Американски колеж - седма тема

• 108 931
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
Извинете, някой може ли да ми прати (на л.с.) IBANa за зареждане на картите на стола? На самата карта пише, че могат да се зареждат по банков път, но няма номер на банкова сметка  newsm78. Аз нали съм с двама "ядящи", искам да съм сигурна, че и двамата са с достатъчни наличности по картите.
А как рабираш каква е наличността в картата? До скоро и цените не знаехме. Едва вчера, на някакво забутано място ги е открила щерката. Преди казваше, че чак на касата разбира колко й струва обядът.

# 226
  • София
Досега никак, само с питане на младежите (такива са мъгли, че ако не ги питам, даже не се сещат да ми кажат, че са си изпразнили картата Twisted Evil...Досега са зареждали с по 20 лв кеш на място. И ако за американчето всичко тук е "културен шок", моя младеж си няма никакви оправдания).

# 227
  • София
Извинете, някой може ли да ми прати (на л.с.) IBANa за зареждане на картите на стола? На самата карта пише, че могат да се зареждат по банков път, но няма номер на банкова сметка  newsm78. Аз нали съм с двама "ядящи", искам да съм сигурна, че и двамата са с достатъчни наличности по картите.

Би трябвало да сте получили писмо с условията за хранене и банкова сметка на фирмата. Ако е същата от миналата година, "Либърти Фуд Сървисис", мога да изпратя банкова сметка. Аз внасям 50 лв. за месеца. Стигат за обяд на моята девойка. Проверка по наличност на сума се прави само на касата при закупуване на обяд. Поне само за този вариант знам.

# 228
Може ли да попитам нещо? Прочетох, че говорите за предстоящия ден на отворени врати като за събитие, касаещо приетите деца (нещо като родителска среща). Но едни близки на мой познат ще идват от много далеч за да оглеждат колежа със своето дете, коте тепърва ще кандидатства. Та събитието и за тези деца ли е или само за приетите вече? Питам за да му кажа да не се разкарват напразно, ако е само за приети.
Знам, че има дни на отворени врати за бъдещи колежани, но сега така ли е?

# 229
  • София
Благодаря на всички, които ми пратиха IBANa на "Либърти Фуд Сървисис", явно още не са се сетили да ни разпратят писма с нужната информация.

Понеже бях бърза с наливането на пари  Embarassed се оказа, че май съм пропуснала да напиша нещо по-особено в полето за основание на банковия превод: освен имената на детето (аз добавих и номера на картата за стола), трябвало да се напише и имейлът на родителя.

# 230
  • София

И новината за увеличение на таксата

http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/6150-evro-acs-2017-2018/

# 231
ЧС, принципно за кандидатите има други, специални срещи, на които разясняват и кандидатстването, за който го мързи да чете сайта или държи да го чуе от администрацията.. Но е пак отворени врати, па същество. Така че, ако се е наканил човека да идва, със сигурност може да го направи, ще могат да огледат, въпросът е че няма да има "официална част" за кандидатстващи, с въпроси и отговори по темата. Никой няма да ги прогони, защото не са ученици в колежа, напротив, вероятно (както обикновено) някъде ще стоят представители на Родитело-учителската асоциация да си продават редовните сладкиши, та ако с тях се заговорят ще разберат всичко, което ги интересува, хората са отзивчиви.

Колкото да сметката - който я иска, ще му я пратя на лични, да пише.
Класни разбойници са тия, от Либърти, или са френски (или белгийски, хич не искам и да разбера) класически мърлячи. Омръзна ми да се карам с тях, редовно им звъня и ги тормозя защото наличност в тяхната система излиза след миниму два дни откакто наредя парите по сметката на детето. Обяснявят ми на мен точно как работела банковата система в БГ и на аргумента, че парите са преведени с РИНГС и са вече по сметката им(имам как да  видя дебита служебно, както и да удостоверя кредита по сметката им в БНП ,такава ми е работата) имат наглостта да спорят, че парите идвали най-рано на другия ден.... Определено е така, но важи за това кога ще е отразено по картата на ученика, при това никога не се е случило на другия ден да ги има, а най-рано след 2 дни (при положение, че сметката им е заверена в деня на превода, с РИНГС), иначе, ако е нормален по Бисера обективно превода действително се извършва на следващия работен ден по фирмената им сметка и после отразяването по картата отнема още ден-два... Така че дръжте салдото до 10 лв минимум, в противен случай ще се окаже, че няма пари, а докато преведете ще минат 2 дни...
А, и другото... Тази година се оказа, че по сметката на дъщеря ми имало в края на учебната годна 0,00 лв. Е, няма как да е изяла до стотинка цялото салдо миналата, да се мъчи, няма как да уцели цената със стотинките, а не са разрешавали частично доплащане - или с карта или само кеш.... Кой им дава право да нулират салдата. Нагли типове.
Не съм за 5-10 лв, въпросът е принципен.
Още не съм намерил време да им вдигна телефона и за това...
Не се учудвам , че ни правят на маймуни, учудвам се, че продължават да са фаворити на ръководството.
Но, не е луд който изяжда зелника... Казах го и на френски на мосюто, с когото си хортувахме миналата година, катил елементарен...
Време е да се повдигне въпроса в родитело-учителската асоциация, но нямам време за глупости, засега.
Елементарно е да се сложи един ПОС и да се плаща с нормална банкова карта, а не да те правят на маймуна с техните схеми - дай сега парите, пък като дойдат ще заверим сметката.
Иначе храната става, по думите на девойката, преди тях  беше по-зле, две думи няма.

