Американски колеж - седма тема

• 108 923
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
...Поне на мен ми се струва така. Не ми е правило впечатление до сега да са се рекламирали толкова много.
Може би не ви е било в дневния ред  Simple Smile
Аз лично не очаквам повече кандидати, всяка година се коментира как (не само за колежа) набора е голям, децата са заинтересовани, интереса е голям... Очаквам пак 430-480 деца кандидати...
Моя младеж не го бройте за конкуренция - вчера каза - ако изкарам едни 25-30% много ли ще ми се караш... Ми, не! Няма! Аз не го пращам на изпит, че да дудна и да се карам, а да се постарае да покаже каквото може! Лошото при нас е, че него аз го пращам... щото ако чакам него той никога по никакъв повод на никакъв изпит по собствено желание няма да се яви  ooooh!
С баткото беше друга работата, поиска сам да ходи на изпит, но... той обича за всичко да се е подготвил предварително... Да са ме приели в Колежа, да си се явя на олимпиада и на изпит в НПМГ, че да съм спокоен и за НВО... пък после да си реша... Малкия е - аааа, олимпиади, изпити, защо да ходя да се излагам!?! Като видим НВО (а сега се включва и "колко съм се изложил на този изпит") ще мислим къде може и да ме приемат  Tired Самокритичен до подценяване, но това не води до намаляване на мързела...

Sharky*, ходи ли на Род среща с преподавателите по английски? При преподавателите по математика и по български за 8ми клас традиционно май е било голямото чакане, както и по природни науки за 9токласниците  Simple Smile Аз се шмугнах само при петима - едната не я бях виждала, две заради състезания и олимпиади малко за лична информация, за едната ми беше любопитно личното впечатление на учителката... и едната - ей така, просто ни е приятно взаимно да си общуваме с преподавателката  Crazy да си пооправим взаимно настроението и да ми попохвали гарджето  Blush Младежа каза - ооо, може и при всички да минеш, малко да ме хвалят, няма лошо!

# 526
  • София
По английски пропуснах съзнателно - Франк Куин е още в болнични, а и чавето нали е с 93%, какво да ми каже, освен че е припрян, което е винаги за сметка на резултата, а аз това си го знам...По математика госпожата им от втория срок ще работи в Германия, новата беше с 3 часа стаж в техния клас, какво да ми каже, което да не съм видяла в Енгрейд  Twisted Evil, та и нея пропуснах. //Търся родителски feedback за Николета Василева, моля на л.с.//  Влезнах само при преподавателката по БЕЛ, колкото да ми кажат това, с което и аз отдавна се боря: че речникът му по български е беден (което се поправя с повечко четене на литература на български, обаче за последните 3 години колко не съм се молила, само на английски чете Rolling Eyes)

# 527
  • София
Успех а кандидатстващите тази година!

Миленита, стискам палци на сина ти!Чакаме скоро хубави новини!

А АК си е сериозна школа. Първият семестър в университета имаха няколко занятия как се пише есе и какви са възможните грешки. Тюторката им беше възхитена от знанията на дъщеря ми в тази област, а останалите от групата й са англичанки и то завършили добри училища и с високи резултати.
Освен това наученото в часовете по математика й върши добра работа. Прави статистическите анализи на груповите им проекти. Ученето в колежа и справянето с множеството задачи, след това им се възвръща многократно.

# 528
Дъщеря ми днес донесе бланката за избор на профил за10 клас. Чуденето остава голямо - информатика ли да е, физика или лингвистичен. По физика и математика има най-високи оценки и й е най-лесно. Информатиката я привлича, защото иска да се научи да програмира, а ако избере лингвистичния, ще учи повече часове чужд език и ще пише есета. Но пък няма да е с диплома природо-научен профил, както от физиката и химията. Информатиката пък е технологичен профил. Дайте някакъв съвет...
Разликата е, че по избрания предмет имат по 72 допълнителни часа годишно, нали?

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 08:26 от Анонимен

# 529
  • България
Дъщеря ми беше профил химия. Тя винаги е била много добра по предмета и беше доволна от избора си.
Успех!

