защо да се оттеглям от темата? Само за съгласни ли е?

# 61
Хората масово пренасят сапункави сценарии вкъщи. Тровят си живота за дреболии, занимават се с клюки, гледат другите, вместо себе си, драматизират за всяко нещо. Вместо да си живеят спокойно и щастливо, все гледат да има драма  Sick

# 62
  • Sofia
   Емоционалният залог при такива морални дилеми обикновено е много по-силен от финансовия стимул. Още в първия пост писах, че темата не е фиксирана само върху получаването на пари с/у действия, в противовес с морално-ценностната ни система. Понякога ситуациите, в които трябва да избираме между морала и нашето лично благополучие, са стряскащо кошмарни.

Веднага се сещам за 2 зловещи, но реални примери:

– Склонността на родителите на деца, извършили престъпления (убийства, изнасилвания, осакатявания на други човешки същества), да ги защитават с всички възможни средства, потъпквайки всяко човешко достойнство и общовалидни принципи. Например, да са готови да лъжесвидетелстват, да прикриват улики, умишлено да очернят жертвата на престъплението, да са непреклонни в решимостта си да прегазят, когото и да било, за да спасят детето си от затвор;

– Заможни родители на дете, което се нуждае от спешна трансплантация, за да живее, но по легален начин не могат да бъдат намерени органи за него. Дали тези родителите биха платили на трафиканти на човешки органи, които ще осигурят въпросните животоспасяващи елементи, с ясното съзнание, че някъде там, в някоя далечна чуждоземна държава, най-вероятно нечие чуждо или осиротяло дете е било отвлечено и разпарчатосано на мръвки, за да даде живот на богаташкото отроче?

Сложно, много сложно, особено що се касае до деца – ще ми е интересно да чуя мнение по тези въпроси от вас, защото повечето тук сте майки...

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 11:55 от The Black Cat

# 63

Зависи на какъв етап съм в живота си и за колко хора би имало последствия от деянието ми.

Има моменти, когато всичко е пари, но има и такива, когато не всичко е пари и да останеш верен ( на себе си, на съпруг/приятел) е по-важно.

Това е и моят отговор.

# 64
  • out of space
Не съм от най-духовно извисените, та просто ще си направя сметка на ползите и вредите от хипотетичната постъпка.

Примерно, бих убила педофил-рецидивист за милион ако знам, че света ще ми е благодарен, но не бих посегнала на някоя добра душа.
По темата за секса съм с по-различно отношение, не мисля че е кой знае какво, малко ми е като да се напия например- веднага пускам мъжа си на Джолито.

# 65
Когато става дума за деца, наистина е сложно, защото основа на родителският морал е животът и щастието на детото да е на първо място.

Аз мога да дам пример от моето семейство, но става дума за прабаба ми (доста отдавна значи). Та жената е родила дете за семейството на сестра си, защото сестра й и нейния съпруг не са могли да имат. Е, не всеки има такова сърце...

# 66
  • София
Тоест, на човек му трябва достатъчно добро оправдание.

# 67
  • София
Както в правото има йерархия на нормите – едни са по-важни от други, така и в личния морал има йерархия. Животът ти е висша ценност, този на децата ти още по-висша, та няма какво да се каже с такива примери. Като се каже "бих направил всичко за детето си", често е съвсем буквално и това е морал, а не компромис с морала.

По същият начин верността е част от морала, но щастието е по-висша ценност, защото без него няма живот. Затова в йерархията на нормите личното щастие стои на по-високо място от верността, което не прави човека неморален.

# 68
Съгласна съм с теорията за приоритетите, но не съм съгласна за пример с щастието и верността точно. Щастието не е нужно да е с цената на лъжи, казваш си открито, разделяш се и кой от къде е, без лъжи, а може да се разберете нещо, да отворите връзката в това отношение, но без лъжи. Тук вече има зона на комфорт, хората лъжат с верността заради зоната си на комфорт.

# 69
  • София
Съгласна съм с теорията за приоритетите, но не съм съгласна за пример с щастието и верността точно. Щастието не е нужно да е с цената на лъжи, казваш си открито, разделяш се и кой от къде е, без лъжи, а може да се разберете нещо, да отворите връзката в това отношение, но без лъжи. Тук вече има зона на комфорт, хората лъжат с верността заради зоната си на комфорт.
При хората има социална моногамия, т.е. важно е двамата родители да не се разделят, за да отгледат децата си. Но сексуална моногамия няма при висок процент, тъкмо напротив. Не случайно при католическите сватби е задължителен въпроса "Ако някой има нещо против този брак", то е за да се види кой къде е прескачал оградата и ако някой знае, че младоженците са брат и сестра да го каже преди да се оженят. И до днес в католическите страни бракът е невалиден ако достатъчно време преди датата не си пуснал обява във вестник или на определени публични места.

Има и напълно моногамни хора, но не мисля, че сме много. Това даже не е до морал, а по-скоро до друг тип потребности и възгледи. И не казвам, че горното е хубаво, но е така и не от днес. Даже в наши дни като е позволен развода няма толкова лъжи, колкото е било прието да има в историята.

# 70
  • София
Личността се ражда при определена постъпка в неопределена ситуация.

# 71
  • Sofia
Не знаеш дали можеш или не можеш да направиш нещо докато не ти се случи. Понякога живота е доста изненадващ и поднася изненади когато най-малко си очаквал.

# 72
  • Бургас
Разбира се, че не.
Както са казали - целта оправдава средствата. Човек прави избори, които не харесва, за да постигне свои висши цели и мечти. 

# 73
Всеки човек си има цена.
За един е 5 лв, за друг 5 000 000.Или дори да не е в пари, точната "цена", поднесена в точния момент може да "купи" всеки.

Скрит текст:
Бих престъпила моралните си и всякакви ценности, само и единствено ако децата ми са заплашени от гладна смърт и в момента това е единственият начин да ги нахраня.
Ако цената е една нощ с друг мъж, няма да имам никакви скрупули спрямо съпруга си.След като не се е погрижил да осигури нормалната прехрана на децата си, ще трябва и той да плати цената.

Ако съпругът ми ме навива на нещо подобно, без да сме умрели от глад, за да може той да промени живота си/да си купи скъпа играчка и т.н., просто ще му предложа да даде собствения си задник и ще спре да ми е съпруг.

# 74
  • София
Разбира се, че не.
Както са казали - целта оправдава средствата. Човек прави избори, които не харесва, за да постигне свои висши цели и мечти. 

е, чак пък, и висши!

Общи условия

Активация на акаунт