Последна редакция: вт, 04 окт 2016, 10:23 от StefanB

# 232
  • София
Може ли да попитам нещо? Прочетох, че говорите за предстоящия ден на отворени врати като за събитие, касаещо приетите деца (нещо като родителска среща). Но едни близки на мой познат ще идват от много далеч за да оглеждат колежа със своето дете, коте тепърва ще кандидатства. Та събитието и за тези деца ли е или само за приетите вече? Питам за да му кажа да не се разкарват напразно, ако е само за приети.
Знам, че има дни на отворени врати за бъдещи колежани, но сега така ли е?

Ето и датите за отворени врати за кандидати.

http://acs.bg/Home/Admissions/Bulgarian_Students_Admission_after_Grade_7.aspx

# 233
Аз лекичко надушвам дребнички проблеми с тази "хранителна" фирма. По-скоро ги отдавах на разсеяността и новостта на щерката, отколкото на липса на организация и информираност. Явно обаче си има проблеми. Да няма ценоразпис (или има? ще проверя в събота), да не знаеш наличността по картата ..., да зануляваш салдо по карта ...
А и порциите били малки  Thinking ooooh!
StafanB, ако не се включите Вие, хората с опит и насъбрали достатъчно примери, ние новаците няма да се справим. Моля Ви, не се отказвайте да се борите срещу това, наричайки го "глупости". Моля, намерете време. Аз ще дойда, ще подпиша, ще помогна, ...
Ако искате, в събота да се видим някъде, всички недоволни, по-рано, по-късно, ...

# 234
кассии, съжалявам, но не ме търсете за отворени врати... девета година (така както смятам - пет с първата и вече четвърта с втората щерка) сме пациенти на Колежа, вече и не ми е интересно, наистина. Само на родителска се вяскам и само ако има нужда, иначе, да се оправя ученичката.
На мен лично ми дойде до гуша от палячовци, малко са ми другите неща, така че каквото мога спестявам.
От опит - в Колежа кучето си лае , а кервана си върви. Не можеш нещо особено да постигнеш за такива неща. Поне не отведнъж, а с много риене, евентуално, ако успееш да ги убедиш е възможно нещо да мръдне, ама надали.
Като американската демокрация е.
Само приказки. Другари, дайте да дадеТЕ.

Организационно имам предвид, всичко горе. Иначе моите уважения към Системата им (с голямо С, подчертавам)  за обучение. Работи. Не защото е мега добра, а защото има такава, подобно на нашата едновремешната, дето я съсипаха. Май не случайно.
И сега им се радваме.

Винаги съм казвал, че в АК медала е с две страни. Като навсякъде. Само дето, ако си с огромни очаквания контраста те смайва.
Колкото до таксата - 2,5 процента увеличение аз не се сещам българско училище да е правило. Ние сме по големите работи, с десетки работим.
Нищо не е, в рамките на прогнозираната годишна инфлация.
И да не забравяме и факта, че АК е единственото частно училище даващо сериозни стипендии. Има други (ЕСПА) например, но който иска да провери дали и колко .... Сериозни наричам една сума от почти половин милион евро годишно.
Колкото и да е абсурдно, именно американските настоятели са най-социално ориентирани в бедна България. Право на достъп до платено образование иначе имат само богатите наследници, докато именно в едно от най-скъпите училища в БГ има най-силно изградена социална политика.

Последна редакция: вт, 04 окт 2016, 11:25 от StefanB

# 235
  • София
Скокът в цената на година за IB обаче е астрономически. Предният път като ги гледах (тази пролет) бяха 12-14 хиляди евро, сега е 18 000.

# 236
Да, сигурно е така, но все пак кой идва на Ай-Би? Интернешънълите и българите, идващи от други държави. Ай-би за редовните ученици, приемани по общия ред няма.
Тоест, презумпцията е, че който има цел, ще намери средства. Понеже Ай-Би тата са я има я не 20 ученика годишно, на фона на 160-те останали не са нещо знаменателно и могат и двойно да го направят, пак ще намерят клиенти.
Малко са тези, които го плащат от джоба си, това са деца на чужди граждани или смесени бракове търговски сътрудници, чужди фирми,  дипломати, чиито пакети възнаграждения включват обучението на децата им в чуждата държава.
В този смисъл 25-30К евро годишно за частно и сертифицирано Ай-Би училище е нормално за Европа,  а неотскоро и за Москва и Петербург... Всъщност освен ААУ за друга алтернатива да се сещате?
Може би Златарски ? Е, не звучи сериозно...
АК са съвсем наясно къде и с колко могат да увеличават, така че да не изпуснат границата, за толкова години съм ги признал. Царе са...

Говорим за обучение ИЗЦЯЛО на английски за чужденец...

# 237
кассии, съжалявам, но не ме търсете за отворени врати... девета година (така както смятам - пет с първата и вече четвърта с втората щерка) сме пациенти на Колежа, вече и не ми е интересно, наистина. Само на родителска се вяскам и само ако има нужда, иначе, да се оправя ученичката.
...
По мои спомени миналата година беше полезна общата част на родителската среща, защото то си е това... не знам защо го наричат "отворени врати"... и в девети беше полезно... За единадесетокласниците на общата част идват и от офиса на академичните съветници, смятам да отида. Не че моя не се е ориентирал какво точно иска да учи, почти вече и къде... и кои сатове да държи  ooooh! само да му издържат силичките, че е много голям максималист в изискванията към себе си, перфекционист до ...

# 238
Дали на децата, които учат в колежа се правят застраховки / като в другите училища /?

# 239
Миналата година ни връчиха някаква информация, че има направени застраховки за всички ученици. Не знам има ли за тази година.

Относно общите срещи на родители по класове на деня на отворените врати, аз също ги намирам за полезни. Учителите споделят ценна информация, а срещата е единствена в такъв формат за цялата учебна година. Последващите "родителски срещи" са индивидуални. 

Общи условия

Активация на акаунт