# 530
Що е то "лингвистичен" профил  Simple Smile явно е хуманитарния, т.е повече часове по английски, но и по български и история. Повече есета пишат всички, дори и физиците... А ако я влече писането, има всички шансове за изява, дори с природен профил.
При моя син голямото чудене беше физика или химия. Избра си го сам на принципа - химията ме влече, но с нея мога да си продължа на дълбокото и сам. Физиката е много по-пространна и ми е интересно и трудно... Плана е да продължава и с двете към университета и натам...
Беше си говорил с по-големите какво се учи допълнително на профилите и така си избра.

# 531
Благодаря за отговорите! Има още малко време да помисли.
Хуманитарен, разбира се, моя грешка.

# 532
Lucy,

Това е личен избор. Трудно е да се даде съвет. Мога да споделя как разсъждаваше дъщеря ми, когато се колебаеше между химия и информатика. "Информатиката ми е от задължителните профили и ще фигурира като профилен предмет в дипломата ми, дори да не я избера. С химията не стоят така нещата." И избра химия. Задължителните профили в АК са: английски, математика, информатика,хуманитарен.
Сега завършва бакалавър с две специалности: биохимия и software engineering има нужните кредити и за математика, но нямат право да й впишат в дипломата три специалности. Щастлива е от това, което предстои да прави и да се занимава.

Не знам как биха се развили нещата, ако беше избрала информатика.

Успех с избора! А дъщеря ви е умно дете и каквото и да избере, ще се реализира добре!

Milenita,
Стискам ви палци и ви желая успех от сърце! Чакаме добрите новини! Ще дойдат от там, където му е късмета!

# 533
Благодаря много! А бихте ли ми казали, в профилите химия и физика какво учат в повече от другите? Повече лабораторни упражнения ли имат, или повече теория?

# 534
Благодаря много! А бихте ли ми казали, в профилите химия и физика какво учат в повече от другите? Повече лабораторни упражнения ли имат, или повече теория?
Най добре да си поразпита 10, 11, 12-токласници и да преподавателите по съответните дисциплини...
 Rolling Eyes Децата вече са големки и (поне аз) не съм вече подробно в течение какво точно учат и кога точно го учат...

# 535
  • София
LUCY, моят син избра хуманитарен профил първата година, за да кара повече часове по немски (разликата в броя часове по чужд език е само в 10-ти клас). След това се яви на приравнителен изпит и се прехвърли в профил химия (най-силните му предмети в училище бяха природните науки и математика). Това е малко ексцентричен вариант. Най-лекият е да се избере любимият предмет (т.е. във вашия случай физика).  Wink

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 16:59 от .♥.Петя.♥.

# 536
Lucy,
Ако физиката е любима на детето, защо въобще го обсъждаме. Това е наука, в която всяка жена с мозък ще бъде носена на ръце. В момента светът полудява навсякъде да има diversity, ама в определени сфери никак не им се получава, защото жени там няма ( или се броят на пръсти), а пък трябва и поне няколко ръководни кадри да имат от тях, ама като няма  Laughing Laughing
А и не е като да избереш едно и да зачеркнеш другите. И нивото им на обучение в АК е достатъчно, за да си позволят да прескочат в първата година основните нива и да започнат от по-горни, съответно имат време да се развиват в няколко области

# 537
  • София
Моят съвет е да не обвързвате избора с професионалната реализация след това, освен ако отсега имате категорично изразено желание.Трябва да е нещо, което я влече и й е интересно.
Голямата ми дъщеря беше профил МАТ /не в АК/, а сега завършва медицина. В 9. клас си нямаше понятие какво ще работи, нито пък изявен интерес към химия и биология.
Колежанката се колебаеше между химия и физика /след проучване в горните випуски избра химията/, ИТ - твърдо не.
Сега специалностите, за които кандидатства, са много МАТ, ИТ и физика.  Laughing

# 538
  • София
В Щатите STEM e fast lane за право на работа...

# 539
В Щатите STEM e fast lane за право на работа...

+ след завършване с тези специалности (STEM - Science, technology, engineering and mathematics) имаш право да останеш още 3 години, за да си търсиш работа, ако искаш.
Докато за другите специалности е 1 година

Общи условия

Активация на акаунт